FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
24-09-2014, 17:28
Sygnalizacja PKP v5
Autor Wiadomość
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 31-03-2013, 23:56   

to weź pan zapodaj ;p
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 267
Skąd: Katowice
Wysłany: 28-04-2013, 21:18   

Pomarudzę, da się coś zrobić z tym zwalnianiem AI do 40 km/h przy semaforach wskazujących "na następnym stój" ?
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 28-04-2013, 21:28   

było już pisane że nie
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 28-04-2013, 22:11   

zolwik napisał/a:
było już pisane że nie


Można co najwyżej podmienić sobie plik skryptu - wtedy nie ma opcji 40km/h na wprost zamiast S5, ale za to nie zwalnia. Plik udostępniam na życzenie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 267
Skąd: Katowice
Wysłany: 28-04-2013, 23:02   

Ok, myślałem, że będzie to bardziej oficjalna podmiana ;)
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 28-04-2013, 23:18   

Oficjalna = dla leni :D
_________________
MEOW!
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-04-2013, 10:19   

Nie, oficjalna to będzie po rozwiązaniu problemu, czyli będzie S13 i nie będzie zwalniało :-) Tymczasowo jest tylko "łata" na to wkurzające zwalnianie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 267
Skąd: Katowice
Wysłany: 29-04-2013, 11:59   

Alana napisał/a:
Oficjalna = dla leni :D

Nie:
RBach napisał/a:
Jedyne, co mi na tą sekunde przychodzi do łba, to udostepnić gse bez tego bajeru - i kto chce, niech podmieni. Straci S13 na wprost, ale zlikwiduje to 40km/h na S5.

Wobec tego, myślałem, że łatka pojawi się na stronie i będzie opcjonalna tak jak kwestia koron ;) Dla mnie to nie problem wymienić plik w kilkudziesięciu osobnych dodatkach za pomocą eksploratora Windows, wystarczy, że będę miał na co podmienić :P A jeśli kiedyś tam w przyszłości pojawi się paczka poprawionych semaforów to wybrzydzać nie będę :)
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-04-2013, 12:19   

luki_tram napisał/a:

Wobec tego, myślałem, że łatka pojawi się na stronie i będzie opcjonalna tak jak kwestia koron


Nie pisałem o "łatce" a o udostępnieniu GSE, czyli pliku skryptu. Robienie 300 "alternatywnych semaforków" w ramach łatki jakoś mnie nie pociąga :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
luki_tram
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 267
Skąd: Katowice
Wysłany: 29-04-2013, 13:24   

Sory, źle się wyraziłem, chodzi cały czas o udostępnienie pliku skryptu, przecież piszę, że sobie sam je z chęcią podmienię :-P
Ostatnio zmieniony przez luki_tram 29-04-2013, 13:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2248
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 29-04-2013, 17:00   

Już skończyłeś? Czy chcesz jeszcze pospamować? Radek wyraził się jasno i koniec dyskusji.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-04-2013, 18:17   

Nie ogarniam tej gry.
Zrobiłem wersję "bez zwalniacza do 40", wrzuciłem, odpalam, i... dalej zwalnia.
Skasowałem cache - zwalnia. Usunąłem i wgrałem na nowo sygnalizę (z przerobionym skryptem) - zwalnia. Wziąłem semafory SirM-a (a więc zupełnie inne) i... ZWALNIA :evil: - na INNYM skrypcie! OCB? Jedyne wspólne, co w nich było - to nazwa klasy HLSignal. Sprawdziłem na innych semaforach (wbudowanych) i jest OK.

W akcie desperacji stworzyłem nową pustą mapę, jeden tor, dwa semafory SirM-a i ZWALNIA...Kurde. Duchy. Zupełnie inny skrypt... Poddaję się, nie wiem, o co w tym chodzi.
Po raz kolejny okazuje się, że ta debilna gra "coś-gdzieś-se" zapisuje. Tak samo było przy podmianie tarcz ostrzegawczych, też mi zostawało po staremu z nowym skryptem. Tylko gdzie? Sesja odpada, mapa odpada (bo tworzyłem puste od zera), cache odpada (czyszczone za każdym odpaleniem). Kurde na kasecie u szefa N3v? W "chmurze"? Na powierzchni Księżyca? Na dyskietce u sąsiada?

Tak więc: skrypt jest. Ale gra go "nie chce". Jeśli są chętni, to dam, może komu się uda dojść, o co w tym badziewiu chodzi. Ja już nie mam siły.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 29-04-2013, 18:56   

X:\Ts2009\UserData\cache\libraries <-- kupa plikow gsl, czyzby cos jak windowsowe prefeth?
podeslij skrypta sprobuje sie pobawic
_________________
MEOW!
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-04-2013, 19:50   

Alana napisał/a:
X:\Ts2009\UserData\cache\libraries <-- kupa plikow gsl


Przecież napisałem wyraźnie: kasowałem cache. Nie raz. I nic.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 37
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 30-04-2013, 09:00   

A jaki jest SignalState tego semafora?
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 30-04-2013, 09:50   

erniesouchak napisał/a:
A jaki jest SignalState tego semafora?


YELLOW, w obu przypadkach (SirM i nasze v5). Niezależnie, il mam "szlakowej" - zawsze zwalnia do 40km/h, więc nie jest to "minięcie pomarańczowego z połową vmax", znanego z wbudowanej sygnalizacji. W testach mam 160km/h, więc powinien zwolnić do 80.
W SirMowym był warunek, że
Cytat:
if nastepny.signalstate==yellow then thislimit=40

ale go wywaliłem W v5 nic takiego nie było, zresztą przed dodaniem "skróconego odstępu" nie zwalniało. A teraz, po powrocie do wersji bez 40 - dalej zwalnia. Jakby gdzieś coś siedziało "w pamięci".
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 03-05-2013, 09:24   

... nadpisywanie definicji klasy.
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-05-2013, 09:49   

JARO napisał/a:
... nadpisywanie definicji klasy.


Po czyszczeniu bazy (pełnej naprawie)? Chyba że gra zapisuje w sesji jakieś nagłówki skryptów, to wtedy ewentualnie. Poza tym zwalnia też na mapach, gdzie jest tylko sygnalizacja v5, nawet po podmianie skryptu na poprawny, skasowaniu cache i pełnej naprawie bazy. Od tego się zaczęło. Inne semafory z ta sama nazwą klasy doszły później, w ramach jakichś tam testów.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-05-2013, 09:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
JARO
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 181
Skąd: Lubin
Wysłany: 03-05-2013, 13:04   

Różne definicje tej samej klasy. Reszta działań nie ma związku. Gdyby kompilator umiał przeszukać wszystkie deklaracje (w każdym dodatku) to by ci to wyrzucił jako błąd.
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-05-2013, 13:11   

JARO napisał/a:
Różne definicje tej samej klasy. Reszta działań nie ma związku. Gdyby kompilator umiał przeszukać wszystkie deklaracje (w każdym dodatku) to by ci to wyrzucił jako błąd.


To jak wytłumaczysz fakt, że wcześniej to działało? Z tą samą nazwą klasy, przez ostatnie półtora roku, w tej samej grze, na tej samej mapie?
Przeczytaj opis problemu od początku, bo nie chodzi o zbieżność nazw - ta zbieżność wyszła przy okazji szukania czego innego. Od razu uprzedzę - tak, te semafory SirM-a były już zainstalowane wcześniej i wszystko DZIAŁAŁO. Ze zdublowanymi nazwami klasy, ba - nawet na jednej mapie były jedne i drugie. I przed dodaniem konkretnej funkcji w skrypcie v5 nic nigdzie NIE zwalniało. Więc nie tędy droga.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 03-05-2013, 13:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
mikson
nowy


Dołączył: 08 Maj 2013
Posty: 38
Skąd: Z miasta xD
Wysłany: 22-05-2013, 06:53   

A kiedy stosuje się wskaźnik W2. Ja przynajmniej nie zauważyłem, żeby widniał on na każdym wyjazdomym...
_________________
Pozdrawiam.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4209
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-05-2013, 08:08   

mikson napisał/a:
A kiedy stosuje się wskaźnik W2. Ja przynajmniej nie zauważyłem, żeby widniał on na każdym wyjazdomym...


W tej chwili chyba nigdzie już go nie ma. W grze dajesz w/g uznania (na mapach fikcyjnych).
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
jack_uzi
nowy


Wiek: 37
Dołączył: 25 Maj 2012
Posty: 23
Skąd: LBN
Wysłany: 06-08-2013, 22:41   

Mam taki mały problemik z semaforami kształtowymi v5 (te do bramek) produkcji RBacha.


Nadal mogę sobie je ustawić, ale działają wtedy jak zwykły wyzwalacz (nie ma animacji ani żadnych opcji itd. itp.)
Jakieś rady?[/list]
 
 
 
fallowdeer
zaawansowany
Wałbrzyszak



Pomógł: 7 razy
Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 756
Skąd: Wrocław
Wysłany: 06-08-2013, 22:50   

Zdjęcie nie działa.
 
 
 
jack_uzi
nowy


Wiek: 37
Dołączył: 25 Maj 2012
Posty: 23
Skąd: LBN
Wysłany: 06-08-2013, 22:59   

Nie wiem czemu :(

Może pod tym linkiem:
Zdjęcie
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group