FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja PKP v5.1
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-04-2019, 10:31   

adamstan napisał/a:
Czy to znaczy, że mogę se z jakiegoś maszynisty w krzakach zrobić dyżurnego od zapalania choinek? Yay!


Na to wygląda :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 267
Skąd: Katowice
Wysłany: 21-04-2019, 15:44   

I to jest to na co czekałem od lat. Dzięki wielkie, wspaniały prezent na święta :-D

Jedyne co zauważyłem, to po wgraniu upgrade wyparowały z sesji wszystkie wcześniej zapisane komendy w poleceniach. Jeśli ktoś nie chce stracić swoich sesji to lepiej backupować mapy i sesje.

Teraz planowanie komend dla semaforów w geodecie działa poprawnie po przejściu do maszynisty - miodzio :mrgreen:

Wesołych Świąt Trainzowiczom :-)
_________________
Nadkarpacie Download
TS2010 Wersja 49933 + T:ANE SP2 88364: Jazda próbna ;-)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 21-04-2019, 16:22   

luki_tram napisał/a:
Jedyne co zauważyłem, to po wgraniu upgrade wyparowały z sesji wszystkie wcześniej zapisane komendy w poleceniach.


Przecież miliard razy mówiłem i ostrzegałem, że tamta wersja komendy działa nieprawidłowo i najlepsza metoda jej używania to nie używać :-) A jak kto używał, to na własne ryzyko - więc mi tu proszę nie płakać :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 267
Skąd: Katowice
Wysłany: 21-04-2019, 22:43   

RBach napisał/a:
Przecież miliard razy mówiłem i ostrzegałem, że tamta wersja komendy działa nieprawidłowo i najlepsza metoda jej używania to nie używać :-) A jak kto używał, to na własne ryzyko - więc mi tu proszę nie płakać :-D

Nie, nie płaczę ;-) Po tamtej wersji było dobrze a zniknęło dopiero teraz, więc napisałem co zauważyłem po prostu, jeśli to była wina tamtej wersji skryptu to przepraszam, nie ma tematu.
_________________
Nadkarpacie Download
TS2010 Wersja 49933 + T:ANE SP2 88364: Jazda próbna ;-)
 
 
 
Xiba 
nowy


Wiek: 27
Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-04-2019, 21:24   sygnalizacja v5

Witam, mam problem z sygnalizacją v5, ponieważ pobrałem wszystkie zależności, a mimo tego żaden semafor nie swieci mi się (żaden sygnał nie jest wyświetlany). Sprawdzałem CDP kilkukrotnie, odinstalowywałem i reinstalowywałem dodatek i nic to nie pomogło
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-04-2019, 21:48   

Może coś więcej opiszesz? jaka wersja gry, może jakiś screen. My za Ciebie nie będziemy zgadywać
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Xiba 
nowy


Wiek: 27
Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-04-2019, 09:18   

zolwik napisał/a:
Może coś więcej opiszesz? jaka wersja gry, może jakiś screen. My za Ciebie nie będziemy zgadywać

https://imgur.com/a/LBk8Q1s - screen z gry przedstawiajacy jak to wyglada, wersje gry mam 44088. Semafory się wogóle nie świecą, a CDP nic nie wykazuje, że brakuje zależności.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3726
Skąd: Opole
Wysłany: 26-04-2019, 09:24   

Żeby działało to trzeba sobie podnieść do 49933 i pisze to tutaj: http://www.auran.com/servicepacks/#TS2010
 
 
 
Xiba 
nowy


Wiek: 27
Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-04-2019, 09:45   

ryszard napisał/a:
Żeby działało to trzeba sobie podnieść do 49933 i pisze to tutaj: http://www.auran.com/servicepacks/#TS2010

już podniosłem, ale niestety nadal jest tak samo jak było
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3726
Skąd: Opole
Wysłany: 26-04-2019, 09:57   

Usuń całą sygnalizację i pobierz jeszcze raz na nowo, jest aktualizacja.
 
