Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 15-10-2011, 13:32 Problem z Menu i grą
Witam
Ostatnio po zakupie nowego dysku, postawieniu systemu, sterowników postanowiłem zainstalować na nim TR2010, zainstalowałem do niego patche itp., po upewnieniu się, że działa zgrałem zarchiwizowany z innego dysku folder Userdata, wszystko działało normalnie, aż po którymś uruchomieniu wszystko szlag trafił mówiąc delikatnie. Zamieszczam screeny:
Jak widać to się dzieje z Menu gry, ale uwaga nie zawsze, czasami się otwiera normalnie, a te kwiatki pojawiają się przy wychodzeniu z gry innym razem meny normalnie się wyświetla , tylko że cały obraz się trzęsie i lata na wszystkie strony w menu jak i czasami w grze.
Co ja z tym mam robić, mam wszystko zainstalowane jak na innym dysku a mimo to tam wszystko działa a na nowym dysku nie, dałem kumplowi dysk do sprawdzenia i mówi, że dysk jest ok, więc co tutaj nie jest ok, co robić ?
PS. Mój sprzęt to AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+, 4 GB ram-u, Nivida GeForce 9600 GT, Windows Home 32-bity z SP3 i najnowsze aktualizacje do windy.
_________________ Kto pyta nie błądzi..
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 15-10-2011, 13:36, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 16-10-2011, 13:34
Bardzo was proszę, czy coś z tym się da zrobić, powiedzcie może chociaż, na co mam zwrócić uwagę, czy może coś po prostu przeinstalowywać ? Stawiać Windows od początku , czy jeszcze raz instalować jakieś sterowniki, przeinstalowywać TRS-a ?
Sorry,że post pod postem, ale na jaw wyszły u mnie nowe fakty, loki z takim czymś (poprzedniego problemu dalej nie udało mi się naprawić i cały czas mnie denerwuje i uniemożliwia grę) :
Dodam,że przed przerzuceniem tych dodatków z folderem userdata na poprzednim dysku działały normalnie. Co jest z tym grane ? Czego to jest wina ? Kompa, TRS-a czy czego? Do kogo mam się zwrócić z tym problemem ?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2011, 13:40
Wygląda to na problem z alfą, może to powodować albo uszkodzony układ na karcie graficznej (rzadziej), albo drivery (częściej). Ja bym napisał do Auran Helpdesku, może coś Ci doradzą.
Wysłany: 16-10-2011, 14:02
Gdyby był problem z kartą graficzną ( uszkodzona) to te błędy były by raczej na każdym z dysków, który byłby podpięty w moim kompie razem z tą kartą a TRS2010 na innym dysku działa ok.
Sterowniki, ok tylko do czego konkretne do grafiki, instalowałem je razem z płyty dołączonej do karty graficznej już na 2 swoich dyskach, która mam niezależne w kompie i na obu działa wszystko bez problemu, natomiast na tym który sobie zakupiłem ostatnio nie.
To nie problem ściągnąć sterowniki, tylko do czego konkretnie, grafiki, czy jeszcze do czegoś innego ?
Chciałbym zrobić wszystko co mogę teraz zrobić, sam to poprawić, a jak to nic nie da to będę pisał do auranu, ale najpierw chciałbym wiedzieć, czy ja coś sam mogę obecnie z tym zrobić ?
Wysłany: 16-10-2011, 14:41
Podjąłem decyzję, pisze do Auranu.
Z racji mojego słabego angielskiego, chciałbym aby ktoś znający ten język poprawił może nieco moje wypociny z google translate, tak aby mniej więcej zgadzało się z tym, co tutaj napisałem po polsku (oczywiście do wiadomości dołączę jeszcze screeny):
I have quite a serious problem with the operation of TRS 2010. After purchasing a new hard drive and installed on the TRS 2010 and installing the patch to version 44088 and pasting the UserData folder with additives, which had already been installed in the TS2010 I have serious problems.
