FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
D29:363 (Rokietnica)-Wierzbno-Skwierzyna
Autor Wiadomość
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3759
Skąd: Opole
Wysłany: 02-02-2014, 13:05   

Cytat:
. A na nowsze wersję się nie przerzucę bo szkoda pieniążków,

TS 2009 czy TS2010 nie kosztuje majątku, nie przesadzajmy.
http://wstaw.org/m/2014/02/02/Screen_040_kopia.jpg
http://wstaw.org/m/2014/02/02/Screen_039_kopia.jpg
http://wstaw.org/m/2014/02/02/Screen_035_kopia.jpg
To tylko trzy przykłady że trzeba polepszyć odbiór mapy przez zastosowanie odpowiedniej tex. Używanie jednej, na dużym obszarze powoduje monotonię odbioru i sztuczność takiego krajobrazu. Nasyp spline trzeba max wtopić kolorystycznie do otaczającego gruntu. W celach poznawczych jak się to robi polecam mapy Kilanzioma czy Wujka.
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2668
Skąd: Chorzów
Wysłany: 02-02-2014, 15:14   

Tak przy okazji: to samo tyczy zarośniętych torów, warto starać się nie odcinać zielonej tekstury "torowej" od tekstury gruntu tylko je zlewać.
 
 
 
parowozek
super user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 113
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 06-07-2014, 13:43   

Miało być D29:363, wyszło D29:367, miał być Międzychód, wyszedł Międzyrzecz :-P . No trudno. Póki co mam skończone około 15km szlaku z Międzyrzecza do Skwierzyny, aczkolwiek do samej Skwierzyny jeszcze nie dotarłem, zatrzymałem się 2km za Popowem. Po skończeniu Skwierzyny(a prędko to nie nastąpi, jeszcze szlaku do tejże nie ma), MOŻE zbuduję wcześniej planowaną linię do Międzychodu. Ogółem jest w fikcyjnych bo odległości się nie zgadzają(tzn niby się zgadzają ale rozkładu z 86' nie można wyjechać, zawsze z 2 minuty przed czasem) i ogółem trochę taka luźna interpretacja powiatu międzyrzeckiego. W temacie 'Screenshoty' można było zobaczyć mozolny postęp, tutaj daję screeny w celu uzyskania konstruktywnych rad. Od razu uprzedzam, pędni nie ma i będzie, E1 za to jak najbardziej.

Na początek stacja Międzyrzecz




Nie mam koncepcji na rzeczkę, dlatego jest taka ble. Może jakieś sugestie?(byle było lekko!)


Szlak na Głębokie Międzyrzeckie i trochę stacji Międzyrzecz.







Szlak do Popowa oraz samo Popowo






I jak? Chyba jakiś tam postęp zrobiłem, co :-> ? Na koniec filmik z przejazdu Głębokie-Międzyrzecz
https://www.youtube.com/watch?v=CEI4fym2SNs
Ostatnio zmieniony przez parowozek 06-07-2014, 13:52, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3759
Skąd: Opole
Wysłany: 06-07-2014, 14:46   

1. http://trainzimage.pl/image/ZH
Jak dawałeś ciemniejszą fakturę pod budynki, to taka by się przydała pod wieżę ciśnień. Po prawej za dworcem, to te krzaczki w bruku rosną? Pewny jesteś, że od dworca do wieży ciśnień jest tak łyso, bezdrzewnie?
2. http://trainzimage.pl/image/Za
Peron pierwszy też powinien mieć obniżenie, tam gdzie jest to przejście.
3. http://trainzimage.pl/image/ZH
Znaków o zbliżaniu się do przejazdu brakuje, a lampa przy rogatce po prawej też powinna być. Cienia pod wierzbą brakuje.
4. http://trainzimage.pl/image/Z6
Tex gruntu zbyt monotonna. Przykładowo: tam gdzie magazyn PGR, to ludzie byli sto lat temu, że zielono i pusto na placu. Daj taką bez trawy. np: tekstura jpl12,15,19. To samo na podwórkach, no i cienie pod drzewami.
5. http://trainzimage.pl/image/ZG
Droga za nastawnią do szopy też powinna mieć oznakowanie krzyżami św.Andrzeja
6. http://trainzimage.pl/image/Zr
Tam gdzie szopa to tak łyso, ni krzaczka czy drzewka człowiek nie uświadczy, a na angliku napędu nie ma?
Co do rzeczki i reszty, to wypowiem się później.
 
