Pomógł: 15 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 29-11-2012, 05:09 Problem z uruchomieniem TS 2010.
Witajcie...
mam taki problem. Od jakiegoś czasu próbuję u siebie zainstalowac TS 2010, Engineers Edition. Instalacja przebiega w miarę normalnie, no ale gra się instaluje. I wtedy zaczynają się problemy - gra owszem, uruchamia się, mogę zobaczyć menu, no i właściwie to wszystko. Kliknięcie w cokolwiek, powoduje jakby zawieszenie Trainza - niby myszką można ruszać, ale nic się nie dzieje, na pulpit też nie da się wyjść, trzeba resetować komputer. Trainz mimo to pobrał sobie patche, aż do wersji 49933, no i dalej to samo, albo nawet gorzej, bo nie da się już wejść do wnętrza np. działu tras, choć w sumie to niewielka różnica, skoro niczego nie da się uruchomić. Zaznaczam, że przy patchowaniu, Trainz wybił błąd przed tym drugim patchem na 49933, ale po ponownym włączeniu tego startowego menu dociągnął sobie patcha i zainstalował. No ale dalej niedomaga, teraz ostatnio poprosił od DirectX 9 i najnowszy sterownik do karty graficznej, dostał to, ale sytuacja jest bez zmian.
Dodatkowo, przed uruchomieniem, czasem wybija komunikat, że coś tam się nie może z bazą danych połączyć, i żeby reinstalować, albo kontaktować się z serwisem, ale reinstalacja nie pomaga, no a skontaktować mogę się z Wami.
Jeśli ktoś wie, co na to poradzić, miał podobne objawy, to niech podzieli się sposobem na rozwiązanie problemu. Z góry bardzo dziękuję.
Na koniec konfiguracja komputera:
System: Microsoft Windows XP Home Edition
Dysk: 500MB
Pamięć RAM: 2 GB
Karta graficzna GeForce 6700 XL
Procesor: Intel Pentium 4 3 GHz (teoretycznie za mało, ale TrainzDiag nic nie protestował )
Z góry dziękuję za pomoc
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
Ostatnio zmieniony przez jpl 29-11-2012, 05:09, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 29-11-2012, 13:00
Przeczytaj tutaj o swojej karcie:http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=132750 Na jakiej mapie próbowałeś, czy nie przypadkiem Jamala? Do 2010 to trzeba 1GB na 128bit. Przy Twojej karcie dałoby radę tylko w opcjach trzeba widoczność ustawić na 1000m i pozostałe opcje na minimum. Mam gorszą kartę i dasię tylko ratuje ją 3GB RAM taktowane na 800 i procesor dwurdzeniowy. Rewelacji nie ma ale jakoś idzie. Dobrze by było mieć dodatkowe chłodzenie, bo grzać się będzie /patrz to co na początku/.
Ile masz pamięci na tym GeForce ?
Myślę że jednak powodem jest za słaby sprzęt, szczególnie CPU i GPU.
Porównanie wymagań TS2010 i TS12 - według www.gry-online.pl :
Wymagania TS2010: Pentium D 3.4 GHz, 1 GB RAM, karta grafiki 128 MB (GeForce 7200 lub lepsza), 15 GB HDD, Windows XP/Vista/7
Wymagania TS12: Core 2 Duo 3.4 GHz, 2 GB RAM, karta grafiki 512 MB (nVidia GeForce 8800 lub lepsza), 16 GB HDD, Windows XP/Vista/7
Wersje bardzo podobne, a w 12 wymagania są dużo większe i takie powinny też być wymagania w TS2010, żeby normalnie grać.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-11-2012, 17:25
Podobnie jak D_M uważam że na tej grafie ts2010 nie odpalisz, z tego co pamiętam to brakuje jej paru instrukcji dla procesora graficznego. Niestety w nvidii minimum to karty serii 7000.
Wprawdzie do tego typu gier lepiej użyć "tradycyjnego" komputera, ale na tym przynajmniej powinno dać się go uruchomić.
No właśnie, próbowałem go tam zainstalować, i poszło jeszcze gorzej - instalator zawiesza się na samym końcu i trzeba go "siłowo", menedżerem zadań wyłączać. Po tym wszystkim gry nie da się odpalić, po kliknięciu w ikonkę nic, lub prawie nic się nie dzieje. Wiem, że tam coś się te nowsze Trainzy gryzą z "Sevenem", no ale może jest jakiś sposób?
