FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje zagadnien do opracowania przez specjalistow.
Autor Wiadomość
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 17-02-2013, 19:42   Propozycje zagadnien do opracowania przez specjalistow.

Pytanie do zwyklych userow, poczatkujacych geodetow:

- jakie zagadnienia zwiazane z budowa mapy chcielibyscie zobaczyc w formie poradnika z przykladami podobnymi do tych ktore juz sie znajduja w tym dziale

Innymi slowy - co pokazac "jak my to robimy ze jest dobrze".
_________________
MEOW!
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2248
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 17-02-2013, 19:51   

Spis kombinacji klawiszy usprawniających pracę w geodecie :) Np. podnoszenie obiektów z wciśniętym CTRL, czy przesuwanie spline z Shiftem. Nie wszystko jest opisane w instrukcji, a nawet ja chętnie skorzystam.
 
 
 
pbwysocki
super user


Pomógł: 3 razy
Wiek: 50
Dołączył: 16 Lis 2010
Posty: 156
Skąd: Halinów
Wysłany: 17-02-2013, 20:38   

ja bym prosił o pochylaniu obiektów, bo w niektórych przypadkach jest to podobno możliwe
Ostatnio zmieniony przez pbwysocki 17-02-2013, 20:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
chester1988
nowy



Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 39
Skąd: Bukowno
Wysłany: 17-02-2013, 20:48   

To ja się przyłącze do koncertu życzeń :mrgreen:
Ja chciałbym poznać sposoby budowy rozjazdów żeby było wszystko w jednym miejscu, od krzyżowych do zwyczajnych, tak krok po kroku na kilku przykładach z góry dziękuje ;]
_________________
98% ludzi nienormalnych czyta posty z ręką na myszce.
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...
 
 
Dostojny Kocur
znawca
świr



Pomógł: 36 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1376
Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 17-02-2013, 21:00   

Ja ostatnio myślałem o zrobieniu takiego tutka, więc jutro postaram się zaprezentować na forum jak ja robię rozjazdy przy użyciu torów Drstrach'a, szablonów Cherwick'a i napędów Rbach'a.
_________________
www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
 
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 17-02-2013, 22:05   

No nic, ja prosiłbym o jakiś poradnik o prawidłowym kładzeniu sieci trakcyjnej.
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 17-02-2013, 22:55   

A może coś w stylu 'co zrobić, żeby Twoja mapka nie była nudnym ciągiem samych pól i lasów, w kilku krokach'. Coś jak oszczędnie i lekko, ale też realnie i dobrze urozmaicić mapkę o różne przytorowe domki, działki i inne drobnostki, gdzie to wstawić, jak i kiedy.
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 17-02-2013, 23:17   

no ale to trochę tak jakbyś pokazywał malarzowi przez całe zycie jak ma pociągnąć pędzlem po płótnie.... :) Są mapy, geoportale, filmy... widac gdzie takie obiekty stoją albo nie stoją. I tylko od szaleństwa twórcy zależy czy się mapa zadusi czy nie :). Piszę stricte o otoczeniu.

Obiekty infrastrukturalne faktycznie mają swoje przeznaczenie i dość sztywną lokację. Może o to Ci chodziło?
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
Ostatnio zmieniony przez Jacek 17-02-2013, 23:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 18-02-2013, 07:13   

Chodzi mi bardziej po prostu o to, jak zrobić żeby było nawalone trochę tych przeszkadzaczy, ale przy małej powtarzalności nie obciążało mapy (czyli to co u kilana) :-) Może ciężko to wyjaśnić, ale cczasem ciężej jest tak zrobić...
A podstawowa wiedza jak poprowadzić na mapie jakieś linie WN w taki sposób żeby nie burzyło harmonii też się przyda.
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Ostatnio zmieniony przez UAZ 18-02-2013, 07:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 18-02-2013, 10:26   

