FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: zolwik
03-01-2013, 20:52
Projekt polskiej bazy dodatków - odsłona 1847463093
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2013, 15:52   

drstrach napisał/a:
niestety większość twórców w Polsce olała główną platformę dystrybucji, jaką jest DLS.

I dalej tak będzie się działo, dopóki N3V nie zmieni polityki względem twórców pt.: "Wrzucasz swoje dodatki i możemy z nimi zrobić, co chcemy". Jak zaczną się dzielić zyskiem z twórcami, którzy tam zamieszczają twórczość, którą następnie N3V "se bierze" - to jest szansa. Swoją drogą - ciekawe, czy Kilan wie, że jego dodatki są "wbudowane" w 2012, czyli SPRZEDAWANE przez N3V razem z grą. Bo tak właśnie ta "licencja DLS" działa: biorą, wrzucają jako wbudowane i trzepią kasę. Ale nie na mojej pracy. Mojego (nowego) stuffu nawet nie powąchają. Innych twórców - też nie. Tyle w temacie DLS i "olania" go w Polsce.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-01-2013, 15:53, w całości zmieniany 1 raz  

theqkash
nowy

Wysłany: 03-01-2013, 15:57   

RBach napisał/a:
drstrach napisał/a:
niestety większość twórców w Polsce olała główną platformę dystrybucji, jaką jest DLS.

I dalej tak będzie się działo, dopóki N3V nie zmieni polityki względem twórców pt.: "Wrzucasz swoje dodatki i możemy z nimi zrobić, co chcemy". Jak zaczną się dzielić zyskiem z twórcami, którzy tam zamieszczają twórczość, którą następnie N3V "se bierze" - to jest szansa. Swoją drogą - ciekawe, czy Kilan wie, że jego dodatki są "wbudowane" w 2012, czyli SPRZEDAWANE przez N3V razem z grą. Bo tak właśnie ta "licencja DLS" działa: biorą, wrzucają jako wbudowane i trzepią kasę. Ale nie na mojej pracy. Mojego (nowego) stuffu nawet nie powąchają. Innych twórców - też nie. Tyle w temacie DLS i "olania" go w Polsce.

A nie uważasz, że w takiej sytuacji lepiej byłoby stworzyć "polski DLS" i trzymać to w jednym miejscu zamiast na 150 stronach tak jak to było przynajmniej wtedy kiedy ja grałem w TRS?
Finalnie chciałem zainstalować jakąś dziką mapę do której była lista dodatków, kilku nie udało mi się odnaleźć, bo wspaniałe strony autorów na darmowych serwerach dziwnym trafem wyparowały, a kontakt z nimi zamarł.
Wiem, że szanujecie swoją pracę, doceniam ją i rozumiem, ale dajcie też użytkownikom w jakiś cywilizowany sposób dostęp do Waszych prac, a nie tylko przez własne prywatne strony które kiedyś przynajmniej padały jak muchy.

Przecież nie problem zrobić jakiś katalog polskich dodatków posortowany wg kuid, ale znając życie i tak ktoś powie że ma to w poważaniu i będzie dalej na swoim cba.pl czy innym yoyo.
Ostatnio zmieniony przez theqkash 03-01-2013, 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2013, 16:08   

theqkash napisał/a:

Wiem, że szanujecie swoją pracę, doceniam ją i rozumiem, ale dajcie też użytkownikom w jakiś cywilizowany sposób dostęp do Waszych prac, a nie tylko przez własne prywatne strony które kiedyś przynajmniej padały jak muchy.

Mam nadzieję, że to nie do mnie?
Ja mam WYKUPIONY hosting, na którym moje strony wiszą od lat. Więc żale kierujesz pod zły adres. Moje zdanie o australijskim DLS napisałem. Zrobienie jakiegokolwiek innego DLS pracującego z CMP jest niemożliwe, bo N3V nie udostępnia protokołu komunikacji.
Niezłym katalogiem jest PTT, ale tu z kolei jest ograniczenie "personalne", bo dodatki dostaje jedna osoba, która to wrzuca. A że nikt nie chce się pofatygować i zrobić jakiegoś systemu uploadowego, gdzie twórca ma swoje konto, zunifikowany formularz i przycisk "wyślij" - to nie wszystko tam jest. Stąd większość moich rzeczy jest u mnie - to ma być szybkie, łatwe i wygodne. Tworzenie dodatków jest wystarczająco czasochłonne, żeby jeszcze potem ekstra siedzieć, obrabiać miniaturki w szablonie photoshopa (ja np nie mam PS) pod wymagania 30 stron i wysyłać mailem 30 razy. Przypominam, że poza TRS twórca ma jeszcze tak mało ważne dla "ściągacza" sprawy jak rodzina, dom, praca.

theqkash napisał/a:

Przecież nie problem zrobić jakiś katalog polskich dodatków posortowany wg kuid, ale znając życie i tak ktoś powie że ma to w poważaniu i będzie dalej na swoim cba.pl czy innym yoyo.

Proszę bardzo: zrób, wykup serwer, załóż portal, zbieraj. KUID-listę mogę podesłać w ciągu 15 minut. Z linkami - w 45.
Nie jestem złośliwy, ale takie propozycje mnie denerwują. Sygnalizę robiłem rok. Teraz mam poświęcić drugi rok, żeby ją wgrać na ileś tam stron, żeby "było w jednym miejscu"? No nie. Wisi u mnie, adres znają wszyscy. Jest nawet paczka całościowa do 2009+, właśnie dla ułatwienia. Ale na DLS nie będzie, na PTT - jak będzie jakieś systemowe rozwiązanie uploadu.
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-01-2013, 16:12, w całości zmieniany 1 raz  

theqkash
nowy

Wysłany: 03-01-2013, 16:11   

@RBach, naprawdę nie jest problemem dla mnie zrobić takie coś jak mówisz, serwer i zasoby mam, największy problem będzie podejrzewam w ogarnięciu pozostałych twórców.

Może być formularz dodawania plików, każdy twórca będzie miał własne konto etc etc.

Ja się mogę tym zająć. Ale co z tego?
Jesteś w stanie namówić pozostałe osoby, zwłaszcza te których dotyczy apel na Twojej stronie?

Bogdan
zaawansowany
bbf11

Wysłany: 03-01-2013, 16:19   

theqkash napisał/a:
Ja się mogę tym zająć.

Z całym szacunkiem za chęci. Tu już byli tacy chętni i co z tego wyszło ?

Kuid 173000 ALL

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2013, 16:19   

theqkash napisał/a:

Ja się mogę tym zająć. Ale co z tego?

No właśnie :-)
Proponujesz powstanie KOLEJNEJ strony z dodatkami. Takich pomysłów było tu już parę, ale upadły z jednego powodu: Wszystkie te katalogi były "gdzieś tam" a nie w Download PTT. Dogadaj się z Mnichem, przedstaw mu projekt pomysłu i spróbuj to zrobić na PTT. Dotychczas download opierał się na rzeźbie miniaturek i html-u ręcznie - jak to się da zautomatyzować, ale na PTT, to od następnego dnia wszystko co moje, ląduje tamże. Ale jeśli to ma być "kolejna strona" - to wybacz, ale ja nie wchodzę. Moja, PTT, DLS, Kuidland, Twoja - ile jeszcze tych "katalogów" powstanie? Tu chodzi o czas. Durny przykład, z fejsbuka: da się wrzucić plik, da się wybrac miniaturkę z listy proponowanych, da się przyciąć obrazek (zdjęcie w tle czy jak to tam się zwie). Czyli są funkcje w PHP, które to umożliwią.
Uwierz, po zrobieniu paczki 600 dodatków mam słabą motywację do rzeźbienia iluś tam miniaturek, opisów, fotek - i wszystko ręcznie.

theqkash napisał/a:
Jesteś w stanie namówić pozostałe osoby, zwłaszcza te których dotyczy apel na Twojej stronie?

Znowu ja? Nieeee :mrgreen: Miałem swój wkład w licencję OpenContent, niech inni spróbują :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-01-2013, 16:27, w całości zmieniany 2 razy  

theqkash
nowy

Wysłany: 03-01-2013, 16:25   

@up ja zawsze jestem za tym, ażeby powstawały jeśli nie globalne to np. ogólnokrajowe zbiory dodatków i myślę tu właśnie o czymś takim jak upload, gdzie Ty masz konto czy ktoś inny kto tworzy, wysyła plik, wpisuje kuidy i potem wyszukiwanie po kuid, po nazwie, po typie etc etc. To da się zrobić.
Dziwię się, że to jeszcze nie jest zrobione na tej stronie. Ba, ona zawsze wygląda tak samo, odkąd pamiętam, a szkoda.

