FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Lubuski Lokahlbahn 1972
Autor Wiadomość
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 03-01-2015, 20:17   Lubuski Lokahlbahn 1972

Tak zbierało mi się na to praktycznie latami, zawsze podchodziłem do tematu i po jakimś czasie myśl przechodziła, nic nie wychodziło, no nie szło. Na szczęście scena poszła do przodu, mamy nową roślinność, myślę sobie - ot, spróbuję. I coś mi z tej mojej dłubaniny pomalutku wychodzi. Myślę że do piaskownicy temat pasuje idealnie.


Mapa przedstawia typową pruską linię drugorzędną z pogranicza dzisiejszej Wielkopolski i Lubuskiego, Ziemie Odzyskane. Linia jednotorowa, niezelektryfikowana, sygnalizacja kształtowa, prędkość szlakowa 70, szlak parę lat po gruntownej modernie. Tak, zgadliście, wzoruję się na sulechowskim odcinku 357, jednak to tylko luźne nawiązania. Tereny otaczające linię to w większości nasadzane ,,za Niemca" bory sosnowe i ciągnące się po horyzont PGRowski pola uprawne - stąd może się wydać lekko monotonne - ale w moim zamyśle jest to mapa stricte pod jazdę kabinową na parowozie. Planuję wybudować circa 40km szlaku + kilka km dwutoru na końcu i jakiś większy węzeł żeby było można pobawić się sześciokomorowcami i sygnalizą na 2 zielone :mrgreen:


W chwili obecnej gotowe jest 5km szlaku Uście - Adamowo, do w toku są pracę na odcinku dalszych 6km, do Zizloka. Może na razie szału ni ma, ale jakoś tam prę naprzód ;-)

I nieodzowne screny:










Oceniajcie, marudźcie, wytykajcie błędy, oczekuję sowitej krytyki :-)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-01-2015, 20:57   

Ja oczywiście swoje :-)
Strasznie blisko masz semafory od rozjazdów. Zerknij no w WTB-E10. Tak, wiem, to jest "za Niemca budowane" i tak dalej ale... Zastanawialiście się kiedyś, skąd się wzięła treść przepisów na kolei? Przecież nie "z powietrza", ale po prostu ktoś spisał reguły, które były na kolei od zawsze, wypracowane (metodą prób, błędów i czasami ofiar w ludziach) stosowane - i nadał im jakiś tam symbol. W tym wypadku E10. A reguły te będą miały tak samo zastosowanie na lokalbahnie z lat 50, jak i na współczesnej kolei na 120km/h. Wiadomo, nowoczesność uzupełniła. Ale treść bazowa nie zmienia się od dziesięcioleci. I z powodzeniem można tu zastosować te niby "współczesne" przepisy. Tyle dygresji :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wosiu
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 58
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 74
Skąd: Rawicz
Wysłany: 03-01-2015, 21:17   

Nie zamierzam krytykować tego co zaprezentowałeś. Zapowiada się fajna mapa, klimatem bardzo zbliżona do moich rodzinnych stron.
Takie lokalne linie, kiedyś tętniące kolejowym życiem, były często jedyną drogą dla mieszkańców okolicznych wiosek i miasteczek do "wielkiego" świata. Życzę Ci abyś ten projekt doprowadził do końca, bo jest w nim potencjał, a i temat ciekawy.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 03-01-2015, 22:26   

Kuba, wygląda to ładnie, jest wyczuwalny klimat tamtych okolic. Muszę się przyczepić do dwóch rzeczy:
- tex pod lasem mi się nie podoba, wygląda to w moim odczuciu jakoś tak jakby to było nie to,
- sam sposób sadzenia lasu, widzę u Ciebie że dałeś tło, rząd lub dwa spline od Bogdana i koniec. Zróżnicuj trochę to, wygląda to bardzo sztucznie. Sam miałem z tym problem na mojej mapie i metodą wielu prób znalazłem patent który pozwala sprawić że taki las wygląda o wiele lepiej. Dajesz tło, dwa rzędy spline, potem sadzisz pojedyncze drzewa odpowiednio je mieszając z tym spline tak żeby był efekt że nie jest to od linijki sadzone. Potem pas pożarowy itd. Jak chcesz to mogę ci zrobić kilka screenów z prezentacji jak zrobiłem to u siebie. Mapa co prawda jesienna ale nie powinno to przeszkodzić :)
 
