FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
instalacja dodatków do TRS2004
Autor Wiadomość
Mariusz005
nowy


Wiek: 32
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 16
Skąd: Elbląg
Wysłany: 07-08-2008, 21:05   instalacja dodatków do TRS2004

Gdy chcę wgrać jakiś dodatek do TRS2004, pojawia się komunikat:

"Na tym komputerze nie zainstalowano Trainz.
Proszę zainstalować trainz."


Co zrobić aby móc wgrać dodatek?
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 08-08-2008, 10:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
a000
super trainz


Pomógł: 34 razy
Wiek: 25
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 491
Skąd: Kielce/końskie
Wysłany: 07-08-2008, 21:10   

Przeinstaluj Trainz
_________________
Xfire: ibhso
Steam: haisoxem
 
 
 
margera
zaawansowany



Pomógł: 40 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 621
Skąd: Otwock
Wysłany: 07-08-2008, 21:13   

A czy w ogole odpalales go chociaz raz? Bo dzieje sie tak zazwyczaj, jak proboje sie instalowac dodatkie bez uruchamianie gry.
_________________
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej glupoty...

http://www.garnek.pl/margera/
http://otwockrail.cba.pl/
 
 
Mariusz005
nowy


Wiek: 32
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 16
Skąd: Elbląg
Wysłany: 07-08-2008, 22:32   

Zrobiłem wszystko to co pisaliście i wciąż to samo :\
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 08-08-2008, 09:30   

Jeżeli już zainstalowałeś Trainz i dodatki nie chcą się instalować proponuję poczytać FAQ na stronie www.ptt.trainz.pl i podzielić się uwagami.

Jest to prawdopodobnie ten"

W przypadku gdy po zainstalowaniu gry nie pojawi się nam zielona ikonka (czasem może się to zdarzyć), proszę kliknąć PPM (prawy przycisk myszy) z otwartego menu wyprać OTWÓRZ ZA POMOCĄ / WYBIERZA PROGRAM następnie wybrać opcję PRZEGLĄDAJ odnaleźć katalog z zainstalowaną grą (domyślnie jest to C:Program Files/Auran/Trs2004) i wskazać Content Dispatcher zaznaczając „ptaszkiem” ZAWSZE UŻYWAJ WYBRANEGO PROGRAMU DO OTWIERANIA TEGO TYPU PLIKÓW.

problem.
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 08-08-2008, 09:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
slawex15
super user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 27
Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 141
Skąd: Tłuszcz
Wysłany: 08-08-2008, 10:43   

Ja tylko powiem że miałem podobny problem ,ale to przez to że sformatował mi się dysk C (razem z Windowsem) i potem musiałem jeszcze raz zainstalować Trainz bo mi komputer nie mógł go odnaleźć...
Ostatnio zmieniony przez slawex15 08-08-2008, 10:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mariusz005
nowy


Wiek: 32
Dołączył: 21 Maj 2008
Posty: 16
Skąd: Elbląg
Wysłany: 08-08-2008, 16:10   

Cytat:
W przypadku gdy po zainstalowaniu gry nie pojawi się nam zielona ikonka (czasem może się to zdarzyć), proszę kliknąć PPM (prawy przycisk myszy) z otwartego menu wyprać OTWÓRZ ZA POMOCĄ / WYBIERZA PROGRAM następnie wybrać opcję PRZEGLĄDAJ odnaleźć katalog z zainstalowaną grą (domyślnie jest to C:Program Files/Auran/Trs2004) i wskazać Content Dispatcher zaznaczając „ptaszkiem” ZAWSZE UŻYWAJ WYBRANEGO PROGRAMU DO OTWIERANIA TEGO TYPU PLIKÓW.


Mam zieloną ikonkę.

Więc raczej błąd nie wynika z zielonej ikonki.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz005 08-08-2008, 16:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MarkG
super user
Geodeta



Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 134
Skąd: Katowice
Wysłany: 11-06-2009, 13:27   

Mi się po instalacji także pojawia się coś takiego. Mam ikonkę, zainstalowany SP4 tak jak pisze na Forum. A więc co może być źle? Czytałem FAQ, zrobiłem wszystko co piszę w instrukcji do instalacji SP4 - Wynik:

- http://www.fotosik.pl/pok...f36c8f820c.html
_________________
Stacja Hołobrzeg
 
 
 
SM50
zaawansowany



Pomógł: 39 razy
Wiek: 24
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 973
Skąd: Pisz
Wysłany: 11-06-2009, 14:14   

uruchomiłeś chociaż raz grę?
_________________
http://pkm.cba.pl - Zapraszam!
TS 2012
 
 
 