Skontaktuję się z autorem, może coś z tego będzie, a może nie. Póki co nabyłem trainz 2k10 i zaraz będę przechodził mękę jak rozumiem :-/

Swoją drogą nie sądzę, aby komuś kogo dotyczy Twój apel obchodziło czy taki katalog będzie na ptt czy na jakimś dzikim serwerze w Bangladeszu.
Ostatnio zmieniony przez theqkash 03-01-2013, 16:29, w całości zmieniany 2 razy  

Wujek 082
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 16:41   

Mnie obchodzi, czy moje dodatki byłyby trzymane na jakimś śmieciowym serwerze niewiadomego właściciela. To nie takie proste jak Ci się wydaje. Ja trzymam swoją twórczość na swojej stronie z wielu powodów, a jednym z nich jest to, o czym wspominał RBach - dość czasu poświęcam na model, wrzucam to na swoją stronę, bo robię to kiedy chcę i jak chcę. Nikt nie wymaga dzięki temu ode mnie dodatkowej roboty.

Działaj w temacie, zrób coś w ramach PTT. Ja Ci prześlę paczki swoich dodatków, jest ich coś koło 150. Zrobisz każdemu screena, potem grafikę do tego zbiorczego downloadu, opiszesz Kuid Table (paczka z jedną wersją peronu to kilkadziesiąt kuidów) itd :)

A teraz przestrzegam - temat jest o wersji gry do nabycia, nie o zamieszczaniu wszystkich dodatków w jednym miejscu.
Ostatnio zmieniony przez Wujek 082 03-01-2013, 16:44, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2013, 16:43   

theqkash napisał/a:

Swoją drogą nie sądzę, aby komuś kogo dotyczy Twój apel obchodziło czy taki katalog będzie na ptt czy na jakimś dzikim serwerze w Bangladeszu.

Tu nie chodzi o fizyczną lokalizację klastra czy komputera. Chodzi o to, żeby to wszystko lądowało w zakładce Download PTT, a nie "na kolejnej stronie". Nas (twórców) to obchodzi, bo w końcu tworzymy tą społeczność i to nasze dodatki tym downloadzie są. A chodzi o ułatwienie wrzucania na PTT, a nie "w Bangladeszu". Jeśli myślałeś, że "ja wam tu pokażę" katalog - to nie tędy droga :-) Ja też mam zasoby, serwer, wiedzę i możliwości, ale nie porywam się. Pomijając brak czasu, to też nie byłoby PTT, tylko właśnie "bangladesz". A ma być PTT.

:arrow: Wuja: Ty nie przestrzegaj, ale wydziel iobejmij "patronatem" obserwacyjnym. Ja swoje napisałem i będę się przyglądał postępom.
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-01-2013, 16:44, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 16:52   

No i temat zboczył :-)

Wujek 082
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 17:08   

Wydzielono :)

drstrach
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 17:17   

Wujek 082 napisał/a:
Wydzielono :)

Ale po co? Temat był już wałkowany tyle razy, że szkoda miejsca na kolejne genialne pomysły osoby, która zastanawia się jaką wersję Trainz kupić. Równie dobrze możemy porozmawiać o eksploracji galaktyki, tylko powiedzcie mi jaki napęd wybrać :-P

Wujek 082
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 17:20   

No bo jak jakimś cudem autor coś zdziała, to ma temat na wątpliwości, pytania itd. Jak przez miesiąc, czy dwa nic się nie pojawi, to sam go wywalę na śmietnik.

drstrach
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 17:22   

Czyli dajesz miesiąc dwa na decyzję o napędzie? Hmm, mam nadzieję, że znajdą się na forum jakieś mózgi z NASA :-P

Wujek 082
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 17:23   

Doktorze, spamujesz :D

drstrach
znawca

Wysłany: 03-01-2013, 17:26   

Wiem, bo ten wątek o mitycznej bazie polskich dodatków jest spamerski, zajmijmy się czymś pożyteczniejszym, np. odszukaniem jednorożca :mrgreen:

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-01-2013, 18:12   

ja widziałem dzisiaj w tesco jednorożca ;d
był w promocji ;d

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 03-01-2013, 19:12   

W marcu 2012 przenosiłem swoje rzeczy na inną platformę (z html na php). Myślę, że było wtedy coś około 200 elementów do downloadu (w niektórych RARach jest sporo rzeczy na raz). Przenoszenie zajęło mi 2 tygodnie. Dodam, że jestem tylko jedną osobą, a weźmy na ten przykład KilanZioma - tysiące dodatków. Okiełznanie wszystkiego jest niemożliwe. Jeden kolega pracuje nad kuidlandem (czyli bazą o jaką pytasz), ale pomimo niewątpliwie ogromnej pracy włożonej w program do wrzucania, podkreślam OGROMNEJ pracy, dla mnie takie wrzucanie jest nadal bardzo czasochłonne - nie mogę sobie na to pozwolić.

theqkash
nowy

Wysłany: 03-01-2013, 19:35   

Zobaczę jak wygląda kwestia generowania podglądu elementów i może coś się stworzy w ten sposób.

