Wysłany: 10-10-2010, 18:09 Problem z geodetą
Ma TS 2010 zainstalowanego na 2009 . Przy próbie zapisania pokazuje mi "Sesja została zapisana, ale Geodeta nie mógł jej wprowadzic do bazy danych elementów trainz. Zadanie to można wykonać w aplikacji CMP" Pytanie jak??
P.S. Nie moge zainstalowac patcha z wersji 42953 na najnowszą .
Pierwszy raz widzę taki komunikat, ale to być może dlatego, że nie nadinstalowałem TSa 09 TSem 2010. Natomiast zrozumiałbym go tak, żeby wejść do CM, wyszukać tę sesję i wykonać ctr+m, czyli 'wprowadzić'. To ostatnie słowo padło w Twoim komunikacie, po angielsku 'commit' w polskiej wersji Trainza to 'wprowadź'. Jeśli nie wiesz (może nigdy tego nie potrzebowałeś, choć to wątpliwe) CM to Content Manager Plus, czyli zarządca dodatków w Trainzie obecny od wersji 2006.
PS
A przy okazji wykonaj rozszerzoną naprawę bazy danych, to być może jest problemem. Pamiętaj, że przy dużej ilości dodatków taka naprawa może potrwać godzinę lub dłużej.
Ostatnio zmieniony przez samplaire 10-10-2010, 23:23, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 11-10-2010, 21:22
No i z mapami jest ok, ale teraz przy włączaniu louchera pokazuje mi się tylko czarny mały pasek "build 42953"
zamiast całego okna ,ale mogę ten pasek przesuwać .
. Przy próbie zapisania pokazuje mi "Sesja została zapisana, ale Geodeta nie mógł jej wprowadzic do bazy danych elementów trainz. Zadanie to można wykonać w aplikacji CMP" Pytanie jak??
Co tu może być przyczyną?
Może łatka cos pomoże.....
Zauważyłem też problem z dostepem do niektórych zainstalowanych lokomotyw,
W menadźerze są, a w grze juz nie.....(błędów wg CM nie ma)
A przy okazji, w TS2010 w geodecie nie ma zakładki sterowania czasem i pogodą?
Zamiast tego jest zakładka dot warstw....
Ostatnio zmieniony przez Lucas76 18-11-2012, 13:43, w całości zmieniany 2 razy
checkdisk - naprawa dysku twardego oraz rozszerzona naprawa bazy danych - to jest podstawa na glupie bledy trainza
druga mozliwosc - antywirus robi krecia robote - tak np jest u mnie i na czas gry w trainza wylaczam antywirusa
checkdisk - naprawa dysku twardego oraz rozszerzona naprawa bazy danych - to jest podstawa na glupie bledy trainza
może i tak, ale u mnie jest nowy system - Win7 - postawiony z miesiąc temu, więc błedów nie powinno być.
(AMD Phenom IIX2 560 Processor 3.30 GHz, RAM 4,00 GB, Ati Radeon Sapphire - ino numeru nie pamietam)
...a od godziny taka informacja -
Checking for available disk space for patching.
Searching for patches...
Downloading patch file...
Unpacking patch file...
Patching from 42953 to 44088...
zrobił, pokazał 1 błąd i teraz jest wersja 49933...lol
_________________ Lucas76 vel. Lucas740
Ostatnio zmieniony przez Lucas76 18-11-2012, 15:09, w całości zmieniany 2 razy
Teraz muszę rozpracować o co kaman z zakładkaą warstwy......
Warstwy to... warstwy, po prostu. To jakby przezroczyste płaszczyzny, na których umieszczasz dodatki. Każdą warstwę możesz ukryć albo zablokować jej edycję. Ukrycie warstwy powoduje zniknięcie wszystkiego, co na niej masz, ale BEZ kasowania. Po prostu tego nie widać i nie przeszkadza w budowaniu. Zablokowanie warstwy to wyłączenie możliwości umieszczania na niej dodatków i ich edycji. Oczywiście obie operacje są odwracalne.
Osobiście warstwy stosuję do (między innymi) basemap - jako że są to dodatki scenery, to często przesunięcie "dżefka" - przy słabym celowaniu - powodowało przesuwanie mapki (bo nie trafiłem w drzewko, tylko nieco obok). A tak basemapa jest na osobnej warstwie, zablokowanej, drzewka na warstwie "drzewkowej" - nawet jak nie utrafię w drzewko to mapy se nie przesunę
Lucas76 napisał/a:
wczoraj robiłem taka mała trasę i sesję do niej, niby wszystko ok, a w CM jest znaczek "brakujące zależności" - kolejny temat do rozpracowania
Proste. Użyłeś dodatku, który ma brakujące zależności. W 2010 CMP sprawdza wszelkie "zależności do zależności do zależności", więc jeśli gdzieś czegoś nie masz, to będzie żółty puzzel. Zauważ, że jeśli mapa ma braki lub błędy, to takie same oznaczenie mają też sesje do tej mapy - mapa jest zależnością do sesji, więc sesja jest pokazywana "brak zależności" - pomimo że ona sama (sesja) jest kompletna, a braki są w mapie.