Uaz sorka ale takie sprawy to raczej kwestia pojezdzenia sobie pociagiem i popatrzenia w teren ewentualnie zrobienia kilku zdjec i przede wszystkim wlasna praca pod tytulem - pokombinuj i wrzuc do piaskownicy do oceny. To co podali kilan i avs oraz inni w tych 2 tematach o otoczeniu bylo na tyle duza pomoca ze dalam rade sie wziasc za to sama a czuje ze w Trainz jestem beztalenciem jezeli chodzi o otoczenie i pokrewne.
_________________
MEOW!
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2248
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 18-02-2013, 11:52   

Przypominam też, że skupiamy się na mechanice Geodety i samej gry. Wyjątek może stanowić stosowanie E1, bo to jest jedna z najważniejszych kwestii na kolejowych mapach. Cała reszta zazwyczaj jest i powinna być traktowana z przymrużeniem oka. Mam na myśli np. stosowanie teletechniki, sieci SN i WN, zasady stawiania znaków drogowych, itd. Jakby człowiek miał wszystko robić wg. przepisów, to by już nigdy nie dokończył żadnej mapy.
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 18-02-2013, 12:21   

Cytat:
A podstawowa wiedza jak poprowadzić na mapie jakieś linie WN w taki sposób żeby nie burzyło harmonii też się przyda


OK, skrobnę na ten temat kilka poglądówek dzisiaj. Przepraszam że znów będzie biało, ale obecnie tylko na Zimowisku się skupiam.
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole

Wysłany: 18-02-2013, 13:01   

Jeżeli będzie zapotrzebowanie, to mogę zrobić: budowanie rozjazdów przy zastosowaniu szablonów RBacha pismem obrazkowym.
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 18-02-2013, 13:36   

To zrob radkowe ja zrobie niemieckie.
_________________
MEOW!
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5090
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-02-2013, 15:09   

Radkowe są u niego na stronie
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole

Wysłany: 18-02-2013, 15:13   

Żółw chyba nie podejrzewasz mnie, że chcę zrobić to w ten sposób jak Radek opisał. Chcę pokazać jak przy użyciu tych szablonów zrobić prawidłowy rozjazd bez jego instalowania na stałe.
Edyta: Garnek zazwyczaj służy do zupy ale dzięki niemu można też równo ostrzyc włosy. To tak w kwestii innego spojrzenia na szablony Radka.
Ostatnio zmieniony przez ryszard 18-02-2013, 15:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 18-02-2013, 15:25   

słuchajcie, jeszcze jedna rzecz, bezpośrednio z resztą związana z profilowaniem torów,

mam wrażenie że robię to źle, albo nie do końca zachowuję parametry.

Czy stawiacze skomplikowanych układów torowych mogliby nakreślić jakich zasad się trzymać, żeby wyszła taka głowica z zachowaniem odpowiednich proporcji, odległości itd....

Mamy sobie w geodecie np. 10 torów

---------- A
---------- B
---------- C ------------- tor wychodzący
---------- D
---------- E

itd. aż do 10.

i teraz jak zrobić rozjazdy żeby sie wszystko ładnie pomieściło i 10 torów zbiegło się w ten jeden wychodzący?

Czy zacząć od tego jednego toru i go "rozmnażać" czy na odwrót, od tych 10 ku temu torowi.
Wiadomo że są to rozjazdy umieszczone blisko siebie. Jakie ich odległości zachowywać? Względem czego? Czy dodatkowe markery na szablonie ChWerwicka, są w tym pomocne? Jak?

Chętnie poznam opinię np. Jamala, Alany itd... :)

Anyway chodzi mi o takie ładne coś ( na obrazku sytuacja ekstremalna - Tarnowskie Góry):



Da się takie coś zrobić rutynowo czy trzeba dużo potu?

