FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez:
03-08-2012, 16:58
Poprawianie dodatków pod TS2009/10
Autor Wiadomość
Sesin
nowy


Wiek: 40
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-08-2012, 14:06   

Witam, mam problem z lokami Zgreda w TS 2010. Są one w błędach i nie da się jak dotąd na nich pojeździć. Wiem że było wiele tematów na ten temat, ale ja wciąż nie mogę znaleźć rozwiązania! Ściągnąłem program PM2IM jednak niewiele mi to dało. Mógłby pi ktoś poradzić jak poprawić te loki?
 
 
 
Sesin
nowy


Wiek: 40
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-08-2012, 15:15   

Widzę że problemu nie rozwiąże więc mam ogromną prośbę. Czy mógłby ktoś podesłać poprawiony EU07 i EP07 interior?

Z góry dzięki!
 
 
 

znawca


Pomógł: 51 razy
Wiek: 35
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 1111
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 03-08-2012, 16:56   

A czy to nie jest dubel tematu który już leży w śmietniku? ;-)
Tym samym autor dostaje słowne upomnienie. Następnym razem będzie "niesłowne" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Qń 03-08-2012, 16:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-08-2012, 17:08   

Qń napisał/a:
A czy to nie jest dubel tematu który już leży w śmietniku? ;-)


Chyba nie - tam kolegę Sesina "pogoniono" z jego pytaniem do odpowiedniego wątku, więc napisał tu, bo chyba najbardziej pasuje. Ja bym zrobił tak samo :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-08-2012, 17:11   

Qń napisał/a:
A czy to nie jest dubel tematu który już leży w śmietniku? ;-)

Chyba mamy jakiś bajzel w tych tematach :-) Sam widzę dwa przyklejone.
 
 
 
Sesin
nowy


Wiek: 40
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-08-2012, 22:27   

Minęło trochę czasu zanim połapałem się w poprawianiu dodatków ale się udało. Lecz nie ruszę dalej do przodu bez programu PM2IM. Ten na stronie PEV nie ma opcji Strip Textures przez co program jest prawie bezużyteczny. Wie ktoś skąd wziąć starszą wersję programu z powyższą opcją?
 
 
 
Maverick
super user



Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 139
Skąd: Jarosław
Wysłany: 03-08-2012, 23:00   

Sesin napisał/a:
Minęło trochę czasu zanim połapałem się w poprawianiu dodatków ale się udało. Lecz nie ruszę dalej do przodu bez programu PM2IM. Ten na stronie PEV nie ma opcji Strip Textures przez co program jest prawie bezużyteczny. Wie ktoś skąd wziąć starszą wersję programu z powyższą opcją?



Masz w Options jak otworzysz to jest Open IM Files. To jest chyba to samo zgodnie z opisem poniżej w programie.
Ostatnio zmieniony przez Maverick 03-08-2012, 23:20, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3126
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 04-08-2012, 03:29   

Jak pokazuje życie, niektórych .im nie da się naprawić najnowszym PM2IM. Próbowałem kiedyś pytać PEVa na forum auranu o co cho z tym programem, że kiedys działał, teraz jest bardziej upierdliwy i na dodatek nie zawsze działa. Odpowiedź, którą uzyskałem uznaję za jakiś bełkot. Przykro mi, bo tą starszą wersją, którą można było automatycznie naprawiać (dało się zrobić tak, że aplikacja otwierała się z CMP) naprawiłem dosłownie tysiące (jak nie dziesiątki tysięcy) dodatków. Czy ktoś ma wersję z 2010 roku (około marca)?
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 04-08-2012, 07:43   

Mam instalkę PEV PM 2 IM ściągniętą 4 lipca 2010, a wersja programu to:
" PM 2 IM Version 1.13 17 November 2009 "
Jak ktoś chce, to mogę podesłać.
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
Sesin
nowy


Wiek: 40
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-08-2012, 13:24   

Mógłby mi ktoś napisać jak poradził sobie z tymi błędami w EU07 Interior?

