FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[jaki?] komputer do 2.000zł
Autor Wiadomość
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 290 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4213
Skąd: Gościcino Centralne

Wysłany: 19-11-2012, 14:49   

D_M napisał/a:

Może warto całkiem zrezygnować z HDD na korzyść SSD :?:

Musimy tylko kupić odpowiednio większy, na pewno powyżej 128GB


Pod Trainzowanie? Eeee. 128 giga starczy na wszystkie wersje na raz :-) Poza tym dyski SSD mają poważną wadę, o której już pisałem na forum. Mianowicie ograniczoną trwałość komórek - jak wszystkie pamięci oparte o kości FLASH-RAM.


Edyta:
O tu, to ten wątek:
http://www.trainz.pl/_for...ighlight=#71017
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 19-11-2012, 14:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 19-11-2012, 23:06   

Mam do Was pytanie, czy taka konfiguracja jest dobra? Komputer będzie służył do gier (ETS2, TS itp. ) oraz do prac biurowych ( MS Office, InsERT itp.) Fundusz ograniczony, więc trzeba uważać na koszty (max. 2000,-)
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-2012, 23:33   

DRE szkoda, że nie wrzuciłeś tego w tekście, tylko w obrazku ale tak na oko:
1) Zasilacz - weź coś lepszego, to w gruncie rzeczy jedna z ważniejszych części kompa.
2) Procesor - te FX-y AMD to nie są jakieś tytany szybkości, IMO dużo lepszym rozwiązaniem jest procesor na gnieździe FM2 (patrz moja specyfikacja na AMD dla Tredera)
3) Grafika - jak procesor AMD, to i grafika AMD/ATI, niestety drivery NVidii "gryzą się" z wielordzeniowymi procesorami AMD
4) HDD - wziąłbym WD, IMO są lepsze
5) Pamięć - czy dobrze widzę, że tam jest tylko 4GB?
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 19-11-2012, 23:42   

Osobiscie - jezeli maszyna jest pod trainza to moze lepiej wziasc radeona. Druga sprawa - pamiec GDDR3 i szyna 128bit skutecznie spowolni karte, sadze ze lepiej bedzie dzialala karta z 1gb pamieci ale lepszymi ramkami i wieksza szyna np taka
http://www.esc.pl/product...oducts_id=12684
lub taka - drozsza
http://www.esc.pl/product...oducts_id=39630

Druga sprawa - czy napewno potrzebujesz plyty glownej z USB3?
Jezeli nie to http://www.esc.pl/product...oducts_id=47577 - sporo tansza tak ze lepsza grafika ci sie zmiesci w budrzecie.

Ram - jak masz system 64bitowy to wez jak najwiecej.
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2012, 18:41   

DRE pozwolę sobie zaproponować Ci coś takiego:
1) AMD APU A8-5600K BOX (3.6GHz, Quad Core, HD7560D, 4MB, 65W, FM2) - 414
2) Gigabyte GA-F2A75-D3H, AMD A75, DDR3, SATA3, RAID, GBLAN, ATX, FM2 - 299
3) DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX Blu XMP (2x4GB, DualDDR, CL9) - 155
4) WD 500GB, SATA-III, 64MB (WD5000AZRX) Caviar Green - 235
5) Zasilacz do obudowy ATX 500W OCZ CoreXStream 500W SLI (Fan 120mm, PFC) - 177
6) CoolerMaster Elite 310 Black-Silver (bez zasilacza) - 147
7) Microsoft Windows 7 Home Premium 64Bit PL OEM - 349
RAZEM: 1776 zł
Doliczmy jeszcze jakąś nagrywarkę za 50-80 zł
Jak widzisz nie ma karty graficznej, ale kierowałem się Twoim budżetem i na razie jej nie wrzucałem, najtańsza wersja za jaką warto się rozejrzeć, to np. Radeon HD6670 Asus 1024MB DDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E za 319 zł, póki nie uda Ci się na nią uzbierać proponuję korzystać z grafiki wbudowanej w procesor. Zmniejszyłem też pojemność dysku do 500GB, jeśli chciałbyś dysk 1TB, to proponuję WD 1TB, SATA-III, 64MB (WD10EARX) Caviar Green za 295 zł. IMO taka konfiguracja powinna być lepszym rozwiązaniem od tego, co zaproponowałeś.
 
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 20-11-2012, 20:52   

Dziękuje Doktorze. Udało mi się znaleźć wszystko, nawet grafikę i zmieścić się w 2000,- Mam do tego pytanie, czy CoolerMaster Elite 310 Black-Silver (bez zasilacza) jest wymagany od razu? Tam, gdzie będę zamawiał części, nie ma tego i będę musiał poszukać gdzie indziej.

Jeszcze raz dziękuje.
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2012, 21:13   

DRE napisał/a:
Mam do tego pytanie, czy CoolerMaster Elite 310 Black-Silver (bez zasilacza) jest wymagany od razu?

