FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[jaki?] komputer do 700zł
Autor Wiadomość
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-01-2012, 19:49   

Neri zobacz na ten filmik, gierka z końca zeszłego roku, korzystająca z DX-a 11: http://www.youtube.com/watch?v=PMLAU7eKRSo.
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-01-2012, 08:41   

Alana wydaje mi się, że do trainza ten sprzęt powinien być ok :) przynajmniej w tej granicy cenowej na pewno nie będziemy mieli nic lepszego.

Ceny na dziś:
A8-3870 - 512zł (wczoraj był już za 507zł)
Asus F1A55-M - 296zł
RAM 1600mhz amd - 93zł
---------------------------------
901zł

Myślę, że jak złoty się jeszcze troszkę umocni to może zejdziemy do poziomu 850zł :)

Ceny innych APU na dziś:
A6 X4-3670 - 433zł
A6 X4-3650 - 426zł
A6 X3-3500 - 313zł
a najtańszy a4 x2-3300 za 217zł :)

Co do alternatywy na intelu:
i3-2100 - 450zł
MSI H61M-E33 - 238zł
RAM - ok 90zł
Vertex3D Radeon HD4850 1GB DDR5 PX 256BIT - 280zł
------------------------------------------------------------------
~1058zł

Ciekawe jak dużą różnice otrzymamy za te 150zł :)
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2012, 09:02   

Pysi ale w kombinacji Intela masz już pełnoprawną grafikę, a w AMD A8-3870 masz AMD HD 6550D, czyli mniej więcej odpowiednik 4550, kartę słabszą nawet od NVidii 8600 GT. Jedyny plus konfiguracji AMD, to 8 rdzeniowy proc, który i tak nie będzie wykorzystywany w Trainz.
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-01-2012, 09:13   

a8-3870 ma 4 rdzenie :)
Z drugiej strony do apu zawsze potem można dołożyć zewnętrzną grafike (6570 albo 6670 w przypadku A8) i wtedy za 1200zł mamy małego potworka :)
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2012, 09:19   

pysi napisał/a:
a8-3870 ma 4 rdzenie :)

Fakt, nie wiem skąd mi się ta ósemka wzięła, pewnie z ACTA :-)
IMO nie trzeba koniecznie brać 3870, 3850 w zupełności wystarczy, różnica 0,1GHz.
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-01-2012, 09:21   

3870 ma odblokowany mnożnik. Zreszta 3850 jest u nas praktycznie niedostępny a różnica w cenie minimalna.
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 26-01-2012, 10:11   

Tia tylko ze sztuczka polega na zalatwieniu Radkowi cos za 600zl +/- 10zl wiec to co proponujesz pysi odpada.
_________________
MEOW!
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-01-2012, 10:35   

pare stów w jedną czy drugą, co tam :)
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 26-01-2012, 14:25   

pysi napisał/a:
pare stów w jedną czy drugą, co tam :)


Ooo. Znaczy dołożysz mi się te 5 stówek do zestawiku z Intelem? :-) Co tam parę stówek :-)

P.s. Armio czerwona, weźcie się sami wymoderujcie, bo tak się rozpędzacie, że już jesteśmy dobrze ponad tematem wątku, że o moich założeniach nie wspomnę :-P Dla przypomnienia - [jaki?] komputer do 700zł. Bo pójdę po Żółwia :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 26-01-2012, 14:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-01-2012, 17:01   

A6-3500 = 291zł
Asus F1A55-M - 289zł
AMD 4gb ddr3 1600mhz- 89zł
===================
=669zł
z wysyłką będzie prawie 700zł :)
ceny z dziś z techplanet.pl
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 26-01-2012, 17:42   

Ceny netto czy brutto - jak mi koles z ESC patrzal ceny zestawiku to tez mu wyszlo ladnie - dopuki w domu nie spojzalam na kartke ze to sa ceny bez podatku.
To samo co proponuje Pysi w Gdanskim ESC - 819zl
Pozostaje jeszcze jedna sprawa - czy zestaw spelnia SWIZ czyli czy jest ide + 1 PCI wzglednie 2x PCI zwykle, w obu wypadkach zalozenie grafiki PCI-E nie moze kolidowac z wykozystaniem tych zlacz. A to to juz slabo widze.

