FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Projekt RAFAŁ
Autor Wiadomość
Raffaello_25
user

Wysłany: 23-10-2012, 20:54   Projekt RAFAŁ

Witam

Chciałbym Wam zaprezentować moją Mapę, która obecnie nosi nazwę roboczą "PROJEKT RAFAŁ". jest to mapa bazująca na terenach mazowiecko-mazursko-pomorskich. Parę detali:

RODZAJ MAPY: oczywiście fikcyjna
DŁUGOŚĆ (na dzień: 23.10.2012) - 154 km
PLANOWANA WIELKOŚĆ: 400 km (wraz z jedną odnogą - 80km)
MOTYWY: Korzystałem z motywów około łódzkich, warszawskich oraz tras Warszawa - Gdańsk.

A oto moja Mapa:

0,0 km LODZ CENTRUM (początek):

0,9 km - wyjeżdżamy w kierunku stacji LODZ TOWAROWY oraz LODZ WSCH.

4,0 km - jesteśmy na przystanku LODZ TOWAROWY

8,0 km - stacja LODZ WSCHODNIA

8,7 km - wylot z LODZI WSCHODNIEJ w kierunku CEGIELNIKÓW. Na lewo odnoga (jeszcze nie wiem gdzie...)

13,0 km - jesteśmy już poza pierwszym większym miastem. Pierwszy przystanek osobowy

Piękne tereny dalej po trasie

22 km - kolejny postój. Tym razem niewielkie miasteczko SZTYCHLINGOWY

24 km - opuszczamy urokliwe miasteczko

35 km - mamy następny postój. Tym razem stacja i mijanka za jednym zamachem

42 km - na trasie nie brakuje rzek, a co za tym idzie pięknych mostów

43 km - a za mostem mały przystanek

Kolejne malownicze tereny

53 km - Kolejna stacja i miasteczko

69 km - jesteśmy już w mieście CEGIELNIKI. Na początek CEGIELNIKI WSCHÓD

Tu krzyżują się inne linie oraz odchodzi linia na CEGIELNIKI TOWAROWE

72 km - CEGIELNIKI ŚRÓDMIEŚCIE

75 km - Mamy CEGIELNIKI CENTRALNE - stację bazowano na układzie torowym Warszawa Wschodni. Jej odnogi oraz stacja postojowa osobowa - na przykładzie stacji postojowej W-WA GROCHÓW

stacja postojowa CEGIELNIKI

To na razie tyle. Jutro pokaże odcinek 76 do 154 km

Pozdrawiam i .. poddaje ocenie

Nadodrze
trainz
czyli Paul150

Wysłany: 23-10-2012, 21:05   

Pierwsze co się rzuca w oczy to monotonia tekstur :(

Kam55 
super user

Wysłany: 23-10-2012, 21:09   

Szkoda, że nie na TS 2010 :-( . Ale mapka wygląda fajnie. Przejrzałem kilka zdjęć i mam kilka uwag:

Cytat:
http://imageshack.us/photo/my-images/217/201px.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/507/214q.jpg/

Dość jednolite tekstury, a w oddali mógłbyś dać jakieś tła lub zrobić jeszcze otoczenie.

Cytat:
http://imageshack.us/photo/my-images/401/218x.jpg/

Też jednolite tekstury.

A i może byś jakąś podsypkę pod tory dał?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 23-10-2012, 21:12   Re: Projekt RAFAŁ

Raffaello_25 napisał/a:
Pozdrawiam i .. poddaje ocenie

Rozjazdy krzyżowe mają 4 widzialne napędy. Powinny mieć dwa, a pozostałe dwa niewidzialne.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 23-10-2012, 21:14   

Mapa zapowiada się fajnie :) 400 km to bardzo duże założenia i trzymam kciuki, żeby Ci się udało.

Jedyne, co mi się rzuciło w oczy to to, że troszkę za mało "mieszasz" tekstury, spójrz tu i tu.
Mimo tego, że zastosowałeś inną teksturę, to i tak jest trochę zbyt monotonnie.

