Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 09-11-2012, 20:34 transport kontenerów UK - PL
Szukam informacji na temat możliwości transportu kontenerów droga morska z UK do PL. Na pierwszy ogień - może ktoś z was się orientuje które (czy może wszystkie) porty morskie w PL oferują obsługę przeładunkową kontenerów (przeładunek statek - wagony)?
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Na 100% Gdansk Port Polnocny i z tego co wiem Gdynia baza kontenerowa.
Szczecin i Swinoujscie - dosc prawdopodobne - brak danych.
Mniejsze porty - na 99% nie.
Wysłany: 09-11-2012, 22:17
Zdecydowanie raczej większe, bo chodzi o ponad 2k kontenerów:) Generalnie bardziej by pasował Szczecin albo Świnoujście. W ogóle jakoś nie mogę namierzyć rejsów UK - PL i chyba będzie trzeba brać pod uwagę przeładunek gdzieś bardziej na zachodzie (Rotterdam?).
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Wysłany: 09-11-2012, 22:34
No sprawdzę to na dniach, ale kiepsko to widzę, jak mają dwa pociągi na tydzień to całość by wieźli cholera wie ile, a tu optymalnie by było turlać dwa wahadła dziennie.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 09-11-2012, 22:55
Kocur wygrał w totka i teraz chatę mebluje Tak ma poważnie przywóz do portu nie problem. Problem będziesz miał później. Wywieźć z portu 2k nie będzie łatwo, a placowe też kosztuje. Kocur zobacz na stałe połączenia kontenerowe /kolejowe/ PKP Cargo i DB na terenie dawnego NRD, wtedy będziesz miał porty.
Ja o ile pamiętam z poprzednich prac, to większość kontenerów do Polski jak nie rozładowywali w portach Trójmiasta to wszystko leciało przez Hamburg, do Wrocławia się ponoć opłacało taniej i szybciej wieźć to z Hamburga lorą niż z Trzymiasta.
Wysłany: 09-11-2012, 23:16
@Neri: a to niegłupie, choć oni to raczej w gumowozach siedzą. A co do ładunku to nie odpad z Czarnobyla;)
@Kanclerz: z Trójmiasta to na pierwszy rzut oka podnosi koszty dość wyraźnie (przynajmniej patrząc na kalkulację trasy z PLK)
@RBach: taki super realistyczny na silniku "Wszechświat":D
Masakra ... Spedycją się zajmujesz? Musisz mieć spedytora, który się tym zajmie i wszystko załatwi. Jeżeli nie są to ciężkie kontenery tj. nadają się na TIRa to chyba bez znaczenia z jakiego portu? Jeżeli chodzi o kontenery ze Szczecina to w tym roku uruchomili jakiś terminal, jakieś statki tam jedna z linii płynie przez Szczecin do Gdańska na GTK, ładują tam chyba na wagony (jak Ci na nich zależy bardzo i masz tyle kasy), o ile mają czym :)
W 3mieście są 4 terminale kontenerowe, 2 w Gdyni i 2 w Gdańsku (z czego DCT to tylko MAERSK z Chin via Rotterdam – Bremerhaven) lub GTK http://www.gtk-sa.pl/polaczenia-feederowe/ Gdynia nie wiem co tam robi?:
I nie chwaląc się, najszybciej sprawy z kontenerami załatwisz w Gdańsku na GTK bo to mały terminal i nie czeka się na nim na podjęcie kontenera po ileś tam godzin :)
I masz z Gdyni z BCT:
Gdynia - Rotterdam - Immingham - South Shields - Grangemouth
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 28-11-2012, 02:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-11-2012, 17:35
Mam do zrobienia wstępną kalkulacją kosztów przewozu odpadów. Transport TIRami raczej mi tu nie pasuje, za duże ilości (a odbiorca i tak ma własną bocznicę). Zależy mi na przewozie w kontenerach 40' PW, masa brutto kontenera w okolicach 29 ton. Generalnie sprawa na razie i tak stoi w miejscu, bo nie mam pełnych danych odnośnie tego transportu.