FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja PKP v5.1
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 11-05-2014, 00:39   

He he he. Wiedziałem, że nie będzie lekko.
Więc się wzięła i zrobiła du.pa. Problem jest (jak zwykle) z tarczami i Sp OLD.
Udało się je uniewidocznić. OK. Sprawdziłem na Pietrkowej mapie Wrocławia i było OK. były niewidoczne dla AI, widoczne dla gracza.
Sprawdziłem na mapie Bogdana (Linia 131) i... ups, tarcze i powtarzacze zniknęły, bo tu użyte były te po zmianie na signal (mapa budowana w 2009+), a wersja 5.1 sprowadziła je znów do trackside.
Po wgraniu wersji 5.0 (czyli tarcze kind mosignal) - u Bogdana wróciły, u Pietrka znów były "na czerwono". Ten sam komp, ten sam Trainz.

Wychodzi na to, że ta cała akcja nie ma większego sensu, bo jak by do tematu nie podejść, zawsze będzie źle.
W zasadzie nakopać trzeba by temu, który wymyślił to całe przerabianie To i Sp na kind mosignal pod 2009+ :mrgreen: Bo to właśnie jest główną zdradą:

Mapy zbudowane w TSach 2009+ na tarczach v.3.1 sprzed zmiany na signal albo na TRS2006:
- To i Sp w wersji Trackside (czyli tak, jak było w becie 5.1) powodują niewidzialność dla AI (czyli OK), same modele widać,
- To i Sp w wersji Mosignal (czyli wersja 5.0 zgodna z poprawioną 3.1) są widoczne dla AI jako S1 STÓJ, przy czym identyczna tarcza (ten sam kuid) wstawiona obok jako nowa jest widoczna jako S2, czyli tak, jak jest w skrypcie. Tarcze już wstawione jakoś zapamiętują, że są na S1 i nawet zmuszanie ich skryptem nic nie daje.
Przykładem takiej mapy jest mapa Wrocław Fikcyjny.

Mapy zbudowane w TS-ach 2009+ na tarczach v.3.1 po zmianie na signal:
- To i Sp w wersji Trackside (czyli tak, jak było w becie 5.1) znikają z mapy!
- To i Sp w wersji Mosignal (czyli wersja 5.0 zgodna z poprawioną 3.1) są widoczne dla AI jako S2 (ZIELONE), czyli tak, jak skrypt im każe - i to by uszło.
Przykładem takiej mapy jest mapa Linia 131-fragment.

Czyli mamy problem, bo niezależnie, co zrobię, to część map będzie działać nieprawidłowo. Mając jednocześnie Wrocław i Tarnowskie Góry (131), trzeba albo instalować odpowiedni zestaw tarcz do danej mapy, albo pogodzić się z brakami i błędnym działaniem.
Wyjścia nie ma, bo były tarcze mosignal i trackside na tych samych kuidach, nie ma możliwości posiadania jednocześnie w grze dwóch zestawów.

Uważam, że lepiej jest zostawić tarcze widoczne, ale działające nieprawidłowo na S1, bo "uparcie czerwone" działają tylko na AI, ręcznie da się jeździć bez problemu. Lepiej tak niż mapa, gdzie są tylko wskaźniki W11 i puste bramki w miejscach, gdzie tarcze "zniknęły"... Czyli skrypt taki, jaki był do tej pory, tylko przerzucony do library.

Ręce i nogi opadają. Miało być dobrze, a wyszło jak zawsze... Ma ktoś jakieś pomysły? Bo chyba jedynie podmiana na wszystkich mapach tarcz na nowe załatwia temat raz, a dobrze.

:arrow: Traxx: Widzisz? Mówiłem, używać tylko nowych, stare olać, bo z nimi tylko problemy będą. Tak czułem, dlatego powstały nowe, działające i których jestem pewien, bo "od urodzenia" są scenery, ze skryptem scenery i z nimi problemów nie ma być prawa.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 33
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2250
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 12-05-2014, 08:04   

Jak wspomnę sobie czasy "przejściowe", gdy nowych map nie było, a jednocześnie były stare mapy i super-nowe dodatki, których nie dało się wymieniać hurtowo, bo jeszcze większość (w tym ja) siedziała na 2006/TC, to uważam, że wymiana tarcz (ręcznie rzecz jasna) na nowe to pikuś. Większość użytkowników i tak raczej nic tworzy, więc dla mnie wybór jest oczywisty:

chcesz mieć działające tarcze = se powymieniaj ręcznie na działające

Czas wymiany takich tarcz, nawet na kilku mapach, nie dorówna już czasowi jaki Ty władowałeś w próbę stworzenia kompatybilności pomiędzy 3.1 a 5.0. Pora po prostu powiedzieć "dość", niech oczekiwacze zrobią sobie sami.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3801
Skąd: Opole
Wysłany: 12-05-2014, 11:32   