OstrzeĹĽenie: Trainz nie obsługuje już siatek progresywnych. Choć te siatki mogą działać, zalecamy zmianę na siatkę LOD.
BĹ‚Ä…d: Nie znaleziono lub nie udało się wczytać tekstury 'srebrny.texture' dla siatki'czuwak.im'.
BĹ‚Ä…d: Nie znaleziono lub nie udało się wczytać tekstury 'srebrny.texture' dla siatki'hasler.im'.
OstrzeĹĽenie: Znacznik logiczny opacity' z kontenera 'windows' nie jest prawidłowym znacznikiem logicznym.
BĹ‚Ä…d: Nie udało się wczytać głównej tekstury 'eu07sr.tga' dla pliku teksturowego 'eu07sr.texture.txt'.
BĹ‚Ä…d: Nie udało się wczytać tekstury 'nawrotnik.tga'.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3126
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 04-08-2012, 13:55   

Kurczę, ręce opadają...Jesteś na forum 2 lata i NAPRAWDĘ nie znalazłeś tego tematu o poprawianiu dodatków pod TS2009? Nie każę Ci przeszukiwać google, nie każę Ci szukać po szaleńczej liczbie 5 stron wspomnianego tematu,, ten problem jest opisany W PIERWSZYM poście... Złośliwie ie napiszę Ci gdzie jest ten temat, choć masz go pod nosem, ale nomen-omen masz to chyba w nosie... Przykro mi...
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
Sesin
nowy


Wiek: 40
Dołączył: 12 Paź 2010
Posty: 40
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-08-2012, 14:10   

Ale problem jest w tym że rozwiązanie w pierwszym poście jest nieskuteczne.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3126
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 04-08-2012, 15:31   

D_M napisał/a:
Mam instalkę PEV PM 2 IM ściągniętą 4 lipca 2010, a wersja programu to:
" PM 2 IM Version 1.13 17 November 2009 "
Jak ktoś chce, to mogę podesłać.
Wyslesz mi na PW?

@Sesin:
Rzeczywiście jest problem, szkoda, że nie napisałeś o który konkretnie interior chodzi (jest ich z 5), ale znalazłem go. Z tego co widzę, to najlepszym sposobem na naprawę jest... olanie go. Ściągnij ten ze strony Zgreda (stacjazary.pl) i tyle.

Jeśli jednak upierasz się, żeby to naprawić (o ile chodzi Ci o EU07 Interior,<kuid:198319:20013>), to zrób co następuje:
- olej komunikaty o progressive mesh, to są tylko ostrzerzenia, bez ich naprawy interior będzie działał w ts12.
- otwórz program graficzny, zrób kwadrat 16x16, wypełnij go szarym kolorem, nazwij srebrny.tga, wrzuć do folderu dodatku, stwórz plik w notatniku srebrny.texture.txt, wpisz w środku
Kod:

Primary=srebrny.tga
Tile=st

- zmień tag opacity na 1
- wyrzuć plik eu07sr.texture.txt do kosza
- plik nawrotnik.tga otwórz w programie graficznym i go po prostu zapisz na nowo (z wyłączoną kompresją RLE - w gimpie jest przy zapisywaniu taki kwadracik)

ja trafiłem jeszcze na błędy literowe typu 'ampient' zamiast 'ambient'.

Jestem przekonany, że te wszystkie porady były już w tym temacie, to podstawowe rzeczy jakie się robi przy naprawie dodatków. :-/
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-08-2012, 15:39   

samplaire napisał/a:
Jestem przekonany, że te wszystkie porady były już w tym temacie, to podstawowe rzeczy jakie się robi przy naprawie dodatków. :-/

Były, dlatego się nie udzielałem, ale jak widać, znalazł się jakiś dobry wujek ;-)
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3126
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 04-08-2012, 19:51   

Sesin, chociaż napisz czy zadziałało. Straciłem z godzinę dla Ciebie, szukałem interioru, zrobiłem całą naprawę i co?
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
bartekk
nowy


Wiek: 28
Dołączył: 01 Mar 2012
Posty: 32
Skąd: mazowsze
Wysłany: 10-08-2012, 09:57   

Mam problem z torami Makiego do mapy Babie Lato. CMP pokazuje taki błąd:


The Tag mesh is not permitted within a container of type "obsolete-track".


