Wysłany: 11-04-2012, 23:59 Problem z dodatkami w TRS2009
Cześć wszystkim!
Kolejne podejście do napisania o problemie jaki napotkałem przy instalacji dodatków z tejże strony na mojej instalacji TRS2009.
Na wstępie chciałbym poprosić wszystkich o wyrozumiałość jako że to są moje pierwsze kroki przy modyfikacji w/w gry i przy instalowaniu dodatków. Po wcześniejszych nieudanych próbach mam nadzieję że tym razem się uda.
Dziękuję również wszystkim którzy odezwali się do mnie na PM bym nie olewał tego całego forum z powodu jednego prostaka. Strasznie dalej ubolewam nad tym jak Polak do Polaka się odnosi w takich miejscach (czy sklepach, urzędach itd.) i za cholerę nie jestem wstanie tego pojąć. Ale są takie super rodzynki które udowadniają że również mamy wspaniałych rodaków i dzięki nim próbuję jeszcze raz.
Nie wiem czy zgromadziłem wszystkie potrzebne dane i zdjęcia... Moją jedyną wymówką jest niewiedza. Każdy z was kiedyś zaczynał.
Przeprowadziłem test na 10 lokomotywach ściągniętych z tego serwisu:
Od prawej do lewej (plus krótki opis problemu):
1. M62 - 1688 Działa + Piękna orginalna kabina
2. M62 - 0161 Działa + Standardowa kabina (ten sam model lokomotywy w jednej działa poprawna kabina w drugiej nie)
3. SU45 - 245 Stoi w miejscu + Kabina wogole się nie ładuje.
4. SU46 - 001 Działa + Kabina w poszatkowane bitmapy (screeny poniżej)
5. SP45 - 160 Stoi w miejscu (nawet na max mocy) + podobna kabina jak w lok. wyżej.
6. ST44 - 175 Działa + Standardowa kabina
7. ST44 - 121 Działa + Orginalna kabina (śliczny model - znów ten sam model inne kabiny)
8. ET21 - 386 Działa + znów ładuje się tylko standardowa kabina
9. ET42 Działa + znów ładuje się tylko standardowa kabina
10. EU06 Działa + znów ładuje się tylko standardowa kabina
Niestety nie wiem jak poszukiwać odpowiednich KUIDów...
W tym mniejscu chciałem się również zapytać o jakieś wprowadzenie do edytowania takich modeli (lub ich ustawień) wiem już tyle że pliki CDP są plikami spakowanymi (proszę poprawcie mnie jeżeli się mylę) i że każdy model ma swoją konfigurację w pliku tekstowym. Być może mógłbym porawić parę modeli sam. Jestem programistą a pracuję jako web administrator i moderator (Wink, wink Panie zolwik). Także nie powinienem mieć problemów ze zrozumieniem kodu jeżeli ktoś byłby na tyle dobry by poprowadzić mnie za rękę przez pierwszą edycję. W zamian za pomoc oferuję swoją pomoc w w/w kategoriach przy jakiejkolwiek pracy związanej z Trainz. Bardzo lubię budować nowe znajomości (i w ogóle poznawac nowych ludzi) i po ostatnich prywatnych wiadomościach wiem że są tu ludzie z którymi warto takowe zawiązać.
Wszyscy jesteśmy tutaj miłośnikami pociągów i kolei. Nie zapominajmy o tym, to nie jest konkurs na największy ePenis.
Mój sprzęt (na wszelki wypadek):
Core i5-2500k 3.3ghz
4GB Ballistix Ram
MSi P67A-GD80 Motherboard
GIGABYTE Nvidia GTX 560 Ti 1gb Gddr5
4x WD Black 2TB hdd
1kW PSU
Temp procka nie przekracza 36C (under full load)
Temp K. Graf. podobnie oscyluje w ok. 30 - 35C
Dziękuję wszystkim za jakąkolwiek pomoc!!!
Ostatnio zmieniony przez drstrach 12-04-2012, 07:29, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 12-04-2012, 00:15
SU45 testowałeś w trybie kabinowym? One działają w podstawowej wersji tylko w trybie DCC (uproszczony, sterowanie z kółka). Jeśli chcesz nimi pojeździć w trybie kabinowym musisz zmienić enginespec na inny (w configu danej lokomotywy jest linijka enginespec z numerem kuid - kuid to indywidualny numer danego dodatku). Alternatywny enginespec znajdziesz tu na PTT.
Tekstury da się naprawić, jeśli w ustawieniach CMP (Content Manager Plus) wyłączysz kompresję tekstur (czy jakoś tak), a następnie usuniesz dodatki, które wykazywały błąd z teksturami i zainstalujesz je ponownie.
I nie ma czegoś takiego jak ten sam model ;) Siatka 3D może być taka sama, ale różni autorzy potem nakładają na nią swoje tekstury, a w configu linkują różne, że tak to nazwę, peryferia: wózki, kabinę, dźwięk trąbki, silnika, silnik (czyli właśnie enginespec), pantograf, itd. Dlatego nie dziw się, że dwa M62 mają różne kabiny.
Modeli nie da się modyfikować (w sensie siatek 3D). Można czasem poprawić błędy sygnalizowane przez CMP.
Przepraszam za miniaturki, myślałem ze małe obrazki ale już wpelni załadowane będą wygodniejsze do oglądania. Następnym razem będę pamiętać. O problemie nVidi wiem i próbowałem już 2 rozwiązań. Większość bitmap jest ok ale te na niektórych wózkach czy kabinach zostały właśnie tak(?). Miałem jedynie nadzieje ze to odrębny problem.
Dziękuje za niewysłane mojego poczta odrazu do kosza.
SU45 testowałeś w trybie kabinowym? One działają w podstawowej wersji tylko w trybie DCC (uproszczony, sterowanie z kółka). Jeśli chcesz nimi pojeździć w trybie kabinowym musisz zmienić enginespec na inny (w configu danej lokomotywy jest linijka enginespec z numerem kuid - kuid to indywidualny numer danego dodatku). Alternatywny enginespec znajdziesz tu na PTT.
Tekstury da się naprawić, jeśli w ustawieniach CMP (Content Manager Plus) wyłączysz kompresję tekstur (czy jakoś tak), a następnie usuniesz dodatki, które wykazywały błąd z teksturami i zainstalujesz je ponownie.
I nie ma czegoś takiego jak ten sam model ;) Siatka 3D może być taka sama, ale różni autorzy potem nakładają na nią swoje tekstury, a w configu linkują różne, że tak to nazwę, peryferia: wózki, kabinę, dźwięk trąbki, silnika, silnik (czyli właśnie enginespec), pantograf, itd. Dlatego nie dziw się, że dwa M62 mają różne kabiny.
Modeli nie da się modyfikować (w sensie siatek 3D). Można czasem poprawić błędy sygnalizowane przez CMP.
Dzięki za tą odpowiedź. Już wiem że robiełm jeden błąd nagrywając te same pliki na stare. Czyli zamiast kasować te dodatki i wgrywać je jeszcze raz (już tym razem bez kompresji) to nagrywałem jedne na drugie. Postaram się wywalić te które mają błędy i wgrać je jeszcze raz.
Dzięki za wytłumaczenie jak to wygląda z modelami. Czyli musze pogmerać w content managerze i zobaczyć czy tam jakiś drobnych błędów nie da się poprawić. Jak narazie cały conten manager mnie straszy i chyba będzie mi się nocami śnił w koszmarach :D