A pytam w kontekście stacji Łódź Widzew.... :P
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
Ostatnio zmieniony przez Jacek 18-02-2013, 15:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole

Wysłany: 18-02-2013, 15:38   

Da się, tutaj masz rybkę. Jak co to pisz na PW.
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 18-02-2013, 15:38   

Robi sie to na zasadzie wiazek torow - tor glowny rozchodzi sie na 2, kazdy z tamtych znowu na 2, pozniej jeszcze i jeszcze - w ten sposob mozna na stosunkowo niewielkim terenie napchac sporo rozjazdow i polaczyc caly ten bajzel.

Mialam to na jednej mapie ale mapa poszla do /dev/null ale moze znowu bedzie podobny uklad torowy do zrobienia w zwiazku z stacja portowa lub kopalniana.
http://semaforek.kolej.or...iennego_Kleofas
tutaj masz przyklad na planie - okolice nastawni Gt1

jezeli znajde mape na ktorej mam taki uklad torowy to poprostu dostaniesz pliki, jezeli nie to poczekasz bo to jest zabawy i narazie limit panszczyzny wyczerpany
_________________
MEOW!
 
 
 
shenker67
user


Pomógł: 3 razy
Wiek: 25
Dołączył: 26 Gru 2011
Posty: 63
Skąd: Niepołomice
Wysłany: 18-02-2013, 15:53   

Ja bym z chęcią zobaczył jak zrobić i w miarę sensownie oteksturować rzekę.
 
 
 
Dostojny Kocur
znawca
świr



Pomógł: 36 razy
Wiek: 31
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 1376
Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 18-02-2013, 16:46   

Robienie głowic to grubszy temat, jest co najmniej kilka podstawowych rodzajów rozejść "z jednego toru na grupę", a wybór konkretnego zależy od warunków terenowych i tego do czego ma to służyć. A temat jest strasznie głęboki, bo o projektowaniu układów torowych to można książkę napisać - zresztą są takie pozycje, np. "Stacje kolejowe" S.J. Cieślakowski.
_________________
www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
 
 
 
kolpawe
zaawansowany
mbXD2


Pomógł: 11 razy
Wiek: 38
Dołączył: 29 Kwi 2008
Posty: 613
Skąd: Grodzisk M.
Wysłany: 10-03-2013, 14:57   

Ja bym poprosił o instrukcję jak zrobić realistyczny wiadukt kolejowy (np. nad drogą), z odpowiednio wyprofilowanymi nasypami, itp. Bo mi to zbytnio nie wychodzi...
_________________
robię smutne domki w (s)keczapie
 
 
 
jakub432000
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2013
Posty: 196
Skąd: Polska
Wysłany: 14-03-2013, 13:08   

Ja bym prosił o jakiś poradnik dotyczący tworzenia gór (takich, które choć trochę przypominają prawdziwe góry).
Ostatnio zmieniony przez jakub432000 14-03-2013, 13:12, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
 
jakub432000
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Mar 2013
Posty: 196
Skąd: Polska
Wysłany: 04-07-2013, 18:03   

Witam, nie wiem gdzie indziej to napisać, więc piszę tutaj. Czy mógłby ktoś pokazać jak tworzyć takie bardziej zaawansowane scenariusze do tras?
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 11-07-2013, 19:24   

Pomyślałem sobie że w ramach wzorców mozna by poprosić żeby jakiś specjalista podzielił się wiedzą nt. prawidłowego rozplanowania obiektów lokomotywowni parowozowej. Stawiam sobie właśnie na ostatniej stacji lokomotywownię z kilkoma stanowiskami. Lokomotywownię zamieszkują ze dwa parograty ale i jakiś dizel może się trafić. Czy elementy "ładowcze" ze tak to nazwę, podlegają jakiejś regule? Czyli musi być najpierw żuraw, potem wungiel, potem piasek itd? Czy zalezy to od specyfiki, struktury obiektu?

Jak wygląda procedura przygotowywania parowozu do służby?

Jeśli lokomotywownia posiada stanowisko tankowania dizli czy są jakieś ograniczenia w ruchu parowozów w takich miejscach?

_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group