FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TRS 2006 wiesza się
Autor Wiadomość
Korzeniecki-18
świeżak

Wysłany: 01-08-2008, 14:13   TRS 2006 wiesza się

Witam jestem nowy na tym forum

Mój problem jest taki: któregoś dnia włączam trainza 2006 tak jak zwykle. Wyłączyło się te okienko z wyborem opcji graj, opcje itd. Potem włączyło się intro, a po intrze gra zawiesza się na ekranie ładowania (takim z zębatką). Gra jest oryginalna, wcześniej trainz działał normalnie. Czy to możliwe że stało się to przez dodatki?

PS Wie ktoś skąd ściągnąć lokomotywę, dżwięk gwizdka (bardzo fajny i naturalny) i wagony polarnego ekspresu? Albo przynajmniej pere marquette 1225?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Korzeniecki-18 01-08-2008, 14:23, w całości zmieniany 2 razy  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 01-08-2008, 20:59   

dodatkow szukaj na DLS

a wieszanie to moze byc przez to ze gra musi zaladowac dodatki ktore wczesnije instalowales

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Korzeniecki-18
świeżak

Wysłany: 02-08-2008, 11:44   TRS 2006 wiesza się

Na dls sprawdzałem nie ma w ogóle. To nie przez dodatki sie wiesza, dodatków mam mniej niż 10 (tych które ja wgrałem). Czekałem chyba z pół godziny i dalej nic. Patrzyłem na czerwoną lampkę na obudowie nie świeciła się to znaczy że dysk nie pracował. Rozwiązania typu format nie wchodzą w grę. I jeszcze jedno: kupiłem sobie na allegro TRS 2004 extra klasyka i mam pytanie: czy w extra klasyce ten trainz ma od razu service pack 4 i czy może się wieszać tak jak trainz 2k6?
Ostatnio zmieniony przez Korzeniecki-18 02-08-2008, 11:46, w całości zmieniany 1 raz  

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 02-08-2008, 12:02   

Trainz z extra klasyki ma wgranego już sp4. Co do wieszania ciężko powiedzieć, trainz ma humory raz potrafi działać a za 15 minut wywali ci fatal error czy coś w tym stylu.

Korzeniecki-18
świeżak

Wysłany: 02-08-2008, 12:17   TRS 2006 wiesza się

Teraz to jest tak ciągle 5 razy odinsalowywałem i zainstalowywa łem gre, pare razy sprawdzałem i teraz tak zawsze sie wiesza.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 02-08-2008, 12:20   

Pobaw się może ustawieniami gry, przełącz z opengl na directx itp, może zadziała.

Korzeniecki-18
świeżak

Wysłany: 06-08-2008, 13:07   TRS 2006 wiesza się

Trainz 2006 dalej nie działa. W końcu dostałem trs 2004. ten działa a trs 2006 chyba sprzedam bo i tak nie bede go juz uzywał :)

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 19-09-2008, 20:02   

Witam

Jestem nowy na tym forum
Gram w TRS2006

I mam problem, mianowicie dzieje mi się to samo że wiesza się przy starcie (okienko gra, cmp, opcje, czytaj to), za każdym razem po prostu wyłączałem dzrewo procesów w menedzerze zadań Windowsa, albo odpalałem po prostu z płytą, ale od ostatyniego razu nawet z płyty nie chciał ruszyć (załadowywał się JetOpenGL ale przy ekranie z tym trybikiem w dole bylo zawieszenie i koniec. Grę odinstalowałem parę razy i chodziło nadal, ale teraz już nawet nie pojawia się to okno startowe... Stało się to po tym jak wgrałem przemalowaną SD40... Mam wszystko zarchiwizowane, ale po prostu nie wiem teraz co robić. po prostu nie załacza się okienko

podaję parametry kompa

procek 4,2 GHz
160 GB dysk
Ram 1 GB
Grafika GeForce 8600GT

pozdrawiam

SM50
zaawansowany

Wysłany: 19-09-2008, 20:24   

spróbuj po włączeniu okna z wyborem włączyć na nie mniej niż 2 minuty i naciśnij gram
Pomysł nadesłał kiedyś a000
Ostatnio zmieniony przez SM50 19-09-2008, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  

a000
super trainz

Wysłany: 19-09-2008, 20:34   

trzeba włączyć przeglądarkę internetową.
dokładna instrukcja jest tu http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=719
Nie zawsze może to działać.
Ostatnio zmieniony przez a000 19-09-2008, 20:34, w całości zmieniany 1 raz  