 
 
Xiba 
nowy


Wiek: 27
Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-04-2019, 10:32   

ryszard napisał/a:
Usuń całą sygnalizację i pobierz jeszcze raz na nowo, jest aktualizacja.

nadal nie ma żadnych zmian, może poprostu zrezygnuje, bo chyba wyczerpaliśmy wszystkie możliwości...
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3726
Skąd: Opole
Wysłany: 26-04-2019, 10:39   

Pokaż CMP z sygnalizacją
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 26-04-2019, 10:56   

ryszard napisał/a:
Pokaż CMP z sygnalizacją


A przede wszystkim jaka wersja biblioteki skryptów. Skąd pobrane. Jaki TRAINZ (nie numer build) - akurat na wersjach 2009, 2010, TS12 i TANE na najwyższych buildach działa.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 26-04-2019, 11:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Xiba 
nowy


Wiek: 27
Dołączył: 10 Kwi 2017
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-04-2019, 11:22   

Odinstalowałem i zainstalowałem trainz jeszcze raz, zaktualizowałem do wersji 49933 i zainstalowałem całą sygnalizacje i działa. Dziękuje Panowie za pomoc. :)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-05-2019, 09:39   

Pany i panny, w ramach majówki i schnięcia po Wolsztynie popełniłem Kapscha :-)
Nie wiem, czy ktoś się porwie na linię 405, ale jakby co - to zrobione. Bardziej "dla zasady" i "bo nie ma" :-) Na mapach fikcyjnych też można wstawić :-D


http://trainz.krb.com.pl/...apsch-linia-405

I jeszcze pomoc naukowa - mijanka na Kapschu :-)
http://trainz.krb.com.pl/...ch-mapa-testowa
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 06-05-2019, 13:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
napiwek
super user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 107
Skąd: Siedlce
Wysłany: 12-06-2019, 19:38   

Pytania 2, nie wiem czy w dobry dziale ale zaryzykuję.

1. Czy jest jakiś sposób żeby uwzględnić przejazdy kolejowe od RBacha w przebiegach stacyjnych (podamy semafor tylko gdy zamkniemy przejazd, ewentualnie automatyczne zamykanie przejazdu po wybraniu przebiegu z menu semafora lub komendą)?
Pytanie zapewne już było ale przekopać całe forum to masakra...
2. Czy w najnowszej paczce z sygnalizacją jest semafor 4 bądź 5-cio komorowy podający sygnał S3 po uzależnieniu go z SBL?
Semafor robi mi za wyjazdowy na szlak na którym mamy tylko dwa odstępy...
_________________
Moje konto:
*Fototekstury dla ER75 Flirt w barwach KMu
*Fototekstury wagonu ratunkowego Bhixt
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-06-2019, 20:59   

napiwek napisał/a:

1. Czy jest jakiś sposób żeby uwzględnić przejazdy kolejowe od RBacha w przebiegach stacyjnych (podamy semafor tylko gdy zamkniemy przejazd, ewentualnie automatyczne zamykanie przejazdu po wybraniu przebiegu z menu semafora lub komendą)?


Nie. A dlaczego - było milion razy :-)

napiwek napisał/a:

2. Czy w najnowszej paczce z sygnalizacją jest semafor 4 bądź 5-cio komorowy podający sygnał S3 po uzależnieniu go z SBL?


W sensie, że jak na sbl jest S5 to wyjazdowy podaje S3? Nie. SBL dla gry to semafor jak każdy. Nie ma rozróżnienia SBL/półsamoczynny. SBL na S5 to dla poprzedniego semafora "wolna droga", więc s3 nie pokaże.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
napiwek
super user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 107
Skąd: Siedlce
Wysłany: 10-10-2019, 13:08   

I jest nowy problem. Po wyłączeniu TRS2009 sygnalizacja traci zapisaną konfigurację. Gdy włączę ponownie trainza wszystkie dane w właściwościach semaforów giną. Pozostaje tylko nazwa semafora. To samo z przejazdami kolejowymi. Przeinstalowanie sygnalizacji nie pomaga.
build 44653
_________________
Moje konto:
*Fototekstury dla ER75 Flirt w barwach KMu
*Fototekstury wagonu ratunkowego Bhixt
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki
Ostatnio zmieniony przez napiwek 10-10-2019, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 10-10-2019, 14:26   

A uruchamiasz mapę, czy sesję?
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 10-10-2019, 15:17   

Korzeń napisał/a:
A uruchamiasz mapę, czy sesję?

Na milion procent mapę :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
koos 
nowy


Wiek: 30
Dołączył: 21 Mar 2015
Posty: 22
Skąd: Schipluiden
Wysłany: 29-03-2020, 13:53   

Hi there,

In TRS2019, the signals were functioning good. However, in SP1, there seems to be a problem with the visibility of the menu's unfortunately.

