FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Tata Muminka
28-07-2008, 14:49
Problem z trasą TRS 2004
Autor Wiadomość
Fortyfikator
świeżak

Wysłany: 27-07-2008, 13:49   Problem z trasą TRS 2004

Witam wszystkich
Chciałbym najpierw przedstawic problem:
Wybudowałem sobie małą trasę jak na razie z dwiema stacjami i jedną bocznica. Ustawiłem znaczniki. Ustawiam loka z wagonami, konfiguruję maszynistę, daje jedź obok znacznika nr. ...... następnie jedź do znaku na torze nr. ......, załączam jazde próbą i skład jedzie. Myślę oki wyłączam go i przechodzę znowu do geodety, załączam jazdę próbną znowu i w tym momęcie występuje bug bo lok stoi i nic nie robi, ma wolną drogę, światła się włączają i wyłączają i nic nie można z tym zrobić. Pomaga jedynie zmiana loka w konfiguracji maszynisty ale tylko na jedną jazdę próbną bo wszystko powtarza się od początku. W związku z tym moje pytanie czy ktoś mial już taki problem a druga sprawa jak takie ustrojstwo rozwiązać.
Pozdrwaiam

su42
super user

Wysłany: 27-07-2008, 15:30   

Coś chaotycznie napisane. Dokładnie i spokojnie opisz problem, screeny mile widziane...

Fortyfikator
świeżak

Wysłany: 27-07-2008, 15:53   

Dobrze, jest zbudowana trasa jakaś tam. Ma dwie stacje a po między nimi bocznicę do fabryki oraz w odpowiednich miejscach znacniki do tego aby dany skład dojechał w dane miejsce lub minął dane miejsce(takie czerwone strzałki). Stawiam lok i dwa wagony na stacji A, która ma ustawione semafory zgrane ze zwrotnicami. W zakładce konfiguracja maszynisty przydzielam maszynistę do wyżej ustawinego składu i kofiguruje go (jedź do znaku Trackmark 101, czekaj 5 s., odłącz nr. np. 19(tak w nazwie ma jeden z wagonów) itd.. Naciskam "Jazda Próbna" skład rusza i jest wszystko oki. Następnie wychodzę z jazdy próbnej i wracam do geodety. Chcę sprawdzić ponownie czy aby skład wykonuje to co powinien więc znowu włączam jazdę próbną. W tym momęcie skład stoi jak zamurowany. Nic się nie dzieje. Nie potrafi ruszyć a po chwili wyskakuje przy wizerunku maszynisty wykrzyknik. Aby coś takiego ponowić muszę znowu przejśc do geodety zmienić loka na innego i wtedy znowu działa ale tylko raz. Screenów nie daje bo co mam pokazać skład, który stoi na torach i nic nie robi. A przy okazji jak wykonuje przypisaną w konfiguracji maszynisty funkcję rozłącz nr.# to wywala błąd i skład sie wiesza. Myślę że dostatecznie opisałem o co chodzi i któś bedzie mógł mi pomóc.
Pozd.

sa_krzysztof
super user

Wysłany: 27-07-2008, 16:04   

A może chodzi tu o włączenie fizyki? zainstaluj multi komendę jeśli nie masz albo komendy z strony Ernie'ego http://www.erniesouchak.cba.pl/ i dodaj do poleceń maszynisty. Przed nakazaniem jazdy daj polecenie es multikomenda -> włącz-> diesel/elektryk->skład/skład pantograf x lub od ernie'ego fizyka-> włącz

Fortyfikator
świeżak

Wysłany: 27-07-2008, 17:05   

Hmmmm a teraz wyskoczyło coś jescze z innej beczki. Jak dam w konfiguracji maszynisty połącz z , to nic sie nie dzieje i lok stoi jak głupi. Jazdy próbne sie rozwiązały same chciaż fizyka erniego była włączona. Ciągle niestety wywala błąd skryptu gdy chcę rozłączyć dany skład ustawiając to w konfiguracji maszynisty. Te reguły są chyba produkcji Erniego. Ale jak podczas jazdy składu dodam w międzyczasie rozłącz to wykonuje to bez problemu, dziwne. Nie dział ta funkcja tylko wtedy gdy zapodam ją przez konfiguracje maszynisty.
Ostatnio zmieniony przez Fortyfikator 27-07-2008, 17:06, w całości zmieniany 2 razy  

praiks
super user

Wysłany: 28-07-2008, 12:36   

Sprawdz jeszcze, czy stacje kolejowe, masz obustronnie zakonczone semaforami /nawet przy slepym torze/. Ja juz tak nie raz mialem. A gdy dalem semafor z drugiej strony stacji, tzn na nieukonczonym torze - pociag ruszyl, bez zadnych problemow.

Fizyka jest potrzebna, szczegolnie do lokow Chestera.

Mozna jeszcze poprawic zadania maszynisty. Najlepiej gdybys przeslal screena, co masz wogole ustawione.

Fortyfikator
świeżak

Wysłany: 29-07-2008, 20:47   

Witam ponownie
Sprawa wyglada następująco. Poztawiłem zwykły tor, dwie zwrotnice i skład jak na screenach. Zapodałem w konfiguracji maszynisty to co widac na obrazkach. Skład rusza, dojeżdża do znacznika i o dziwo odłącza trzeci wagon. Udaje mu się to również zrobic z drugim przy kolejnym znaczniku. Natomiast przy trzecim znaczniku wywala błąd jak na scrennie i nic się nie dzieje. Sprawdzałem czy to aby nie tyczy się polskich loków ale jak widać na obrazku zagraniczne też maja problem.

, , , , , ,

Poprzedni problem rozwiązałem, tak wydaje mi się iż zapomniałem włączyc fizyki i dlatego lok nie ruszał, ale za chiny ludowe nie mogę rozgryźć tego co pokazałem na obrazkach.
Może ktoś ma na to jakieś wytłumaczenie.
Pozdrawiam

Już poprawiłem
Ostatnio zmieniony przez Fortyfikator 29-07-2008, 21:01, w całości zmieniany 3 razy  

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 29-07-2008, 20:48   

Zasada na forum jest taka, że dajemy miniaturki. Proszę o poprawę.
Ostatnio zmieniony przez Tata Muminka 29-07-2008, 20:49, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu