Wysłany: 14-10-2013, 15:05 Lokomotywy i wagony jako obiekty
Mam takie pytanie:
1 Czy obiekty mniej obciążają procesor od np. lokomotyw i wagonów normalnych?
2 Gzie szukać lokomotyw i wagonów obiektów?
3 Czy jest sens szukać w/w obiektów?
Duże stacje z reguły mają wiele pustych torów. Ładniej by wyglądały z taborem ale nie chciałbym zbytnio obciążać procesora.
4 Czy trudno przerobić np. wagon normalny na obiekt?
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 14-10-2013, 16:58
1. Tak, obiekty poza tym, że trzeba obliczyć ich grafikę i liczbę poly, to zwykle nie mają żadnej fizyki.
2. Nie ma takich.
3. Nie ma sensu z powodu w/w.
4. Może nie aż tak trudno, ale trzeba się na tym znać. Natomiast znakomita większość współczesnego taboru (mam na myśli współczesne dodatki) ma opcję wyłączania fizyki, co z automatu praktycznie zamienia je w obiekty scenery.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 14-10-2013, 18:10
Do punktu 2: są, znaczy kilka widziałem na niemieckich stronach i chyba gdzieś w 2009 posiadam. Był tez taki robiony jak tło, tylko poziom, żenujący paint. Z tego powodu nie warto szukać i zastosować się do Wujka odpowiedzi, do pkt 4.
Wujek 082 napisał: 4. Może nie aż tak trudno, ale trzeba się na tym znać. Natomiast znakomita większość współczesnego taboru (mam na myśli współczesne dodatki) ma opcję wyłączania fizyki, co z automatu praktycznie zamienia je w obiekty scenery.
Dziękuję za podpowiedź o to mi chodziło.
Ostatnio zmieniony przez dziadek 14-10-2013, 18:33, w całości zmieniany 1 raz
Każdy wagon ma w opcjach (gdy go postawisz na torze daj znakiem zapytania na wagon) 'wyłącz fizykę'. To spowoduje zmniejszenie obciążenia danego wagonu na mapie. Dodatkowo, na własne potrzeby (o ile licencja nie zabrania) możesz dany wagon lekko przerobic samemu zmieniając jedną literkę w configu. Wagony jako obiekty złożone z wielu wieloboków oprócz podstawowej siatki posiadaja siatke uproszczoną - to działa tak, że z bliska jest pełen wypas, a z daleka widać okrojoną siatkę bez szczegółów. W configu masz zazwyczaj wpis:
Kod:
{
0 xga.lm
}
Przy czym przedostatnia literka to małe L, a nie duże I.
Przejrzyj folder w poszukiwaniu pliku xga.im oraz obok niego powinien byc gdzieś np. xga_lod.im, który ma mniej kilobajtów. Jesli taki znajdziesz, to w zależności od nazwy wpisz w configu zamiast poprzedniego wpiisu
Kod:
{
0 xga_lod.im
}
I tu jest już małe I, a nie L.
Podkreślam, że takie coś możesz zrobić na własny uzytek.