Radek - czy w gre wchodza czesci uzywane, bo z nowych to z tego co widze bieda i nedza.
_________________
MEOW!
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 26-01-2012, 17:46   

Neri napisał/a:

Radek - czy w gre wchodza czesci uzywane, bo z nowych to z tego co widze bieda i nedza.


Jak najbardziej. Kupuję prywatnie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2012, 17:48   

Na tej płycie Asusa po wsadzeniu grafy w PCI-E x16 zostanie jedno złącze PCI i PCI-E x16 (tak jest napisane w specyfikacji), zresztą można sobie poczytać tutaj: http://pl.asus.com/Mother...ket_FM1/F1A55M/.
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 26-01-2012, 18:26   

@Alana
Ceny przezemnie podane są cenami brutto
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 26-01-2012, 18:37   

Ladnie.

Radek - mam tu mobke http://pl.asus.com/Mother...s/M3N78EM/#CPUS z zintegrowana grafa i procesorem jednordzeniowym amd.
Chce dranstwo przetestowac, konkretnie kontroler SATA czy bedzie spelnial moje oczekiwania co do zachowania sie "do celow serwisowych", jezeli nie to plyta bedzie do pogonienia. Sprzet jak wiekszosc u mnie - odpady z modernizacji i naprawy wiec puki nie sprawdze to nie moge dac zadnej gwarancji, a po sprawdzeniu tylko taka ze dziala w momencie sprzedazy.
_________________
MEOW!
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 26-01-2012, 19:11   

Neri napisał/a:
Radek - mam tu mobke http://pl.asus.com/Mother...s/M3N78EM/#CPUS z zintegrowana grafa i procesorem jednordzeniowym amd.


Ooo. Ma wsio z SIWZ, nawet fajer-łajer, espedif i hadeemi się dopatrzyłem - przyda się :-) Proc zawsze można dokupić i wetknąć inny, zresztą 99,999999% mojej pracy to rzeczy "1-wątkowe" :-) A jakiś pamięciownik 4G mi wymyślisz? Zresztą jak używka to budżet obejmie na 100%, na lodzie mnie nie zostawisz, mam nadzieję. I pytanie "jednoznakowe": $? Jak się nie chcesz chwalić to pw.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 29-01-2012, 15:54   

Ja się dołączę, szukam czegoś najtańszego dla teściowej ...

59zł - DDR3 2GB 1333MHz Kingston CL9 http://www.gral.pl/Kingston+2GB+DDR3-1333_996.html
234zł -
MSI A55M-P35, AMD A55, DDR3, mATX, FM1 http://www.gral.pl/MSI+A55M-P35+FM1_329.html
229zł -
AMD APU A3-3300 BOX (2.5GHz, Dual Core, 65W) http://www.gral.pl/AMD+AP...+5+GHz_017.html
---
522zł total

Z tym graniem to ja rozumiem, jeżeli ja mam w kompie dwa wiatraki wielkości talerzy deserowych to jak to "obskoczy" jeden mały wiatraczek? :)
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto

Wysłany: 03-02-2012, 14:56   

Mniszek chcesz E3300 + co tam sie do bigosu nawinie tzn moj stary komp?

---

A co do kompiszcza to zestawik jaki mi wyszedl tzn Asus M3N78EM + AMD Phenom x3 8450 + lacznie 4gb RAMu + GF 7300GT bije na glowe wszystko co mialam w reku na prockach i plytach glownych Intela. A i jeszcze dran nie jest podkrecony na tyle na ile zawsze intele podkrecalam.

Radek - jezeli bysmy siedli do alledrogo i poszukali podobnej plyty [ten sam chipset] i procka to bys mial super kompa za grosze. A co do tej sztuki to raczej z lapek latwo nie wypuszcze.
_________________
MEOW!
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-02-2012, 15:10   

Neri napisał/a:


Radek - jezeli bysmy siedli do alledrogo i poszukali podobnej plyty [ten sam chipset] i procka to bys mial super kompa za grosze. A co do tej sztuki to raczej z lapek latwo nie wypuszcze.


To w niedzielę postaram się wpaść, sie zobaczy.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 10-02-2012, 19:18   

Dobra panowie, mój stary komp wk%$#@^ mnie dziś tak bardzo ze wrrrr.....
Jutro może będę miał kartę graficzną na podminakę żeby sprawdzić czy to aby na pewno grafika jest powodem tego całego problemu.
Teraz nie wiem co robić:
1. Kupić nową grafikę? Na uwadze mając to, żeby mój dość skromny 400w zasilacz dał rade :)
Chyba skusił bym się na tą kartę za ~280zł
http://techplanet.pl/prod...irt3,29824.html
Gorzej chyba nie będzie niż teraz

2. Kupno amd o którym mowiłem za ~900zł
CPU: A8-3870
Mobo: GIGABYTE GA-A55M-S2HP AMD A75
Ram: 4gb 1600mhz
nagrywarka dvd na sata

3. Coś innego na intelu, ale raczej nie zmieszczę się z niczym sensownym do trainza za 900zł

Ze starego kompa przechodzi dysk i zasilacz (400w modecom feel III)
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-02-2012, 19:45   

IMO pkt. 2 jest najlepszym rozwiązaniem.
Zakup samej grafiki ATI HD4850 nie jest najlepszym rozwiązaniem, to już trochę leciwa grafika (odpowiednik NVidii 9800GT) i mimo, iż w niektórych rankingach wypada lepiej od ATI HD6670, to ta druga jest lepsza w nowszych gierkach. Problem może też być z zasilaczem, szczególnie jeśli ma już trochę lat i jego sprawność spadła, przy TDP 100% może Ci wtedy zabraknąć mocy (nie łudźmy się, Feel to nie jest jakaś marka słynąca z jakości podzespołów).
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 10-02-2012, 20:18   

Doktora rada jak najbardziej na miejscu. Przy takim zasilaczu będą problemy. 500W to niestety teraz minimum. Twój jak będzie pracował na max, to może zrobić taki klops w blaszaku, że oszczędności na jego zakupie nie pokryją strat. Niestety wymiana jednego elementu pociąga za sobą dostosowanie innych.
 
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 11-02-2012, 10:31   

Jeszcze jedno pytanie, niektóre płyty mają zasilanie procka w postaci 4-pin 12V a inne 8-pin. Płyta która podałem wyżej ma 4-pinowe więc problemu nie ma (w zasilaczu mam tylko 4pin) a inna
http://techplanet.pl/prod...ddr3,26013.html (ma więcej złącz pcie, w sumie przydatna sprawa) ma już 8-pin. Teraz nie wiem czy takie coś wchodzi w gre i pójdzie na pojedynczym 4-pin czy proc nie ruszy. Jakieś sugestie?
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 946
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 11-02-2012, 10:56   

Pójdzie spoko, bez obaw. U mnie mam takie zasilanie.
 
 
pysi
znawca
Krzysiek



Pomógł: 97 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 1966
Skąd: Tarnów
Wysłany: 12-02-2012, 11:18   

Z głupia zainstalowałem dziś dirta3, wg testów na różnych stronach w rozdzielczości:
DiRT 3: 1680 x 1050
[średnie kl./s] Ustawienia wysokie, AA x0

mamy ok 33kl./s

u mnie parametry takie same, tyle ze AAx2 i ramu tylko 2gb a nie 4
klatek miałem ok. 40

chyba ciesze sie ze kompa nie zmienilem :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group