 
 
Traxx95
trainz



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 06 Paź 2012
Posty: 376
Skąd: PL
Wysłany: 06-07-2014, 15:10   

Mam sugestię: Sygnalizatory przejazdowe na mapce polecam podmienić na te od UAZa.

http://trainzimage.pl/image/ZV Wstawić sygnalizator z krzyżem na jednym słupku. Znak STOP i tak dość skutecznie zasłania krzyż.

http://trainzimage.pl/image/Z6 Dobrze widzę, że nie ma oznakowania przejazdów :?:

http://trainzimage.pl/image/Zh Podmieniłbym te paintowe hale i może więcej budynków przemysłowych by się przydało ;-)

Poza tym jak dla mnie fajny klimat :-)
_________________
Przejazdy - SSP & SRP
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 06-07-2014, 15:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3759
Skąd: Opole
Wysłany: 06-07-2014, 16:39   

Rzeczka faktycznie katastrofa. Może taka jak na mapie Ziemia Świętokrzyska, dodatek o nazwie "potok" albo z niemieckich stron o nazwie bach. Sam tego używałem, jest tego bodaj cztery rodzaje, o różnej szerokości.
7. http://trainzimage.pl/image/ZE
Spróbuj dopasować kolorystykę podłoża do nasypu tak żeby nie było zbyt dużego kontrastu między nimi
8. http://trainzimage.pl/image/Zt
Czy aby ta droga po lewej to nie wersja zimowa?
9. http://trainzimage.pl/image/Zh
Ta tekstura na części przemysłowej taka nie pasująca jakoś, oczywiście wg mnie. Trochę sztucznie wygląda ten towar w zasiekach. W realu nie da się tak wysypać, zawsze coś się rozciągnie, pomiesza, no i wygląda to jak placek towaru na zielonym. Popracuj nad teksturami, bo nimi można dużo uzyskać ale i skopać mapę.
Na jakiej siatce robisz mapę, 5 czy 10m?
 
 
 
PMT 
zaawansowany



Pomógł: 7 razy
Wiek: 105
Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 633
Skąd: Stąd
Wysłany: 06-07-2014, 19:38   

http://trainzimage.pl/image/ZG
A dokładnie tutaj(i w innych miejscach też) trzeba to poprawić.

Tak to ma wyglądać (w różnych wariantach np. rdza-nieużywany, rdza-używany, nieużywany-używany) :
_________________
#547220/#688894
PMT's Trainz Studio
Na warsztacie
Ostatnio zmieniony przez PMT 06-07-2014, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3759
Skąd: Opole
Wysłany: 06-07-2014, 21:14   

Jeszcze do punktu dziewiątego. Zakład jaki by nie był, to musiał mieć ogrodzenie. Poza tym budynki nie stawiało się jak leci tylko wg planu, np. ciągu technologicznego. Dodatki dobre ale do starych wersji, zobacz sobie na stronie, np. Samplaire. Zobacz sobie ten plac z poziomu torów. Projekcja wzrokowa sięga daleko w głąb, więc płot + drzewa skrócą optykę i tło da większą głębie. zasieki daj bliżej torów i daj lepszą teksturę.
10. http://trainzimage.pl/image/Zs
Jak orane pole to krzaki albo drzewa nie powinno być. Tą zieloną tex spróbuj obracać przy wciśniętym klawiszu "[" lub"]" i przesuwaj malując grunt.
11. http://trainzimage.pl/image/ZV
Barierka wzdłuż torów zbędna, a ta przy drodze to wg mnie nie na ten teren. Takowe stosuje się wtedy gdy mamy obniżenie terenu. Tutaj wystarczyłyby słupki Wujka + oznakowanie przejazdu.
12. http://trainzimage.pl/image/ZW
To samo co w pkt.9
13. http://trainzimage.pl/image/Zy
Brak oświetlenia przejazdu+ znaków drogowych
14. http://trainzimage.pl/image/p5
To mają być działki czy pole orne i miedze. Takie pola to dobre w Kieleckiem, a nie w tej okolicy. Na Twojej mapie to jak będzie kosił, to sąsiadowi żniwa zrobi :-P . Hektar to 10 000 m². Poza tym jak masz miedzę to pole jest jednorodne między miedzami.
15. http://trainzimage.pl/image/p8
Drogą wapno wieźli czy śnieg? Tutaj masz fajne pole i dobre przejście kolorem z nasypu na grunt. Jak możesz to zrób też winnych miejscach.
16. http://trainzimage.pl/image/p0
Napędy od rozjazdów złomiarze zwinęli? Tak przy okazji to zabrali W4 i słupy oświetleniowe. Reszta całkiem, całkiem, ładnie wygląda oprócz tych białych dróg.
17. http://trainzimage.pl/image/pR
To jest blisko torów? Jeżeli blisko, to nieciekawie wygląda taka działka, jeden dom i łyso. Tekstura monotonna, popracuj nad nimi.
 
