Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-12-2011, 16:27 Rozjazdy Full 3D 1435mm
Naczelny nierób tej sceny Trainza chce sie pobawić w Boba budowniczego i zrobić porządne, polskie rozjazdy 3D (z wykorzystaniem tekstur torów Samplaira, które uważam za niedościgniony ideał w kwestii wyglądu). Zatem jako, że ma być to realnie (realnie w sensie, zgodnie z przepisami, a nie realnie w sensie "nawale tam polygonów i będzie seks"), potrzebuję jakiejś dokumentacji planowej polskich rozjazdów, w zależności od prędkości. Mam nadzieje, że ktoś z Was ma gdzieś takie coś u siebie i chętnie przysłuży się idei wykonania jednego z brakujących ogniw na polskiej scenie Trainza i udostępni mi te plany/schematy.
Interesują mnie wszystkie typy rozjazdów dla wszystkich prędkości jakie w Polsce występują. Zarówno na podkładach drewnianych jak i na podkładach betonowych. Kwestie 3D zostawie sobie, jednak, żeby nie było tak kolorowo potrzebuje Szpeca od Szkryptów, który by pomógł to wszystko ogarnąć tak aby sprawnie działało.
- http://chomikuj.pl/gargo/SRK - powinna gdzieś tutaj być książka na temat rozjazdów kolejowych
- http://kzn.pl/pl/ OFERTA - Nawierzchnia kolejowa. Są tutaj podstawowe wymiary i schematyczne rysunki.
- Zał. 3 do instrukcji D6
- Instrukcja Id-1
Rysunki i wymiary podkładów strunobetonowych można znaleźć na stronach producentów za pomocą googla.
Myślę że te dane powinny wystarczyć, za ich pomocą powinno dać rade stworzyć podstawowe rozjazdy.
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 27-12-2011, 21:03
@ Thalys próbowałem w te wakacje zająć się budową takich rozjazdów właśnie na podstawie planów z książki z chomika.
Postanowiłem zrobić rozjazd jako buildable ( coś na kształt rozjazdów ZWD), a iglice jako mojunction.
Problem to znaczna ilość poly, w moim wykonaniu było to około 3 tys. przy widocznym efekcie bez mocowań, oraz odpowiednie kątów pod którym są przyczepione tory oraz zwrotnice.
Byłbym skłonny pomóc Ci w tworzeniu.
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 27-12-2011, 21:04, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-12-2011, 14:05
Powiedzmy, że mikołaj przesłał mi takie materiału na święta (Mikołaju dzięki ), są to plany rozjazdów S49 (jeszcze stosowanych), niestety format tych broszurek utrudnia i zeskanowanie (muszę zobaczyć, może mam dostęp do większego skanera niż A3).
Tylko wiesz Thalys, jak już się zaangażuję to będę wymagający
Wysłany: 28-12-2011, 15:01
Pawel_15 napisał/a:
Strach, masz moje fotki zwrotnic co ci wysyłałem ? Bo jak zgubiłeś czy cóś to podeślę jeszcze raz :)
Wiesz co, jeszcze nie doszedłem po padzie dysku, mam taki teraz burdel, że ciężko go ogarnąć. Ale myślę, że spokojnie możesz podesłać te fotki Thalysowi, pewnie się chłopak ucieszy
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 28-12-2011, 15:26
Dobra, zaraz lecę na zaległy ostatni wykład z teorii na B, jak wrócę to ci wyślę co mam. Tak pewnie koło 22 bo muszę drałować w drodze powrotnej z Oliwy do Sopotu z buta :)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 29-12-2011, 20:31
Z tego co przeczytałem to Doktor odpuszcza robienie rozjazdów. Czy w takim układzie podesłać zdjęcia latarni i napędów do Thalysa co by miał większy wybór?
Wysłany: 29-12-2011, 20:41
ryszard napisał/a:
Z tego co przeczytałem to Doktor odpuszcza robienie rozjazdów. Czy w takim układzie podesłać zdjęcia latarni i napędów do Thalysa co by miał większy wybór?
Tego jeszcze nie powiedziałem, poczekam aż Thalys coś zrobi, a potem pokrytykuję W sumie nie koniecznie musi to być projekt jednoosobowy.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 29-12-2011, 22:14
Thalys nie ma co się denerwować. Rozumiemy, że jest kryzys i trzeba ciąć, zważywszy detronizację przez wiatę peronową No ale do rzeczy. Warto z Doktorem wejść w układ i zrobić to szybko i porządnie. Szczególnie zależy mnie osobiście na tych robionych na S49. Stary człowiek, to i starą kolej kocha, a ten typ szyny był podstawą.