 
 
KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2015, 22:44   

Dwie uwagi które wyczaiłem na dzień dobry,

po pierwsze strasznie krótkie perony, nawet na lokalkach bywały one dłuższe. 200 metrów to odpowiednia długość, na oko masz coś koło 150m.

i po drugie, ten screen: http://trainzimage.pl/image/D6 te osiedle, wieś, wygląda bardzo nierealistycznie, wszystko położone idealnie względem siebie. Niektórzy domy mają prostopadle, niektórzy równolegle do ulicy, nie wszyscy mają stodoły, czasami ktoś ma większą działkę itd...

Poza tym jak dla mnie, za ostre tekstury i przyłączam się do poprzedników. Ale jest naprawdę nieźle ;)
Ostatnio zmieniony przez KGrid 03-01-2015, 22:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 03-01-2015, 23:44   

Radek: zawsze staram się budować wg przepisów, E1 rzecz święta, E10 i inne też możliwie wdrażam w życie - tylko druga sprawa że bardziej jednak odwzorowuję rzeczywistość. Do tego magiczne warunki lokalne :mrgreen: Myślałem, że pierwsze co będzie zauważone to dwa rozjazdy skupione w torach głównych. Uście to układ prawie zerżnięty z planu Międzychód, i tam takie zjawisko występuje. Stacyjki w ciągu linii - droga ochronna za semaforem wyjazdowym <10m do ukresu przy niby wymaganych 100m, i to przy semaforach wstawianych już po wojnie. Jutro dam screena tego przypadku z Zizloka, włos się na głowie aż jeży ;-) Jednak wciąż instrukcje swoje a realia swoje.


Paweł: co proponujesz tam dać? Teksturowanie pod lasem to ciemna, lesista tex FMA, na obrzeżach ciut jaśniejsza (ta co pod krzakami), pod torami tex główna - trawa Stracha. Co do samego lasu - tu wzoruję się na sposobie budowy jak u Kilana, jednak bardziej zwartym. To są też lasy sadzone umyślnie i z natury drzewa rosną tam prawie od linijki. W TRSie las zawsze kładę tak: poszarpany pierwszy szereg drzew, ciągły drugi, krzaki spline i pojedyńcze drzewka i krzaki na rantach- z kabiny tej powtarzalności wtedy nie widać. Co do teł - no gryzą się z resztą, czekam na lepsze <szeroooki uśmiech do Korzenia>


KGrid: Za krótkie perony? W Adamowie się palnąłem i zrobiłem i tak za długi. Ma 110m, powinien mieć 85m ;-) Perony kładę odwzorowując je z realnych przykładów i takie krótkie wychodzą. To jest jednak czysta kolej lokalna projektowana pod tendrzaka z kilkoma kowbojkami. Choć Fiat z bipą też się zmieści. Tą wioskę chyba rzeczywiście dałem zbyt od linijki, poprawi się. Choć nie powiem - sam mieszkam na ulicy, na której wszystkie działki są identyczne, domy poniemieckie też wszystkie w rządku. Deutche Ordnung.
 
 
 
kolpawe
zaawansowany
mbXD2


Pomógł: 11 razy
Wiek: 38
Dołączył: 29 Kwi 2008
Posty: 613
Skąd: Grodzisk M.
Wysłany: 04-01-2015, 07:34   

A ja mam pytanie: czy w lubuskim rosną jedynie lasy iglaste? Bo tylko takie widzę na Twoich screenach :-P

Urozmaiciłbym to, dodał grupy drzew liściastych albo pojedyncze powtykał jak Paweł radzi. Przed ścianą lasu iglastego można dać mieszanki niskich iglaków, coś jak na tym zdjęciu .

