Ja też sobie takie połączenie "prywatnie" wykonałem, bardzo fajnie się jeździ w TS2010.
Dodatkowo pozwoliłem sobie trochę pogrzebać przy Wałbrzychu - dobudowałem koksownię/kopalnię "Mieszko" zaraz przy Wałbrzychu Gł., "Chrobrego" na Fabrycznym, trochę zmodyfikowałem też ulicę Niepodległości oraz 1-maja. W planach mam wykonanie również Victorii i koksowni "Biały Kamień" przy kopalni Thorez oraz samej kopalni. Niestety, o ile koksownię "Victoria" można zrobić mniej-więcej realnie, bo wciąż istnieje, o tyle pozostałe zakłady to improwizacja na podstawie starych zdjęć, ponieważ zostały zrównane z ziemią. Tym niemniej postanowiłem to zrobić, ponieważ Wałbrzych bez swoich zakładów przemysłowych IMHO tracił sporo ze swojego klimatu. Ponadto powymieniałem sobie tory na 3D samplaire'a oraz część zielska na pofiga.
Aha - moja wersja nie obejmuje Czech, i nie wiem, czy będzie nadawać się do wydania. Oto screeny.
Na początek Wałbrzych Fabryczny:
Zakłady Mieszko przed Wałbrzychem Głównym (Szyb Staszic, kopalnia, koksownia):
Na koniec panorama "Mieszka", widok z peronu Wałbrzycha Głównego na szyb "Eugeniusz" stojący tam jeszcze kilka lat temu (trochę mały wyszedł, na miniaturce słabo widać), oraz widoczek z dojazdu do WG, po lewej widoczna przebudowana ul. Niepodległości
[Nie wiem czy powinno to być w tym temacie czy w "Linii 274", w razie czego proszę Moderację o wyrozumiałość i przeniesienie posta w najodpowiedniejsze miejsce. ]
Na moje oko to nie przypomina mi to widoków z tej trasy. O ile pamiętam, to wszytko było tak bardziej skromne zza okna, ale nie będę się sprzeczał, nie byłem na tej trasie ok 5 lat. Pamiętam podróż Wrocław-Jelenia Góra, cały dzień jazdy :D. Ps. Fajnie było by doprowadzić tę że linię do roku 76
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 27-12-2011, 11:10, w całości zmieniany 1 raz
Poniekąd masz rację. 5 lat temu żaden z tych obiektów które pokazałem na screenach już nie istniał. Budynki "Chrobrego" na Fabrycznym wyburzono między 2000 a 2002 rokiem (została tylko wieża szybowa), zaś "Mieszko" został zlikwidowany jeszcze wcześniej.
Ale spójrz na to zdjęcie - przedstawia ono panoramę zakładów "Chrobry" właśnie od strony dworca Fabrycznego - zabudowania biegną wzdłuż stacji i linii.
http://wroclaw.hydral.com.pl/362719,foto.html
Wysłany: 27-12-2011, 15:32 FAJNA MAPA
Super Mapa,przynajmniej po screenach jak dla mnie bardzo fajnie zrobiona,choć terenu nie znam prawie ze wcale,kilka razy przejezdzałem.
Wypuscisz ja na szerokie wody zeby mozna bylo ja pobrac?
Bardzo ładnie Rewelacja znam te tereny i pieknie to odwzorowałeś
Dzięki Trochę doskwiera brak dedykowanych budynków, bo te wałbrzyskie były dość specyficzne, no ale ponieważ nie istnieją, to jakoś trzeba sobie radzić...
A może ktoś z modelarzy wykonałby wieżę szybową "Chrobrego"? I wieże szybową typu Malakow? (nadałaby się na "Staszica"). Te dwie wieże jeszcze stoją.
Cytat:
Wypuscisz ja na szerokie wody zeby mozna bylo ja pobrac?
Z wydaniem wiążą się dwa problemy:
1) Prace nie są ukończone
2) To nie moja mapa, a jedynie przeróbka połączonych map kilana i stiga, tak więc przede wszystkim autorzy musieliby wyrazić zgodę.
O ile pamiętam, zrobiłem też na tej swojej przeróbce jakąś drobną zmianę otoczenia stacji w Żarowie, i rozgrzebałem parowozownię w Jaworzynie. Ale skupiam się przede wszystkim na Wałbrzychu. Przeleciała mi też przez głowę myśl o dobudowaniu do kompletu szlaku Szczawienko-Boguszów przez Szczawno, ale obawiam się, że może to być ponad moje siły - jednak co innego uzupełnianie otoczenia, a co innego budowa mapy.
Ja mam jedno pytanie natury formalnej. Czy założyciel wątku dogadał się z autorami map w kwestii publikacji swojej wersji? Pytam, bo dobrze byłoby uniknąć sytuacji, że mapa nie ma zgody na publikację, a na forum istnieje obszerny o niej temat.
Ja mam jedno pytanie natury formalnej. Czy założyciel wątku dogadał się z autorami map w kwestii publikacji swojej wersji? Pytam, bo dobrze byłoby uniknąć sytuacji, że mapa nie ma zgody na publikację, a na forum istnieje obszerny o niej temat.
Już pisałem o tym w temacie o Sudetach. Po skontaktowaniu się pośrednio ze Stigiem, jego zdanie:
"Jeśli ktoś poprawi mój syf [...] to jestem gotów zrzec się praw autorskich"
Dopytać się zawsze można to nie kosztuje, tyle że ostatnia wizyta Stig360 2011-11-15. Jedynym wyjściem jest chyba kontakt z Bartoszq3 (z tego co pamiętam to pomagał przy realizacji projektu i ma kontakt z autorem, co potwierdza). Pozostaje sprawa Kilanzioma, który nie jest raczej zainteresowany sprawą. Wnioskuje to po ciszy w temacie o Sudetach
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 29-12-2011, 19:16, w całości zmieniany 2 razy
Myślę, że powinieneś zacząć od wyjaśnienia tej sprawy. Nie wiem jak z kolegą Stigiem, wiem natomiast, że użytkownik Kilanziom jest aktywnym twórcą sceny i tego forum. Może warto zapytać się przez PW o zgodę?
Ale chłopie, jak się bawisz w przemysł to rob to dokładnie. Z tymi sortownia Focha czy Wirka to żeś tak dowalił, jakby w Wałbrzychu były kopalnie pokroju Czeczotta czy Halemby z wydobyciem 25.000 ton na dobę. Weź to to zmniejsz o połowę. Tam ledwie 4-5 tys ton na ruch ciągneli. Uważaj też na wielkość piecowni koksowni. Wiem, że trzeba oddać ich wielkość. Taka Vitoria ma 5 baterii typu Otto Vi-75, ale one mają po 35 komór, natomiast jedyna bateria jaka jest czyli Ja-65 z Jadwigi ma ich w modelu 56. Cieżkiego tematu się podjąłeś. I wywal od razu ten szyb wbudowany, bo pasuje on jak nie wiem co. Mam na myśli ten przy Wałbrzychu Głównym.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-12-2011, 22:49
Ja nawet bym był skłonny pomóc i wesprzeć (i w ogóle) takie projekty, ale na jakichś zasadach.
W "Projekt Sudety / Jesień '1976" wsadziłem kilka lat pracy, wyjazdów, dokumentacji, grzebania po archiwach, zdobywania materiałów i bardzo długiej męczącej i żmudnej składaniny w TRS. Sam ten fakt wskazuje na to, że jeśli ktoś (ktokolwiek) chce z tej pracy skorzystać (w jakikolwiek sposób) to efekty tych działań nie mogą być gorsze niż przedstawia oryginał projektu.
Wizualna jakość, wierność oryginałowi, najwyższa możliwa ilość użytych obiektów dedykowanych (głównie nastawnie, dworce itp) były atutem tego projektu, który wg. mnie do dziś czyni go jakkolwiek 'atrakcyjnym' wśród map.
-Katastrofalny poziom teksturowania i łączenia tekstur torowiska z podtorzem (autentycznie bardzo brzydko to wygląda - o realiźmie wizualnym nawet nie marząc). W tle znów te paskudne drzewa 3d walące po twarzy swoją jaskrawą pikselozą jakby były tematem głównym tej gry - z tym coś trzeba zrobić bo to psuje projekt.
Teksturowanie - tu go właściwie nie ma, a to podstawowy walor oryginału mapy. Poziom dodanych fragmentów nie powinien być gorszy od moich jeśli ma moje jakkolwiek wykorzystywać.
Znów kompletne fiasko spasowania podsypki z podtorzem. Nigdzie na żadnej kolei w oryginale nie znajdziesz torowiska 'wyrżniętego' nożykiem od otoczenia tak straszliwie jak na tym obrazku (a już na pewno nie na mojej mapie gdzie spasowanie tego było niczym punkt #1 honoru powstańca).
Kopalnia w tle trąca naiwnością. Polecam postudiować opracowanie elektrociepłowni w Trutnovie na jesiennej edycji projektu celem zapoznania się ze sposobami budowy obiektów tego typu 'lekko i sprawnie'.
Dzięki za krytyczne uwagi. Rzeczywiście mnóstwo pracy przede mną, i nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie, bo TRS jest dla mnie zajęciem pobocznym...
Oczywiście że to teksturowanie wygląda fatalnie, być może faktycznie błędem było wogóle branie się za podmianę torów - obawiam się że nie dam rady ogarnąć oteksturowania podsypek na całej mapie, więc projekt już tu raczej upada.
Co do układu kopalni "Mieszko" - o ile wierzyć planowi z lat '40 dostępnemu na hydralu to tak właśnie m/w wyglądała - szyb, a obok niego duży budynek przeróbki i sortowni, plus kilka mniejszych typu jakieś szopy narzędziowe etc...
Podstawowym problemem, który chyba podważa jednak sensowność moich działań (poza dłubaniem dla własnej przyjemności) jest brak obiektów dedykowanych- ogólnie w TRSie z obiektami przemysłu węglowego jest krucho - i co gorsza, bardzo trudno będzie je wymodelować, ponieważ brak materiałów, a same obiekty od dawna nie istnieją...
KWK Kebab ma całkowitą rację, że te budynki których użyłem nie pasują do Wałbrzycha, tyle że innych nie ma, a nie czuję się na siłach tworzyć modele w gmaxie...
Uwzględniając wszystko powyższe stwierdzam, że na 99% nie będę w stanie dorównać poziomowi kilana, a moja twórczość chyba jednak nadawałaby się najwyżej do "map fikcyjnych" więc z mojej strony chyba możemy uznać projekt za anulowany, a temat zutylizować. Niepotrzebnie wyskoczyłem z tymi screenami, ale teraz widzę ile mi jeszcze brakuje.
Ostatnio zmieniony przez adamstan 02-01-2012, 00:10, w całości zmieniany 1 raz
Adamstan ja bym się nie poddawał. Pobaw się na początek teksturami współgrającymi z podsypką torów i pokaż kilka screenów. Sam pomysł jest bardzo ciekawy, masz "błogosławieństwo" autora + jego rzeczowe uwagi; nikt przecież nie stoi ze stoperem i każe Ci to robić na akord. Na spokojnie.
MSPANC, Ryhu jesteś niesamowity ;-))
Cytat:
Bardzo ładnie ;-) Rewelacja znam te tereny i pięknie to odwzorowałeś ;-)
kontra
Cytat:
Szczerze : uważam że te tory trochę nie pasują. Na tej trasie są stare tory. (choć obecnie w wymianie). Myśle że tory FMA by lepiej pasowały. :-)
No pewnie będę dalej dłubał, tylko nabrałem poważnych wątpliwości, czy kiedykolwiek to się nada do publikacji. Bo żeby dorównać realizmowi oryginalnych "Sudetów" to jednak potrzebne będą budynki dedykowane, jako że wałbrzyskie zakłady były dość specyficzne. A bardzo ciężko będzie je zrobić (o ile to w ogóle możliwe), ponieważ nie istnieją. Być może na podstawie zdjęć coś na wzór udałoby się wyrzeźbić, ale to dłuuuuuuga droga, no i dalej z realizmem może być słabo....
