FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
24-09-2014, 17:28
Sygnalizacja PKP v5
Autor Wiadomość
fallowdeer
zaawansowany
Wałbrzyszak



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 756
Skąd: Wrocław
Wysłany: 06-08-2013, 23:01   

Hosting nie życzy sobie hotlinkowania najprawdopodobniej. Spróbuj np. postimage.
 
 
 
jack_uzi
nowy


Wiek: 37
Dołączył: 25 Maj 2012
Posty: 23
Skąd: LBN
Wysłany: 06-08-2013, 23:09   

Nie wiem oc chodzi, zaraz będzie że spamuje :/


free image hosting

Zapomniałem dodać że ten problem jest w TRS 2006 na mapce którą sam robię.
Ostatnio zmieniony przez jack_uzi 06-08-2013, 23:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 06-08-2013, 23:17   

Sa 2 wersje sygnalizacji - dla 2006 i 2009 - sprawdz czy masz sciagnieta i zainstalowana wersje dla TWOJEJ wersji gry.
To jest najczystszym problemem z v5
_________________
MEOW!
Ostatnio zmieniony przez zolwik 07-08-2013, 03:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-08-2013, 23:24   

Alana napisał/a:
Sa 2 wersje sygnalizacji - dla 2006 i 2009 - sprawdz czy masz sciagnieta i zainstalowana wersje dla TWOJEJ wersji gry.


I zapodana screenologia dokładnie na to wskazuje - sypie błędami nt. funkcji skryptu obsługiwanych od 2009 w górę, a na screenach TRS2006. Ściągnij v5 pod 2006 albo kup 2010 :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
jack_uzi
nowy


Wiek: 37
Dołączył: 25 Maj 2012
Posty: 23
Skąd: LBN
Wysłany: 06-08-2013, 23:31   

RBach:
Może gdzieś coś pominąłem na Twojej stronie
Czy te krótkie semaforki kształtowe do bramek wogóle działają pod TRS 2006, bo tam się nie da wybrać wersji w tym przypadku, jest tylko pobierz plik i już.
Zresztą Trainzbuilt jest 2.6 więc po mojemu powinny chodzić w TRS 2006.

A TS2010 nie kupię bo mam TS12 :P na drugim kompie.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-08-2013, 23:43   

jack_uzi napisał/a:
RBach:
Może gdzieś coś pominąłem na Twojej stronie
Czy te krótkie semaforki kształtowe do bramek wogóle działają pod TRS 2006, bo tam się nie da wybrać wersji w tym przypadku, jest tylko pobierz plik i już.


Akurat te są tylko pod 2009+. Pod 2006 jest "pack kompatybilny", czyli semafory na kuidach Erniego, Chestera i moich - to, co było wydane pod 2006 jako v3 podniesione do v5. Nowsze rzeczy są tylko pod 2009+.

Trainz-build jest 2.6 nawet dla TS12, ze względu na skrypt. Wpisanie im 2.9 i wyższych powoduje nieprawidłową pracę skryptu, stąd nie ma co patrzeć na ten wpis, jeśli chodzi o podział na wersje 06/09.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 06-08-2013, 23:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
jack_uzi
nowy


Wiek: 37
Dołączył: 25 Maj 2012
Posty: 23
Skąd: LBN
Wysłany: 06-08-2013, 23:50   

No i wszytko jasne. Dzięki i przepraszam za zamieszanie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-05-2014, 15:08   

Panie i Panowie, Drodzy Bracia i Siostry, Umiłowani w Trainzie... Wróć :-)

Miało być na 1 maja, ale wyniko "niedasię", stąd dziś :

Bogdan dzielnie się ukrywał, nie przyznawał się, ale dziś oficjalnie oddaje wam jego najnowsze dzieło (działo?): zupełnie nowy zestaw semaforów, tarcz, bramek i reszty drobiazgu. Wszystko na skrypcie v5 i - nowość - w wersji "script library". Niestety (dla posiadaczy 06-tki) w wersji 2009+, ze względu na library. Beta sygnalizy na bibliotece wisi w wątku obok, to tutaj to "final release" Bogdanowej wersji. Do poczytania i do zassania tu oto:

http://trainz.krb.com.pl/...gdana-bbf11,198

Smacznego :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 03-05-2014, 16:05   

Nie spodziewałem się... Dziękujemy :mrgreen:
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2248
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 03-05-2014, 16:23   

Ja również dziękuję Bogdanowi za taki ogrom pracy. Szczególnie, że mogłem się tym dziełem pobawić już dużo wcześniej, gdy było w fazie testów :) Niby bazowa sygnaliza v5 zaspokajała potrzeby, ale bogdanowa ma jeszcze różne miłe smaczki, które urozmaicą niejedną mapę. W każdym razie na pewno moją :)
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
PMT 
zaawansowany



Pomógł: 7 razy
Wiek: 105
Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 633
Skąd: Stąd
Wysłany: 03-05-2014, 16:30   

Brakowało nam wersji na podstawach spawanych z kątowników. ;-)
_________________
#547220/#688894
PMT's Trainz Studio
Na warsztacie
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 03-05-2014, 16:31   

Dziękujemy :)
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3726
Skąd: Opole

Wysłany: 03-05-2014, 19:27   

Towarzyszu Bogdanie spisaliście się na medal z czynem majowym. Wasz wkład w rozwój polskiej sceny, w rozwój i innowacyjność w dziedzinie sygnalizacji na polskich torach będzie wiekopomnym dziełem docenianym nie tylko przez to ale i przyszłe pokolenie miłośników polskich torów. Jesteśmy z Was dumni. Dajecie dobry przykład, że na ludzi ze Śląska Partia i Naród może zawsze liczyć. Co prawda wyszło to trochę z poślizgiem ale to nie ma się co dziwić, przecież elementy wichrzycielskie są związane z Wybrzeżem. Tak trzymać Towarzyszu i mam nadzieję, że o święcie lipcowym też nie zapomnicie i odpowiednim czynem też uczcicie :-P
Dla młodzieży która tamte czasy zna z kart historii: tak mniej więcej wyglądałyby gratulacje za to co zrobił Bogdan. Może to było nadęte ale było. Jak tak patrzę na wpisy dzisiaj, to niestety niewiele osób doceniło trud Bogdana. Wygląda na to że albo niewiele osób obchodzi to co nasi Twórcy robią dla nas albo uważają że to się im należy i nie ma co strzępić się z podziękowaniami :-/ .
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 03-05-2014, 19:30   

Rysiu, autorom na pewno jest miło jak ktoś coś od siebie napisze ale chyba największym podziękowaniem jest ładna liczba w okienku "ilość pobrań" :)
 
 
 
Bogdan
zaawansowany
bbf11



Pomógł: 32 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 800
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 03-05-2014, 20:18   

Miałem problem gdzie odpisać, no i odpisałem w "Drobnicy".
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, i tym co mnie wspierali i tym co krytykowali. :-D .
_________________
Drobnica

Kuid 173000 ALL
 
 
 
pietrek
znawca



Pomógł: 62 razy
Wiek: 56
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2057
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 03-05-2014, 21:47   

Swoimi czynami już zostaliście Kolego zapisani we właściwych kartach historii, tej właściwej historii. W ramach podziękowania za wkład i za zaangażowanie trzykrotne Hip hip hurra! Hip hip hurra! Hip hip hurra.
W TS2010 działa bezbłędnie.
Dziękuję.
 
 
Pawajoro
super user



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 122
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 03-05-2014, 22:36   

Hip hip hurra!
Hip hip hurra!
Hip hip hurra!

Nic, tylko używać :-P
_________________
Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
 
 
 
Bogdan
zaawansowany
bbf11



Pomógł: 32 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 800
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 04-05-2014, 08:17   

pietrek napisał/a:
W TS2010 działa bezbłędnie.


Ja mogę zagwarantować prawidłowe działanie w TS 2009 i 2010, TS 12 nie mam.

Pawajoro napisał/a:
Nic, tylko używać


Po to to zrobiłem :-D

Już raz pisałem o tym ale napiszę jeszcze raz, żeby światła semaforów wyglądały prawidłowo to w trainzoptions.txt (folder główny gry) trzeba wstawić te trzy linijki.

Kod:
-cabinfov=50
-driverfov=50
-surveyorfov=50
_________________
Drobnica

Kuid 173000 ALL
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 04-05-2014, 09:28   

I znów trzeba całą mapę rozkopać i stawiać wszystko na nowo. Przewróciliście mi Bogdanie i Radku tymi jakże pięknymi semaforkami cały projekt do góry nogami za co serdecznie dziękuję :mrgreen: Czułbym się zawiedziony, gdybym mógł już "zamknąć" mapę i skończyć z wymianą dodatków na coraz to piękniejsze i doskonalsze. ;-)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim którzy przyłożyli rękę do kolejnej wersji sygnalizy i przy okazji wszystkim twórcą działającym na rzecz Tereni i ciągnącym ten nasz wózek na betonowych, kwadratowych kołach. :lol:
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Bogdan
zaawansowany
bbf11



Pomógł: 32 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 800
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 04-05-2014, 11:49   

Korzeń napisał/a:
I znów trzeba całą mapę rozkopać i stawiać wszystko na nowo.


Ja wiedziałem że ktoś napisze że mu mapę zepsułem :mrgreen:
_________________
Drobnica

Kuid 173000 ALL
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3726
Skąd: Opole

Wysłany: 04-05-2014, 12:54   

Boguś zawsze znajdzie się jakiś malkontent :mrgreen: , a jak widać po wpisie to nie ja, chociaż mnie się zawsze zarzuca, ze marudzenie to moja specjalność :-P
Korzeń: cała zabawa polega żeby gonić króliczka, a go nie złapać :mrgreen: , tak jak w polityce. Poza tym, skąd byś wziął mitologie trainzowe :mrgreen:
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 49
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2667
Skąd: Chorzów
Wysłany: 04-05-2014, 13:17   

Słuchajcie, można mieszać? :P

Czyli: do mapy na której już wisi sygnaliza v5.0 dodam semki np. Bogdana 5.1 to mamy globalny konflikt czy mogę psuć dalej?
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-05-2014, 13:39   

To sa te same skrypty. Tylko modele nowe :)
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 08-05-2014, 17:14   

Tak se dłubię:
Ponieważ wrzuciłem sobie corony "amerykańskie" do v5, się wziął i zrobił problem "widokowy". Corony te mają widoczny zarys soczewki fresnela, co w świetlnych jeszcze ujdzie, chociaż na zoomie już wygląda tak se. Natomiast w kształtach jest kibel, bo kształty nie miały soczewek, a jedynie lampę naftową/żarówkę i odbłyśnik, sama kolorowa szybka jest gładka. Dodatkowo wpisy pasujące do semaforów świetlnych średnio pasowały do kształtów (te od zwiększonej widoczności).
Trochę klikania w programie graficznym, trochę dłubania w configu i wyszły nowe corony, pasujące lepiej do blaszaków niz "soczewki".
Wygląda to (na tą chwilę) o tak:


Z daleka (bez zooma):



Z tego samego miejsca na szlaku po max przybliżeniu:



Z bezpośrdniej bliskości semafora, bez żadnych zoomów:



I panorama stacji na średnim zoomie (chodzi o pokazanie zachodzenia na siebie coron):


To są nowe corony, na nowych kuidach, więc w świetlnych będzie można mieć "soczewki" a w blaszakach te świeczki. Docelowo chcę je dać do wszystkich kształtów z okazji przerzucenia ich na script library (i może mesh library, jak się uda), bo grzebanie w configach i tak mnie nie ominie. Zastanawiam się jeszcze nad skróceniem dystansu max widzialności do jakichś 700-1000m, w kształtach te światła są dużo słabsze i widoczne z mniejszej odległości. A niebieskie w Tm-kach to już w ogóle, widać je z 400m może :-)
Co Wy na to? Mogę jeszcze zrobić screeny, jak wyglądało "po amerykańsku", czyli z poprzednimi coronami, przed zmianą coron na te obecne.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 08-05-2014, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pla031
nowy


Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 46
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-05-2014, 01:51   

pietrek napisał/a:

W TS2010 działa bezbłędnie.

W TS12 też
_________________
Pozdrawiam Sebol
www.wizzva.com
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group