Wysłany: 29-07-2008, 15:44 Urządzenia hamujące przy górkach rozrządowych
Wczoraj wieczorem odwiedziłem tarnowska filie, popatrzyłem chwilę na nieprzerzedzające składy a potem udałem się pod nastawnie żeby popatrzeć na rozrządzanie wagonów. Znajdowały się tam w ciekawe urządzenia (po 1 na każdy odchodzący z górki tor), kiedy wagon najeżdżał na owe urządzenie jego wewnętrzna część znajdująca się miedzy torami rozszerzała się powodując hamowanie wagonów oraz dość widowiskowy pióropusz iskier spod kół, troszkę dymu i dość niezły huk, a same wagony dość mocno podskakują w czasie tego przejazdu. Ktoś wie dokładnie jak nazywa się to urządzenie gdzie znajdę jego przybliżony opis?
Tak hamulec torowy. Docelowo są hamulce odstępowe i hamulce docelowe. Odstępowe ustawia się zaraz przy górce, a docelowe na torach kierunkowych. Do TRSa jest na DLSie pod nazwą Rampenbremse :)
Bardzo podbne, tyle, że tarnowskie mają ułożone metalowe płyty przez środek. Patrzyłem też na filmiki na youtubie ale jakoś lipnie wyglądają, nie ma iskier i dymu :(