W każdym razie próby będą trwały, ale kiedy będę w stanie pokazać następne obrazki, nie umiem powiedzieć.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-01-2012, 12:03
adamstan napisał/a:
No pewnie będę dalej dłubał, tylko nabrałem poważnych wątpliwości, czy kiedykolwiek to się nada do publikacji. Bo żeby dorównać realizmowi oryginalnych "Sudetów" to jednak potrzebne będą budynki dedykowane, jako że wałbrzyskie zakłady były dość specyficzne. A bardzo ciężko będzie je zrobić (o ile to w ogóle możliwe), ponieważ nie istnieją. Być może na podstawie zdjęć coś na wzór udałoby się wyrzeźbić, ale to dłuuuuuuga droga, no i dalej z realizmem może być słabo....
A ja nie widzę z tym problemu, wystarczy zebrać odpowiedni materiał archiwalny, resztę można odtworzyć. Szukaj książek, archiwalnych zdjęć, nawet rysunków. IMO to bardzo ciekawe wyzwanie.
A ja nie widzę z tym problemu, wystarczy zebrać odpowiedni materiał archiwalny, resztę można odtworzyć. Szukaj książek, archiwalnych zdjęć, nawet rysunków. IMO to bardzo ciekawe wyzwanie.
A jak już będzie jakikolwiek materiał poglądowy to można poszperać u kolegów za zachodnią granicą lub południową. W końcu i jedni i drudzy mieli wpływ na urbanistykę tych terenów to może i coś nadającego się w te rejony by się u nich znalazło.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-01-2012, 19:05
Ja bym nie dramatyzował. Powstała tak ogromna liczba obiektów z Dolnego Śląska, że stosując je umiejętnie można uzyskać bardzo realistyczne - w zasadzie dedykowane efekty. Zwłaszcza nastawnie, dworce i wiaty peronowe. Chyba nie ma takiej jakiej nie da się odtworzyć.
Natomiast teksturowanie, spójność użytych dodatków, realizm i użytek odpowiedniego kanonu dodatków to rzeczy na które kładę największy nacisk. To musi być super.
Zwłaszcza nastawnie, dworce i wiaty peronowe. Chyba nie ma takiej jakiej nie da się odtworzyć.
Owszem, ale moja przeróbka polega w zasadzie przede wszystkim na budowie nieistniejących już wałbrzyskich kopalń i koksowni - a z takim obiektami jest krucho, KWK Kebab słusznie wskazał, że obiekty wielkich górnośląskich kopalń wcale do Wałbrzycha nie pasują, a innych nie mamy, i właśnie na ten temat dramatyzuję
Wymiana torów to był efekt uboczny, jak się okazało nie najszczęśliwszy...
Co do drzewek 3d pofiga, to odbieram je zupełnie inaczej - krótko mówiąc niestety podobają mi się. Z resztą zastąpiłem nimi tylko te drzewka 2d, które błędnie/brzydko wyświetlają mi się w TS2010.
drstrach zapodał wyzwanie, i myślę, że spróbuję je podjąć - nauczyć się gmaxa, i zrobić modele obiektów wałbrzyskiego przemysłu węglowego. Ile wyjdzie, tyle wyjdzie, zawsze to będzie jakiś pożytek dla wszystkich nawet gdyby projekt przeróbki mapy okazał się fiaskiem. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to hop-siup, więc pewnie nieprędko to nastąpi.
Przepraszam za zamieszanie.
Ostatnio zmieniony przez adamstan 03-01-2012, 20:18, w całości zmieniany 1 raz