Poza tym (to moje zboczenie) moim zdaniem za mało roślinności niskiej (trawa, trawa i jeszcze raz trawa) i średniej (krzewy przy torach, niskie drzewa) :) ale to tylko moje zdanie :p

Podmień te garaże - mają skopaną proporcję, zamiast nich użyj np. mioch

A, i pomyśl o korzystaniu z np. iv.pl - ja sam długo korzystałem z Imageshack ale nie przypuszczałem, jak bardzo irytująca jest ilość pojawiających się tam reklam.

Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 23-10-2012, 21:16, w całości zmieniany 1 raz  

kolpawe 
zaawansowany
mbXD2

Wysłany: 23-10-2012, 21:21   

Niezła mapka, jak na taką długość wykonanie jest bardzo przyzwoite. Trzeba by tylko trochę popracować nad roślinnością i oteksturowaniem.

Zazdroszczę zapału :-)

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 23-10-2012, 21:29   

Przyjzalabym sie rozjazdom, niektore wydaja sie nie trzymac parametrow. Uzywasz jakis szablonow czy "jak leci"?

Raffaello_25
user

Wysłany: 24-10-2012, 14:53   

Jako, że mianownikiem wspólnym waszych wypowiedzi są tekstury i ogólnie zielsko, krzaki - muszę nad tym popracować.

Tym czasem pokazuję kolejny odcinek jak zapowiadałem, czyli od 76km do 154 km. Ponieważ zdjęcia robiłem od końca, a mianowicie od 154 km, pociągi na zdjęciach jadą w kierunku CEGIELNIK:

77 km, wylot ze stacji CEGIELNIKI CETRALNE w kierunku NASIELSK ( 154 km)

Tak trafiamy na CEGIELNIKI CENTRALNE

Tu mamy rozwidlenie. Pierwszy tor od lewej w kierunku Stacji osobowej postojowej, a te dwa pozostałe na perony CEGIELNIKÓW CENTR. Od tego momentu mamy szlak zmodernizowany. Modernizacja obejmuje odcinek od 77 km do 115 km.

Dojazd do wiaduktu, Trasa wylotowa z Cegielników, nastawnia i osiedla przytorowe na wjeździe do ścisłego centrum

81 km Teraz jesteśmy w rozwidleniach, na wjzad/wyjazd do ścisłego centrum oraz na wjazd/wyjazd w kierunku CEGIELNIKÓW TOWAROWYCH (kiedyś powstanie stąd dziura w tamtym kierunku.

83 km Nadal te same rozwidlenia tylko od drugiej strony. Pierwsze zdjęcie od lewej przedstawia 4 tory. Dwa pierwsze od lewej - CEGIELNIKI CENTR. Dwa następne - CEGIELNIKI TOWAROWE.

Pomiędzy w/w rozwidleniem a stacja CEGIELNIKI CHOSZCZOWNO

CEGIELNIKI CHOSZCZOWNO

Rozjazdy od strony NASIELSK (CEGIELNIKI CHOSZCZOWNO)

88 km - tak dojeżdżamy do CEGIELNIKÓW. Mijając także na 90km przystanek LETNISKO, które jest największą atrakcją wypoczynkową dla mieszkańców CEGIELNIKÓW.

90 km - 104 km - czyli odcinek pomiędzy LETNISKIEM a MODLINAMI

104 km - w końcu MODLINY

Wylatujemy z MODLIN a pomiędzy Modlinami (104km) a LEGIONOWAMI (115km) mijamy jeszcze jedną miejscowość

Wjeżdżamy w pierwsze zabudowania miasta LEGIONOWY

115 km - stacja LEGIONOWY

Wlot od strony LEGIONOWY PRZYSTANEK (ogólnie od strony NASIELSK) oraz sam postój LEGIONOWY PRZYSTANEK

115 km -154 km pomiędzy stacją : LEGIONOWY a stacją: NASIELSKI

136 km - niewielka stacja towarowa

... i dalej trasa i miejscowości

154 km - mamy NASIELSKI. Tu narazie trasa się urywa więc stacji w pełnej okazałości jeszcze nie pokażę. Dziś dalej zabieram się za robotę

cdn..

Pozdrawiam
Rafał

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 24-10-2012, 15:01   

W trybie Maszynisty wciśnij Ctrl+h to znikną strzałki zwrotnic i F5 to zniknie menu Maszynisty

Raffaello_25
user

Wysłany: 24-10-2012, 15:05   

Qdaty napisał/a:
W trybie Maszynisty wciśnij Ctrl+h to znikną strzałki zwrotnic i F5 to zniknie menu Maszynisty

:-D wiem wiem, ale jak się człowiek spieszy to .....

kapi27
super user

Wysłany: 24-10-2012, 15:14   

Tak jak koledzy mówili, strasznie tekstury rzucają się w oczy (jednolite).Spróbuj pomieszać i pobawić się teksturami to będzie lepiej :)

Kudłaty 
znawca
Lokführer

Wysłany: 24-10-2012, 16:56   

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu biegunki i pcheł :p

Tak mi kiedyś Ryszard napisał :)

Mapa przyniesie graczowi mnóstwo radości jak tylko dopieścisz te tematy, o których piszemy.

Spójrz np. tutaj - nie warto dodać jakiegoś płotka czy cuś? Wojtek zrobił bardzo fajną pozycję. Nie wiem czy w TS2010 występuje takie coś jak "MD Holzaun" (czy jakoś tak) - całkiem przyjemne trzy wersje drewnianego płotka.

No i więcej kudłatych dodatków by się przydało :p

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 24-10-2012, 17:49   

1. Nie napisałeś nic jakie są parametry komputera na którym robisz projekt. Gdybyśmy to wiedzieli, może warto by Ci było zasugerować np. zmianę torów. Maki zrobił dobrą robotę, ale są ciekawe inne propozycje współcześnie.

2. Nie napisałeś na co będziesz kładł szczególny nacisk przy projekcie. Dla przykładu moje Zimowisko to głównie ma być frajda z jechania zimą po polsko - czeskich klimatach wyżynno - górskich, mówiąc kolokwialnie walą mnie szczegółowe parametry jazd manewrowych, dyspozytorek itp. Mapa fikcyjna może się cieszyć pewną elastycznością w tej kwestii.

3. Kilka razy podkreślasz przy screenach "pięknie widoki", więc zakładam, że to ważne dla ciebie. Daję CI słowo, że mają szansę być 100x piękniejsze. Koledzy napisali co trzeba zrobić w pierwszym rzucie.

4. http://imageshack.us/a/img339/7218/140xe.jpg - tak to nie może być. Musisz przy torach dać taką teksturę, żeby płynnie uzupełniała się z tekstura podsypki ale jednocześnie wchodziła w teksturę ziemi (dalej). I tutaj gorąco polecam ci całą gamę tekstur węgierskich FMA. Właściwie do klimatu Twojej mapy nie trzeba żadnych innych. Są doskonałe i doskonale się mieszają ze sobą. Ponadto znajdź niedawne posty w temacie DrStrach'a, udostępnił ostatnio bajeczne tekstury pól.

5. Zdecydowanie za mało widzę współczesnych (mam na myśli: wydanych ostatnimi czasy) dodatków na tej mapie. Oni (modelarze), naprawdę nie siedzą po nocach sobie a muzom, tylko dla nas :)

6. Last but not least - odnoś się do wszystkich zapytań ludzi piszących w wątku.
Nie odpowiedziałeś na:

Cytat:
Przyj(r)*zalabym sie rozjazdom, niektore wydaja sie nie trzymac parametrow. Uzywasz jakis szablonow czy "jak leci"?

No to jak jest?

Tak czy owak, mapa ma rozmach i potencjał, należy ją tylko wpuścić na właściwy tor twórczy, że tak powiem i będzie dobrze. Powodzenia i nie spiesz się zbytnio bo wtedy się gubi wiele po drodze.