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 21-09-2008, 17:33   

Sęk w tym że ten ekran wyboru wogóle mi się nie pojawia, tylko jest ten ekran po włożeniu dvd (graj, obejrzyj film i wyjdź)

kadafi
świeżak

Wysłany: 23-09-2008, 00:53   

W moim przypadku problemem był plik assets.tdx w katalogu gry - TRS2006.
Gdy gra działała ok plik ten miał np 3 mega (jego objętość wzrasta wraz z wgrywaniem dodatków i robieniem mapek).W przypadku nagłego zamknięcia gry (geodety,maszynisty lub podczas ściągania dodatków z auranu -czasami) występuje bliżej mi nieznany błąd który powoduje że nasz assets.tdx ma nagle nie 3 mega a np 6 mega i już gry się nie uruchomi - zawiesza się.
Od momentu kiedy to "wyczaiłem" w moim TRSie przed przystąpieniem do zabawy z grą robię kopię assets'a z działającej poprawnie gry i dopiero wtedy ją odpalam.
Gdy coś się sypnie w grze wklejam wtedy plik w folder gry i wszystko wraca do normy - do stanu w którym zrobiliśmy kopie.
Co do sposobu na "przeglądarkę" - obawiam się że działa ale tylko u jego wynalazcy :-)
Ostatnio zmieniony przez kadafi 23-09-2008, 00:54, w całości zmieniany 2 razy  

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 23-09-2008, 15:21   

Znaczy się przed uruchomieniem z pliku załączał się jakiś proces launcher.exe i przed każdym graniem pytał się czy go używać (jak zaznaczałem nie to nie załadowywał gry). Pomysły mi się już wyczerpały

a000
super trainz

Wysłany: 23-09-2008, 16:21   

weź tak, to wtedy się załaduje

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 23-09-2008, 18:05   

a000 - tyle że ten ekran z launcherem wogóle się nie pojawia więc nie mam co klikać tak... wogóle nie ma tego ekranu graj opcje cmp czytaj to. itp.

a000
super trainz

Wysłany: 23-09-2008, 19:49   

no to przeinstaluj TRS'a

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 30-09-2008, 14:12   

robiłęm to 6 razy i nic

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 30-09-2008, 14:36   

no to gadaj z cdprojekt, tam jest pomoc techniczna a nie tu.
Ostatnio zmieniony przez pysi 30-09-2008, 14:37, w całości zmieniany 1 raz  

CHEMIK
świeżak

Wysłany: 20-10-2008, 08:58   Wieszający Się TRS2006 i CMP.

Witam. Ma stronę zalogowałem się specjalnie, by odpowiedzieć na pytanie, co z wieszającym się TRS'em 2006 i CMP.

Mały wstęp:

Przede wszystkim chodzi o plik assets.tdx. Niektóre dodatki, bądź też błędy gry powodują jego uszkodzenie, wtedy faktycznie pomaga kopia zapasowa, ale tylko w przypadkach, kiedy plik się uszkodził przy nagłym przerwaniu gry. Sprawa wygląda inaczej, jeżeli zawiesi nam się program CMP podczas dodawania, lub edycji dodatków. Tak więc, jeżeli (dajmy na to) zrobimy kopię bezpieczeństwa assets.tdx, potem dodamy jakiś dodatek, dla przykładu ST44-XXX, który zawiesi nam CMP, to oczywiście awaryjnie wyłączymy CMP (np. przez Ctrl+Alt+Delete). Wtedy ze starym plikiem assets.tdx już się nie uruchomi ani trainz, ani CMP. No to podmieniamy skopiowany wcześniej plik assets.tdx i wszystko jest OK, ale tak się tylko nam wydaje... Prawda wygląda tak, że assets.tdx posiada rejestr zmian wniesionych w oknach programu CMP. Także w zasobach CMP nie znajdziemy naszego dodatku ST44-XXX, ale to nie znaczy, że go nie ma we folderach TRS2006. Skoro został on utworzony wcześniej, to na pewno jest we folderach Local, albo editing, ale wcześniejsza kopia pliku assets.tdx programu CMP tego nie wie i tu zaczyna się burdel. instalujemy po raz kolejny ST44-XXX, gra i CMP działa, ale nowy rejestr CMP, no i twardy dysk zaśmieca się, bo teraz mamy działające ST44-XXX i niedziałające ST44-XXX. Podobne błędy powielają się przy następnych zawieszających program dodatkach, a co za tym idzie plik assets.tdx zaczyna niepotrzebnie przybierać na wadze. Mam TRS'a2006 od kiedy tylko wyszedł i od tego czasu dodaję dodatki, a plik assets.tdx się poważnie zaśmiecił, do tego stopnia, że nie dosyć że się regularnie zawiesza, gra jest niestabilna, to na dodatek nie mogę za pomocą CMP uruchomić programu CCP (do zaawansowanej edycji dodatków).
Należy dogłębnie oczyścić plik assets.tdx, a tym samym odświeżyć CMP.

