FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja na semaforach stacyjnych
Autor Wiadomość
JARO 
super user

Wysłany: 27-02-2011, 12:13   Sygnalizacja na semaforach stacyjnych

Jak niektórym TrainzManiakom wiadomo piszę nowe skrypty do semaforów. Cały pomysł realizuję bazując na wersji 3 semaforów. Pomysł dotyczy wyłącznie semaforów stacyjnych (słupki biało-czerwone). Celem jest uzyskanie uproszczonej możliwości wskazywania semafora następnego na trasie przebiegu pociągu przez skomplikowane i wielotorowe układy torowe okręgów zwrotniczych. Pisanie zależności przy takich układach jest dość pracochłonne, a posługując wspomianym przez "Pietrka" przykładem - często kończą się wyczerpaniem dostępnej pamięci w symulatorze. Wcześniej napisałem Schedule Command "Nastawnia", która jeszcze nie została opublikowana w swojej najnowszej wersji ze względu na nieskończone właśnie tu opisywane moje rozwiązania dla "nastawiania" semaforów stacyjnych. Zamierzam w następnej edycji "Nastawni" umożliwić wraz z nastawem przebiegu równeż nastawienie semafora zezwalającego dla pociągu przejechanie ustawiony mu przebieg przez okręg zwrotniczy, co jako powiązane wydaje się uzasadnione logicznie. Wówczas będziemy mieli w tej samej komendzie ułożenie żadanej trasy przebiegu oraz po ewentualnym ułożeniu całości tego przebiegu podanie sygnału z odpowiednim sygnałem, czyli prędkością wczasie przejazdu po okręgu zwrotniczyzm i informacją na tym semaforze o sygnale następnego semafora. Całość staram się napisać tak by w pełni pozostawić nienaruszone dotychczasowe funkcje semaforów również te dotyczące podawania w zależnościach od trasy (ułożenia rozjazdów). Ten element jest ważny by skrypty mojego autorstwa "potrafiły" współpracować ze skryptami pozostałych tarcz, semaforów SBL itd. Przprowadzone doświadczenia potwierdzają słuszność założeń jak i praktyczne działanie. Na razie odbywa się to w mikro skali - na dwóch lub trzech semaforach.

A o co pytam Was...
Jak to często bywa przy tego typu poszukiwaniach rozwiązań dokonuje się pewnych odkryć rodzących nowe możliwości. Możliwe jest napisanie dodatkowego skryptu umożliwiającego podawanie sygnałów (całe E1) na semaforach poprzez podawanie komend maszynisty. Wówczas wyłącznie użytkownik będzie mógł podawać sygały na semaforach. Podawanie sygnałów przez wpisanie maszyniście wykonania ustawienia semafora wydaje mi się mało uzasadnione, ale wówczas i to będzie możliwe. Wiem, że są tacy użytkownicy, którzy symulują sobie pracę dyżurnego ruchu i kombinują sterowaniem semaforami poprzez stawianie niewidoczych rozjazdów tak by pośrednio przez ich nastawy wpływać na sygnały semaforów. Ta funkcjonalność niweluje konieczność stawiania tych rozjazdów. Stawiamy sobie lokomotywę, a właściwie maszynistę, który teraz będzie dyżurnym ruchu i poprzez jego polecenia sterujemy semaforami (dla innych maszynistów).
Czy kogoś interesują takie funkcje, czy warto to robić? Pytam, bo już któryś raz rozpraszam się i nie piszę zasadniczego programu wspomagającego układanie przebiegów w okręgach zwrotniczych. Pytam, bo sam nie zamierzam z takiej funkcjonalności korzystać, ale inni...[/i]
Ostatnio zmieniony przez JARO 27-02-2011, 12:15, w całości zmieniany 1 raz  