MarkG
super user
Geodeta



Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 134
Skąd: Katowice
Wysłany: 11-06-2009, 14:32   

Tak uruchomiłem i następnie chciałem zainstalować dodatki z PTT
 
 
 
SM50
zaawansowany



Pomógł: 39 razy
Wiek: 24
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 973
Skąd: Pisz
Wysłany: 12-06-2009, 08:20   

Może zapora Ci blokuje dispathera bo widać przy ikonce tarczę więc to sprawdź.
_________________
http://pkm.cba.pl - Zapraszam!
TS 2012
 
 
 
napiwek
super user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 107
Skąd: Siedlce
Wysłany: 12-06-2009, 20:25   

Zapora windowsowska nie ma nic do tego bo to jest plik który został już pobrany. Pozatym zapora monitoruje głownie połączenia wychodzące i gdy ma podejrzenie wtedy blokuje ale powiadamia.

Upewnij się że twój antywirus przypadkiem nie stawia ci dodatkowej zapory. Np Mój eset taką stawiał i przez to nie odpalał mi się content dispatcher

Upewnij się czy twoje konto ma prawa administratora. Bo może się zdarzyć tak że masz trainza zainsalowanego na innym koncie.
Pozatym trainz ma takie odchyły...Mi nie chce się odpalić ContentManager... ehh
Ostatnio zmieniony przez napiwek 12-06-2009, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MarkG
super user
Geodeta



Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 134
Skąd: Katowice
Wysłany: 12-06-2009, 23:41   

Ja Anty Wirusa w ogóle nie mam. Chyba, że można do niego zaliczyć Windows Defendera i inne głupoty z Visty... Próbowałem na dwóch kontach zainstalować TRS 2004 (Oba konta były dla Administratora.. Na obydwóch był błąd nawet bez instalacji SP4. Jedynie co mi dobrze chodzi do zainstalowany do czasu wyjaśnienia problemu TRS 2006 na którym tworzę sobie mapę... Później może przejdę do robienia jej w TRS 2004 (Jeśli znajdzie się wyjaśnienie tej sytuacji.. Podkreślam, że 2 lata temu na starym komputerze TRS 2004 przyjął dodatki bezproblemowo...

SM50 - Co do tej tarczy to nawet na nią nie spojrzałem.. Była za mała, ale i tak problem wynika z tego tekstu: ''Trainz not Installed'' (Jutro zobaczę o co biega z tą tarczą. Może coś mi się uda uruchomić...)

Następny problem pojawił się podczas włączania TRS 2004, po załadowaniu 6 kółek TRS 2004 wyłączył się.. :/ Problemy z ''Trainz Not Installed'' pojawiły się także po uruchomieniu: Content Creator itp.
Ostatnio zmieniony przez MarkG 12-06-2009, 23:47, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
napiwek
super user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 107
Skąd: Siedlce
Wysłany: 13-06-2009, 14:25   

Cytat:
i inne głupoty z Visty...


Visty powiadasz?? No i problem się rozwiązuje. Mam Windows 7 ultimate robiony na bazie visty i z content menagerem mam identyczny problem. Więc się sprawa wyjaśnia. Niestety nie wiem czym na to podziałać żeby to śmigało... Ale pomyśle nad tym.
 
 
amek
user


Pomógł: 4 razy
Wiek: 53
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Szczecin
Wysłany: 15-06-2009, 18:28   

Też mam Vistę i przez jakiś czas miałem zainstalowany TRS 2004. U mnie wszystko działało. Proponuję żebyś instalator TRS-a uruchomił używając opcji "uruchom jako administrator", następnie po zainstalowaniu nadaj ten atrybut wszystkim plikom wykonywalnym znajdującym się w katalogu TRS-a (nie dla wszystkich jest to konieczne ale nie pamiętam dla których jest a dla których nie). Również serwispaki uruchamiaj jako administrator.
Pozdrawiam
 
 
TuneEssence
świeżak


Wiek: 29
Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 4
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 17-11-2009, 20:46   

Witam, wszystkich forumowiczów!!

Mam właśnie pewien problem związany z instalacją dodatków. Wszystko dobrze się ściąga, dyspozytor zawartości bez problemu rozpakowuje, ale po uruchomieniu gry w lokomotywowni nie ma pobranego taboru, natomiast w geodecie nie ma ani jednego obiektu. Gra jakby ich nie czyta. Nie wiem co to może być, ponieważ kiedyś instalując dodatki normalnie mi działały, nie instalując nawet SP4, a grę zainstalowałem praktycznie po zakupie nowego kompa z windows Vista 32 bit (dwa lata gra na pólce stała, bo na starym nie działała).
Ostatnio musiałem przeinstalować windowsa, zainstalowałem grę i dodatki, ale gra jakby ich nie czyta, jakby po prostu nie były zainstalowane, a w programie menedżer zawartości (ten żółtą ikonką z lokomotywą) jak wczyta, są normalnie wykazane te dodatki w zakładkach "all", "maps", "trains"

Co może być tego przyczyną? Dlaczego tak się dzieje? I w jaki sposób można ten problem rozwiązać?
Bardzo was proszę o pomoc, myślę że mogę na was liczyć ;p
Zależy mi aby te dodatki normalnie działały, ponieważ na tych "fabrycznych" nie mam zamiaru grac, gdyż w większości są one po prostu do niczego.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!!
_________________
http://www.lastfm.pl/user/TuneEssence
http://www.ftb.pl/klubowicze/238413
http://www.youtube.com/user/gregula44
http://gregula44.digart.pl/digarty/
 
 
TuneEssence
świeżak


Wiek: 29
Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 4
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 23-11-2009, 16:45   

To jak pomoże mi ktoś? Już prawie tydzień mija i żadnej odpowiedzi :-| .
Sorki, że tak nalegam.
_________________
http://www.lastfm.pl/user/TuneEssence
http://www.ftb.pl/klubowicze/238413
http://www.youtube.com/user/gregula44
http://gregula44.digart.pl/digarty/
Ostatnio zmieniony przez TuneEssence 23-11-2009, 16:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...



Pomógł: 78 razy
Wiek: 35
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 626
Skąd: Warszawa-Rembertów
Wysłany: 23-11-2009, 16:47   

Takie posty nie są tu mile widziane...
 
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 62 razy
Wiek: 28
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1626
Skąd: Poznań
Wysłany: 23-11-2009, 17:41   

To może być wina Visty, i na to wygląda gdyż jak napisałeś po zainstalowaniu nowego systemu, nie słyszałem o takim problemie w 2004 natomiast sam miałem taki problem lecz z 2006.
 
 
 
TuneEssence
świeżak


Wiek: 29
Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 4
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 23-11-2009, 19:19   

Mannerheim napisał/a:
Takie posty nie są tu mile widziane...

Wiem, zdaję sobie sprawę, przepraszam za niecierpliwość. Postaram się więcej tak nie napisać.

Cameron napisał/a:
To może być wina Visty, i na to wygląda gdyż jak napisałeś po zainstalowaniu nowego systemu, nie słyszałem o takim problemie w 2004 natomiast sam miałem taki problem lecz z 2006.


Ten problem dał się jakoś rozwiązać i w jaki sposób? Ale na Windows Vista wcześniej mi normalnie działały te dodatki, tylko ostatnio musiałem przeinstalować system i teraz się pojawił ten problem.
_________________
http://www.lastfm.pl/user/TuneEssence
http://www.ftb.pl/klubowicze/238413
http://www.youtube.com/user/gregula44
http://gregula44.digart.pl/digarty/
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 62 razy
Wiek: 28
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1626
Skąd: Poznań
Wysłany: 23-11-2009, 20:12   

no mi się nie udało, możesz zobaczyć w mój temat o tym problemie i odnieść do swojej sytuacji.
 
 
 
TuneEssence
świeżak


Wiek: 29
Dołączył: 16 Lis 2009
Posty: 4
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 23-11-2009, 23:12   

Skoro się nic nie dało zrobić, to trudno.
Mimo to dzięki :)
_________________
http://www.lastfm.pl/user/TuneEssence
http://www.ftb.pl/klubowicze/238413
http://www.youtube.com/user/gregula44
http://gregula44.digart.pl/digarty/
 
 
mugol1
świeżak


Dołączył: 07 Gru 2010
Posty: 3
Skąd: jelenia góra
Wysłany: 08-12-2010, 10:56   

Hej! Mam Trainz 2004, przy instalacji pojawia się taki komunikat: YOUR COMPUTER ALREADY HAS THE LATEST VERSION OF WINDOWS COMMON CONTROLS. Wie ktos o co chodzi i co zrobić?
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1966
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 08-12-2010, 11:00   

Klikasz OK, potem chwile czekasz i kończysz instalację. Mam ten komunikat przy każdej instalacji i go ignoruję.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 08-12-2010, 11:20   

mugol1 napisał/a:
Hej! Mam Trainz 2004, przy instalacji pojawia się taki komunikat: YOUR COMPUTER ALREADY HAS THE LATEST VERSION OF WINDOWS COMMON CONTROLS. Wie ktos o co chodzi i co zrobić?


Instalator sprawdza wersję DirecX i w ten sposób oznajmia Ci, że jest aktualna.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group