*korekta hanysa avs1000 ;p
Ostatnio zmieniony przez Jacek 24-10-2012, 17:55, w całości zmieniany 3 razy  

ryszard
znawca

Wysłany: 24-10-2012, 17:59   

Mnie nie podoba się rozstaw sieci, np. tutaj:http://imageshack.us/photo/my-images/443/148gg.jpg/. Dla sieci z liną nośną Cu fi 95mm2 odcinek naprężania wynosi 1300m dla sieci skompensowanej. Od początkowego słupa jest: 23,43.23/słup na którym kończy się poprzedni odcinek/ i później co72m. Przy końcu to samo. Max. odcinek naprężania dla sieci SKB70-C to 1600m i odcinki co78m. Półskompensowana dla pierwszego to:23,53,23 i 68. Dł. całkowita 1218m. Oczywiście gęstość słupów na zakręcie większa. Najlepiej to sprawdzić lokiem i obserwować ślizgacz, czy sieć nie wyłazi poza zakres.
http://imageshack.us/phot...39/170elk.jpg/- tutaj widać, że nie jesteś zdecydowany jakie zwrotniki. czy mechaniczne, elektryczne czy obsługiwane ręcznie i to przez ludka z nastawni. Mapa fikcyjna ale powinna być w zgodzie z przepisami. To tak po pobieżnym obglądzie.

Patrol
zaawansowany
PL-PLKW

Wysłany: 24-10-2012, 18:36   

A mi ta mapa trochę przypomina te sprzed kilku lat - piękne czasy w polskim trainzie. Ahh ta nostalgia :roll:
Mnie osobiście mapka się podoba, uznanie za to, że dotrwałeś do ponad 100 km! Może miejscami rzeczywiście warto by było urozmaicić teksture czy dodać pierdół, osobiście jendak podoba mi się klimat na tej mapie - normalnie prawie jak Podlasie, reszta forum może mnie zmieszać z błotem za to co powiem , ale LUBIE taki kolorowy świat, jaki stworzyłeś na tej mapie (i tworzy jeszcze kilka użytkowników na tym forum - np. SP45-166)

Powodzenia (a raczej wytrwałości)

ryszard
znawca

Wysłany: 24-10-2012, 18:43   

Patrol nie twierdzę że się nie podoba, zwracam tylko uwagę na parę pierdół które trzeba poprawić, jak np. tu: http://imageshack.us/phot...31/131qvd.jpg/. Przy angliku powiny być dwa napędy widzialne i dwa niewidzialne i zdałaby się latarnia anglika
Ostatnio zmieniony przez zolwik 24-10-2012, 18:43, w całości zmieniany 1 raz  

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 24-10-2012, 18:48   

Ten anglik tutaj w sumie nie pasuje, widać ze linia na tym odcinku jest jakby po modernizacji więc zakładam większą prędkość na tym odcinku?

Napędy masz do wymiany.
Ostatnio zmieniony przez Lutek 24-10-2012, 18:49, w całości zmieniany 1 raz  

ryszard
znawca

Wysłany: 24-10-2012, 19:02   

Jeszcze jedna uwaga która może się przydać nie tylko Tobie. Bramki do rozpiętości 40m są wykonywane jako jednoprzęsłowe. Przy większej rozpiętości bramki mają podpory /słupy/ pośrednie.
Ostatnio zmieniony przez ryszard 24-10-2012, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 24-10-2012, 19:02   

Nie napisałeś na wstępie, to jest TRS2004 tak? ;)

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 24-10-2012, 19:07   

TC sądząc po menu.

Korzeń 
znawca

Wysłany: 24-10-2012, 20:14   

Dodam do pozostałych uwag kilka rzeczy:
http://imageshack.us/photo/my-images/43/153fw.jpg/ W tym miejscu bankowo pantograf "ucieknie" spod sieci.
http://imageshack.us/phot.../543/142ch.jpg/ Na żeberku powinna być sieć z 1 linią jezdną.
http://imageshack.us/phot...5/56130905.jpg/ Tutaj wisi wysięgnik, pewnie trainz czegoś nie zdążył doczytać.
http://imageshack.us/phot...6/35151975.jpg/ I rzecz która pojawia się najczęściej. Na łukach masz źle rozmieszczone wysięgniki. Po zewnętrznej stronie toru powinien być krótki, a po wewnętrznej długi. U ciebie wszędzie jest na odwrót.
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 24-10-2012, 20:15, w całości zmieniany 1 raz  

Raffaello_25
user

Wysłany: 24-10-2012, 20:56   

Dziękuję Wszystkim za te uwagi. Bardzo się przydadzą i pozwolą mi dokładniej i wg przepisów tworzyć mi mój TRS-owy świat. Postaram się odpowiedzieć na parę pytań:

1. PARAMETRY KOMPA

Komputer ACER. Service Pack 2
Procesor: Intel Pentium Dual 2GHz
Pamięć RAM: 3GB

Pracuję na TC 1&2

2. CEL TWORZENIA MAPKI

Głównie zabawa, aby otoczenie nie raziło, było w miarę realne w tym fikcyjnym świecie.

3. WIDOKI

Tak to prawda, he, czasem gdy jestem w geodecie wydaje mi się że jest pięknie a podczas jazdy wychodzi gorzej, lub zdjęcie nie oddaje klimatu. Będę sporo poprawiał

4. ROZJAZDY

Robię jak leci i kieruje się swoją cierpliwością i dokładnością

5. TEKSTURY

One, rzeczywiście, pierwsze pójdą do poprawki, bo jak się obserwuje screeny z własnej pracy i dodatkowo czyta uwagi, samemu dochodzi się do wniosku, że jest coś nie tak.

Dziękuję za wszystkie uwagi. Na bieżąco będę poprawiał błędy i urozmaicał to co nieurozmaicone.

Niedługo kolejne screeny - nowe, oraz obrazki dotyczące poprawionych odcinków.

Pozdrawiam
Rafał

WRCK
user

Wysłany: 25-10-2012, 10:28   

Bardzo mi się rzuca w oczy pustka koło torów. Jakieś 20 metrów samej tekstury, a potem dopiero drzewa lub jakieś obiekty. Postaraj się w tym miejscu zrobić jakieś krzaczki, lub przysunąć te drzewa bliżej torów.

Na przykład tutaj;
http://imageshack.us/phot.../703/115so.jpg/

Bardzo pusta przestrzeń, dodaj tam jakieś krzaki, trawę, no i ta tekstura .. wydaję mi się za jasna i jest bardzo jednolita.

Ale mapka mimo tych błędów wygląda całkiem przyzwoicie. Małe zmiany i będzie to naprawdę dobry projekt.
Ostatnio zmieniony przez WRCK 25-10-2012, 10:29, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 25-10-2012, 14:41   

Raffaello_25 napisał/a:
D
4. ROZJAZDY

Robię jak leci i kieruje się swoją cierpliwością i dokładnością

To musisz się bardziej przyłożyć. Niektóre miejsca wyglądają jak tramwaj, a w kolejowym światku są pewne zasady tworzenia układów torowych. Coś na zasadzie "kolejki Piko", gdzie rozjazd czy skrzyżowanie (!) jest modułem o określonych wymiarach i geometrii i nie da się ułożyć toru "tak se". Zwłaszcza skrzyżowań - to też jest klocek "z katalogu" a nie dwa tory pociągnięte "jak wyszło" :-) Trzeba się wpasować właśnie w te wymiary i geometrię. Jedyna różnica to skala, zasady budowy te same.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 25-10-2012, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 25-10-2012, 15:29   

polecam Ci szablony CHWerwick'a z DLS albo z trainzdepot.de, mnóstwo trainzowej wiary na nich robi i chwali sobie :)

Odpowiedz do tematu