 
 
parowozek
super user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 113
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 07-07-2014, 01:09   

Wielkie dzięki za rady wszelakie, a szczególnie dla Ryszarda!

Cytat:
2. http://trainzimage.pl/image/Za
Peron pierwszy też powinien mieć obniżenie, tam gdzie jest to przejście.



Cytat:
5. http://trainzimage.pl/image/ZG
Droga za nastawnią do szopy też powinna mieć oznakowanie krzyżami św.Andrzeja

A nie prawda bo już były! :-P

Cytat:
6. http://trainzimage.pl/image/Zr
Tam gdzie szopa to tak łyso, ni krzaczka czy drzewka człowiek nie uświadczy, a na angliku napędu nie ma?
No właśnie nie wiem co wstawić obok tej szopy... Cóż, jutro pomyślę, a anglików jeszcze nie ma bo mam zamiar je dopiero ustawić jak sesje będę robił.
Cytat:
http://trainzimage.pl/image/ZV Wstawić sygnalizator z krzyżem na jednym słupku. Znak STOP i tak dość skutecznie zasłania krzyż.
Cytat:
11. http://trainzimage.pl/image/ZV
Barierka wzdłuż torów zbędna, a ta przy drodze to wg mnie nie na ten teren. Takowe stosuje się wtedy gdy mamy obniżenie terenu. Tutaj wystarczyłyby słupki Wujka + oznakowanie przejazdu.
Poprawione+przejazd z słupkami zamiast bariery.

Cytat:
http://trainzimage.pl/image/Z6 Dobrze widzę, że nie ma oznakowania przejazdów :?:
Nie widzisz dobrze :mrgreen:

Cytat:
http://trainzimage.pl/image/Zh Podmieniłbym te paintowe hale i może więcej budynków przemysłowych by się przydało
Cytat:
9. http://trainzimage.pl/image/Zh
Ta tekstura na części przemysłowej taka nie pasująca jakoś, oczywiście wg mnie. Trochę sztucznie wygląda ten towar w zasiekach. W realu nie da się tak wysypać, zawsze coś się rozciągnie, pomiesza, no i wygląda to jak placek towaru na zielonym. Popracuj nad teksturami, bo nimi można dużo uzyskać ale i skopać mapę.
Na jakiej siatce robisz mapę, 5 czy 10m?
Nie wiem co ja tam mogę jeszcze zrobić, zrobiłem jak zrobiłem, nie wiem co tam jeszcze by można. A ogrodzenie tamże jest, ino nie widać na tych screenach :-P . Robię na 10m.

Cytat:
8. http://trainzimage.pl/image/Zt
Czy aby ta droga po lewej to nie wersja zimowa?
A dlaczego zimową miałaby być? Dla mnie to tam bardziej piaskowa zarośnięta, ale i tak wymieniłem.

Cytat:
16. http://trainzimage.pl/image/p0
Napędy od rozjazdów złomiarze zwinęli? Tak przy okazji to zabrali W4 i słupy oświetleniowe. Reszta całkiem, całkiem, ładnie wygląda oprócz tych białych dróg.
A napędy były! Tylko nie widać. Złomiarze za to zabrali latarnie i W4, to prawda, na szczęście policja znalazła już sprawców i latarnie wróciły na miejsce. :mrgreen:

Cytat:

14. http://trainzimage.pl/image/p5
To mają być działki czy pole orne i miedze. Takie pola to dobre w Kieleckiem, a nie w tej okolicy. Na Twojej mapie to jak będzie kosił, to sąsiadowi żniwa zrobi :-P . Hektar to 10 000 m². Poza tym jak masz miedzę to pole jest jednorodne między miedzami.

No czy ja wiem czy tylko w Kieleckiem?

Cytat:
17. http://trainzimage.pl/image/pR
To jest blisko torów? Jeżeli blisko, to nieciekawie wygląda taka działka, jeden dom i łyso. Tekstura monotonna, popracuj nad nimi.

200metrów od toru, z okna lokomotywy wieś wygląda IMHO bardzo ładnie. Miałem screena zrobić ale zapomniałem, poza tym późno już.
Cytat:
7. http://trainzimage.pl/image/ZE
Spróbuj dopasować kolorystykę podłoża do nasypu tak żeby nie było zbyt dużego kontrastu między nimi

Spróbowałem.



Gratisowo dworzec PKS


I takie porównanko:
Ostatnio zmieniony przez parowozek 07-07-2014, 01:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 24
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 07-07-2014, 08:32   

Pięknie to wszysytko wygląda, miałem przyjemność kilka razy Międzyrzecz oglądać, mapa robi wrażenie ;-)

W jakich latach budujesz swoją mapę? Circa 1986? Jak tak to na przejazdach stosuj tylko sygnalizatory z wyróżnikiem PKP. Te które tu zastosowałeś to nowoczesny wymysł Kombuda ;-) http://trainzimage.pl/image/pg
Ostatnio zmieniony przez UAZ 07-07-2014, 08:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
parowozek
super user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 113
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 21-06-2015, 02:07   

Siema


Demo mapki Międzyrzecza. Screeny z ów mapki już są w tym wątku. Życzę udanej zabawy na mojej mapce :mrgreen: .

Tutaj filmik z mapki:
https://www.youtube.com/watch?v=CEI4fym2SNs

A mapkę można pobrać klikając tutaj.
 
 
 
adas123
user


Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 51
Skąd: szczecin
Wysłany: 21-06-2015, 10:50   mapa Międzyrzecza

Mam pytanko czy można przerobić tą mapę na trainz clasic?
 
 
kowalsiu1111
user



Wiek: 25
Dołączył: 08 Lip 2012
Posty: 98
Skąd: Aleksandrów Kujawski
Wysłany: 21-06-2015, 12:37   

Kolego, mapka jak i dodatki są pod TS09+ także jeśli chcesz pograć, musisz sam ją stworzyć pod TC, autor ma TS09/10 i pod tę wersję ją stworzył
 
 
 
parowozek
super user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 113
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 21-06-2015, 16:41   

Siema


Kolejna mapka do luźnej jazdy :) .


Można ją pobrać tutaj
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 24
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 21-06-2015, 16:51   

No, w końcu moje lubuskie klimaty :-D Dzięki!
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3759
Skąd: Opole
Wysłany: 21-06-2015, 17:41   

Odnośnie do mapy Międzyrzecz 82. Jest tam taki dodatek: canf zieleń kuid2:111814:21006:1 z błędem Czy autor lub ktoś inny posiada jego poprawne działającego w 2010?
 
 
 
parowozek
super user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 113
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 21-06-2015, 20:03   

ryszard napisał/a:
Odnośnie do mapy Międzyrzecz 82. Jest tam taki dodatek: canf zieleń kuid2:111814:21006:1 z błędem Czy autor lub ktoś inny posiada jego poprawne działającego w 2010?

Nie mam nawet pojęcia, co to za dodatek :D . Błędy mogą wyskakiwać, to wersje alfa mapek.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3759
Skąd: Opole
Wysłany: 21-06-2015, 20:29   

To jest tex gruntu i ten babol jest na dodatku z DLS-u. Myślałem że może ktoś go poprawił we własnym zakresie.
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 65 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 985
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 21-06-2015, 20:34   

Tam jest problem formatu pliku .texture.txt. Mój Imaga2TGA nie potrafi go przekonwertować. :-(

Edyta: to co powyżej dotyczy wbudowanego dodatku w TS2010, pobrałem go z DLS i tam tekstury są już w formacie TGA, ale dodatek nadal zgłasza błąd...

Edyta 2: Wystarczy edytować go w CPP, usunąć czerwony wpis i zatwierdzić. U mnie działa :-)
Ostatnio zmieniony przez rysztur 21-06-2015, 20:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3759
Skąd: Opole
Wysłany: 21-06-2015, 20:40   

Cytat:
Nieprawidłowy typ składnika podanego w '<kuid2:111814:21006:1>'.
Taki komunikat jest w polskiej wersji językowej.
 
 
 
parowozek
super user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 113
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 04-07-2021, 10:42   

Posiada ktoś może na dysku mapę Międzyrzecz? Niestety ale link do ściągnięcia już wygasł ): Widziałem filmik na YT z moją mapką: https://www.youtube.com/watch?v=nx34bHLERWU
może jego autor jest tu i podzieli się z autorem mapką w .cdp (: ?
 
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 269
Skąd: Katowice
Wysłany: 06-07-2021, 19:11   

Mam tą mapkę, tu masz link.
Mam nadzieję, że teraz mnie CBŚ nie zamknie ;-)
_________________
Nadkarpacie Download
TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 //
 
 
 
lurr3x 
user



Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 78
Skąd: Gdynia
Wysłany: 07-07-2021, 19:33   

parowozek napisał/a:
Siema

[url=http://trainzimage.p....th.jpg]Obrazek[/url]
Kolejna mapka do luźnej jazdy :) .


Można ją pobrać tutaj


Można prosić o nowy link? :D
_________________
https://www.facebook.com/groups/trainzrepaints
https://www.facebook.com/TrainzRepaintsTeam
https://discord.gg/JnAkUv8
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group