Wujek ja bym to inaczej sformułował: jedyne wersje od 2009+ wspieramy, poniżej każdy we własnym zakresie. Sorry taki mamy Trainz parafrazując pewną panią minister. Szkoda Twojego cennego czasu na reformowanie czegoś co z założenia jest niereformowalne.
 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 38
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 14-05-2014, 18:34   

Radek, a zabawa w IsDistant() / IsRepeater() i zapisy w configu, ew. GetTrainzBuildVersion()? Chyba, że ja już nie ogarniam o czym mowa ;)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-05-2014, 00:50   

Romek, właśnie chodzi o to, że te wpisy nie pomagają. Sytuacja jest taka, że tarcze OLD na tym samym skrypcie z tym samym configiem zachowują się różnie, a zależy to od tego, czy jest to "nowobudowana" tarcza, czy też jest to "stan istniejący". Jeżeli wstawiam nową tarczę na mapę, to wszystko jest ok, ai widzi ją na "zielono", bo ona ma na chama wbite setsignalstate i setsignalstateex na zielone. A ta sama tarcza z tym samym skryptem i configiem, która już na mapie była (czyli została ustawiona jako v3) - jest na czerwono, czyli setsignalstate'y nie działają. W efekcie są dwie takie same tarcze o różnych zachowaniach. Do tego jeszcze dochodzi problem tarcz wstawianych już po przeróbce v3.1 dla ts2009+, czyli po zmianie im kind na mosignal.
Jeżeli tarcza była wstawiana z kind scenery trackside (czyli jako oryginalna v3), to są jaja czerwone/zielone. Jeżeli tarcza była wstawiana jako kind mosignal, to po wgraniu v5 i tego najnowszego skryptu (gdzie tarcza wraca do kind scenery trackside) to ona znika, a na minimapie jest "biały kwadrat" czyli nieznany obiekt.
Po prostu to się gdzieś zapisuje w mapie albo sesji i zmiana już istniejących tarcz daje takie efekty. Oczywiście świeżo wstawione działają perfekcyjnie, niezależnie od wersji scenery/mosignal...
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
Ostatnio zmieniony przez RBach 15-05-2014, 00:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 38
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 15-05-2014, 18:18   

Może trzeba zbadać do czego służą te pliki co są w katalogu z mapą i ustalić, który z nich to cache ;)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-05-2014, 19:28   

erniesouchak napisał/a:
Może trzeba zbadać do czego służą te pliki co są w katalogu z mapą i ustalić, który z nich to cache ;)


Na to nie wpadłem, ale z tego, co pamiętam to tam jest teren, obiekty, tory i nic, co by przypominało cache :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 38
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 15-05-2014, 23:07   

Wyrzuć obiekty, kuid-table jest w configu, więc nie powinny całkiem zniknąć.
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 62 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1687
Skąd: Lubin
Wysłany: 16-05-2014, 05:56   

Znikną - kuid-table jest tylko dla cmp, a położenie obiektów jest zapisane właśnie w tym pliku "obiektowym".
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 38
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 16-05-2014, 10:03   

No to może trzeba olać kompatybilność wsteczną? Być może czas na zupełnie coś nowego.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-05-2014, 16:25   

Przecież są nowe tarcze pod 2009+ :-) myślałem, że się uda ze starymi dojść do ładu, ale jak widać, kolejowe "niedasie" obowiązuje też wirtualnie :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
Bandyta
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 59
Skąd: Poznań
Wysłany: 29-05-2014, 16:09   

Witam
Zawsze staram się sam dojść do rozwiązania problemu ale tym razem nie mam juz pomysłów. A pewnie rozwiązanie jest banalne:) Ale forumie ratunku:) Mam sobie szlak. Dwutorowy. I zamarzyła mi się SBL-ka. No to układam sobie semaforki koloru białego. Ale jest problem. Opcja wygaszenia w kierunku "pod prąd" nie działa mimo zaptaszczenia we właściwościach. Czy jest coś jeszcze co muszę zrobić, położyć dołożyć żeby semafor dla kierunku "pod prąd" się nie świecił? Czy może to kwestia tego ze build mojego Tsa 2009 to 40040.
Win 64bitowy. Nie wiem czy konfiguracja komputera ma znaczenie.
Pozdrawiam.
 
 
 
remik
user


Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 68
Skąd: Wrocław/JeleniaGóra

Wysłany: 29-05-2014, 16:22   

Radek stworzył jeszcze taką zabawkę jak "Blok blokady liniowej półsamoczynnej". Wygląda jak znacznik i kładzie się to coś na torach i konfiguruje.
 
 
Bandyta
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 59
Skąd: Poznań
Wysłany: 29-05-2014, 16:56   

Cholerka. Myslalem że z tej stronki mam wszystko. No nic. moje przeoczenie. Dziękuje poleciałby pomógł:)
Ostatnio zmieniony przez Bandyta 29-05-2014, 16:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 01-06-2014, 11:26   

Temat blokady ostatnio poruszony, więc "idziemy za ciosem":
Oczywiście, znów wszystko przez Rzufia. Jak zwykle. Wymyślił sobie, że do bloków mogłaby byc komenda do zmieniania kierunku, co by nie zapylać po całej mapie żeby przestawić blok.
No to jest:
http://trainz.krb.com.pl/...kierunkowej,155
Opis na amym dole strony. Pobrać, nadpisać, używać.
Uwaga - sam blok także wymaga zaktualizowania (nadpisania w cmp), bo poprzednia wersja nie umiała się dogadywać z komendą :-)

Pojawiała się też paczka bibliotek (teraz już oficjalnie) do sygnalizy 5.1 (sama sygnaliza jakoś zaraz powinna wyjść). Wydaję to osobno, bowiem została już użyta w niektórych semaforach na mapie Ziemia Świętokrzyska i ludzie szukają:
http://trainz.krb.com.pl/...alizacji-v5,199
Wersja "docelowa" zostanie powieszona przy publikacji 5.1, bo cały czas pojawiają się nowe pomysły, czyli np wywalenie "napisów" do osobnego dodatku, żeby nie trzeba było zmieniać 1000 wpisów w 1000 dodatkach (bo się coś tam dodało). Sam patent działa, ale póki co - badania trwają :mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 12:45   

RBach napisał/a:
Temat blokady ostatnio poruszony, więc "idziemy za ciosem":
Oczywiście, znów wszystko przez Rzufia. Jak zwykle. Wymyślił sobie, że do bloków mogłaby byc komenda do zmieniania kierunku, co by nie zapylać po całej mapie żeby przestawić blok.

wszystko ładnie pięknie i kolorowo ;p ale jak już moja wina od początku to niech będzie do końca ;p

w wstępnej specyfikacji "zamówienia" pisałem czy dałoby się zrobić ręczne/automatyczne bloki Po/Ko i mówiłeś ze da się.

czyli że domyślnie działa jak teraz, bloki zwalniają się automatycznie,
a po od ptaszkowaniu ptaszka jakiegoś przechodzenie jednego bloku na sterowanie ręczne ;p

to da się to dopisać ?;p
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 125 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3801
Skąd: Opole
Wysłany: 01-06-2014, 12:51   

Jak tak patrzę i czytam, to Ty i Adaś powinniście dostać prowizję za przygotowywanie młodzieży do pracy na PKP :lol: . U nas ta "głupia gra" wyewoluowała w kierunku o którym się twórcom nie śniło. Powoli staje się wyjątkowo rozbudowanym symulatorem kolejowym ale to tylko chyba u nas. Jak już Radek tak się nudzisz i spełniasz zachcianki Żółwia :mrgreen: , to może w wolnej chwili spróbuj zautomatyzować górkę rozrządową. Jak co, to pomysła mogę podesłać na PW. Dzięki za dotychczasowe komplikowanie życia zwykłego gracza :-P :mrgreen:
 
 
 
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 13:33   

Witam
Mam TS2012 pobrałem paczkę z blokadą, ale nie wyświetla mi się w geodecie komenda "V5 Blok Control Command"
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 13:37   

a zatwierdziłeś w CMP? może pokaż screena z CMP z zainstalowanym poleceniem
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
Ostatnio zmieniony przez zolwik 01-06-2014, 13:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 14:44   

Zatwierdziłem.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 305 razy
Wiek: 45
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4391
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 01-06-2014, 15:50   

zolwik napisał/a:

a po od ptaszkowaniu ptaszka jakiegoś przechodzenie jednego bloku na sterowanie ręczne ;p


Przeca jest od samego początku, ręczne zwalnianie dPo i dKo :-P

:arrow: Patryk, a opcjach sesji, na liście dostępnych poleceń włączyłeś? To "samo se" nie będzie dostępne :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.4: 20.02.2022
Ostatnio zmieniony przez RBach 01-06-2014, 15:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 15:58   

Chodzi o to że w opcjach nie ma
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 16:12   

niby jest ale ręczne pomieszane z automatem.
ale jeśli na jednym bloku dam dKo to na drugi wspołpracującym Po dalej jest czerowne. i na nim musze zwolnić ręcznie dPo.

ale mi chodzi o blokowanie Po i Ko.
tzn pociąg wjeżdża na stację mija wjazdowy mija "znacznik bloku" jedzie dalej i np mija dopiero nastawnie i gdy stwierdzę ze ma SKP to ja klikam Ko i blok sie zwalnia.
tak samo w drugą stronę, pociąg wyjeżdża z toru, semafor z Wolnej drogi schodzi na S1 i klikam blokuje Po. teraz musi dojechać do bloku co czasami trwa długo ;d o coś takiego chodzi


PatrykPKP napisał/a:
Chodzi o to że w opcjach nie ma
[url=http://s23.postimg.o...000.jpg]Obrazek[/url]


to czego szukasz to jest polecenie maszynisty a nie zasada
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
Ostatnio zmieniony przez zolwik 01-06-2014, 16:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 16:42   

Szukam komendy maszynisy do kontroli blokady
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 01-06-2014, 16:58   

to już wiemy. ale screena pokazałeś z menu dodawania zasady.
polecenia dodajesz w zasadzie polecenia maszynisty
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group