Wiesz, to jest puszka i raczej jest konieczna żeby to wszystko zapakować, choć tutaj pewnie Alana będzie miała inne zdanie :-)
Wrzuć linka do strony, gdzie będziesz to kupował, to zobaczę jaką puszkę warto tam kupić.

BTW jaką grafę wybrałeś?
 
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 20-11-2012, 21:16   

http://www.agito.pl/kompu...poly-pc/66.html
Grafika ta, którą radziłeś, czyli: Radeon HD6670 Asus 1024MB DDR5, DP, HDMI, DVI, PCI-E
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2012, 21:24   

Na tą puszkę starczy Ci kasy? http://www.agito.pl/obudo...-91-479764.html
 
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 26
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 20-11-2012, 21:30   

Starczy. Razem wychodzi 2038,- więc nie jest tragicznie.
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2012, 21:32   

Tak, tylko zobaczyłem, że w tej puszce jest tylko jeden wiatrak, jak dorzucisz 17 zetów za coś takiego, to będą dwa wentyle (docelowo trzeci dokupisz w przyszłości).
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 28-11-2012, 01:39   

A ja się nie zgodzę, nie zawsze nowe APU AMD jest szybsze od FXów czy Phenomów. I czasem niech się nikt nie skusi na FM1!!!
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-12-2012, 11:13   

Kolega Marcin S w innym temacie pytał się o kompa do 2 tysięcy, poprzednim razem umieściłem propozycję na AMD APU, tym razem na Intelu Core i3:

- Procesor Intel Core i3 3220 3,30 GHz BOX trzeciej generacji - 442
- Płyta główna Gigabyte GA-B75M-D3H - 259
- Pamięć Corsair DDR3 2x 4GB 1600MHz CL9 Vengeance - 189,90
- Karta graficzna Radeon 7750 XFX 1GB HDMI&DVI&VGA (PCI-E) Aluminium Cooler Core Ed. - 369
- Dysk twardy WD Green 1TB WD10EARX 64MB cache SATA-III - 270,90
- Napęd optyczny Lite-ON Super AllWrite DVD+/-RW ihas124-04 bulk black (Serial ATA) - 64
- Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W 80+ 120mm - 229
- Obudowa CoolerMaster Elite 330U Black-Silver - bez zasilacza - 169,90
- System operacyjny Microsoft Windows 7 Home Premium PL OEM 64Bit SP1 - 399
RAZEM: 2 392,70

IMO ten zestaw, to taki współczesny średniak na przeciętną kieszeń, może zmieniłbym płytę główną na jakąś z PCI-E 3.0 ale to dodatkowa kasa.
 
 
 
Patrol
zaawansowany


Pomógł: 35 razy
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 767
Skąd: PL
Wysłany: 18-06-2015, 15:40   

Czas na mnie... :) Potrzebuję rady :D

Przyczajam się do zakupu blaszaka. Budżet - ok 1800 z małą uwagą
- Pamięci RAM kupię we własnym zakresie (mam do wykorzystania do e-sklepu empik parę bonów na zakupy).

Do czego chcę wykorzystywać? Pakiety Adobe: Photoshop, Illustrator, z gier: Oczywiście nasz cudowny symulator, do tego OMSI2 (kiepska optymalizacja) oraz GTA V (dla którego chcę własnie złożyć kociołek).

Co mam z poprzedniego blaszaka? Teoretycznie nic (sprzęt do muzeum się nadaje), w praktyce jednak nadal posiadam sprawne napędy CD/DVD oraz kartę dźw. Sound Blaster Live 5.1, którego tak łatwo się nie pozbędę... Dodatkowo także prawie nowy monitor LED Philipsa (TPV) - 193V (niestety nie FullHD, lecz z natywną rozdziałką 1366x768). Nie jestem typem, który liczył FPSy. Wystarczy mi normalna rozrywka na rozważnych ustawieniach.

Nad czym się zastanawiam? Jako, że jestem "fanboyem" AMD chcę by i karta i procesor był od "zielonych". Waham się tylko pomiędzy konfiguracją FX (Bulldozer) a AMD APU (w tym wypadku mogę skorzystać z "Dual Graphics" -> http://www.amd.com/pl-pl/...raphics#desktop ). Jestem w kropce jeśli chodzi o sklepy w którym miałbym sobie takowy sprzęt złożyć. (Grall/Arest?)


W kwestii innych podzespołów - preferuję dyski WD.

Czekam na propozycje.

Pozdrawiam

Patryk
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 26-01-2016, 13:17   

UAZ myśli nad nowym kompem, odcinek 8667543563767, sezon 4364362656 :mrgreen:

A więc do rzeczy, po długich dywagacjach z Peemem udało się skompletować taki oto zestawik:

http://proline.pl/?id=kon...%2FBLK%2FB%2FAS

Kartę graficzną już mam, dlatego pomijam. Kwestią sporną jest procesor - waham się pomiędzy I3 jak w zestawie, a jednak skokiem w I5, tyle że kompa-rakiety nie potrzebuję, a 500zł piechotą jednak nie chodzi ;-)

Bebechy będą ze sobą współpracować? Będą z tego ludzie?
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2016, 13:28   

Wybór procesora zależy od tego jakich aplikacji używasz, jeśli takich pracujących na jednym rdzeniu, i3 w zupełności wystarczy. Dodam tylko, że coraz częściej gierki wykorzystują wiele rdzeni, więc jeśli chcesz na tym kompie sobie pograć w coś bardziej wymagającego, to jednak i5.

