W trakcie pracy nad mapą w Geodecie zawiesił mi się komputer. Po ponownym uruchomieniu Trainz okazało się, że mapy nie ma w Geodecie. Niestety został uszkodzony plik config.txt (nic w nim nie ma). Czy jest jakiś sposób, żeby odzyskać mapę?
Jeśli zostały pliki w folderze z "zaginioną mapą" o formatach : .bmk .gnd .obs .trk to stwórz nową trasę, zapisz ją, nie musisz nic tam kłaść. Następnie wyjdź z gry otwórz foldery z "zaginioną mapą" i z nową trasą wykasuj wszystkie pliki o formatach powyżej wymienionych. Zostaw tylko config. Przekopiuj pliki .bmk .gnd .obs .trk z "zaginionej mapy" do nowej trasy i zaopatrz się aby każdy z plików wyżej wymienionych był o takiej samej nawie np. xxx lub aaa. Wejdź w config nowej trasy i zmień nazwę w linijce "asset-filename" nazwę na taką jak te pliki.
To "pełny" config.txt przenieś z nowej trasy do "zaginionej mapy" i podmień nazwy wszystkich plików w "zaginionej mapie" na jakieś łatwe i w configu "zaginionej mapy", w linijce asset-filename też podmień to co jest obok na nazwę tych innych plików.
Przykład
pliki:
xxx.gnd xxx.trk xxx.obs xxx.bmk
Pewnie! 4 mapy mi wcięło m. in. tą która jest w temacie mapy fikcyjne "Zmyślona mapa". Zrobiłem tym sposobem i działała. Przerzuciłem się już na TRS2006 i on nie psuje configów map.