Previously, on the same computer but on another hard drive everything worked normally, there was this strange errors and problems. Even now, after connecting the old drive with the TS2010 do not have these problems. While they are still on the newly purchased and installed TS2010 drive. I installed all the necessary drivers, I gave up the drive to verify that everything seems fine (HDD and drivers). However, despite the TRS referred to these strange errors:
What should I do with it? Is there anything else I should install some drivers?
My Computer:
AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000 +, 4GB RAM, GeForce 9600 GT Nivida, Windows Home 32-bit with SP3.
Czy coś jeszcze tam dopisać ? Czy ten tekst jest w i miarę poprawny gramatycznie itp?
Imo-mimo kilku błedów gramatycznych chłopcy auranowcy zrozumieją bez problemu co napisałes. Z resztą niektórzy ich rodacy pisza naprawde fatalnie po angielsku a Ty wyłuszczyłes klarownie o co chodzi :D. Wyślij to i czekaj na odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 16-10-2011, 22:18, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 17-10-2011, 09:26
Wysłałem wczoraj późnym wieczorem tą swoją wiadomość "Auranowcom", odpisali mi coś takiego.
,,Your Ticket has been received and a member of our staff will review it and reply accordingly. We are currently very busy and will endeavor to answer your ticket within 5 days. Listed below are details of this Ticket.''
Czyli trzeba czekać na to aby jakiś żywy człowiek z Auranu spojrzał na ten mój problem i napisał co dalej robić.
Czy może jeszcze spróbować i napisać o swoim problemie na forum Auranu w dziale TS2010 ?
a pewnie, koniec języka za przewodnika :)) Może ktoś miał podobny problem. Ostatecznie forum auranu ma znacznie szersze spectrum czytelników.
Poprawiłem trochę tekst. Nie rozumiem tego zdania:
"Previously, on the same computer but on another hard drive everything worked normally, there were these strange errors and problems." - poprzednio na tym samym komputerze ale na innym twardym dysku wszystko pracowało normalnie, tam były te dziwne błędy i problemy... - co autor miał na mysli? :) Poza tym zachęcam do nie uzywania słowa normally w kontekście ze cos było ok. Anglosasi spod korony brytyjskiej znacznie bardziej lubią słowko: correctly. :)
I have quite a serious problem with the operation of TRS 2010. After purchasing a new hard drive and installing the TS2010 on and installing the patch to version 44088 and pasting the UserData folder with add-ons, which had already been installed in the TS2010 I have following problems:
Previously, on the same computer but on another hard drive everything worked normally, there were these strange errors and problems. [nie kumejszyn tego]Even now, after connecting the old drive with the TS2010 doesn't have these problems. While they are still on the new HDD and installed TS2010 drive. I installed all the necessary drivers, I gave up the drive to verify that everything seems fine (HDD and drivers). However, despite the TRS referred to these strange errors:
Ostatnio zmieniony przez Jacek 17-10-2011, 09:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 17-10-2011, 09:47
Chodziło mi oto, że mam w kompie kilka dysków ( HDD, nie partycji) dokładnie 2. Na dysku, który ma już ok 5 lat ( jest trochę mały na moje potrzeby) TS2010 działał normalnie (ten sam system, sterowniki itp).
Kupiłem sobie nowy dysk 500 GB, postawiłem na nim system, sterowniki i TRS nie działa, na tym nowym dysku ze świeżo postawionym windowsem.
Z racji tego, że te 2 dysk są podpięte do tego samego kompa ( ale nie jednocześnie) na złącze sata jest podpięty kablem transmisyjnym zawsze tylko 1 dysk.
(Myślę, ze już jasno to wyłuszczyłem nie to co po angielsku )
Uważam, że problem nie leży po winie mojego kompa (hardware), ale coś się może kaszanić z dyskiem, lub też po stronie jakiegoś sterownika, lecz system stawiał mój kumpel, który zna się na kompach od podszewki, więc tutaj nie ma mowy, że coś nie dograł, (pierwsze jak zaczął pojawiać się ten problem kumpel sprawdził mi dysk swoimi programami diagnostycznimi i powiedział mi, że z dyskiem jest ok, nie pytałem się go niestety o działanie TRS-ów, bo jak wiadomo jak ktoś nie siedzi w tym biznesie, to będzie się raczej mało znał na problemach, które dolegają TS2010.
I have quite a serious problem with the operation of TRS 2010. After purchasing a new hard drive and installing the TS2010 on and installing the patch to version 44088 and pasting the UserData folder with add-ons, which had already been installed in the TS2010 I have following problems:
Previously, on the same computer but on another hard drive everything worked correctly, Even now, after connecting the old drive with the TS2010 it doesn't have these problems while they are still on the new HDD and installed TS2010 drive. I installed all the necessary drivers, I gave up the drive to verify that everything seems fine (HDD and drivers). However, despite above the TRS referred to these strange errors:
Wysłany: 18-10-2011, 09:38
Dostałem kilka odpowiedzi na forum Auranu, http://forums.auran.com/t...ead.php?t=80490 , z tego co sobie sam przetłumaczyłem wynika, że ten problem się zdarza, przez (małą ilość pamięci ?, windows 32-bit ?, czy coś nie od kliknięte w opcjach ?)
Mam ogromną prośbę skierowaną dla użytkowników znających język angielski, czy nie zechciałby ktoś zerknąć na ten mój temat na forum Auranu i na polski mi wyłuszczyć co radzą mi Ci goście z forum, ponieważ po moim przetłumaczeniu, mam trochę wątpliwości. Są tam raptem tylko 3 małe posty w odpowiedziach, więc nie powinno być tego dużo, a osoba dobrze znająca język przetłumaczy to w mig.( sprawdzałem też w google tłumacz, ale za bardzo nie kapuję tego co ten tłumacz google mi przetłumaczył ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Odpowiedźi z Forum Auranu:
---------------------------------
I get the same problem when I run a large route in WINXP with TRAINZ 2010. It does not happen with WIN7 Ultimate which I also have in a separate partition on my hard drive. I think it may be caused by the memory limitations of WINXP 32bit. Try running Trainzdiag (located in the bin folder) and see what it tells you.
tomurban
--------------------------------------------------------
I very occasionally get this problem in 2010 and I don't know the cause. I have noticed that sometimes in the Options/Advanced Options Tab, Disable Hardware TL check box has for no reason become ticked. By unticking this box and restarting Trainz from scratch the problem has gone.
Scottish
-------------------------------------------------------------
Scottish: Are you by any chance running WINXP 32bit? If so, there is a common connection. When it occurs, I have to shut TRS 2010 down. Fortunately, I have memorized where the exit buttons are located because you certainly cannot read them. For this reason I have pretty much stopped using WIN XP for TRS except to download or install assets with CMP.
tomurban
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 18-10-2011, 09:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 18-10-2011, 15:41
Szymon, ale mi nie chodziło o to żebyś szukał porad na forum Auranu, tylko w Auran Helpdesk, zapłaciłeś za oryginał TS2010, to niech Australijczycy trochę zapracują na swoją pensję.
Wysłany: 18-10-2011, 16:03
Drstrach: przeczytaj co napisałem parę postów wyżej
Wysłałem do helpdesku już wiadomość o swoim problemie, ale z racji tego ,że jestem przezorny, a na odpowiedź od auran helpdesku muszę jeszcze czekać 4 dni postanowiłem też napisać na forum auranu.
Jak widać coś tam odpowiedzieli na forum http://forums.auran.com/t...ad.php?t=80490, tylko (jak dla mnie nie jasno co może być powodem, może ty doktorze, ostatecznie mnie upewnisz czy dobrze myślę co jest powodem :
(małą ilość pamięci ?, windows 32-bit ?, czy coś nie od kliknięte w opcjach, bodajże sprzętowe tl, czy coś takiego ?)
