Witam!
Wiem, że ten temat był wałkowany wiele razy ale mam już tego serdecznie dość. Mianowicie, o co chodzi? A no o to, że chciałbym zająć się produkcją dźwięków do Trainz i stwierdziłem, że zacznę od hornów. Tak więc poczytałem troszkę na forum, najbardziej zainteresował mnie sposób makarona1970: ażeby sklonować jakikolwiek dźwięk, sklonowany horn będzie miał mój numer kuid itp., wystarczy zmienić tylko plik dźwięku "horn" na plik, który chcę, o tej samej nazwie i zmienić kilka linijek configu. Następnie dodać numer kuid dźwięku do lokomotywy, wagonu etc.
Od początku: Wyciąłem RP1 z mojego filmu za pomocą Audacity (oczywiście po przekonwertowaniu filmu na mp3), następnie zapisałem go jako wav. Później dźwięk ten uruchomiłem za pomocą Windowsowego Rejetratora Dźwięków, ustawiłem: PCM 22.050 kHz, 16 bitów, Mono, 43kb/s. Wszystko cacy, porównałem nawet z hornami makarona: identyczne! Wow! Wgrywam do trs'a, podmieniam linijki w cfg i zadowolony uruchamiam TS'a 2009. Ustawiam loka, uruchamiam tryb maszynisty, wciskam klawisz odpowiadający za trąbienie "H" i ku mojemu (nie)zaskoczeniu jest głucha cisza!
Dodam, że do MaSzyny też robię tak samo i problemów nie mam.
Moje pytania brzmią:
Co robię źle?
Czy to kwestia programu do konwertowania itp?
Jakie są wasze rady?
Z góry dziękuję za odpowiedź!!!!
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Streeciarz 26-05-2012, 16:03, w całości zmieniany 1 raz
Najlepiej zobaczyć na własne oczy, więc jeśli nie masz nic przeciwko temu, prześlij mi (korzystając z np wyslijto.pl i na PW) link do CDPa z tym dodatkiem i zobaczę.
Kiedyś miałem problem z dźwiękiem, ale nie horna, tylko scenery (w sensie zrobiłem pusty dodatek, który ma przypisany dzwięk) i też nie było słychać, a potem było. To samo miałem z dymem w kominie. Zdaje się, że Trainz zapamiętuje coś i mimo podmiany jakiegos elementu na właściwy nic nie słychać. Najlepiej wtedy usunąć z mapy dodatek i go z powrotem wstawić. Albo nawet jeszcze inaczej - sklonuj swój dodatek, doostanie nowy numer kuid i go włóż na mapę i zobacz czy ten działa. Jesli tak, to i poprzedni będzie działać, tylko ma przejściowe chwilowe.