See here:

Regular signals


Old Semaphores:


Does anyone knows (or the author) what could cause this issue? This way, I can unfortunately not program the signals anymore.

Thanks in advance,

Regards,

Koos
_________________
Fan of Polish rolling stock.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-03-2020, 16:06   

koos napisał/a:

Does anyone knows (or the author) what could cause this issue?


Yes, author knows :-)
You have outdated version. Please, download from my site last libraries and install - overwrite when manager prompts. It looks that you have script library, which needs string (texts and mssages) library, but this stringlib was missed. And script version is obsolete, actual build number you can check in footer under my posts :-)

My scripts works perfectly in TRS2019 :-)

http://trainz.krb.com.pl/...rsja-13-11-2016
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 29-03-2020, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 12-04-2020, 10:41   

Ludzie, święta, prezenty rozdają :-)

Się nazbierało poprawek, więc trzeba wydać service pack do sygnalizy :-)

Więc tak:
- poprawka do semaforów SBL czterostawnej: poprawione wyświetlanie sygnałów przed semaforami wjazdowymi;
- poprawka do semaforów półsamoczynnych: wskaźnik W21 może wyświetlać się także dla szybkości 60 i 100km/h;
- poprawka do semaforów półsamoczynnych: wskaźnik W21 tylko podwyższa prędkość, nie można wpisać np. "3" dla wskazania semafora 60km/h.
- poprawka do semaforów półsamoczynnych: Semafor nadaje szybkość "najniższą" wybierając między obrazem sygnałowym, W21 i wpisem "prędkość szlakowa". W skrócie - jeżeli wpiszemy w głównym menu 20km/h i ustawimy wskazanie z zielonym pasem (100km/h) to pociąg dostaje 20km/h a nie 100.
- poprawka do semaforów półsamoczynnych: naprawa działania "timeoutu" przy wymuszaniu stanów semafora z poziomu menu i z poziomu komendy;
- poprawka do semaforów półsamoczynnych: nie ma już konieczności podawania wymuszenia STÓJ przed np. wymuszeniem Sz. Po upłynięciu czasu na Sz czy rozkaz semafor wraca do stanu "praca normalna". Wymuszenie Ms2 jest "do odwołania", nie ma odliczania. Trzeba ręcznie/komendą dać "pracę normalną";
- poprawka do tarcz manewrowych "signal" - wymuszenie rozkazu pisemnego anuluje ograniczenie prędkości. Wymędził to Rzuf do jakichś podejrzanych, obrzydliwych, niemoralnych i śliskich działań. Normalnemu, zdrowemu na umyśle userowi to do niczego nie potrzebne i nie wpływa na normalne funkcjonowanie Tm :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
- poprawka do semaforów SKG: przeniesione na wspólny z resztą sygnalizy skrypt. Od strony działania bez zmian, jedynie trzeba na nowo je zainstalować.
- poprawka do semaforów SKG: wymienione corony i poprawione ich wielkości (w TANE/Trawniku poprzednie źle wyglądały);

To jeśli chodzi o skrypty.

Jeżeli chodzi o tematy cdp-owo - modelowe:
- Cała sygnalizacja została przerzucona do megapacku. Rzeczy, które do tej pory były jako osobne paczki, już w tej formie nie występują. Czyli sygnalizacja czeska AZD, sygnalizacja czeska SSSR, tarcze drogowe ze skryptem, semafory SirM-a v5, semafory Robercika101, semafory niewidzialne v5, tarcze manewrowe niewidzialne v5 i parę innych. I NIE, nie będzie "wyślerz mi same azd bo nie hce mizie ściongnondź całej paczki plz".
- W związku z powyższym jest zaktualizowana paczka zależności.

Ostatnia rzecz: Udało się w końcu (chyba :-) ) doprowadzić do ładu komendę i regułę. To znaczy nie wali już błędów przy ładowaniu mapy/sesji, zapisuje się w poleceniach maszynisty itd. Zaznaczam - CHYBA, bo u mnie działa na wszystkich mapach. Problem dotyczył 2009/10/12, w TANE/trawniku było OK. Ale aktualizacja nie wpływa na działanie w T/T.
Jeżeli jednak komuś czerwona kropa wyskoczy i błąd będzie dotyczył "v5 command" to proszę mnie poinformować. Ale komenda/reguła działa normalnie, to sie pojawia tylko przy wczytywaniu.

