Wysłany: 27-11-2012, 20:08 Wózki od EU07-1504 (białe elementy)
Kiedy mialem TS2010 w mojej siodemce CARGO pojawiło siekilka białych elementów na wozkach, kiedy zmienilem TS na TS2012 mam to samo,odinstalowałem siódemke i pobrałem ze strony na nowo...ale bez zmian, białe elementy żądzą:)?
pozdro
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 27-11-2012, 20:44
Może jakiś screen? W ciemnio można co najwyżej powiedzieć, że albo tekstury mają złe wymiary (koniecznie muszą to być wielokrotności 2), albo złe proporcje (teraz nie pamiętam ile było minimum).
Obejrzałem ten wózek i u mnie jest tak samo w TS12. Otworzyłem dodatek i nie znalazłem błędu w wielkości/proporcjach tex. Na szczęście w MeshViewer można popatrzeć jaka tex odpowiada za który fragment modelu. I tak doszedłem, że brakuje pliku texture txt do tex base9.tga. To błąd autora. Aby to naprawić wystarczy zrobić kopię jednego z istniejących plików np. base8.texture.txt i dać mu nazwę z 9 ORAZ wewnątrz nowo powstałego pliku zmienić 8 na 9. I działa
Wysłany: 29-11-2012, 15:18
Przede wszystkim proszę pisać po polsku. Co znaczy niby wyrażenie "wejsc e EDIT"? Polskich znaków zabrakło, w szkole języka nie uczyli? Chyba przeglądarka błędy podkreśla, hm? Będę kasować posty, ostrzegam!
Druga rzecz - jak się bierzesz za poprawianie dodatków, to należałoby najpierw zdobyć jakąś wiedzę na ten temat, a takiej jest mnóstwo na forum - radzę poczytać.
Pliki o których mówi Samplaire znajdują się w katalogu dodatku. Możesz, a nawet musisz, wejść do niego przez Content Managera (CMP). W CMP masz wyszukiwarkę dodatków, znajdź sobie to, co Cię interesuje, klikasz PPM, wybierasz Edycja/Edytuj w eksploratorze - i jesteś na miejscu. Dalej zrobisz tak, jak podpowiedział Samplaire.
Nie zadawaj proszę więcej podstawowych pytań, bo to wszystko jest w instrukcji i/lub na forum.
Nie bardzo wiem w którm miejscu to zrobic klikajac ppm? wejsc e EDIT? i tam..? czy zupełnie inaczej?
W CMP otwierasz ten wózek kuid:202789:50028 do edycji: Ctrl+Shitf+E i w otwartym folderze sprawdzasz czy masz te 2 pliki:
base9.tga base9.texture.txt
Ja w TRS2006 nie miałem tylko tego pliku .txt
Dalej jak pisze Samplaire:
- wystarczy skopiować np base8.texture.txt
- zmienić nazwę na: base9.texture.txt
- otworzyć np. notatnikiem powyższy plik i zmienić wpis w ŚRODKU z:
Kod:
Primary=base8.tga
Tile=st
na:
Kod:
Primary=base9.tga
Tile=st
Jak brakuje też pliku base9.tga skopiować base8.tga i zmienić nazwę z 8 na 9, ale u mnie, go nie brakowało.
- zamknąć otwarty folder,
- zatwierdzić Ctrl+M
Wskazane jest włączenie pokazywania rozszerzeń nazw plików w windows: https://www.google.pl/sea...Szukaj+w+Google
Wtedy lepiej widać który plik ma końcówkę .tga, .txt, bądź .texture.
Tych plików z rozszerzeniem .texture jest coraz mniej, ale jeszcze się zdarzają.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Wysłany: 30-11-2012, 15:57
Próbowałem ,ale mam dylemat, ponieważ mam coś takiego...http://postimage.org/image/mc592x8a5/d4c776c3/ . nie wiem który plik powinienem zmienić i na którą cyfre,wyższa czy niższa w takim przypadku jak na zdjęciu?
Wysłany: 30-11-2012, 16:44
Cytat:
Próbowałem ,ale mam dylemat, ponieważ mam coś takiego...http://postimage.org/image/mc592x8a5/d4c776c3/ . nie wiem który plik powinienem zmienić i na którą cyfre,wyższa czy niższa w takim przypadku jak na zdjęciu?
Ostrzegałem. Źle wstawiony link, w dalszym ciągu pytania o podstawy, nie stosowanie się do zaleceń - warn.
Wysłany: 01-12-2012, 14:58
Faktycznie naprawiło się...ale na środku obu wózków występuje jeszcze jedno miejsce z mała białą "plamą"-to należy jeszcze coś zmienić?jak tak to gdzie?
Tak ma być To jest wózek "funkel nówka" w lokomotywie po modernizacji dla PKP Cargo.
Te białe plamki to odbicia światła od nowej farby, oraz jakieś oznaczenia - to te białe paski.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Wysłany: 01-12-2012, 15:24
Ok, dostał odpowiedź, chwała Ci D_M, że masz cierpliwość ;)
Pana Łukasza za to ostrzegam - D_M może i wiedział w czym rzecz, ale wcale nie musiał. Jak zatem wyobrażasz sobie pomoc osób nie znających dokładnie problemu? Ja bym ci powiedział to samo, co D_M, ale po zobaczeniu screena - czy tak trudno na to wpaść? Są zasady na forum odnośnie przedstawiania swoich problemów i jak nie będziesz się do nich stosować, to dostaniesz kolejne ostrzeżenie, które jest równoznaczne z dwutygodniowym zakazem pisania na forum. Przemyśl to sobie.