Wiele moich małych projektów zaczynałem od analiz wszystkich dostępnych map danego terenu. Najbardziej sobie cenie mapy satelitarne. No i właśnie zawsze pojawia sie w mojej analizie pewien niedosyt co do mierzenia odległości na tego rodzaju mapach. Używałem microdemu i mapinfo do analiz ale natrafiałem zawsze na problem z ustawieniem odpowiedniej skali. Stad moje pytanie; czy istnieje program który posiada wbudowana "linijke" do mierzenia np długości łuków ale i nie tylko. Chodzi też o liczbę centymetrów na mapie.
Pomógł: 7 razy Wiek: 37 Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 151 Skąd: Kielce
Wysłany: 11-08-2008, 09:36
Witam!
W google earth mozesz takze mierzyc luki, nie jest to w 100 % dokladna metoda ale zawsze cos. W najnowszej wersji Google Earth wybierzasz ikone linijki i w menu ktore Ci sie pojawilo zmieniasz z opcji odcinek na sciezka i poprostu dokladnie po luku prowadzisz punkty (im gesciej tym dokladniejszy wynik uzyskasz)
Dzieki wielkie:) Bardzo ciekawy program:) Minusem moga byc troszke przestazale zdjecia lub ich brak w niektorych rejonach:) Ale ogolnie wlasnie o to mi chodziło.