Wysłany: 15-01-2012, 00:42 Sam początek i już problemy.
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post na tym forum, szkoda że w takim dziale a nie innym ale cóż, co poradzić.
Otóż do tej pory byłem zwykłym graczem i "pobieraczem" ale po przesiadce z TRS 2006 na TS 2009 zupełnie się pogubiłem… Zacznę może od początku: otóż po zainstalowaniu gry zacząłem poszukiwać patch-y do niej. Znalazłem, pobrałem no to się zebrałem do instalacji i: gdy tylko włączyłem instalację pokazał się jakiś błąd pliku ( sory ale nie załapałem o co z tym chodzi ) czego efektem było brak postępów. Jako iż jednocześnie dałem o sobie znać kangurom to przy konfiguracji gry pojawiła się opcja „zainstaluj łatkę Trainz” no to ją zainstalowałem co poszło bardzo szybko (co mnie mocno zaciekawiło) i po zakończeniu tego procesu komp się automatycznie zresetował. No to rad byłem i zadowolony więc wszedłem sobie do gry a tam zonk w postaci tego samego bulidu gry ( tj. 39413 ). No sobie pomyślałem że to było coś innego więc ponownie zebrałem się do instalacji tego pierwszego patch-a i tu największy zonk. Tylko po kliknięciu na ikonę patch-a i jako takiej próby go uruchomienia komp się resetuje. Tak wiem, znając moje szczęście i umiejętności ( z informatyki nigdy dobry nie byłem ) pewnie coś zepsułem/pokręciłem.
I teraz rodzi się moje pytanie co z tym niewątpliwie niemiłym fantem uczynić/zrobić? Można to w jakiś sposób ominąć? Tak by otrzymać jako tak przyzwoity numer bulid gry.
Tylko tak dla uprzedzenia prawdopodobnych pytań:
Komputer spełnia „na spokojnie” minimalne wymagania. ( pociągnie GTA:4; wszystkie CoD-y to i ts-a pociągnie) System to Win Xp.
Pozdrawiam i jednocześnie proszę o pomoc.
Wysłany: 15-01-2012, 01:24 Re: Sam początek i już problemy.
Szczypior4971 napisał/a:
pokazał się jakiś błąd pliku ( sory ale nie załapałem o co z tym chodzi )
Bez tego co tam było napisane nie możemy Ci pomóc. Wyobraź sobie, że przez telefon próbujeszz powiedzieć dentyście, że boli Cię ząb. Który - spyta dentysta. Bez podstawowej wiedzy nic nie zdziałasz.
Teraz najlepiej jak odinstyalujesz grę z panelu sterowania windows (dodaj/usuń programy), zrestartujesz kompa i jeszcze raz zainstalujesz. Gdy pojawi się komunikat błędu, to go przepisz i tu napisz.
Blad pliku i restarty przy probie patchowania - dla mnie to obiaw bad sectorow na dysku twardym
chkdsk /f /r x:
x to partycja z tereska, jak spyta czy zrobic przy ponownym uruchomieniu to dac T [tak], restartnac kompa, odczekac swoje [moze byc i kilka godzin]
Potem to co radzi samplaire :D
Witam!
Na początek postanowiłem się zastosować do rady @samplaire. Więc odinstalowałem i ponownie zainstalowałem grę ale niestety nic to nie dało. Otóż po próbie rozpoczęcia patch-owania komputer dalej się resetuje. Nic innego nie robiłem.
@Neri - możesz troszkę jaśniej, tak po kolei, niestety ale ja z informatyki słaby jestem i na razie to co napisałaś to dla mnie czarna magia
Pozdrawiam!
EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Czy mogę wgrywać dodatki a potem dopiero patch-a instalować czy najpierw jednak patch?
Ostatnio zmieniony przez Szczypior4971 15-01-2012, 19:56, w całości zmieniany 1 raz
Przyjelo sie ze lepiej instalowac patcha a potem dodatki.
A co do moich rad:
start --> uruchom --> cmd
w czarnym oknie ktore sie pojawi
chkdsk /f /r c:
jezeli trainza masz na innym dysku niz c: to wpisz tutaj litere dysku
po tym albo odczekac od razu az komputer sprawdzi dysk, albo jak robisz na c: to tak jak pisalam - dac mu "T"ak, i restart kompa
mozliwe ze to pomoze na restarty
Na razie nie wydolę finansowo. Ostatnie zakupy mnie zupełnie spłukały. Tak instaluję odpowiednią łatkę. Gra obecnie ma bulid 39413. No to chcę zainstalować łatkę z 39413 na 40040. Chyba będę musiał się obejść na razie patchami i na "czysto" się bawić.
Edit: łatka jest z tego linku:http://www.gram.pl/pliki_szczegoly.asp?id=2088
Ostatnio zmieniony przez Szczypior4971 15-01-2012, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie pamiętam jak wyglądał installer łatki od TS2009 (chciałem ściągnąć, ale ma 400 mega), więc wziąłem od TS12 i na kompie bez Trainza pokazał mi cos takiego jak na obrazku. Jeśli masz też coś takiego, to znaczy, że Twój Trainz jest zainstalowany niestandardowo i musisz wskazać łatce, gdzie jest, a zrobisz to otwierając okienko przyciskiem wskazanym na obrazku. Jeśli to jest nadal za trudne dla Ciebie (nie nabijam się z Ciebie i się nie obrażaj, ale piszesz, że jesteś zielony w komputerach), to będzie nam ciężko Tobie wyjaśnić co zrobić... Naprawdę chcemy pomóc, a nie pokazać Tobie, że jesteśmy lepsi.
Sam instaler łatki wyglądał podobnie ( gdy się jeszcze pojawił ). Problem tkwi w tym że jak tylko kliknę na ikonkę łatki to komp mi się resetuje. Sama informacja z obrazka brzmiała strasznie podobnie do tego co mi się wyświetliło. Potem niestety zacząłem konfigurować ts-a i po wypełnieniu potrzebnych danych pojawiła mi się możliwość pt. "Zainstaluj łatkę Trainz" i to zrobiłem co przebiegło dziwnie szybko i komp się sam zresetował. Tu chyba jest pies pogrzebany. Co do obrażania to nie mam za co się obrażać. To Wy wypowiadając się w tym temacie wykazujecie chęć pomocy mi, a za próbę pomocy mi to się jednak obrazić nie mogę.
Ostatnio zmieniony przez Szczypior4971 16-01-2012, 00:36, w całości zmieniany 1 raz
Witam!
Przepraszam za post pod postem ale czas edycji już upłynął.
Dzisiaj mój ts zanotował jakiś postęp ponieważ przy próbie patch-owania komp wyświetlił mi taki komunikat
Cytat:
File error while reading patch data.
No valid patch operation was specified. Patching aborted.
Niestety przycisk z obrazka @samplarie nie jest aktywny, tzn nie reaguje jak w niego klikam. Jest jakaś opcja co na to poradzić?
Pozdrawiam
No niestety sielanka nie trwała długo. Po napisaniu wiadomości na forum chciałem zrobić screena i podczas zapisywania go komp mi się ponownie zresetował ( menu tego instalera było cały czas w tle ) tym razem przed wyświetlił mi się też niebieski ekran jednak mignął na tyle szybko że nawet nie zdążyłem przeczytać jednego słowa. Spróbowałem więc ponownie odpalić instalera łatki, niestety komp teraz resetuje się tak jak wcześniej. Próbowałem z dwóch różnych linków łatek. Obydwie dają taki sam efekt.
Kupując ts-a wiedziałem, że pewnie będą problemy ale nie aż takie.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2012, 17:46
Szczypior BSOD-ów nie powoduje Ci Trainz, masz coś nie tak z kompem, jeśli sobie nie dajesz z tym rady niestety musisz zatrudnić kogoś obeznanego z kompami.