FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: zolwik
28-04-2014, 13:26
Filtr do programu edycji video dodający efekt "teatru c
Autor Wiadomość
Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 24-04-2014, 00:36   Filtr do programu edycji video dodający efekt "teatru c

Czy ktoś zna efekt i/lub program który pozwoli na "zwykły" materiał wideo nałożyć filtr, który spowoduje taki efekt? Tj. zaciemnione wszystkie postaci, sprzęty itd.

Mam np. klip gdzie tańczy sobie para.

I potrzebuję by efekt był taki.

Byłbym bardzo wdzięczny, bo to dla Najlepszej z Żon. Ech..

Oczywiście w grę wchodzą filtry/programy płatne, niepłatne, szarawary, cokolwiek. Cena nie gra roli. ;p

camry2
trainz

Wysłany: 24-04-2014, 09:02   

Robiłem kiedyś podobne rzeczy w Avid Liquid, co prawda gotowca tam nie było, ale jest za to bardzo rozbudowane narzędzie do 'kręcenia' kolorem, kontrastem, nasyceniem. Jeśli w materiale wyjściowym masz jednolite i kontrastowe tło (co jest warunkiem i takie miałem w moim materiale), bez większych problemów uzyskasz żądany efekt, zmieniając obraz na czarno-biały i kręcąc kontrastem, aż do uzyskania pożądanego efektu, później można nałożyć dowolne kolory. Jeśli natomiast tło nie jest jednolite i kontrastowe, pozostaje rozłożenie filmu na klatki i wycinanie lub maskowanie poruszających się obiektów.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 24-04-2014, 16:26   

OK, spróbuję Avidem w takim razie.

Taki filtr istnieje na pewno, nie takie cuda robi się w Adobe Premiere czy AfterEffects (wszak na tych programach powstawały efekty do Matrixa), natomiast że czas mnie goni szukam szybkiego rozwiązania i nie mam czasu na przekopywanie for foto-video :) No i... nie stać mnie na produkty Adobe ;p Tak, że dzięki za naprowadzenie.

camry2
trainz

Wysłany: 25-04-2014, 15:53   

Nie ma sprawy, cieszę się że mogłem pomóc.
Oprogramowanie Adobe jest według mnie zdecydowanie lepsze, ale jak słusznie zauważyłeś zbyt drogie. Tak sobie pomyślałem, że zamiast szukać programów, wtyczek, nakładek, filtrów, może prościej i taniej będzie zlecić przerobienie Twojego materiału jakiejś firmie zajmującej się nieliniową edycją wideo, np. komuś kto robi filmy na weselach, albo materiały edukacyjne czy szkoleniowe. Takie małe firemki, ukierunkowane na pracę z materiałem 'ruchomym' często posiadają dużo różnych bajerów do programów montażowych, choć nie zawsze te dodatki są legalne, ale to już inna para kaloszy.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 28-04-2014, 12:03   

Udało się (Avidem) :) Oczywiście nie uzyskałem idealnego efektu "teatru cieni" ale są bardzo ciemne kontury gdzie nie widać szczegółów postaci, zlikwidowałem ponadto obraz w kolorze i zamieniłem na B/W, a dodatkowo podłożyłem warstwę konturów baśniowego zamku, co spowodowało efekt że para tańcząca tańczy na tle tego zamku. I o to chodziło Najlepszej z Żon. Będzie nagroda. ;p

Dzięki Camry.

Proszę o zamknięcie tematu.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 28-04-2014, 12:05, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi