Pomógł: 10 razy Dołączył: 16 Mar 2008 Posty: 186 Skąd: opole
Wysłany: 18-07-2012, 14:17 Rozjazdy Zwierzaka
Zachciało mi się pobawić animowanymi rozjazdami Zwierzaka. No i powstał mały problem zgodnie z instrukcją dołączoną do pliku oraz filmikiem na You Tubie zrobiłem dokładnie to co się należy.
Problem w tym ze słychać działanie napędu widać działanie latarni DKW ale nie przesuwają się iglice.Może ktoś wie w czym jest problem lub posiada sprawnie działające takie rozjazdy pod 2004. Pamiętam ze ktoś na forum pisał ze posiada takie rozjazdy przerobione.chętnie skontaktuję się z tą osobą.
Przeanalizuj dokładnie nazwanie "anglika". Tam przy konfiguracji BARDZO ważne jest zachowanie nazw i kolejności poszczególnych rozjazdów i BARDZO ważne jest zachowanie wszelkich "spacji" i przecinków w oknie konfiguracji.
Przede wszystkim jest taka fajowska opcja na tym forum, która działa aż 15 minut, czyli "edytuj". Zalecamy jej używać
Radzę przeczytać: http://trainz.krb.com.pl/...wd-andiego06,70 Wszystko trzeba wpisywać BAAAARDZO dokładnie - jeden błąd i po animacji...
EDYTA: Autor niniejszego samouczka mnie ubiegł
_________________ Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
Ostatnio zmieniony przez Pawajoro 18-07-2012, 14:58, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 18-07-2012, 14:59
Doktorku robiłem zgodnie z instrukcją do której podałeś link oraz z tym filmikiem:http://www.youtube.com/watch?v=1kIvx3avo5o
Nawet użyłem tych samych napędów i latarni.
Doktorku robiłem zgodnie z instrukcją do której podałeś link oraz z tym filmikiem:http://www.youtube.com/watch?v=1kIvx3avo5o
Nawet użyłem tych samych napędów i latarni.
Więc sprawdź dokładnie, gdzie zrobiłeś błąd. Mój artykuł napisany jest tak, że precyzyjniejsze byłoby tylko przyjechanie do ciebie i poprowadzenie za rączkę
Przede wszystkim: nazwy (małe/WIELKIE literki, spacje i tak dalej) i kolejność wpisów.. Ewentualnie pokaż screeen z nazwami napędów i otwartą konfiguracją szablonu.
I wyszło, że nie czytasz. Pokazałeś screen z Cauera (dodatek trackside), a konfiguruje się jeszcze sam szablon scenery, ten co układasz z zakładki z "domkiem" - on też ma właściwości. Tego pewnie nie zrobiłeś, stąd ci nie działa. Właśnie w konfigu szablonu masz wpis uruchamiający animacje. A dokładnie trzeba odpowiednio wpisać nazwę tegoż szablonu, według mojego poradnika.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-07-2012, 16:03
O widzę, że ktoś mnie wołał, więc:
1) edytujemy posty
2) wstawiamy miniaturki
3) czytamy ze zrozumieniem
To wszystko kwalifikuje się na ostatnie chińskie ostrzeżenie
Wysłany: 18-07-2012, 17:23
Więc
1.Kazdy może się pomylić
2.Ja czytam tekst ze zrozumieniem w przeciwiestwie do innych
3.Napisałem wyraznie w pierwszym poście ze robiłem DOKŁADNIE zgodnie z instrukcją oraz
wykorzystałem film z You Tuba wiec pomyłki nie było.
4.Można ten temat zamknąc bo i tak nie rozwiaże tego problemu
a naprawdę szkoda mojego i waszego czasu na strzępienie sobie języka.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 18-07-2012, 17:33
No tak, to na pewno wszystko wina tych złych chochlików, które ponoć Auran wrzucał w komplecie ze swoimi grami - specjalnie, by wszystkowiedzącym i nieomylnym graczom psuć dodatki. To z pewnością ich sprawka, bo to niesłychane, by gracz zrobił coś źle.
3.Napisałem wyraznie w pierwszym poście ze robiłem DOKŁADNIE zgodnie z instrukcją oraz wykorzystałem film z You Tuba wiec pomyłki nie było.
Tak. A te zdania:
Kod:
3. Następnym etapem jest przypisanie rozjazdów do szablonu.
Dokonujemy tego, otwierając właściwości szablonu (nie napędów):
to pewnie na twoim komputerze się nie wyświetlają? I dlatego na screenie, o który prosiłem, pokazałeś otwarty konfig NIE TEGO dodatku? Może czytasz ze zrozumieniem, ale najwyraźniej pomijasz co niektóre zdania Powtórzę po raz ostatni: Warunkiem zadziałania animacji jest PRAWIDŁOWE wpisanie nazwy w szablonie. Czyli w dodatku scenery. To, że masz poprawnie skonfigurowaną latarnię Cauera (bo jest poprawna - vide screen) nie spowoduje, że zadziała ci animacja iglic, a jedynie spowoduje sparowanie zwrotnic i zmianę wskazań na Cauerze. Ale BEZ animacji. Musisz otworzyć opcje szablonu (tego z torami i tak dalej) i w nim wpisać nazwę w odpowiedni sposób, czyli dokonać powiązania szablonu z napędami. Zwróć tez uwagę na położenie węzłów (kółek) od toru niewidzialnego i samych napędów - one muszą być w ściśle określonych miejscach (to też się zgadza, patrząc na przedstawiony screen).
Poza tym film z "jutuba" jest na tyle ogólnikowy, że mało kto w/g niego odpalił te animacje. Jeśli chcesz pomocy, to pokaż screen z otwartymi właściwościami szablonu. Tego "scenery".
piotr60 napisał/a:
Jednak cały czas będę twierdził, że masz gdzieś błąd, bo jakoś innym osobom te szablony działają. Wyjątkowo przyłączam się do prośby o "kłódę", a jeśli kolega chce jednak skonfigurować te angliki do działania, to zapraszam na PW, zapewniam że da się to zrobić. Instrukcja była pisana w trakcie tworzenia takiego rozjazdu "na bieżąco" i uwierz, wszystko zadziałało.
Wysłany: 19-07-2012, 11:54
Szybko i na temat RBach znalazłem bład zamiast w nazwie rozjazdu wpisać np:
SA spacja 1a wpisywałem SA1a bez spacji Wszystko działa.
Teraz mozna zamknąc temat jak Doktorek pozwoli a ja ruszam w droge.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-07-2012, 12:32
piotr60 napisał/a:
Teraz mozna zamknąc temat jak Doktorek pozwoli a ja ruszam w droge.
Doktor nie pozwala, doktor zaleca i wypisuje recepty
Tak BTW, to niestety ale rozjazdy Zwierzaka mają niewiele wspólnego z rzeczywistością (chodzi o wymiary) i albo trzeba poczekać na coś nowego, albo skorzystać np. z rozjazdów rosyjskich (DLS, chyba dla TS2010+). Niestety te ostatnie są tylko na betonowych podkładach.
Wysłany: 19-07-2012, 12:49
Tak na marginesie ja korzystam z tych Rosyjskich jest większy wybór podkładów i torów nie tylko betonowe jak napisałeś no i działają od 2004+ Tutaj chciałem tylko sprawdzić jak wyglądają te od Zwierzaka.
Proszę oto link do tych Rosyjskich są szerokosći 1520mm
http://www.trainz.ru/inde...egory=12&game=2
A te pod TRS2010 są tutaj szerokość 1435mm
http://trainzup.com/?p=2930#more-2930
Więc
1.Kazdy może się pomylić
2.Ja czytam tekst ze zrozumieniem w przeciwiestwie do innych
3.Napisałem wyraznie w pierwszym poście ze robiłem DOKŁADNIE zgodnie z instrukcją oraz
wykorzystałem film z You Tuba wiec pomyłki nie było.
I teraz Ci nie wstyd tego co wcześniej napisałeś. Wszyscy pisali abyś dobrze posprawdzał to co wpisałeś w konfiguracji a Ty się tak oburzałeś.
Następnym razem zastanów się zanim napiszesz podobnego posta.