Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 173 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-05-2013, 15:02 Karta graficzna zgłupiała po zainstalowaniu aktualizacji.
Cześć.
Pierwszy raz spotykam się z takim problemem i nie mam pojęcia co dalej zrobić.
Zaczęło się wczoraj jak pojawił się "dymek", że jest nowa aktualizacja sterowników do grafy. Po zainstalowaniu tej aktualizacji wymagane było oczywiście zresetowanie kompa. Tak też zrobiłem i po załadowaniu systemu przed pojawieniem się kont użytkowników do zalogowania, chwila ciemnego ekranu i półsekundowy blue screen i jeb, reset. I tak kilkukrotnie, po 4-5 próbach udało mi się odczytać z blue screena o co mi chodzi, chodziło mu o plik "nv4_mini.sys" udało się też go z oporem odpalić na "ostatnich działających ustawieniach". Wszystkie sterowniki karty szlak trafił, nie było możliwości otworzenia panelu sterowania nvidii. Komputer pracował jakieś 5min po czym zawisł i pozostał reset. Lecz to już go uśmierciło bo już nie chciał się uruchomić, na samym wstępie uruchamiania pisał, że nie można uruchomić komputera z podanego dysku startowego. Postanowiłem zrobić format. Po zainstalowaniu Windows'a, instalacji sterowników płyty głównej czas przyszedł na sterowniki karty graficznej i tu niespodzianka gdyż komputer nie widzi karty graficznej. Karta pracowała bardzo dobrze do czasu tej aktualizacji.
System: Windows XP HE
Karta graficzna: Nvidia GIGABYTE GeForce GTX650 2GB GDDR5
Procesor: Intel Celeron 2x2,6GHz
RAM: GOODRAM 2x2GB
Płyta główna: ASRock G31M-VS2
Wysłany: 25-05-2013, 15:19 Re: Karta graficzna zgłupiała po zainstalowaniu aktualizacji
Marcin S napisał/a:
Cześć.Pierwszy raz spotykam się z takim problemem i nie mam pojęcia co dalej zrobić.
Ja takie coś też miałem, ale na starszej karcie, też NVidia.
Niestety najnowsze sterowniki nie zawsze im się udają, stąd ja po prostu zainstalowałem starsze, działające. Nie ma co się przejmować żadnymi komunikatami namawiającymi do "pilnego uaktualnienia bo jak nie to komp ci się spali". Zainstaluj starsze działające i olej wszelkie updatery. Najlepiej wyłącz. A te błędne wywal - startujesz system przez F8 przy uruchamianiu - tryb awaryjny i w menedżerze urządzeń odinstalowujesz sterowniki, a z panelu sterowania wszystko, co sie tyczy karty grafiki (centrum sterowania itd). Restart, zgłosi ci się jako zwykła vga, ściągnij z netu działające i zainstaluj.
Sterowniki które usiłuje zainstalować są z płyty dołączonej do pudełka z kartą. Po tych zabiegach jedynie to się zmieniło...
[url=http://images39.foto...34m.jpg]Obrazek[/URL]
Reszta dalej bez zmian.
Ten błąd karty dźwiękowej zrobił się od tego? Zrób na tym "Display" prawego mysza i daj Odinstaluj. Potem - nic nie ruszając, odpal instalator sterów nvidii. Jeśli system zdąży "sam se" znaleźć nowy sprzęt - anuluj. Potem w/g poleceń setupu nvidii, aż do restartu kompa.
Wysłany: 25-05-2013, 20:19
Tak bo też tam ma jakieś sterowniki audio HD coś tam.
Ok, zrobiłem tak i teraz po odpaleniu płyty ze sterownikami na samym starcie instalatora zatrzymał się już przy Sprawdzaniu systemu i podaje komunikat: Program instalacyjny NVIDIA nie może kontynuować pracy. Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego."
Instalowales cos na tym windowsie ze sterow do nvidi? Jezeli tak to pogooglaj za programem driver cleaner i posprzataj tym programem po sterownikach. Czasem sie naprawde spory cyrk robi. A i sprawdzilabym w miare mozliwosci ta karte w innym komputerze.
Windows jest świeżo po formacie, ale i tak zainstalowałem tego driver cleaner'a oczyściłem co się dało ale i tak dalej bez zmian.
Sprawdź kartę na innym kompie, bo "Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego" śmierdzi mi problemem z samym kartonem graficznym. Wyjmij/włóż, sprawdź gdzie indziej itd.
Na pocieszenie mogę powiedzieć, że po zainstalowaniu na moim komputerze najnowszych sterowników moja karta również zaczęła świrować. Mam Geforca GTX 460. Coś chyba im się one nie udały.
Wysłany: 05-06-2013, 14:57
No i wszystko się wyjaśniło Okazało się, iż te nowe grafy GTX jeśli mają działać na Windows XP to system musi najpierw być zaktualizowany co najmniej do SP2, inaczej karta grafiki głupieje i robią się takie właśnie cyrki z zainstalowaniem sterowników.
No ale żeby nie było odrazu zbyt kolorowo, TS2010 nie bardzo ma ochotę pracować na DirectX 9.0c (4.09.0000.0904) odrazu wywala taki oto błąd.
Eh, z deszczu pod rynnę i niestety muszę ratować się OpenGL, na nim wszystko działa ale jakoś grafiki jest fatalna, wszystko rozmyte, a rozczytanie czegokolwiek graniczy z cudem. Jakieś pomysł co można by było zrobić z tym directx'em?
Z kartami nvidi trzeba sie pobawic ustawieniami - ktores z zaawansowanych na domyslnym wywalalo trainza w kosmos. Poszukaj tematu o optymalizacji karty graficznej i zobacz co tam na screenach mialam ustawione.