Teraz ważne:
Instalujemy WSZYSTKO. Megapack, skrypty, zależności. W 2009/10/12 nadpisujemy jak się zapyta (!). Potem wybieramy "Otwarte do edycji" i zatwierdzamy, bo nadpisanie samo nie zatwierdzi.
Po zatwierdzeniu wchodzimy w CMP w zakładkę "zainstalowane/Installed" albo "wszystkie/All content" i cierpliwie czekamy, aż się pojawi lista dodatków. W Tane/Trawniku mamy na dole zielony pasek postępu, w niższych nie, bo po co :-) Uwaga! To trochę (długo) potrwa, ale trzeba to przeżyć, bo potem w grze nie będzie się zamulało. To jest etap walidacji samych zainstalowanych dodatków i rzeczy zależnych od nich: czyli walidacja script library uruchamia walidację wszystkich semaforów, tarcz itd, walidacja semaforów uruchamia walidację map, na których one są, walidacja map odpala walidację sesji. Czyli pół posiadanego zasobu dodatków :-) Jak się pokaże lista, możemy normalnie odpalać grę. Oczywiście można to olać, ale wtedy walidacja odpali się przy wczytywaniu mapy - potrwa tyle samo, tylko jest bardziej wkurzająca, bo chce się pojeździć albo budować, a tu zamułka :-) Więc lepiej wywołać to świadomie, przez wybranie "wszystkie" w cmp.



Drugie ultra turbo ważne, dotyczy TRS2019 czyli trawnika :-)
W najnowszym buildzie w geodecie sygnalizacja nie działa poprawnie. Nie wyświetlają się odpowiednie sygnały przy zmianie rozjazdów. Podobnie reguła/komenda - nie potrafią się "komunikować", wskutek czego nie da się poprawnie skonfigurować komendy w opcjach sesji.
Jest to jakiś problem ogólny, bo dotyczy to również przejazdów, SSP, wszystkiego, co jest trochę "mądrzejsze" od wbudowanego domku. I nie tylko na moich skryptach. Więc proszę nie zgłaszać błędów typu "w trawniku w geodecie semafor nie podnosi ramion" - nie podnosi i wiem o tym. W pierwszej wersji TRS2019 to działało poprawnie. Potem wyszedł service psuj do 2019, który to zepsuł i nie działa do dziś. Czekamy na ten obiecany SP, co to "już zaraz będzie" i wydać go nie mogą :-)


Teraz linki:

Megapack:
http://trainz.krb.com.pl/...cja-v5-megapack

Zależności:
http://trainz.krb.com.pl/...sygnalizacji-v5

Skrypty:
http://trainz.krb.com.pl/...rsja-13-11-2016

Komenda:
http://trainz.krb.com.pl/...ania-przebiegow

Acha, nie działa w TRS2006, TRS2004, Trainz 1.0, Minecrafcie, Simsach, LOL-u, pasjansie i w CandyCrush :-)

Wesołych jajek, dyngusów, coronawirusów i wiosny :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 12-04-2020, 10:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 60 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1662
Skąd: Lubin
Wysłany: 12-04-2020, 18:04   

RBach napisał/a:
Czekamy na ten obiecany SP, co to "już zaraz będzie" i wydać go nie mogą


Mam pewne brzydkie przeczucie... jeżeli dobrze czytam opisy tych plusów-srusów, to wygląda na to, że nowe patche w ogóle nie będą wydawane publicznie, a będą dostępne tylko dla posiadaczy konta premium :( [/quote]
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 60 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1662
Skąd: Lubin
Wysłany: 13-04-2020, 07:12   

W CMP trawnikowym te cztery semafory Bogdana:

<kuid:173000:26224> ZM SS 5-6 N L pas v5
<kuid:173000:26222> ZM SS 5-6 N L v5
<kuid:173000:26223> ZM SS 5-6 N P pas v5
<kuid:173000:26221> ZM SS 5-6 N P v5

zgłaszają błędy braku mesha w bibliotece oraz brak pointów "a.name0" i "a.w21txt" - chociaż to pewnie może mieć związek z nieznalezieniem mesha?
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group