FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[jaki?] komputer do 3.000 zł
Autor Wiadomość

znawca


Pomógł: 51 razy
Wiek: 35
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 1111
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 14-10-2010, 22:52   [jaki?] komputer do 3.000 zł

Nadszedł czas zmienić kompa. Potrzebuję złożyć kompletną jednostkę centralną za maksimum 3100 - 3200 zł. Chciałbym w tej kwocie możliwie doinwestować grafikę i RAM. Na razie zakładam, że części kupię możliwie tanio w jakimś sklepie internetowym.
Ponieważ wiem, że na forum jest kilka osób będących na bieżąco w temacie prosiłbym o jakieś propozycje. Obiecuję, że za dobre rady odwdzięczę się nowymi modelami, oczywiście zrobionymi na nowym sprzęcie ;-)
Ostatnio zmieniony przez drstrach 12-12-2012, 17:49, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-10-2010, 23:07   Re: Nowy komputer za 3100 zł

Qń napisał/a:
Obiecuję, że za dobre rady odwdzięczę się nowymi modelami, oczywiście zrobionymi na nowym sprzęcie ;-)

No z tym to może być problem, bo gmax na W7 nie chodzi najlepiej, a kupowanie sprzętu poniżej 4GB RAM nie jest już dobrym pomysłem.
Co do samego sprzętu w intelach jest teraz niezła posucha (niedługo zmiana podstawki), I7 najtańszy to ok 1000 PLN, do tego jakaś dobra płyta to jakieś 500-600, na początek możesz kupić 2x2GB RAM DDR3 za jakieś 300 (potem ew. dokupisz więcej), dobry zasilacz jakieś 300-400, dobra obudowa ok 250-300, dysk 500GB jakieś 200, czyli na kartę zostało jakieś 800, nie zostaje nic innego jak Radeon 5770 za jakieś 600-700, akurat zostanie na DVD na SATA.
Jutro podrzucę Ci dokładniejszą konfigurację.
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-10-2010, 11:58   

Jak obiecałem coś bardziej szczegółowego.
Wersja do wypasienia ;-) Całość zrobiona wg cennika komputronik.pl:
1. Intel® Core™ i7-860 (2.80 GHz, 8 MB Cache, 2.5 GT/s) BOX - 1 099 zł
2. Gigabyte GA-P55-USB3 - 409 zł
3. Kingston HyperX Blu DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9 - 319 zł
4. WD Caviar GreenPower 500GB WD5000AADS 32MB cache SATA-II - 169,90 zł
5. Lite-ON iHAP122 bulk black +soft (ATA) - 86,90 zł
6. Radeon 5770 HIS 1GB DVI&HDMI&DP (PCI-E) - 569 zł
7. OCZ ModXstream PRO 600W - 289 zł
8. CoolerMaster Centurion 590 Black - bez zasilacza - 269 zł
Suma brutto: 3 210,80 zł
W przyszłości musisz dokupić pamięć (319 zł), dyski z jakieś 2-3 500GB 2-3 x 169 zł i drugą grafikę (569 zł lub więcej) oraz wymienić DVD z ATA na SATA (jakieś 20 zetów).
Jeśli to Ci nie starcza to mogę jeszcze przygotować wersję budżet na Core i3 z 2GB RAM i płytą z grafiką na pokładzie, będzie to o jakieś 800 zł tańsze (płyta + proc + pamięć kosztują około 1000 zł).
Może warto sprawdzić co ma do zaoferowania AMD, ale w tym przypadku już Ci nie pomogę, na AMD się nie znam.
 
 
 
Michal200
user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 78
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 15-10-2010, 17:47   

AMD jest lepsze od intela, tylko intel mniej się grzeje. Polecam płytę pod socket AMD AM2+/AM3+ i procesor AMD Phenom X2.
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-10-2010, 18:10   

Michal200 napisał/a:
AMD jest lepsze od intela.

A święta Wielkiej Nocy od Świąt Bożego Narodzenia :-D

Michal200 napisał/a:
tylko intel mniej się grzeje.

Czyli jednak AMD nie jest taki lepszy, bo jeśli bardziej się grzeje to i więcej pobiera prądu.