znawca

Wysłany: 27-02-2011, 12:37   

Komenda dla maszynisty wykorzystująca funkcję set signal state to zdaje się już istnieje. Problem w tym, że gryzła się z sygnalizacją na skryptach Erniego.
Dla mnie lesze rozwiązanie, od komendy dla AI, zaprezentowali Niemcy w dodatku Track Diagram Board. Podpięcię semaforów pod taki pulpit nastawczy byłoby dużo praktyczniejsze niż komenda.
Tak samo nie wiem czy próba zachowania elementów z sygnalizacji Erniego ma sens. Główny problem tego systemu polega na tym, że ta sygnalizacja ustawia semki zawsze w pozycji automatic i obraz sygnałowy zdefiniowany w zależnościach nie odpowiada temu co widzi AI. Stąd liczne przypadki przejeżdżania AI za sygnalizator wskazujący S1. Ja bym raczej ewoluował w stronę sytemu gdzie wszystkie przebiegi są zapisane w jednym skrypcie wraz z obrazem sygnałowym na przypisanym do przebiegu semaforze, a semafor jest tylko elementem wykonawczym sterowanym przez Router, bez opcji konfiguracyjnych. W ten sposób uniknęłoby się wpisywania zależności dwa razy: do przebiegu i do semafora. Tak samo z poziomu pulpitu można by dawać SZ wygaszany po odpowiednim czasie, a także ręcznie sterowane sygnały M. Dalej taki system można rozbudowywać o blokadę liniową. Oczywiście taki układ nie działałby bez konfiguracji ale za to byłby o 100% bardziej realistyczny.

JARO 
super user

Wysłany: 27-02-2011, 15:07   

Qń napisał/a:
Ja bym raczej ewoluował w stronę sytemu gdzie wszystkie przebiegi są zapisane w jednym skrypcie wraz z obrazem sygnałowym na przypisanym do przebiegu semaforze, a semafor jest tylko elementem wykonawczym sterowanym przez Router, bez opcji konfiguracyjnych.

... i właśnie to jest cel mojego projektu.

Nie buduję pulpitu sterowniczego, chociaż jestem coraz bardziej przekonany że zbudowanie go to tylko kwestia wolnego czasu (no i zapoznannie się ze wszystkimi aspektami sterowania poprzez taki pulpit w rzeczywistości). Muszę na razie dotrzymać tego co sobie założyłem, a więc ScheduleCommand "Nastawnia" ustawiające przebieg wraz z sygnalizacją. Na obecnym etapie mam zamkniętą sprawę przebiegów a biorę się za semafory.
Ostatnio zmieniony przez JARO 27-02-2011, 15:08, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 27-02-2011, 15:24   

a czy obraz na semaforze przez polecenie bedzie do wyboru np
semafor 1-> sygnal S1,S2 itd... czy bedzie tak:
semafor 1-> nakaz jazdy, Sz,Ms2??
tzn czy sygnal bedziemy wybierać sami czy "wciskamy" jedno polecenie a obraz wybiera sie zaleznie od ustawienei zwrotnic?

JARO 
super user

Wysłany: 27-02-2011, 16:53   

Już w trakcie prób jest tak:
1. Dla przygotowywanego dodatku "Nastawnia" w wierszu polecenia z nazwami rozjazdów i ich ustawieniami na końcu podajemy nazwę semafora stojącego na początku przebiegu i po jego nazwie podajemy jeden z kodów: Vmax, V100, V060, V040, Vzas, Vman. Na końcu piszemy nazwę semafora następnego, bo z niego bierze się wskazanie górne tego pierwszego semafora.
2. Dla poleceń maszynisty jak już wcześniej pisałem jest tak, że wybiera się w menu nazwę samafora a spod menu sygnał od S1 do S13a. Wiadomo, że w takim wypadku odchodzi konieczności wskazywania następnego semafora bo już po wybraniu mamy pełny obraz sygnałowy. Przesłałbym Ci wersję beta, ale jeszcze nieoprogramowalem dodatków w sensie wskaźników W19, W20, W24 itp.

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 27-02-2011, 17:09   

JARO napisał/a:
Już w trakcie prób jest tak:
1. Dla przygotowywanego dodatku "Nastawnia" w wierszu polecenia z nazwami rozjazdów i ich ustawieniami na końcu podajemy nazwę semafora stojącego na początku przebiegu i po jego nazwie podajemy jeden z kodów: Vmax, V100, V060, V040, Vzas, Vman. Na końcu piszemy nazwę semafora następnego, bo z niego bierze się wskazanie górne tego pierwszego semafora.
.