Poza tym mapa ładna, schludna i w moich klimatach, więc trzymam kciuki za postępy w pracach :-)
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 04-01-2015, 11:49   

@Uaz, może to ci trochę pomoże:



Tło, dwa rzędy spline, wymieszane pojedyncze, pas p.pożarowy. Pomiędzy pasem a tłem dwa razy trawa 03 20x20 od Bogdana i na niej Trawa Wysoka 04. Las nie jest wtedy taki pusty. Screen jest z okolicy gdzie w latach 30 XX wieku było dość łyso, nie wiem czy jakaś wycinka, ale drzewa są w wielu miejscach sadzone przez człowieka i widać to wyraźnie.
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 30
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2610
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 04-01-2015, 17:32   

W4 przy peronie jest zbędne kiedy na końcu peronu masz semafor:
http://trainzimage.pl/image/D4

Tutaj dodatkowo coś pochrzaniłeś z W5 :)

Ten rozjazd w peronach + W4 na wysokości iglicy- mechniczny czy ręczny?
http://trainzimage.pl/image/Dg
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 11-02-2015, 17:10   

Lutek: ten W5 jest wzorowany na patencie z par. Wolsztyn, tam na torach wyjazdowych z szopy są ustawione właśnie W5 z napisem ,,Punkt kontrolny". Wszystkie napędy w Uściu są ręczne, miały być mechaniczne ale pędni nie chcę tam ciągnąć :-P


Tym czasem mały postęp w pracach, gotowy odcinek Adamowo - Zizlok. Prześledźmy go razem z pośpiesznym prowadzonym Ol49 ;-)













Za Zizlokiem będzie już więcej lasu więc budowa potrwa krócej :-)
Ostatnio zmieniony przez UAZ 11-02-2015, 17:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 11-02-2015, 19:43   

http://trainzimage.pl/image/TC
http://trainzimage.pl/image/DT
- na PKP raczej nie stosuje się podkładów dwublokowych.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 11-02-2015, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 11-02-2015, 20:40   

No co Ty nie powiesz ;-) Polecam zagłębić się w temat podkładów BL-3. Aż strach teraz pokazywać szlak na podkładach metalowych :-P
 
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2015, 21:28   

Aikozann napisał/a:
http://trainzimage.pl/image/TC
http://trainzimage.pl/image/DT
- na PKP raczej nie stosuje się podkładów dwublokowych.


Raczej nie znaczy nigdy
Wolsztyn - Powodowo na przykład.


@UAZ: po kiego grzyba tyle dróg dojazdowych do posesji? nie lepiej zamarkować to teksturami i nie tracić zasobów na niepotrzebne spline'y?

Poza tym fajnie zalatuje Wolsztynem i okolicami :)
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 11-02-2015, 21:36, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
parowozek
super user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 112
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 11-02-2015, 22:39   

Das ist wirklich gut :mrgreen: !

Tylko właśnie ne rozume za bardzo tych podkładów, u mnie takowe nie występują i raczej w całym lubuskim się z takowymi nie spotkałem, no ale może masz bogatsze doświadczenie ;-) . Ja to bym bardziej powiedział, że lubuskie to są drewniane podkłady, czasami betonowe. Z tymi drogami dojazdowymi się zgodzę z przedmówcą, lżej byłoby to zateksturować. Poza tym piękne, wielkie pola! Zabudowa wiejska też fajna, gęsta itd.

Ino tutaj:
http://trainzimage.pl/image/MG zróżnicowałbym drzewka tak 2-3 gatunkami.

No i generalnie pofałdowałbym bardziej teren, nie wiem jakie rejony tam tworzysz ale moje, te zalesione, składają się z wielu górek, wzniesień i małych oczek wodnych(przykład: Łagów). W końcu krajobraz morenowy.

