Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-06-2012, 22:58 Dodatki Jacka 83218
Skoro inni modelarze mają już swoje wątki do prezentowania dodatków, postanowiłem wreszcie założyć i swój.
Oto pierwszy dodatek który zrobiłem po dłuższej przerwie.
Budynek który kiedyś był skupem mleka, a teraz jest raczej meliną.
Liczba poly to 317 a waga tekstur to 524 KB.
Ciekawostka, okna na przedniej i tylnej ścianie są na różnej wysokości, wydawało mi się to błędem, jednak pomimo wielu prób nie udawało mi się tego usunąć bez naruszania proporcji. Bliższe przyjrzenie się zdjęciom ujawniło jednak że faktycznie okna tylne znajdują się wyżej od przednich.
Planuję wydać jeszcze "odmłodzoną" wersję, tyle że potrzebuję informacji co do rozmiarów (mniej więcej) zbiornika który wystawał niegdyś z zamurowanej dziury.
Pomógł: 2 razy Wiek: 26 Dołączył: 07 Mar 2012 Posty: 76 Skąd: Gryfów Śląski
Wysłany: 18-06-2012, 23:33
Albo tylko Mi się tak wydaje, albo textury są ciutkę rozmazane. I jeszcze ptanie, gdzie ty wydajesz swoje dodatki, bo mówisz coś o wydaniu czegoś innego
Wysłany: 18-06-2012, 23:43
@ samplaire. To może Ty byłbyś na tyle kompetentny żeby mi coś doradzić w kwestii zbiornika?
@ Wojtek1010 Wszystkie moje dodatki są na PTT. Tekstura wyszła trochę rozmazana, może przez kompresję screena, poza tym to nie nastawnia czy dworzec żeby przesadzać z rozmiarem.
@ McDreamy, zawsze wyostrzam, ale TRS ma to do siebie że z bliska rozmazuje.
_________________ Lenie i dzieci neo do gmaxa!!!
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 18-06-2012, 23:46, w całości zmieniany 4 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-06-2012, 00:15
Jacek trzeba dać ostrzenie na jakieś 60-70% wtedy będzie gites.
Warto coś zrobić z podmurówką, bo teraz jest trochę jak nie z tego budynku (nawet jeśli jest inaczej).
BTW co to za ostra krawędź biegnąca z tyłu podmurówki, tekstura, czy krawędź poligonu?
[quote="Wojtek1010"]Albo tylko Mi się tak wydaje, albo textury są ciutkę rozmazane. I jeszcze ptanie, gdzie ty wydajesz swoje dodatki, bo mówisz coś o wydaniu czegoś innego ;-)[/quote
@Wojtuś1010 - po pierwsze obejrzyj dobrze screena a dopiero wtedy wpisuj krytyczne uwagi na forum.
Wysłany: 20-06-2012, 21:06
drstrach napisał/a:
Jacek trzeba dać ostrzenie na jakieś 60-70% wtedy będzie gites.
Warto coś zrobić z podmurówką, bo teraz jest trochę jak nie z tego budynku (nawet jeśli jest inaczej).
BTW co to za ostra krawędź biegnąca z tyłu podmurówki, tekstura, czy krawędź poligonu?
Nie odpowiadałem wczoraj bo dłubałem jeszcze inną pierdółkę, ale na razie muszę się wstrzymać z jej pokazaniem.
Co do wyostrzania, uważam że nie ma sensu bardziej kombinować (można przekombinować), w rzeczywistości wygląda to lepiej niż na tym screenie, a poza tym kto to będzie oglądał z tak bliska jak na obrazku do prezentacji.
Podmurówka, cóż nie jest z tego budynku a z jakiejś kamienicy, wysoka trawa zasłaniała niemal cały cokół, ledwie udało mi się wypatrzeć układ podpór pod rampą czy liczbę stopni. Rampa też jest dosztukowywana. Masz jakiś pomysł co w nich poprawić? Efekt jest całkiem podobny do rzeczywistego, ale zawsze można zrobić tak żeby było lepiej.
Co do tej dziwnej linii z tyłu zastanawiałem się czy ktoś to wypatrzy. Tak to krawędź poligona, zauważyłem ją już po wstawieniu obrazka na forum i usunąłem z modelu.
Cień działa poprawnie w TS12, ale dziwnym trafem w 06 nadal występuje przenikanie.
Model czeka jeszcze parę drobnych poprawek przed publikacją, nie zamierzam wydawać nic na szybko.
Co myślicie o zrobieniu LOD? Wygładzałby schody, spłaszczał daszek i redukował liczbę poly w kominie i wywietrznikach.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 20-06-2012, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Znalazłem w internecie dwa zdjęcia na których widać mleczarnie ze zbiornikami.
foto 1 foto 2
Widać ze zbiorniki maja różną długość, ale zbliżona średnice. Wydaje mi się że w większości zbiorników średnica jest podobna.
Wysłany: 20-06-2012, 23:47
Dzięki, dobra podmurówka przyda się zwłaszcza do wersji "PRL" kiedy nie była jeszcze tak odrapana. Zastanawiam się czy wybrałem właściwe pokrycie dachu. Eternit położyłem z braku lepszego rozwiązania, ale śmiem przypuszczać że na dachu powinna być jednak papa.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 20-06-2012, 23:49, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 20-06-2012, 23:53
Jacek eternit i papę możesz sobie wziąć z moich domków, które ostatnio przerabiałeś. IMO spokojnie możesz zastosować eternit, chyba że dach jest płaski, wtedy papa.
Wysłany: 21-06-2012, 22:33
Trochę się pobawiłem i naniosłem drobne poprawki.
Eternit na dachu zastąpiła lekko zmodyfikowana tekstura papy z chat doktora. Tekstura podmurówki zostaje taka jak jest, podoba mi się i w miarę dobrze imituje oryginał, dodałem tylko zacienienie dzięki któremu wygląda to trochę naturalniej. Niestety po zmianie tekstury dachu waga grafiki urosła do 608 kb.
Zatem wersja "ruina" gotowa. No chyba żeby jeszcze ten dach przyciemnić.
Cóż teraz pora przeszukać CG textures w poszukiwaniu tekstur zbiornika na mleko i zrobić wersję czynną.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 21-06-2012, 22:40, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 21-06-2012, 22:40
Jacek usuń gwoździe z tej papy, i tą końcówkę z papiakami. Dachy na takich obiektach były smołowane i łączone do dachu na lepiszcze ze smoły (albo coś w tym stylu, strasznie to g... brudziło).
Warto też trochę ściemnić rampę przy ścianie, teraz trochę za bardzo się wyróżnia.
Wysłany: 22-06-2012, 22:50
Dobra 20 postów o jednej pierdółce, pora uciąć temat. Chcę się wziąć za inny model.
Dodatek został poprawiony, spakowany i zaraz leci do Thalysa.
Testowany był w TRS2006 i TS12.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 22-06-2012, 22:55, w całości zmieniany 3 razy