FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja PKP v5.1
Autor Wiadomość
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 17:07   

Przepraszam ale coś mnie zaćmiło :oops: Mam działa i jest ok.
Dzięki za pomoc
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 14:30   

Witam.

Pobrałem sobie ostatnio całą paczkę semaforów zrobionych przez Bogdana i względem wcześniejszych semaforów RBach'a które działały bez zarzutu zauważyłem że z tymi od Bogdana dzieje się coś nie tak.
Pierwszy problem stwarzają tarcze manewrowe (używam tych distant) które mają spory problem żeby "wychwycić" lokomotywę z priorytetem 3 i podać Ms2 z czym w semkach RBach'a nie miałem problemu.

Drugim problemem jest podawanie sygnału Ms2 przez semafory półsamoczynne. Mimo ustawienia lokomotywy na priorytet 3 semafor ciągle pokazuje normalne wskazania do jazdy np:

Że tak powiem okazyjnie się zdarzy że wskaże Ms2 raz na ileś podjechań. Na semaforach RBach'a też nie było z tym problemu.

Trzecia sprawa jeszcze odnośnie tarcz manewrowych (typ distant):

Czy w takim wypadku tarcza nie powinna wyświetlać sygnału Ms1?

W pierwszej kolejności wywaliłem wszystkie semafory RBach'a - dalej to samo , później wywaliłem wszystko i zainstalowałem na nowo biblioteki i tylko semafory Bogdana i dalej to samo. Już nie mam pojęcia co może być nie tak , tym bardziej że jak wspomniałem sygnalizacja RBach'a działa bez zarzutu. Ktoś pomoże?

Pozdrawiam
Adam
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14-08-2014, 14:40   

tarcza distant nie działa jako "semafor" wiec nawet jak drogę bedziesz miał źle zrobiona to i tak Ms2 sie poda.

co do podawania Ms2 a na semaforze jazda pociągowa, to jak masz konfigurację semka zrobiona? jeśli masz zaznaczone ze Ms2 na prio3, to jakie masz odleglosci wpisane
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 14:55   

Oki tak właśnie podejrzewałem z tą tarcza distant ale wolałem się upewnić. A czy któraś z tarcz manewrowych wyświetli Ms1 przy źle ustawionym przebiegu ale zarazem pozwoli tak jak distant na wjazd na tor zajęty podając Ms2 w celu podczepienia się pod skład?

Co do konfiguracji to na semaforze półsamoczynnym zakres wyszukiwania mam na 100 i zaznaczą tabliczkę "m" + przebiegi ale to do jazdy pociągowej więc nie sądzę żeby miało jakiś wpływ na podawanie Ms2. Przy czym zauważyłem raz jak udało mi się uzyskać Ms2 że też wyświetliło przy źle ustawionej drodze czyli rozumiem że sygnał Ms2 na półsamoczynnym działa jak distant?

Natomiast zakres wyszukiwania na tarczy distant mam 40 i też ma problemy żeby wychwycić lokomotywę.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 14-08-2014, 15:01   

tarcza zwykła działa jak seamfor - wiec wyswietli Ci Ms1 na zly tor ( i zajęty) ale jak podjedziesz bliżej i masz zaznaczoną opcje Ms2 to poda się ( na zle ułożony też).

możesz użyć tarczy uzależnianej. ona całkowicie nei wpływa na tabor i jest od niego nie zalezna, podasz odpowiedni przebieg i tarcza sie poda,

Ms2 na semaforach działa tak samo, jak masz zaznaczoną opcje Ms2 i podjedziesz na ok 20m ( odległość triggera-semafora) to sygnał się poda
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 15:11   

Z tymi tarczami to sobie jakoś pokombinuję , dzięki za naprowadzenie.

Natomiast zastanawia mnie czemu na półsamoczynnym podaje mi sygnał do jazdy pociągowej jak mam cały czas prio 3 ustawiony. O ile się nie mylę na semaforach RBach'a tak nie było , jak dobrze pamiętam to pokazywało ciągle S1 a dopiero po zbliżeniu Ms2. A teraz ani jednego ani drugiego nie chce pokazywać na semkach Bogdana. Nie wiem czy ja coś robię źle czy się popierdzieliło coś ale postępuję identycznie jak z semaforami RBach'a zawsze.
 
 
 
Traxx95
trainz



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 06 Paź 2012
Posty: 376
Skąd: PL
Wysłany: 14-08-2014, 15:15   

Zwinny napisał/a:
Z tymi tarczami to sobie jakoś pokombinuję , dzięki za naprowadzenie.

Natomiast zastanawia mnie czemu na półsamoczynnym podaje mi sygnał do jazdy pociągowej jak mam cały czas prio 3 ustawiony. O ile się nie mylę na semaforach RBach'a tak nie było , jak dobrze pamiętam to pokazywało ciągle S1 a dopiero po zbliżeniu Ms2. A teraz ani jednego ani drugiego nie chce pokazywać na semkach Bogdana. Nie wiem czy ja coś robię źle czy się popierdzieliło coś ale postępuję identycznie jak z semaforami RBach'a zawsze.

A tabliczkę "m" pod semaforem włączyłeś i ustawiłeś zakres wyszukiwania :?:
_________________
Przejazdy - SSP & SRP
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 15:30   

Zwinny napisał/a:
Co do konfiguracji to na semaforze półsamoczynnym zakres wyszukiwania mam na 100 i zaznaczą tabliczkę "m" + przebiegi ale to do jazdy pociągowej więc nie sądzę żeby miało jakiś wpływ na podawanie Ms2.


Pisałem o tym wcześniej ;). Teraz troszkę po testowałem i wychodzi na to że muszę i za semafor Tm i SS wyjechać dość spory kawałek żeby zajarzył że ma te Ms2 podać. Kwestia dalej pozostaje mojego pytania czy jak mam prio 3 ustawiony to na semaforze półsamoczynnym zamiast przebiegu do jazdy pociągowej nie powinno mi najpierw pokazywać S1 a po zbliżeniu Ms2? Wydaje mi się że w semaforach RBacha'a tak właśnie było. Bo dość dziwnie teraz wygląda jak mi pokazuje sygnał S2 a potem się zmienia na Ms2
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-08-2014, 15:49   

Zwinny napisał/a:
czy jak mam prio 3 ustawiony to na semaforze półsamoczynnym zamiast przebiegu do jazdy pociągowej nie powinno mi najpierw pokazywać S1 a po zbliżeniu Ms2? Wydaje mi się że w semaforach RBacha'a tak właśnie było. Bo dość dziwnie teraz wygląda jak mi pokazuje sygnał S2 a potem się zmienia na Ms2


Zawsze tak było :-) może wcześniej nie zauważyłeś, bo ms2 podawało się zawsze na tor zajęty/zamknięty? Semafor normalnym trybem sprawdza przebiegi zawsze i zawsze podaje "kolorowe" światła. I dopiero w promieniu triggera przełącza na ms2.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Traxx95
trainz



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 06 Paź 2012
Posty: 376
Skąd: PL
Wysłany: 14-08-2014, 15:54   

Zwinny napisał/a:
Zwinny napisał/a:
Co do konfiguracji to na semaforze półsamoczynnym zakres wyszukiwania mam na 100 i zaznaczą tabliczkę "m" + przebiegi ale to do jazdy pociągowej więc nie sądzę żeby miało jakiś wpływ na podawanie Ms2.


Pisałem o tym wcześniej ;). Teraz troszkę po testowałem i wychodzi na to że muszę i za semafor Tm i SS wyjechać dość spory kawałek żeby zajarzył że ma te Ms2 podać. Kwestia dalej pozostaje mojego pytania czy jak mam prio 3 ustawiony to na semaforze półsamoczynnym zamiast przebiegu do jazdy pociągowej nie powinno mi najpierw pokazywać S1 a po zbliżeniu Ms2? Wydaje mi się że w semaforach RBacha'a tak właśnie było. Bo dość dziwnie teraz wygląda jak mi pokazuje sygnał S2 a potem się zmienia na Ms2


Faktycznie mój błąd :oops:
Co do Twojego pytania: Są trzy opcje. Jedna z nich to ustawienie przebiegu tak by semafor wskazywał S1 wówczas po wjechaniu w zakres wyszukiwania sygnał zmieni się z S1 na Ms2. Druga opcja to ustalenie maksymalnego zakresu wyszukiwania i dużego promienia wyzwalacza wtedy nie będzie aż tak widoczna ta zmiana świateł. Trzecia opcja to zwykłe ułożenie przebiegu pod Ms2 i niebawienie się w priorytety z tym, że semafor nie poda Ci Ms2 na tor zajęty.
_________________
Przejazdy - SSP & SRP
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 14-08-2014, 16:03, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 15:55   