Takie są moje uwagi/rady, a nuż się przydadzą ;-) . Oczywiście do niczego nie zmuszam!

Wytrwałości w projekcie!
Ostatnio zmieniony przez parowozek 11-02-2015, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Bartek_Sp
trainz


Pomógł: 23 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 316
Skąd: Sopot
Wysłany: 12-02-2015, 18:15   

UAZ napisał/a:
Wszystkie napędy w Uściu są ręczne, miały być mechaniczne ale pędni nie chcę tam ciągnąć

Skoro wszystkie napędy są ręczne, to proponowałbym wymianę nastawni, na głowicach rozjazdowych, na parterowe. Na stacjach wyposażonych w urządzenia mechaniczne kluczowe (ręczne) najczęstszy układ nastawni to: Jedna nastawnia dysponująca (często znajdująca się w budynku dworca), oraz nastawnie wykonawcze przy każdej głowicy rozjazdowej. Nastawnie wykonawcze są najczęściej parterowe żeby osoba odpowiedzialna za układanie drogi przebiegu nie musiała co chwile wdrapywać się po schodach na górę, no a poza tym nie ma takiej potrzeby żeby nastawnia była wysoka, naprężacze od semaforów znajdują się na zewnątrz. Dyżurny ruchu w nastawni dysponującej kieruje ruchem na całej stacji, a nastawniczy przekładają rozjazdy, obsługują blokady i semafory. W przypadku tego typu urządzeń układanie drogi przebiegu zajmuje sporo czasu. Trzeba wyjść w teren, przełożyć odpowiednio wszystkie rozjazdy leżące w drodze przebiegu, wrócić na posterunek, włożyć klucze w odpowiednie miejsce i dopiero wtedy można podać sygnał na semaforze.

Do semaforów mechanicznych też potrzebna jest pędnia, wiec można ją sobie odpuścić całkiem, albo i tak trzeba będzie kłaść.
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 12-02-2015, 19:11   

Trochę za duża ta stacja jak na napędy kluczowe, bardziej adekwatne byłyby chyba jednak mechaniczne scentralizowane.
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-02-2015, 19:34   

Aikozann napisał/a:
Trochę za duża ta stacja jak na napędy kluczowe


Mało jeszcze widziałeś :-) Pół portu w Gdyni jest na kluczykach.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2248
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 12-02-2015, 19:37   

To co powiesz na stację w Małkinii, która cała obsługiwana była (lub jeszcze jest) urządzeniami kluczowymi? Włącznie z magistralą Warszawa - Białystok. Niby to spuścizna po zaborze rosyjskim i w pruskim takich przykładów jest bardzo mało, niemniej skoro takie przykłady występują w POLSCE (rząd PRL miał dość czasu na ujednolicanie sieci kolejowej), to wasze komentarze są nie poparte faktami i stanowią co najwyżej wasze poglądy. I tu mam na myśli zarówno rodzaj urządzeń jak i stosowane podkłady.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
Kanclerz
znawca
motorniczy



Pomógł: 32 razy
Wiek: 29
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1705
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 13-02-2015, 08:49   

Łaz!

http://trainzimage.pl/image/Ma - tutaj może jeszcze podciągnij jakieś pojedyncze kępki trawy, by nie było tak łyso niedaleko od torów. Zmiękcz przejście okolice torów -> znaczne oddalenie od torów. By nie było takiej krawędzi. Swoją drogą - ładne jest to miejsce.

http://trainzimage.pl/image/MW - ta zieleń po lewej stronie od torów oraz przy hałdach czegoś gdzie stoi spychacz - może troszkę tekstura o mniejszym nasyceniu hm? Bo pola mają dość stonowane barwy, a trawa mocno zielona.

http://trainzimage.pl/image/Tm - polecam taką zasadę - rzuca się dość jednolitość pól. Nawet z polami świeżo po żniwach nie jest tak, że są od A do Z żółte - dobrze - niech kolory pozostaną, ale znajdź kolor zbliżony i tak pomaziaj te pola by wyglądały na trochę bardziej urozmaicone, bo rzeźba terenu jest odpowiednia.