Jak to naprawić?
Ostatnio zmieniony przez bartekk 10-08-2012, 09:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3126
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 10-08-2012, 17:09   

Ściągnij te tory z mojej strony. Jest tam dział Dodatki Kolegów.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
Ostatnio zmieniony przez samplaire 10-08-2012, 17:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
fatys
trainz



Pomógł: 9 razy
Wiek: 29
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 261
Skąd: Kępice
Wysłany: 13-10-2012, 12:11   

Witam mam problem z roślinnością w TS2010:



Nie wiem co za bardzo zrobić?
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2012, 12:29   

A dlaczego piszesz o tym w dziale TS2009?
W jakim trybie uruchamiasz grę?
 
 
 
fatys
trainz



Pomógł: 9 razy
Wiek: 29
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 261
Skąd: Kępice
Wysłany: 13-10-2012, 12:41   

drstrach napisał/a:
A dlaczego piszesz o tym w dziale TS2009?
W jakim trybie uruchamiasz grę?


Zauważyłem, że nikt jeszcze nie opisał tego problemu.
Nie wiem o co chodzi z trybem
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2012, 12:45   

fatys napisał/a:
Nie wiem o co chodzi z trybem

No to pora się dowiedzieć, polecam instrukcję :-P
 
 
 
fatys
trainz



Pomógł: 9 razy
Wiek: 29
Dołączył: 27 Sie 2008
Posty: 261
Skąd: Kępice
Wysłany: 13-10-2012, 13:14   

drstrach napisał/a:
fatys napisał/a:
Nie wiem o co chodzi z trybem

No to pora się dowiedzieć, polecam instrukcję :-P


Chodziło o tryb kompatybilności tak?
Częściowo pomogło ale przy stawianiu tych dodatków zanikają i się łamią choć na krótko dodam, że ze mam problem również z płotami spilne z większej odległości są jakby rozmazane, nie wyraźne:

Z bliska wygląda to normalnie:
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 50
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2012, 13:35   

Ogólnie rzecz ujmując, radzę pożegnać się ze starą roślinnością w TS2010, poszukaj sobie odpowiedników w roślinności dedykowanej do TS2009, a najlepiej TS2010 (SpeedTreez).
Co do płotów, jakich? Z siatką, czy pełnych?
Z siatką musisz wyłączyć auto mipmaping, a w pełnych powalczyć z ustawieniami grafiki.
Proponuję zakończyć ten temat tutaj, bo już zupełnie odbiegamy od TS2009. Następne pytania radzę pisać gdzie indziej (dla ułatwienia, są już takie tematy).
 
 
 
dudzia2484
super user



Wiek: 36
Dołączył: 29 Lis 2009
Posty: 127
Skąd: Belfast/Bydgoszcz
Wysłany: 05-01-2013, 14:55   

Witam ja mam problem z dworcem wierzchucin TS2010 49933
błąd:
Nie udało się wczytać głównej tekstury 'noc.tga' dla pliku teksturowego 'noc-noc.texture.txt'.
Nie udało się wczytać tekstury alfa 'noc.bmp' dla pliku teksturowego 'noc-noc.texture.txt'.
Tekstura główna i podstawowa 'noc-noc.texture.txt' są różnej wielkości.

Komunikat z cmp pokaż błędy i ostrzeżenia... programy do poprawy dodatków posiadam.

Dworca Lipowa Tucholska również nie mam na mapie Szlakiem ostatnich ryflaków, zainstalowany jest lecz pokazuję ten sam komunikat co wyżej...
Nie mam pojęcia jak to poprawić...
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1965
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 05-01-2013, 15:00   

Masz włączony tryb kompatybilny ?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group