BTW wymieniłbym płytę główną na jakąś na chipsecie Z97, np. taką: http://proline.pl/?p=Z97+ANNIVERSARY, sprawdź tylko czy odpowiada ci liczba gniazd itd.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 26-01-2016, 13:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 951
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 26-01-2016, 13:35   

Pamiętaj, że biednego nie stać na miernotę. Lepiej dziś dołożyć 500 PLN, niż za rok na nowo wydać 2000 PLN. :-?
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 26-01-2016, 13:48   

W większości komp będzie znosił TRSa, więc dwurdzeń może i starczy. Nie jestem jakimś tam gamerem czy co, GTA V i inne bajery raczej mnie nie obchodzą, chciałbym żeby ten komp chodził a nie latał. Nie planuję po tej zmianie przez kilka lat robić większych zmian, może jak AMD lekko przyciśnie Intela do obniżek cen to wsadzi mu się jakiś mocniejszy procek. Obecnie nawet starusieńki AMD Sempron 64 X2 5000+ 2,6GHz jeszcze w miarę daje radę jak na moje potrzeby.
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
 
 
 
Michal97 
user


Pomógł: 4 razy
Wiek: 23
Dołączył: 29 Cze 2014
Posty: 59
Skąd: Miasto Wiatrków
Wysłany: 26-01-2016, 13:58   

Jeśli można spytać, jaką kartę graficzną posiadasz? ;-)
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 560
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-01-2016, 14:06   

Procesor I3 jest jak najbardziej dobrym wyborem, bo owszem, ma 2 rdzenie ale za to 4 wątki a I5 ma tylko fizyczne 4 rdzenie. Dodatkowa korzyść z I3 jest taka, że maja one prawie najwyższą spośród Intela wydajność jednowątkową. Wyprzedzają je jedynie najlepsze procesory I7 pozostawiając wszystkie I5 daleko w tyle. (np. I3 4370 LGA1150 albo I3 6320 na LGA1151)
Pod poniższym linkiem można to sobie sprawdzić:
http://www.jaki-procesor.pl/lga-1150 albo http://www.jaki-procesor.pl/lga-1151
Ja miałem I3 4330 i pracował świetnie na TRS, FSX Battlefield ale coś mnie podkusiło i wymieniłem na I5 4690K. Owszem jest poprawa wydajności ale głównie z powodu możliwości podkręcenia procesora do 4.5 GHz. Cenowo jednak jest to droższy wydatek.
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 26-01-2016, 14:20   

Karta graficzna to NVidia Geforce GT730

http://www.agito.pl/karta...i/pd/DDS4QBBBM/
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-01-2016, 15:10   

UAZ na ciśnięcie Intela przez AMD bym nie liczył, AMD poszedł w procesory budżetowe i serwerowe, średniaki przestały go interesować, a co za tym idzie Intel jest w tej chwili monopolistą. Co do wyższości i3 na i5 i na odwrót, to jeśli nie masz kasy na kupno topowej i5, to lepiej kupić topową i3, do Trainz-a starczy.
Peeet niestety jest soft, który potrzebuje fizycznych rdzeni i wielowątkowość wtedy nie starcza, na szczęście dla UAZ-a nie jest on mu potrzebny, przynajmniej na razie. Ze swojego doświadczenia powiem, że procesor kupiony razem w zestawie raczej zostaje w nim do końca, przede wszystkim ze względu na ciągłe zmiany standardu podstawek, które powodują, iż procesory na starszych podstawkach wcale tak bardzo nie tanieją, a potrafią nawet zdrożeć. Warto więc pomyśleć na zapas nad czymś lepszym w ramach posiadanego budżetu żeby sobie w przyszłości nie pluć w brodę.
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 26-01-2016, 15:14   

Dlatego ciut zaszalałem i zmajstrowałem takie coś:

http://proline.pl/?id=kon...4:ZLOZENIE+5DNI

I to już jest naprawdę górna granica cenowa :-P
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-01-2016, 11:18   

UAZ znów popełniasz ten sam błąd, wziąłeś jeszcze bardziej szmaciarską płytę główną. Jeśli już musisz gdzieś oszczędzać, to nie tam. poszukaj jakiejś płyty z 4 kanałową pamięcią (4 gniazda) i kup pamięć 2x4GB.
 
 
 
UAZ 
znawca
Automatyk



Pomógł: 54 razy
Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 1617
Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 27-01-2016, 12:11   

http://proline.pl/?p=GA-B150M-D3H+DDR3

Będzie lepsza?
_________________
Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group