Przykład - jak masz to pole z krowami dzielone na trzy - to na przykład pod drogą daj jakąś bardziej wypaloną trawę - ale bez przesady! Koło domów również a same pastwiska też jakimś ciemniejszym potraktuj. No i te krowy! Trochę je porozsuwaj, zamarkuj może jeszcze jakąś przyczepą, że to niby beczkowóz z wodą jest itp. Może jakaś mała szopka? Nie jest też tak, że na miedzy nigdy nic nie ma. Często w zależności od rolnika czasem się znajdzie jakiś krzak czy drzewo. Małe pierdoły ale złamią jednolitość pola w tych miejscach.
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 27-07-2015, 12:48   

Uwagi wszystkie oczywiście uwzględniam, koncepcja zapełnienia działek kolejowych się trochę zmieniła, więc wcześniejszy fragment i tak przejdzie malutki lifting.


Kolejne 5km gotowe, tym razem osiągamy Odlp. (Posterunek odstępowy + ładownia + przystanek osobowy) Ostrzyce ;-) Mała wioska, mały dworzec, mała baza GS i mały skład drzewny. Wywaliłem krzaki z okolic torowiska, nie pasowało to zbytnio do w miarę zadbanej lokalki, posadziłem kwiatki, trawę i mimozę, moim zganiem wygląda lepiej, do tego screeny lepiej wychodzą. Za Ostrzycami w końcu zerwę z 357-sizmem, w końcu popłynę kompletną fikcją. Za kolejne 5km większa stacja typowo mijankowa Wojnowo i połowa mapy :-)












 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 27-07-2015, 13:12   

Jak dla mnie rewelacja :) Gdzie na screen nie spojrzysz to widzisz Wielkopolskę, odziedziczoną po zaborcy lokalną linię gdzie wszystko jeszcze żyje (bocznice, tartaki, rampy etc) i ma swoje zadanie do spełnienia. Mapa idealna do jazdy TKt48 która ma być "niebawem" wydana i jakieś starocie na haku :)
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 27-07-2015, 21:31   

Jak dla mnie również rewelacja :) Są nawet barszcze Sosnowskiego:
http://trainzimage.pl/image/mpk
- skąd takowe brałeś? :)
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 27-07-2015, 21:36   

Nie barszcz sosnowskiego, zwyczajny też nie, tylko... Marchew Zwyczajna ;-) Dzieło JVC, poszukaj na DLS jako Queen Anne's Lace.
Ostatnio zmieniony przez UAZ 27-07-2015, 21:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 28-07-2015, 06:15   

UAZ napisał/a:
Nie barszcz sosnowskiego, zwyczajny też nie, tylko... Marchew Zwyczajna ;-) Dzieło JVC, poszukaj na DLS jako Queen Anne's Lace.

Ale do rysopisu pasuje:

Link 1
Link 2

... no dobra, trochę liście ma inne :P

Oj, tylko nie DLS! :P Już mnie krew zalewa na samą myśl ;P Ale roślinka zacna :)
Ostatnio zmieniony przez Wujek 082 29-07-2015, 20:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Maciek
super trainz
oczekiwacz



Pomógł: 5 razy
Wiek: 24
Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 440
Skąd: Chrzanów
Wysłany: 28-07-2015, 16:09   

To może ja się wypowiem ;-) Mapka całkiem ładna, chociaż nie jestem na czasie i nie do końca wiem jakie są "dzisiejsze" standardy, nie mniej, mi się podoba. Jedyne co rzuciło mi się w oczy to brak dróg ochronnych za semaforami wyjazdowymi, widać, że warunki miejsowe pozwalają na zastosowanie ich z wyłączeniem zwrotnicy: http://trainzimage.pl/image/mpW
_________________
-> www.mgt.cal.pl <-
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group