RBach napisał/a:
Zwinny napisał/a:
czy jak mam prio 3 ustawiony to na semaforze półsamoczynnym zamiast przebiegu do jazdy pociągowej nie powinno mi najpierw pokazywać S1 a po zbliżeniu Ms2? Wydaje mi się że w semaforach RBacha'a tak właśnie było. Bo dość dziwnie teraz wygląda jak mi pokazuje sygnał S2 a potem się zmienia na Ms2


Zawsze tak było :-) może wcześniej nie zauważyłeś, bo ms2 podawało się zawsze na tor zajęty/zamknięty? Semafor normalnym trybem sprawdza przebiegi zawsze i zawsze podaje "kolorowe" światła. I dopiero w promieniu triggera przełącza na ms2.


Nie zaprzeczę , mogło tak być dlatego troszkę się zdziwiłem teraz tak więc dużo się wyjaśniło ale dalej zostaje problem z "wyszukiwaniem" pociągu na prio 3 , tak jak wcześniej na manewrach stanąłem z 15-20m za tarczą lub półsamoczynnym i wskazywało ładnie Ms2 tak teraz muszę odjeżdżać dość daleko z jakieś 50-60m i cofnąć dopiero pokazuje MS2 a ustawiam wszystko tak jak wcześniej na Twoich RBach miałem ustawione. Już mi ręce opadają :P.
Ostatnio zmieniony przez Zwinny 14-08-2014, 16:34, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-08-2014, 16:24   

Zwinny napisał/a:
wcześniej na manewrach stanąłem z 15-20m za tarczą lub półsamoczynnym i wskazywało ładnie Ms2 tak teraz muszę odjeżdżać dość daleko z jakieś 50-60m i cofnąć dopiero pokazuje MS2 a ustawiam wszystko tak jak wcześniej na Twoich RBach miałem ustawione. Już mi ręce opadają :P.


To akurat jest ściśle związane z promieniem triggera (tym trainzowym, nie promieniem wyszukiwania z menu semafora). To działa tak, że pociąg musi znaleźć się dalej od semafora, niż wynosi promień triggera. Wtedy semafor rejestruje wyjechanie poza. I teraz zatrzymanie i podjechanie spowoduje zarejestrowanie zbliżania i podanie Ms2. Zobacz w geodecie, jaki masz promień triggera (jest narzędzie o nazwie OIDP "zdobądź promień" w rozszerzonym menu pod kropką). Może tam masz jakieś 60m ustawione i stąd głupoty?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 16:35   

Było ustawione na 20 ale jak zmieniłem na 5 efekt jest całkiem spoko , można powiedzieć że tego oczekiwałem :).
Ale jednak coś z tymi semaforami jest nie tak. Teraz zauważyłem przy testach że przy złym przebiegu normalnie wyświetla czerwone a jak szybko przerzucę pierwszą zwrotnicę za semkiem tam i z powrotem (dalej zły przebieg) nagle pokazuje dwa pomarańczowe. Albo taka sytuacja:

Zwrotnica Z1 jest ustawiona na wprost dalej tor się kończy i pokazuje prawidłowo światło czerwone , a gdy zaczne przestawiać zwrotnice Z2 (nie jest nawet ujęta w przebiegu semafora) nagle na semaforze przed Z1 zapala się zielone. Coś się całkowicie popierdzieliło z tą sygnalizacją chyba.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-08-2014, 17:41   

Zwinny napisał/a:
Coś się całkowicie popierdzieliło z tą sygnalizacją chyba.


A jak było na poprzedniej, z numerkiem 5.0? Jeżeli było dobrze, to i na tej być musi, bo to TEN SAM SKRYPT BEZ ZMIAN tylko przeniesiony do script library. To jest jedyna różnica między 5.0 a 5.1.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 17:49   

Jak miałem zainstalowane Twoje semafory to całkiem inaczej się zachowywały , wszystko było jak najbardziej w porządku , sam się dziwię bo wiem że to ten sam skrypt , ale jednak coś jest nie tak z semaforami od Bogdana. Już dziś wszystkie biblioteki wywaliłem i semafory , zainstalowałem na nowo i dalej to samo :/.
 