Rozwiązanie (długo oczekiwane):

Po prostu trzeba usunąć plik assets.tdx, ale razem z folderem "cache". I teraz broń Bosze uruchamiać CMP. Najpierw należy uruchomić TRS2006. Gra będzie się bardzo długo uruchamiać (efekt podobny, jak przy zawieszeniu się), ale tym razem się uruchomi (tworząc nowy folder "cache" i plik assets.tdx. Będą dostępne wszystkie, kiedykolwiek zainstalowane dodatki (i tu m-im. dwie, te same kopie ST44-XXX). Problem będą miały takie osoby (jak np. ja), które za pomocą CMP zmieniają nazwy dodatków, tak, by były one w miarę uporządkowane, ponieważ zmiany nazw wprowadzone w CMP zapisywane są w pliku assets.tdx, a tego pliku już nie ma. Jest nowy plik assets.tdx, w którym tych zmian nie ma. Jeżeli natomiast zmienialiście nazwy dodatków za pomocą CCP, to będą one miały zmienione przez was nazwy. Jeżeli hurtowo instalujecie dodatki, nie zmieniając ich nazw w CMP, to nie zauważycie żadnej różnicy (może jedynie nadmiar dodatków, których nie powinno być, bo kiedyś tam je usuwaliście).
Tak więc jeżeli już się gra załadowała, a tym samym zostały utworzone nowe assets.tdx i "cache", możecie sprawdzić, czy faktycznie wszystkie dodatki są zainstalowane. Po wyłączeniu gry można śmiało włączyć CMP oraz CCP, już się nie zawieszą (zaśmiecenia pliku assets.tdx).

Wszystko, co napisałem powyżej opracowałem na podstawie własnych doznań z errorami oryginalnego, polskiego TRS'a2006 w Edycji Kolekcjonerskiej. Gra ma zainstalowany patch do Geodety 2.1. Jeżeli macie tą wersję gry, to na pewno zadziała moja instrukcja. Ale myślę, że ta metoda zadziała przy każdej wersji TRS'a2006, która ma problem z załadowaniem się.

POZDRAWIAM i Powodzenia w czytaniu mojego posta. ;)

jacek36
nowy

Wysłany: 22-07-2009, 20:12   

zolwik napisał/a:
dodatkow szukaj na DLS

a wieszanie to moze byc przez to ze gra musi zaladowac dodatki ktore wczesnije instalowales

Faktycznie coś w tym jest ,ale potem wraca do normy . Ja przechodzę do TRS 2004 i mam dobra wiadomość dla tych co szukają tej edycji . Jest w katalogu u wydawcy . Nie trzeba warowac przy allegro .

jacek36
nowy

Wysłany: 23-07-2009, 19:29   

Kontaktowałem sie z wydawcą . Niestety TRS 2004 wyszła już z obiegu . Pozostała sprzedaż wysyłkowa i allegro .

kashmir082
nowy

Wysłany: 16-08-2009, 15:05   

Witam. Ja mam mały problem którego nie potrafię rozwiązac.
Mam TRS06 od dwóch lat, zawsze dział dobrze, czasem tylko CMP sie chwile wieszał.
Dwa dni temu robiłem reinstalkę, wkleiłem do katalogu z TRS wszystkie dodatki które miałem przed reinstalką. Wszystko działo bez zastrzeżen. W sumie działa nadal, trasy robię w geodecie i nie tam żadnych problemów. Natomiast po wejściu do Maszynisty, chwile jest wszystko dobrze po czym gra jakby sie zawiesza na minutę, potem na chwilkę znów na kilka sekund działa dobrze wytrwałem w takim stanie około 8 minut. Po wejsciu do geodety wszystko wraca do normy i nic sie nie wiesza.

Problem pojawił sie dziś rano. Jest jeszcze coś, jak uruchamiam TRS i wybieram "GRAJ"
pojawia się okienko takiej oto tresci "Some of your content has not been commited, are you sure you want to launch Trainz -- |YES| |NO| ". Okienko to pojawiło się dziś.
Myślę że to może być coś z dodatkami, gdyż wczoraj wieczorem pościągałem kilka rzeczy..

Nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem. Może ktoś miał podobny problem, i może się podzielić jakimiś wskazówkami jak spowodować aby tryb Maszynisty, się nie wieszał?

TRRI_
super user

Wysłany: 27-08-2009, 21:42   

A instalowałeś jakieś full JDS EU/EP ze strony TrainzMaps ?

Odpowiedz do tematu