Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 28-07-2014, 20:19 Prośba o wygenerowanie mapy
Witajcie,
Miałbym małą prośbę do osób znających się na generowaniu map w HOG.
Chodzi o wygenerowanie mapy obejmującej kawałek Borów Tucholskich, pierwotna mapa miała być znacznie większa, lecz niestety okazała się za duża na możliwości programów HOG/MicroDEM. Postanowiłem zmniejszyć liczbę kilometrów poprzez usunięcie odcinków których budowa była bardzo odległa bądź też by nie zostały one nigdy zbudowane (linia nieistniejąca, mocno zarośnięta, brak możliwości sensownego powrotu etc) i w ten sposób wyszły mi następujące odcinki:
- linia 201 na odcinku Kościerzyna - Błądzim, długość 74 kilometry
- linia 211 na odcinku Kościerzyna - Lipusz, długość 17 kilometrów
- linia 215 na odcinku Bąk - Śliwiczki, długość 45 kilometrów
- linia 218 na odcinku Szlachta - Ocypel, długość 15 kilometrów
- linia 233 na odcinku Kościerzyna - Wielki Klincz, długość 6 kilometrów
Co daje w sumie około 157 kilometrów czyli ponad 100 kilometrów mniej niż było w pierwotnym założeniu.
Dysponuję plikiem .PSD z połączonymi arkuszami map, w kilku miejscach na łączeniach są niewielkie krzywizny ale nie mają one wpływu na całość. Cała mapa może być na zerowej wysokości tj na płasko. Podczas budowy będę sam manualnie modelował teren tworząc podjazdy, spadki, nasypy etc o realne wysokości (map wszystkie zapisane).
Wysłany: 28-07-2014, 23:09 Re: Prośba o wygenerowanie mapy
Pawel_15 napisał/a:
Cała mapa może być na zerowej wysokości tj na płasko. Podczas budowy będę sam manualnie modelował teren tworząc podjazdy, spadki, nasypy etc o realne wysokości (map wszystkie zapisane).
To po co w tym wypadku HOG? Płaski teren na zerowej wysokości wygeneruje ci sam Trainz...
Wysłany: 29-07-2014, 11:56
Tak. Jeżeli są problemy z generowaniem wysokości, prawidłowych układów tychże to jestem gotów zgodzić się na bardzo duże kompromisy. Zależy mi na tym żeby ją w końcu zacząć budować i zbudować :)
Wysłany: 30-07-2014, 17:55
Radek, zgadza się, ale ja nie proszę o porady dotyczące basemap gdyż mam Twój poradnik wydrukowany i powieszony nad biurkiem (i kilka innych też :) ) Chodzi mi tylko o wygenerowanie mapy, jeżeli będzie taka potrzeba to sypnę kasą za jej wygenerowanie.
Paweł to jeżeli nie chodzi Ci o wygenerowanie mapy ani w HOGu ani zrobienie basemapek....
To o co Ci chodzi do jasnej ciasnej ? Bo ja już nic z tego nie rozumie
_________________ "Małymi kroczkami do wielkich rzeczy tylko uparty trening tworzy mistrza"
Wysłany: 30-07-2014, 18:40
O rany Bzyś :P Chodzi o wygenerowanie mapy w HOG ale jeżeli będą jakieś problemy z programem, przeskalowaniem wysokości etc to może być wygenerowany teren jako płaska mapa na zerowej wysokości. Docelowo mapa w HOG, jak będą problemy to idziemy na kompromisy.
No to równie dobrze możesz zrobić tak jak pisał RBach, skoro chcesz modelować sobie teren sam to wystarczą Ci same basemapki żeby zrobić rzeczywisty układ torów
_________________ "Małymi kroczkami do wielkich rzeczy tylko uparty trening tworzy mistrza"
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 30-07-2014, 19:37
Bzyk napisał/a:
No to równie dobrze możesz zrobić tak jak pisał RBach, skoro chcesz modelować sobie teren sam to wystarczą Ci same basemapki żeby zrobić rzeczywisty układ torów :-P
Różnica polega na tym, że przy Basemap trzeba robić wiele elementów zwłaszcza przy dużej mapie gdy w Hogu można to zrobić za jednym zamachem.
Było trochę mojego marudzenia, ciągłego pytania się a kiedy i czy już ale w końcu się udało. Z miejsca zabieram się za budowę, na pierwszy ogień idzie odcinek Bąk - Czersk który będzie wydany jako osobna mapa.
Temat można zamknąć i ewentualnie skasować, decyzja należy do modków :)