Edit: dostałem właśnie przed momentem odpowiedź z supportu :
Good afternoon Simon,
Can you first do an Extended Database repair via Content Manager.
Can you then please rephrase the ticket. Is the issue occurring on a single installation or on several?
Can you also let me know the specifications of your PC.
I look forward to hearing from you.
Kind regards,
I teraz pytanie czy wystarczy odpowiedzieć na tą wiadomość z poziomu e-mail, czy znów przez submit ticket na auran heldesku ?
Ta załączona wiadomość po polsku oznacza, żeby zrobić naprawę bazy danych ( naprawa przez CMP) ?
Oraz temu gościowi chodzi o to, czy mam ten problem na kilku instalacjach, i ,abym podał secyfikacje komputera, co mam mu podać, już podałem to co napisałem w tym temacie (procek, grafika, Ram, windows) co jeszcze może go interesować ?
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ jestem zmuszony używać google translate z racji swojego niezbyt wyśrubowanego ang.
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 18-10-2011, 16:17, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 18-10-2011, 16:38
szymon9263 napisał/a:
I teraz pytanie czy wystarczy odpowiedzieć na tą wiadomość z poziomu e-mail, czy znów przez submit ticket na auran heldesku ?
Całą dalszą korespondencję prowadzisz przez mail
szymon9263 napisał/a:
Ta załączona wiadomość po polsku oznacza, żeby zrobić naprawę bazy danych ( naprawa przez CMP) ?
Masz wykonać rozszerzoną naprawę bazy danych, oczywiście z poziomu CMP.
szymon9263 napisał/a:
Oraz temu gościowi chodzi o to, czy mam ten problem na kilku instalacjach, i ,abym podał secyfikacje komputera, co mam mu podać, już podałem to co napisałem w tym temacie (procek, grafika, Ram, windows) co jeszcze może go interesować ?
Pyta się czy problem występuje na jednej instalacji, czy na kilku. Co do konfiguracji, to nie podałeś jakiego masz zainstalowanego Windowsa.
Wysłany: 19-10-2011, 15:58
Drstach, dzięki za odpowiedź i upewnienie mnie co do treści e-maila z auranu, napisałem im, że mam Windowsa XP Home 32-bit, musiałem zapomnieć o tym napisać
A więc sprawa ma się u mnie następująco :
Zrobiłem co mi powiedzieli, czyli naprawa bazy danych, nie przynosi to żadnego efektu,
Reinstalka TRS nic nie pomogła.
A teraz moje spostrzeżenia, i pytanie do ludzi mających TS2010.
1. Jak wiadomo TS2010 zajmuje (wraz z wbuowanymi dodatkami, bez żadnych dodatków dodanych przez nas) zajmuje 7,57 GB, i tyle też zajmuje u mnie, natomiast po patchowaniu gry do wersji 44088 na dysku ubywa mi ok 8 GB wolnego miejsca, lecz o dziwo folder TS2010 ma dalej 7,57 GB,a na pustym dysku jest zajęte 15 GB, pytanie tak powinno być ? Takie rzeczy nie działy się u mnie przy poprzednich instalacjach TRS, może z tego biorą się u mnie te problemy.
2. Całe moje problemy z TRS ( trzęsienie się obrazu, krzaczki zamiast liter ( screeny na początku tematu)) zaczynają się, kiedy tylko uruchomię grę przez CMP, potem abym mógł normalnie zagrać w TRS muszę ponownie uruchomić kompa, ponieważ jak dostaję takie kwiatki, to nic nie pomoże , ile razy będę uruchamiał TRS przed restartem kompa, to nie będzie działał poprawnie.
Czy te moje spostrzeżenia mogą coś naprowadzić na to co jest powodem tych błędów gry ?
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 19-10-2011, 15:58, w całości zmieniany 1 raz