Tak się wtrącę w ten temat ale wybieranie kodów prędkości nie za bardzo odnosi się do rzeczywistości. Semafor MA SIĘ podać w zależności jak jest ułożona droga. Jeżeli jest np "na bok" to semafor automatycznie ma podać się na 40. Taki wybór to pasuje dla jazd manewrowych. A sygnałem Sz to nie zawracaj sobie głowy skryptami. Byle była możliwość włączenia Sz obojętnie jak ułożona jest droga.

JARO 
super user

Wysłany: 27-02-2011, 22:05   

Kolega "EU 04" nie zna obecnego mojego dodatku "Nastawnia". Polecam zajrzenie na stronę: http://www.trainzfan.3-2-1.pl/ Ustawianie przebiegu to zasadnicze zadanie tego dodatku. brakuje tylko możliwości sterowania semaforami. A więc logicznym jest wtrącenie do konkretnego przebiegu konkretnego ustawienia semafora stojącego na początku tego przebiegu. Jedyną trudnościa jest wskazanie górne które jest uzależnione od następnego semaforka. Trudność ta jest już pokonana - wystarczy podać nazwę obiektu semafora, a skrypt sam wyciąga z ustawionego ograniczenia semafora odległego wskazanie górne na tym semaforze.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 27-02-2011, 22:55   

Jaro a kiedy nastawnia jako nieco przystepniejszy w konfiguracji dodatek?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 27-02-2011, 23:27   

Jaro ale czy jest sens dawać w menu do wyboru 13 rodzajów sygnałów do wyboru?
w takim przypadku kazdy musi znać z nazwy wyswietlany obraz... nie mowie że to nie wykonalne ale sprawia problem...
lepsze bylo by rozwiązanie takie jak mówiłem wcześniej tzn.
jest semafor i opcja "nakaz jazdy" i semafor by wyświetlił sygnał zgodny z przebiegiem i nastepnym semaforem

znawca

Wysłany: 27-02-2011, 23:32   

To by chyba nawet bardziej odpowiadało realiom. Ja bym dorzucił jeszcze do nakazu jazdy opcje SZ, jako sygnał wygasający automatycznie po przepisowym czasie (zapomniałem ile to było) i M jako włączalny/wyłączalny z opcji, uzależniany położeniem rozjazdów i blokujący wskazane przebiegi.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 27-02-2011, 23:35   

Na PKP na przekaznikowej jest "nakaz jazdy" "Ms2" i "Sz" bez rozroznienia na poszczegolne obrazy sygnalowe bo to zalatwiaja uzaleznienia i przebiegi. Mysle tak to zostawic bo najprostrze i najbardziej zblizone do realiow.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 27-02-2011, 23:50   

qń jest to 90 sek. lub wyłączanie ręczne...

i to z nakazem to pisałem wcześniej aby były jeszcze Ms2 i Sz dodatkowo można dodać jakoś rozkaz pisemny aby przejechać semafor na S1.
Ja już kiedyś z Jarem rozmawiałem aby zrobić tak że ukłądnie przebiegu każda zwrotka osobno albo wybieramy polecenie np. sem A tor 2i zwrotki sie układają ale są nie zablokowane ... są tylko nastawione na przebieg.
a potem po wybraniu semafora od by :odczytywał" zwrotki po drodze do nastepnego semafora i by je utwierdzał i blokował do czasu zwolnienia całego przebiegu.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 28-02-2011, 09:50   

Powodzenia zycze, przyda sie.