Tak samo u ciebie - lista zazeżności do samej mapy jest kompletna, ale któryś z dodatków ma brak - więc i mapa została oznaczona jako "z brakiem". I sesja do tej mapy też - to tak działa
To juz teraz wiem cos więcej na temat warstw.....Wielkie dzięki za ten wykład :)
Tylko na której pracować? Route-layer czy session-layer?
A wracając do mojej sesji, zrobiłem boczny tor do rafinerii plus bocznica do "objechania składu". Grę zapisałem do krótkiego przejazdu i powrót do geodety. I tu zonk, na bocznicy nie moge nic ustawić, ani składu ani nawt kozła oporowego.....Na końcu toru muszę "dobudować kawałek" toru i dopiero na nim postawić kozioł oporowy.....
To tez taki myk do rozpracowania.....
To juz teraz wiem cos więcej na temat warstw.....Wielkie dzięki za ten wykład :)
Tylko na której pracować? Route-layer czy session-layer?
Zależy.
Popatrz przykładowo na (wymęczoną już na wszelkie sposoby) JamalMapę:
Na Route, czyli w mapie jako takiej jest "część wspólna": tory, domki, drzewka i cały świat. Wszystko to będzie po wczytaniu MAPY (nawet bez sesji). W 2010 da się nawet zapisać konfigurację dodatków (sygnalizy na przykład) i wstawiony tabor, czego w 2006 się nie dało.
Czyli mapa jest jakby bazą do tworzenia sesji.
Natomiast na Session zapisujesz to, co ma się pojawić tylko w konkretnej SESJI (misji, jak to czasem nazywają). Czyli elementy występujące i potrzebne tylko w tejże sesji.
Przykładowo: konkretny skład pociągu, którym masz w danej sesji-misji operować, zapisujesz w Session. Ale już np. stojący w szopie odstawiony szrot - możesz spokojnie dać w Route (przy czym i user-pociąg i szrot to dodatki klasy Tabor). Tak samo ograniczenia (klasa Trackside-przytorowe): Stałe ograniczenia dajesz w Route (no bo są zawsze i pokażą się w każdej sesji do tej mapy), ale już występujące tylko w danej sesji ograniczenie tymczasowe - dasz w Session, bo ma być tylko w tej jednej misji.
Powyższe dotyczy WSZYSTKICH (!) dodatków do gry. Możesz przykładowo mieć mapę z połową semaforów w Route, a w Session w poszczególnych misjach dostawiać następne. A nawet można modyfikować w ten sposób układ torowy, dodając jakieś tam tory w sesji, niewystępujące w mapie i innych sesjach do niej.
Czyli w skrócie: zawartość Route (i warstw należących do mapy) - zapisze się w pliku mapy, zawartość Session - w pliku sesji.
Lucas76 napisał/a:
A wracając do mojej sesji, zrobiłem boczny tor do rafinerii plus bocznica do "objechania składu". Grę zapisałem do krótkiego przejazdu i powrót do geodety. I tu zonk, na bocznicy nie moge nic ustawić, ani składu ani nawt kozła oporowego.....Na końcu toru muszę "dobudować kawałek" toru i dopiero na nim postawić kozioł oporowy.....
To tez taki myk do rozpracowania.....
Zobacz, czy nie zapisała ci się na nieaktywnej warstwie. W opcjach dodatków jest zawsze podana warstwa, do której konkretny obiekt należy.
Ja (w szklanej kuli) widzę to tak:
Zrobiłeś mapę, ale część torów masz na Route, a część (tą bocznicę) na Session. Musisz pamiętać, że jeśli wczytasz MAPĘ, to domyślnie jesteś na Route, a jeśli SESJĘ do mapy - to na Session! Tabor próbujesz wstawiać, będąc przełączonym na Route. I doopa - niedasię, bo tabor MUSI stać na torze, a tor wstawiony w Session nie pokaże się w innej sesji (!). Natomiast tabor wstawiasz w Route, a więc miałby być widoczny ZAWSZE. I mamy konflikt, bo może być taka sytuacja, że tabor miałby się pokazać (bo w Route) ale tor pod nim już nie (bo w innej sesji toru może nie być). A tak nie można, więc go nie wstawisz.
A nowy tor dopisujesz w Route i na taki tor juz tabor czy kozioł upchniesz.
U mnie srednio 10 klikniecie po wczytaniu mapy [edit session zeby konfiguracji semaforow nierozwalac] to "merge routes" czyli przepisanie wszystkiego z session do route "bo znowu zapomnialam ze siedze na seesion".
Dobra i skuteczna zasada, i bardzo prosta...