Wysłany: 30-11-2012, 08:16
Na tym Samsungu powinieneś prędzej uruchomić TS2010, szczególnie że ma jeszcze dodatkową kartę graficzną, a nie tylko układ Intela.
Co do problemu z instalacją, to ile masz wolnego miejsca na dysku? Bo Twój problem wygląda albo na brak miejsca na dysku, albo błąd dysku. Nie ma za to nic wspólnego z Windowsem 7, na którym TS2010 chodzi bez problemów.
Wysłany: 02-12-2012, 12:03
jpl napisał/a:
Dysku jest jeszcze dość sporo(...)
1) Jeśli to jest tez dysk (partycja) systemowy, to tu nie widzę problemów. Jeśli zaś na dysku (partycji) systemowej masz mniej miejsca, to musisz sprawdzić ile masz na nim miejsca (powinno starczać na plik wymiany + pliki tymczasowe pakowane do tempa w folderze użytkownika)
2) Możesz mieć problem ze spójnością/błędami dysku, tu tradycyjnie zostaje użycie narzędzia chkdsk.
3) Innych pomysłów nie mam.
Wysłany: 04-12-2012, 04:57
Zrobiłem checkdisk i wszystko jest OK. Zastanawiam się, czy coś się nie pogryzło z zaporą, mam PC Tools, jak coś, i nie mogę jej wyłączyć (za dobrze ją kiedyś zahasłowałem ) a TADDaemon cały czas się doprasza...
Na razie sytuacja wygląda tak, że Trainz niby się zainstalował, wyświetlił ten "pierwszy" ekran i poprosił o uzupełnienie opcji, w tym klucz i te sprawy. Jednak, przy próbie włączenia, najpierw zaczyna mielić bazę danych (w sensie, że przeprowadza z nią te wszystkie zabiegi, szukanie składników uszkodzonych czy co tam jeszcze...) no i potem próbuje się włączyć, wybija komunikat, że nie może się połączyć z bazą dodatków i wyłącza się.
Tak czy owak, dzięki za pomoc, będę próbował jeszcze coś kombinować. Ale jakby ktoś wymyślił rozwiązanie, to niech się podzieli wiedzą.
Wysłany: 04-12-2012, 07:30
jpl napisał/a:
Zastanawiam się, czy coś się nie pogryzło z zaporą, mam PC Tools, jak coś, i nie mogę jej wyłączyć (za dobrze ją kiedyś zahasłowałem ) a TADDaemon cały czas się doprasza...
Takie buty , niestety musisz ją jakoś odblokować, bez poprawnego uruchomienia TADDEAMON gierka Ci nie odpali.
BTW nie próbowałem jeszcze instalować Trainz-a bez neta, możliwe że kangury w nowszych wersjach zrobili jakąś weryfikację kopii.
Wysłany: 04-12-2012, 19:10
OK, no to chyba znaleźliśmy problem, a PC Tools jest na obu komputerach, więc skoro na obu coś się dzieje, to pewnie ten problem. Zobaczę, co da się zrobić.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 04-12-2012, 21:00
W TS12 jest na pewno sprawdzanie oryginalności gry, czy w TS2010 też to nie wiem, nic nie dawało oznak, z netem czy bez można grać, w TS12 jak masz pirata to musisz wyłączać net, inaczej nie odpalisz, jak masz legal to jest tam sprawdzanie.
Wysłany: 05-12-2012, 04:49
No ja używam tylko oryginałów, choć przez moment zastanawiałem się (bo myślałem, że może z płytą jest coś nie tak) czy nie ściągnąć pirata i nie "zalegalizować" go na dane oryginału, ale z TC było mniej więcej podobnie, więc spróbuję wywalić zaporę, zainstalować ponownie i tak skonfigurować, żeby nie wadziła Trainzowi. Zobaczymy, jak pójdzie.
Wysłany: 05-12-2012, 07:30
Wywal zaporę i zostaw Windowsową, podejrzewam że jest częściej aktualizowana niż PC Tools (ta na Windows 7). W windozie wystarczy teraz antywirus + włączenie zapory systemowej.
Wysłany: 06-12-2012, 04:46
OK, wygląda na to, że Trainz działa mniej więcej poprawnie. Całkiem ładnie to wygląda, choć przywiesił mi się przy zapisywaniu jakiejś dużej brytyjskiej mapy i wywalił się. No ale nic to, jak coś się będzie dziać, to zapytam. Pomogło oczywiście wywalenie zapory i reinstalacja. Ale te opcje z zaporą potestuję, choćby z ciekawości.
Dzięki wszystkim, raz jeszcze