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 28-02-2011, 09:52   

Ja może trochę źle napisałem i nie zrozumieliśmy się w kwestii wyboru semafora. Nie można sobie wybierać jaki będzie obraz na semaforze. Ja mogę tylko wybierać z pod którego semafora i gdzie chcę dojechać a obraz na semaforze ma się wyświetlić według ułożonej drogi przebiegu. To jest tak jak na pulpicie. Dyżurny na pulpicie widzi tylko czy semafor jest na stój - ("czerwone oczko") czy podany - (zielone oczko) lub białe gdy to są manewry, ale nie wie jakie światła świecą się na gruncie na semaforze. Maszynista czy też dyżurny ruchu nie ma prawa sam ustalać obrazu semafora - to musi być uzależnione od ułożenia rozjazdów.
Wyjaśnił to też dobrze kolega zolwik:
zolwik napisał/a:
Jaro ale czy jest sens dawać w menu do wyboru 13 rodzajów sygnałów do wyboru?
w takim przypadku kazdy musi znać z nazwy wyswietlany obraz... nie mowie że to nie wykonalne ale sprawia problem...
lepsze bylo by rozwiązanie takie jak mówiłem wcześniej tzn.
jest semafor i opcja "nakaz jazdy" i semafor by wyświetlił sygnał zgodny z przebiegiem i nastepnym semaforem

Z jazdami manewrowymi to też jest inna sprawa. Uzależnienia drogi przebiegu są takie same jak dla semafora tylko "urządzenia nie biorą pod uwagę" że na drodze przebiegu może być tor zajęty przez jakiś tabor. Tm można podać na tor zajęty a semafora nie.. Dlatego bardzo często dyżurni ruchu stosują dla własnego bezpieczeństwa taki "myk". W przypadku uszkodzenia jakiejś izolacji torowej w drodze przebiegu (nie można podać semafora) sprawdzają sobie ułożenie rozjazdów przez podanie na moment sygnału manewrowego na semaforze (kontroluje czy wszystkie rozjazdy w drodze przebiegu są dobrze ułożone)a następnie podają sygnał zastępczy.
Ostatnio zmieniony przez EU 04 28-02-2011, 10:01, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 28-02-2011, 14:04   

z tymi manewrami i semaforami robia tez manewry "wsteczne" tzn pociag ma wjechac ze szlaku na tor 1 to z toru 1 podaja manewry w strone wjazdowego i na wjazdowym podaje Sz przez ten mykl dyzurny ma nie tylko pewnosc ze ma wolna droge ale i ma zablokowane rozjazdy...

a co do semaforów jeszcze trzeba oddzielić podawanie sygnałów z 2 przeciwnych semaforów po tym samym torze tzn z peronu na szlak po torze 1 oraz z wjazdowego na peron po torze 1...
zeby nie bylo tak ze podaje nakaz jazdy z peronu i jednocześnie wyświetla mi się na wjazdowym.

PS. Jaro do 9 maraca nie mam dostepu do TC

JARO 
super user

Wysłany: 28-02-2011, 14:52   

... niezły koncert życzeń tu czytam. Ale do rzeczy...

Dzisiaj w 100% jeszcze nie wiem, czy całość z opisywanej przez was rzeczywistości PKP będzie można przenieść na TRS-a. Są pewne możliwości, które można wykorzystać, ale nie wiem na ile one będą zgodne z realiami. Pewien też jestem tego że dopisanie do przebiegu w moim dodatku Nastawnia dwóch semaforów pozwoli na ułożenie tego przebiegu i wyświetlenie odpowiednich (PKP-owskich) sygnałów.
Skłaniam się pomału do następujących rozwiązań:
1. Wyświetlenie sygnału "Sm2" jazda manewrowa dozwolona, będzie podawane jeżeli pociąg który wydał polecenie ustawienia drogi ma priorytet ustawiony na 3. Po prostu ułożenie drogi spod semafora przed którym stoi pociąg z prio=3 podaje zawsze białe światełko. (Sygnał może wygasać po 1,5 minucie lub po przejechaniu za semafor to nie stanowi problemu).
2. Sygnał zastępczy "Sz", mogę zrobić w menu: Semafory > NazwaSemafora > Sygnał zastępczy.
3. Wszystkie sygnały na semaforach stacyjnych podają sygnał zezwalający na jazdę tylko w konsekwencji (po wybraniu) ułożenia drogi przebiegu. Sygnał może być podawany przez jakiś czas (nie wiem jaki...) lub do chwili faktycznego minięcia semafora przez lokomotywę. Czyli niemożliwość ułożenia podanej drogi kończy się brakiem zezwolenia (czerwone S1) na semaforze.
4. Moje semafory nie podają sygnału zezwalającego na jazdę pociągom jadącym w kierunku przeciwnym do semafora. Na taką przypadłość cierpi AI TRS-a.
5. Sygnał czerwony S1 jest ustawiony nie przez AI TRS-a. Przypuszczam, że nie jest on w stanie zmienić tego sygnału tylko czeka na mój skrypt. Jeszcze trochę testów mnie czeka.

W tej chwili testuję pracę semaforów na poleceniach z menu Semafor > Nazwa semafora > Vmax, Vstop, V100, V60, V40, Vman, Vzas. Te skróty powinny coś Wam mówić, a więc nie ma tu S1, S2, S3 itd. do S13a.

Jeszcze sporo pracy mnie czeka, a co do pulpitu nastawniczego to może w niedalekiej przyszłości się zobaczy. Tylko czas, czas czas....

Ps. jak zamknę ten projekt pod względem koncepcyjnym to zamieszczę demo takiego semafora pięciokomorowego na mojej stronce.

JARO 
super user

Wysłany: 28-02-2011, 14:57   

Alana napisał/a:
Jaro a kiedy nastawnia jako nieco przystepniejszy w konfiguracji dodatek?

Właśnie pisanie programu do obsługi tego dodatku kolejny raz przerwałem. Tym razem w szlachetnym celu wzbogacenia tego dodatku o konfigurację semaforów.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 28-02-2011, 15:28   

Jaro edytujemy posty.

co do jazd manewrowych to sygnal Ms2.
on nie wygasza sie czasowo.. albo przez przejechany tabor albo recznie.
jest też możliwość taka ze skład wjedzie na wczesniej ustawiony przebieg ale zachodzi potrzeba wcześniejszego zerwania tego przebiegu. to w tedy sa przyciski plombowane albo licznikowane i i można taki przebieg rozwiązać ale to pewnie daleka śpiewka.

i jeszcze pytanie co do "wydawania" sygnałów ... bo ty piszesz że Ms2 wyświetli się jeśli skład który wydaje będzie miał prio 3 a co w przypadku gdy semaforami steruje dyżurny ? on sobie siedzi w jednym loku-nastawni i co w taki przypadku?
może tutaj będzie lepiej zrobić tak jak erni miał że prio 3 będzie "wyłapywany" przez ileś tam metrów od semafora.

CO do Sz to może być taka opcja. bo na ten sygnal tabor nie działa. tzn włączasz i albo sam po 90 sek sie wyłączy albo ty go sam wyłączysz. i on również jest plombowany albo licznikowany

Sygnaly zezwalajace na jazde wyświetlają sie bez limitu czasowego... tzn zapalasz i świeci.. gaśnie tylko w przypadku przejechania taboru lub po ręcznym wygaszeniu.
UWAGA! ręczne wygaszenie nie rozwiązuje drogi przebiegu. po recznym wygaszeniu droga przebiegu dalej jest zablokowana i ulozona ale już nie można podać semafora zezwalającego i w takim przypadku pozostaje tylko Sz albo rozkaz pisemny

a co do skrótów to jeśli nie ma innej opcji to chyba też przejdzie.. tylko ze mając pulpit kostkowy nie zawsze widać na nim czy przebieg jest po zwrotce na bok czy prosto...
przykład :
http://samtom.nazwa.pl/zolwik/jelenia.png

po prawej stronie jadąc z toru 4 do jeleniej zachodniej (wiersz 13) wg wskazań zwrotek drogę mamy na prosto wszędzie.. czyli powinno być S2 czyli wolna z Vmax ale w rzeczywistości ostatni rozjazd jest na bok
mozna zobaczyc tutaj na prawym monitorze https://picasaweb.google.com/zolwik3005/NastawniaJG#5178775145400398738 tor 2 od prawej

JARO 
super user

Wysłany: 06-03-2011, 21:00   

Jestem w trakcie pisania skryptów obsługujących semaforki i taki mam problemik natury przepisów i sytuacji w sygnalizacji.