Pogadam jeszcze z jednym bardziej obeznanym kumplem, zobaczymy.
Ostatnio zmieniony przez theqkash 03-01-2013, 20:02, w całości zmieniany 2 razy  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 03-01-2013, 19:56   

samplaire napisał/a:
dla mnie takie wrzucanie jest nadal bardzo czasochłonne - nie mogę sobie na to pozwolić.

I tu jest IMO pies pogrzebany. To wszystko ma zbyt wysoki współczynnik upierdliwości. Do downloadu PTT trzeba obrobić szablon w photoshopie, spłodzić HTML, opisać (bo "ostre" nawiasy krzaczą kod html) i tak dalej. W programie KuidLand - zanim go uruchomiłem - minęło parę dni i to z pomocą autora a i tak go ogarnąć nie miałem czasu - za bardzo zakręcone to. System ma wyglądać tak: formularz w pehapie:
Podaj plik: wskazuję plik cdp/rar/zip na dysku lub w sieci,
Podaj screen: podaję obrazek j.w (hdd/net),
okienko do opisu - wpisuję,
okienko do kuidlisty (kopiuj-wklej z CMP i skrypt PHP sam odsiewa nazwy i numery,
Wybierz kategorię (lista rozwijalna),
przycisk ZATWIERDŹ.

I KONIEC. Cały proces dodawania zamyka się w paru kliknięciach, wynikiem jest kolejna podstrona w Downloadzie. Ja takie coś widzę jako jedyne rozwiązanie, bo samo tworzenie jest na tyle skomplikowanym zajęciem, że nie chce się potem nikomu poświęcać drugie tyle na rzeźbienie html, obrazków czy konfigurację programu, gdzie trzeba każdy plik cdp (!) wpisywać ręcznie do configu programu, odpalać w celu wgrania, znów wpisywać, odpalać i tak dla każdego cdp... Dziękuję, postoję. Do siebie wrzucam przez FTP wszystko, co mam w danym momencie do wrzucenia, opisy klepię wieczorami przy piwie, a screeny przycinam prosto z folderów Screenshot gry prostym programikiem - masowo: zaznacz-klik/enter-zapisz jako - i znów masowo ftp-em na serwer. Jeśli tak będzie wyglądał qkashowy system - podpisuję się obiema ręcyma i nogima i będę tego używał.
Ostatnio zmieniony przez zolwik 03-01-2013, 21:04, w całości zmieniany 3 razy  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 03-01-2013, 20:35   

Przy dodatkach z mnóstwem zależności (np. wagony, lokomotywy lub sygnały) jest jeszcze trudniej. W CMP trzeba znaleźć zależności, zaznaczyć wszystkie i znowu znaleźć zależności do tych zależności - o pomyłkę łatwo.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 03-01-2013, 20:42   

RBach napisał/a:
System ma wyglądać tak: formularz w pehapie:
Podaj plik: wskazuję plik cdp/rar/zip na dysku lub w sieci,
Podaj screen: podaję obrazek j.w (hdd/net),
okienko do opisu - wpisuję,
okienko do kuidlisty (kopiuj-wklej z CMP i skrypt PHP sam odsiewa nazwy i numery,
Wybierz kategorię (lista rozwijalna),
przycisk ZATWIERDŹ.

Najlepszy i najprostszy w użyciu byłby tutaj PHP-Fusion. Spełnia wszystkie wymogi stawiane przez Radka (człowieka którego imieniem stacje zwą). Autor musiałby pogadać z Mnichem na ten temat i po pozytywnym zatwierdzeniu mógłby przystąpić do realizacji czynu nie jako kolejny serwis "zewnętrzny" z dodatkami typu DLS, tylko jako DOWNLOAD PTT. Klik, klik, klik - dodatek czy tam jakaś paczka wisi w necie. Bez mozolnego dłubania się, tak jak ma to miejsce teraz.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-01-2013, 20:52   

dobra w związku z tym że temat już ruszany tysiące razy to go zamykam.
jak autor coś zrobi to otworzymy temat.
to co miało zostać napisane już jest.
amen

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi