Z jakichś (nie wiem jakich, nie jestem diagnostykiem hardware) powodów nie wydala Ci pamięć RAM przy zbieraniu informacji potrzebnych do zgromadzenia na raz informacji potrzebnych do skopiowania i wklejenia dość dużego pakietu danych.
Przypuszczam, że albo ma za słabe taktowanie, albo jest jej za mało, albo co też dość prawdopodobne któraś z kości się starzeje/przegrzewa.
RAM 2 GB ale pozostałe parametry słabiutkie, gorsze nawet od wymaganych, ale że TS do tej pory działał dobrze to się tym nie przejmowałem. Wieczorem sprawdzę czy na PC jest to samo.
Spróbuj jeszcze powyłączać niepotrzebne programy, poszukaj co sie otwiera razem z windowsem i powyłączaj (uzyj np. glary utilities do zobaczenia co się odpala z windowsem, a zaręczam, że połowa niepotrzebnie, typu adobe update manager i inne, a niektóre wyłącz tylko na czas przemielania przez trainza.)
Po wielu perypetiach z blaszakiem udało mi się odpalić na nim TS2010 (z dysku USB) i okazało się że problem zniknął. Tak więc najprawdopodobniej wina leży po stronie zbyt słabych akcesoriów laptopa, chociaż wydaje się to trochę irracjonalne, jako że do pewnego momentu (~7 km mapy) wszystko było ok, a potem nagle problemy...