 
 
Traxx95
trainz



Pomógł: 13 razy
Dołączył: 06 Paź 2012
Posty: 376
Skąd: PL
Wysłany: 14-08-2014, 18:07   

Kolega ma chyba trochę racji pokażę to na 3 screenach:

Pierwsze ustawienie wykazuje działanie prawidłowe:



Po zmianie zwrotnicy semafor Bogdana po lewej pokazuje błędny sygnał, a semafor RBacha po prawej prawidłowy



Po powtórnej zmianie zwrotnicy semafor Bogdana po lewej pokazuje błędny sygnał, a semafor RBacha po prawej prawidłowy



Dodam, że semafory zostały postawione na sucho i nic nie było zmieniane we właściwościach.
_________________
Przejazdy - SSP & SRP
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 14-08-2014, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 14-08-2014, 18:14   

U mnie po konfiguracji też świrują więc wydaje mi się że coś jednak może ze skryptem jest nie teges?
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-08-2014, 10:56   

Będziem paczać :-) dziwna dziwność, ale tak być nie powinno.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-08-2014, 15:39   

Post pod postem, a niech tam, najwyżej włóŻ mi w końcu warna wlepi :P

Zwinny, a weź no pan panie zobacz, jaki masz nr build, ale skryptu semafora? Może Bogdan przypadkiem dostał starszy skrypt. U siebie sprawdziłem przed sekundą i opisanego efektu nie ma. Czyli otwórz okno opcji tego Bogusiowego semafora i zobacz, co na samej górze ma napisane. A co jest w "moim".
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 16-08-2014, 15:49   

Build w semaforach Bogdana jest 140525 , jaki jest w Twoich obecnie nie mogę sprawdzić bo na tą chwilę nie mam ich zainstalowanych ;).
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-08-2014, 15:59   

U mnie jest 140630. Za czas jakiś (dziś) wrzucę na serwer to, co mam w tej chwili, zainstaluj i sprawdź.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 16-08-2014, 16:05   

Okey sprawdzę jak się to będzie spisywać , mam nadzieje że to rozwiąże wszelkie problemy z semaforami Bogdana po bo build'zie widać że do tych semków dostała się starsza wersja , a pobierałem prosto z Twojej strony więc trochę dziwne że nikt inny tego wcześniej nie zauważył że dziwnie działają ;)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-08-2014, 17:01   

No dobra, wisi. Ściągnij, ale zarówno sygnalizę Bogdana jak i paczkę bibliotek. To ważne, ze względu na wprowadzenie wspólnej biblioteki napisów w menu, więc jedno bez drugiego działać nie będzie :-)

Zwinny napisał/a:
pobierałem prosto z Twojej strony


Ja z pracami w miejscu nie stoję :-) Całkiem możliwe, że to kiedyś poprawiłem "z marszu", potem jeszcze coś, i jeszcze i jeszcze i na koniec zapomniałem dać info o wydaniu poprawki :-)

a, no właśnie: LINK
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 856
Skąd: Chorzów
Wysłany: 16-08-2014, 17:21   

RBach napisał/a:


Zwinny napisał/a:
pobierałem prosto z Twojej strony


Ja z pracami w miejscu nie stoję :-) Całkiem możliwe, że to kiedyś poprawiłem "z marszu", potem jeszcze coś, i jeszcze i jeszcze i na koniec zapomniałem dać info o wydaniu poprawki :-)

a, no właśnie: LINK


Hmm ale tą sygnalizację Bogdana pobrałem dosłownie z 4 dni temu więc podejrzewam że miałem najświeższą wersje ze strony ;). Zaraz pobiorę i zaktualizuję wszystko. Muszę usuwać poprzednią wersję czy wystarczy nadpisać tylko?
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-08-2014, 17:48   

Zwinny napisał/a:

Hmm ale tą sygnalizację Bogdana pobrałem dosłownie z 4 dni temu więc podejrzewam że miałem najświeższą wersje ze strony ;). Zaraz pobiorę i zaktualizuję wszystko. Muszę usuwać poprzednią wersję czy wystarczy nadpisać tylko?


Tak, ale ja mam jeszcze nie wydaną (a właściwie to właśnie została wydana :mrgreen: ) wersję sygnalizy Bogdana i do niej komplet poprawionych bibliotek. Wgrane dziś, pół godziny temu :-) Pobrać, zainstalować, nadpisać, sprawdzić, o wynikach powiadomić pisemnie w nieprzekraczalnym terminie godziny 1 (słownie JEDNA)

:mrgreen: :-P

P.s. Na tejże bibliotece będą oparte najnowsze modyfikacje semaforów Erniego, moich, Alany, Lutka i Samplaire'a. Moje, Erniego i Alany są gotowe. Wydawać?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
Ostatnio zmieniony przez RBach 16-08-2014, 17:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group