Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-07-2008, 12:21 Białe wózki w TRS2006
Kiedyś przy repaintowaniu polskich wozów sypialnych opartych o wózki Gorlitz_V pewien kolega miał problem z tym że pod TRS2006 wózki w ogóle tracą teksturę oprócz kół i niewiadomo co z tym zrobić.
Teraz rumuni którzy dorwali nowego Gorlitza 74 też mają ten problem.
Czy jest coś co można zrobić żeby te wózki przestały być białe i normalnie zaczęły obsługiwać teksturę w TRS2006? Ja nie moge tego sprwadzić bo pracuje na TRS2004 i nie mam nawet 06tki.
Pomógł: 15 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-07-2008, 16:42
Musisz otworzyć plik .im notatnikiem i tam też pousuwać polskie znaki z nazw tekstur, oczywiście nazwy muszą być takie same jak zmienione nazwy samych tekstur .
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
Ech, koledzy. Nie w każdym dodatku obowiązuje patent z WM15.
Na ogół wystarczy poprzez tgatool wyciągnąć teksturę + alfę i zapisać od nowa.
Poza tym trs2006 informuje o przyczynie błędu, np. nie mogę wczytać tekstury, czy brak pliku z teksturą co na jedno wychodzi...
Jeśli masz tylko TRS2006, to nie dasz rady naprawić białych wózków. TRS2006 nie instaluje prawidłowo dodatków, w nazwach których występują litery charakterystyczne dla danego języka, np. polskie ą, ż itp., niemieckie "umlauty", tak jak i czeskie litery z kreseczkami. On po prostu nie zapisuje plików o nazwach z takimi literami. Problemu tego nie było w TRS2004 i ja mam tą wersję zainstalowaną na drugim komputerze tylko po to, aby naprawiać białe elementy w dodatkach. Działa to tak: instaluję normalnie dodatek w TRS2004, otwieram folder z dodatkiem i zmieniam w nazwach plików wszystkie litery z kreseczkami na zwykłe, potem otwieram plik .im programem do tekstowej edycji plików binarnych np. HEDIT i w prawym słupku wyszukuję nazwy plików, gdzie występują litery z ogonkami i zmieniam je na takie same jak nazwy plików, zapisuję plik binarny i to tyle jeśli chodzi o modyfikację samego dodatku. Potem uruchamiam CMP z TRS2006 i z menu Plik wybieram "Importuj treści", wskazuję lokalizację mojego dodatku i OK.
_________________ TS12
Ostatnio zmieniony przez angrapis 03-07-2008, 19:04, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 56 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 30 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 16-07-2008, 01:02
A ja zrobiłem to dla swoich potrzeb w ten sposób.
1. Otwarłem plik CDP w edytorze heksadecymalnym, tak aby było widać zarówno kod szesnastkowy jak i zawartość pliku np. WinHex.
2. Przeedytowałem nazwy tekstur tak aby pozbawić je polskich liter (dla niewtajemniczonych - w oryginalnym pliku w miejscu polskich liter jest zazwyczaj kropka ponieważ nie zgadza się strona kodowa litery polskiej i cała zabawa polega na tym aby te literki podmienić).
Jest jeden warunek - trzeba znać nazwy plików z teksturami aby tego dokonać - to jest pierwsza sprawa a po drugie należy nadpisywać litery a nie dopisywać. Jest to o tyle istotne że po zwiększeniu objętości pliku CDP dodatek w nim zawarty nie da się zainstalować wcale.
3. Po zmianie zapisujemy plik, WinHex zapisuje go z kopią i należy mu na to pozwolić bo wtedy jest do czgo wrócić w razie niepowodzenia.
4. Instalujemy przerobiony CDP w CMP i wchodzimy do trybu edycji dodatku Ctrl+E.
5. Odszukujemy plik *.im i otwieramy go również WinHex-em czy waszym edytorem.
Tutaj należy poprawić nazwy tekstur - to samo co robiliśmy wcześniej.
I gotowe - po wejściu do TRS-a mamy oteksturowane wózki czy to Goerlitz V w Bautzenie czy też w WM15. Oba modele zrobiłem w ten sam sposób i u mnie działają.
Zwróćcie uwagę na jeszcze jeden problem.
Przy instalacji dodatku w CMP: jeśli autorzy używali w nazwach tekstur polskich liter których TRS06 nie obsługuje, to po otwarciu takiego dodatku do edycji Ctrl+E w katalogu brakuje tekstur. Zresztą CMP wypisuje listę błędów dla tego dodatku i tam podaje czego nie może załadować. To jest piewsza podpowiedź, w temacie poszukiwania nazw zaginionych tekstur. Potem dopiero następuje edycja pliku CMP. (Czyli w skrócie: instalujemy oryginał CDP - odczytujemy błędy - edytujemy CDP - instalujemy poprawione CDP - edytujemy plik im).
Kiedyś ktoś na forum bodajże w temacie WM15 prosił o przesłanie brakujących tekstur. Tymczasem przeedytowanie pliku CDP powoduje, że tekstury pojawiają się w katalogu automatycznie, bez konieczności gorączkowych poszukiwań i pisania maili.
Pozdrawiam wszystkich
Ostatnio zmieniony przez sorbovit 16-07-2008, 01:05, w całości zmieniany 1 raz