1. Jaki powinien być obraz sygnału na semaforze wczesniejszym skoro na semaforze następnym podano sygnał zastępczy "Sz"?

2. Jaki powinien byc obraz sygnału na semaforze wcześniejszym skoro na semaforze następnym podano sygnał do jazdy manewrowej "Ms2"?

... chyba, że w rzeczywistości nie dochodzi do takich sytuacji, bo na przykład sygnały Ms2 i Sz podawane są dla pociągów zatrzymanych, czyli po S1.
Pytam bo nie jestem pewien. Dzięki za rzetelną odpowiedź. Bazuję na stronie "Pod semaforkiem"
Ostatnio zmieniony przez JARO 06-03-2011, 21:01, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 06-03-2011, 21:47   

JARO napisał/a:

1. Jaki powinien być obraz sygnału na semaforze wczesniejszym skoro na semaforze następnym podano sygnał zastępczy "Sz"?

S5

JARO napisał/a:

2. Jaki powinien byc obraz sygnału na semaforze wcześniejszym skoro na semaforze następnym podano sygnał do jazdy manewrowej "Ms2"?

Jak wyżej - teoretycznie.

JARO napisał/a:

... chyba, że w rzeczywistości nie dochodzi do takich sytuacji, bo na przykład sygnały Ms2 i Sz podawane są dla pociągów zatrzymanych, czyli po S1.

I tak dokładnie jest. Jeśli podajesz jazdy manewrowe to "konwersja" z pociagu na skład manewrowy odbywa sie poprzez zatrzymanie (między innymi).

Sz jest "widziany" przez SRK jako S1, czyli na semaforze poprzedzającym ma być S5.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 06-03-2011, 22:39   

ale zeby podać Sz skład nie musi być zatrzymany.

kawałek przed wjazdowym maszynista zgłasza że widzi wjazdowy i Dyżurny świeci Sz

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 06-03-2011, 22:57   

Jeżeli chodzi o sem. wjazdowy to procedura wygląda tak:
mijając "To" wskazującą że semafor jest na "stój" maszynista wywołuje właściwego dyżurnego. Ten podaje wjazd (jeżeli nie ma przeszkód) a jeżeli jest jakaś usterka w urządzeniach to informuje że "na wjazd będzie podany Sz", jeżeli wie wcześniej o usterce to zwykle pierwszy wywołuje maszynistę i informuje go że "na wjazd będzie podany Sz i proszę powiedzieć kiedy" - chodzi o to by nie był za wcześnie podany bo by wygasł przed minięciem go przez czoło pociągu, dział tylko 90 sekund.
Tak samo wygląda to jeżeli Sz ma być podany na wyjazd ze stacji.
Sz - ta wymyślono po to żeby za każdym razem nie trzeba było dyktować i doręczać rozkazu S na pominięcie semafora (oczywiście w ściśle określonych przypadkach i okolicznościach).
Dodatkowo dyżurny powinien poinformować maszynistę jaka jest przyczyna podania Sz.

JARO 
super user

Wysłany: 07-03-2011, 18:38   

czyli: S5, S9, S13, S13a.
Jeszcze jedno pytanie: jaka prędkość jest po Sz i jaka po Ms2 ?

znawca

Wysłany: 07-03-2011, 18:40   

Z tego co pamiętam to Sz 40km/h a Ms2 25km/h

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 07-03-2011, 18:55   

Qń napisał/a:
Z tego co pamiętam to Sz 40km/h a Ms2 25km/h

A tak szczegółowo to na Sz: jeśli na blokadę samoczynną to do 20 km/h, - do pierwszego semafora SBL, a na półsamoczynną po rozjazdach do 40 km/h a dalej rozkładowa.
Natomiast Ms to po rozjazdach 25 km/h, a jeżeli dyżurny poinformuje że tor do następnego sygnalizatora jest wolny to do 40 km/h.
I jeszcze jeden wariant na Sz: to wjazd do stacji ze szlaku do 40 km/h.
Ostatnio zmieniony przez EU 04 07-03-2011, 19:14, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu