Witam wszystkich, dziś chciałem zaprezentować Wam mój pierwszy model wykonany w programie Gmax. Jest to budka parkingowa na fotach kolegi SP45-166, która obecnie prezentuje się tak:
Tak, rzeczywiście wyostrzyć warto [edit] (juz to zrobiłeś) Z jakiego programu korzystasz? Jeśli GIMP, to ja zawsze mam to samo ustawienie: 57, sprawdza się w 99%. Jeśli chodzi o wielkość tekstur, to zanotuj sobie zasadę: 1 kondygnacja=128pix. Bardzo rzadko można odejść od niej, ale raczej jeśli to w drugą stronę, czyli np 3 kondygnacje to 256 - przy obiektach stojących niezbyt blisko torów. Jesli masz większe tekstury, to powinienes je zmniejszyć.
Co do cieni pod daszkiem, ja bym nie ruszał - jest ok. Fajnie, że dołączyłeś do nas z produkcjami A budka ładna!
[edit]
Uprzedziłeś mnie z postem Napisz jakie wymiary mają texy. Ilość poly jest ok.
Pomógł: 10 razy Wiek: 41 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-03-2013, 20:17
Gratulacje kolego! Witamy w gronie modelarzy :) Jedyne co bym jeszcze zrobił to przyciemnił w gimpie wypalanie/półcienie całą teksturę boków raz lub dwa razy. Pamiętaj że trainz wszystko rozjaśnia w grze. Ja standradowo daję swoim modelom "light 0" w configu
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 09-03-2013, 20:40, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo dobre rozmiary! Ale z ilości kB wynika, że zrobiła Ci się w nich alfa (czyli tga 32bit, a powinno byc tga 24bit) - wtedy będzie 96+chyba 24= 120kB. Podczas zapisu trzeba po prostu zaznaczyć odpowiednią rozdzielczość.