Wysłany: 04-10-2013, 14:57 Sesja EURO 2012 / Lublin - Dorohusk
Witam. Mam problem z sesją "EURO 2012" z mapy Lublin - Dorohusk Jamala.
Problem polega na tym iż po dojechaniu do stacji końcowej (oczywiście zgodnie z czasem) w Chełmie nie przyjeżdza ani nie czeka tam żaden pociąg do Kijowa. Na który mają się przesiąść kibice (taki jest scenariusz sesji). Grałem tę mapę kilka razy i za każdym razem nie było tego pociągu na stacji końcowej. Problem jest też taki że dopuki nie odjedzie ten pociąg do Kijowa, do puty nie będzie można ukończyć scenariusza. Bowiem w scenariuszu mamy na koniec odstawić nasz skład na tory bocznicowe. Nie da się tego uczynić gdyż pociąg do Kijowa nie odjedzie bo go nie ma Ta sesja jest nie dokończona/nie dopracowana może przez autora.
Wszystkie paczki mapy Lublin - Dorohusk pobrane ze stacjażary i zainstalowane poprawnie. Nic nie grzebałem w geodecie ani nie zmieniałem w sesji autora. Komp spokojnie ciągnie gierkę więc specyfikacji nie będę podawał. Moja wersja TRSa to EE 2010+ build 49933 Czyli finalny taki jaki jest wymagany dla całości Lublin - Dorohusk.
A teraz na koniec. Na kanale YT zieba111 obejrzałem sobie film trailer z tej sesji. I są pewne nie zgodności.
1. Na filmie jego skład z loko EP09 ma około 12 wagonów. A w grze jak zaczynam sesje mam tylko 4 wagony ?!? wtf..
2. Na koniec w filmie jak u niego pociąg z kibicami wjeżdża do Chełma. Stoi tam już podstawiony na tym samym peronie skład do Kijowa. U mnie jest inaczej. Napisałem j/w tego składu do Kijowa po prostu nie ma !?!
Pomóżcie mi rozwiązać ten problem. Zagrajcie sobie tę sesyjkę u siebie i napiszcie czy u was jest tak samo jak u mnie. Pozdrawiam wszystkich fanów cyklu TRS.
Ostatnio zmieniony przez pkmaverick 04-10-2013, 14:58, w całości zmieniany 1 raz
Hmmm... Ja bym sobie tę sesję sam naprawił bo wiem, że jest nie dopracowana. Tylko nie wiem jak. Po prostu nie umiem w edytorze dodawać tych znaczników i innych zależnych funkcji. Dla mnie to zbyt skomplikowane.
Dzisiaj ponownie się karnąłem no i niestety przykra niespodzianka. Pociągu relacji Kijów nie było. Łudziłem się że może coś samo się naprawiło...
A z tą reinstalką to raczej odpada. Za duzo czasu zajęło by wszystko od nowa robienie. Paatchowanie gry, później Wgranie wszystkich dodaków od Jamala...
Czy u ciebie pomogła reinstalka? Grałeś ponownie w tę sesję po reinstalce?
Żółwik nie wątpię, że wszystkie sesje były testowane przez Jamala. Zrobił na prawdę kawał dobrej roboty na Lublin-Dorohusk i dla niego wielki szacun Nie chcę dalej drążyć tematu. Co do mojego problemu zapoczątkowanego w temacie postaram się go na razie rozwiązać reinstalką całej gry od początku. Tak jak doradził Razio1. Po tej akcji sprawdzę jeszcze raz sesje EURO 2012 i napiszę co się w tej kwestii zmieniło.
Jeżeli macie jakieś pojęcie jak rozwiązać to w inny sposób to gorąco zachęcam do napisania postu w tym temacie.
Sprawdź, czy nie masz błędnych dodatków do sesji. Ewentualnie braków. To, o czym piszesz (brak wagonów czy brak całego pociągu) może wynikać właśnie z błędów lub brakujących dodatków, wtedy pewne obiekty mogą się nie pojawić na mapie. W TS10 mapa z błędnymi zależnościami pójdzie i błędne składniki się po prostu nie pokażą. Dopiero w TS12 mapa wcale się nie pokaże na liście.
U mnie w CM sprawa wygląda tak jak na screenie. Nie wiem dlaczego przy sesji jest żółty puzel i przy loko żółty wykrzyknik. Oprócz całego zestawu od Jamala nie mam nic innego instalowane. Więc mój TRS raczej nie powinien być za śmiecony czymś innym.
po 1. wstawiamy miniaturki
po 2. czytałeś forum i instrukcje do gry?
po 3. odpowiedz na 2 brzmi NIE. dlaczego? bo jak byś czytał to byś wiedział że żółty puzzel oznacza braki w zależnościach.
po 4. co zrobić aby tego nie było? przeczytać forum!
... Nie wiem dlaczego przy sesji jest żółty puzel i przy loko żółty wykrzyknik...
Link do screena:
"Zółty puzel" oznacza brak zależności (np. brak wagonu, jakiegoś domu etc.)
Klikasz PPM na sesję - EURO2012, -> Pokaż zależności (View Dependencies) i powinieneś mieć tak:
Zółty wykrzyknik przy lokomotywie to tylko ostrzeżenie. Tym można się nie przejmować.
pkmaverick napisał/a:
...Oprócz całego zestawu od Jamala nie mam nic innego instalowane. Więc mój TRS raczej nie powinien być za śmiecony czymś innym...
Ja miałem problem z 2M62U-0156 z sesji EURO2012 (to te z zielonej ramki na moim skrinie)
Pobrałem z DLS nowsze wersje, interioru oraz enginesoundu do tej lokomotywy, które okazały się błędne.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Dzięki wielkie D_M. Łapka za pomoc ląduje na twoim koncie.
Po czytałem forum i instrukcje do TRSa, ściągnąłem brakujące kuidy. Zainstalowałem braki w CM. Generalnie brakowało mi wózków do loka 2M62U. Teraz wiem już dlaczego cały skład się nie wgrywał do sesji.
Mapka EURO 2012 Jamala teraz śmiga jak należy Pociąg do Kijowa czeka w Chełmie na mój przyjazd. Kibice śpiewają, cała reszta też działa prawidłowo aż do samego końca. Nawet nie przeszkadza mi skaszaniona kabina EP09, którą prowadzę
Uwielbiam tą sesję, dlatego zależało mi na poprawnym jej działaniu.
Jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ wszystkim. Pozdrawiam..