Michal200 napisał/a:
Polecam płytę pod socket AMD AM2+/AM3+ i procesor AMD Phenom X2.

Porównujesz procesor dwurdzeniowy AMD z czterordzeniowym Intela, ciekawe porównanie. Jeśli już porównywać to Core i7 z Phenom II X6 1090T (ceny porównywalne). AMD lepiej się kręci, pytanie tylko czy warto kręcić? W przypadku AMD dodatkowym plusem jest to że rzadziej zmieniają podstawki (Intel doprowadza mnie z tymi zmianami do szewskiej pasji, w nowej podstawce dodali jeden pin i już stare części idą na śmietnik).
Aha, nie wiem po co kupować płytę na AM2, jeśli kupujemy proca z podstawką AM3? Jakaś moda na retro ;-) ?
 
 
 

znawca


Pomógł: 51 razy
Wiek: 35
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 1111
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 15-10-2010, 18:54   

No właśnie zastanawiałem się co wybrać Intela czy AMD. W przypadku tego drugiego można znacząco zaoszczędzić na procesorze i płycie, a kasę władować w grafikę. Tyle, że już kilka pytanych przeze mnie osób zdecydowanie poradziło mi Intela.
@DrStrach: A jak się zapatrujesz na obudowę Cooler Master Centurion 5 II ? Bo zaoszczędziłbym parę złotych i przesunął je np. w nagrywarkę.
Drugie pytanie dotyczy RAMu. Opłaca się do takiego kompa kupować kości o większym taktowaniu. tzn 1666MHz?
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3126
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 15-10-2010, 19:34   

Qń napisał/a:
No właśnie zastanawiałem się co wybrać Intela czy AMD. W przypadku tego drugiego można znacząco zaoszczędzić na procesorze i płycie, a kasę władować w grafikę.

Co prawda jestem makintoszowcem z windowsem na pokładzie do Trainza (wyłącznie!), ale ja bym nie wchodził w żadne AMD. Oczywiście to subiektywne odczucie, ale kiedyś oszczędność na procesorze przy okazji pierwszego kompa - peceta (czasy PII/300) odbiła mi się czkawką. Mój syn ma blaszaka (od PIII/450 do dzisiejszego C2Q, wszystkie na intelu, w zasadzie bezproblemowe działanie. Zapomniałem jak się nazywał ten procesor, który miałem w tym pierwszym pececie, to był wymysł IBMa, ale jakoś inaczej się nazywał... Procesor był tani, ale nerwami drogo za to zapłaciłem. Jak to mówią, biednego nie stać na tanie rzeczy. Ja bym wybrał procek intela, czipset na płycie też żeby był intela i tyla(e) :-P A za twój budżet można kupić wypas, moim zdaniem.
Ostatnio zmieniony przez samplaire 15-10-2010, 19:37, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 15-10-2010, 20:14   Re: Nowy komputer za 3100 zł

drstrach napisał/a:
Qń napisał/a:
Obiecuję, że za dobre rady odwdzięczę się nowymi modelami, oczywiście zrobionymi na nowym sprzęcie ;-)

No z tym to może być problem, bo gmax na W7 nie chodzi najlepiej


Ja tylko pozowlę sobie wtrącić w tej kwestii , mam windows'a 7 ultimate x64 i gmax na nim chodzi bez problemu , tak samo jak na win xp : ).

Pozdrawiam
Adam
Ostatnio zmieniony przez Zwinny 15-10-2010, 20:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-10-2010, 20:16   

Qń napisał/a:
No właśnie zastanawiałem się co wybrać Intela czy AMD. W przypadku tego drugiego można znacząco zaoszczędzić na procesorze i płycie, a kasę władować w grafikę.

Z tą znaczącą oszczędnością to bym nie przesadzał, po prostu za tą samą kasę możesz kupić lepszą płytę.

Qń napisał/a:
A jak się zapatrujesz na obudowę Cooler Master Centurion 5 II ? Bo zaoszczędziłbym parę złotych i przesunął je np. w nagrywarkę.

Mało wiatraków można w nią wsadzić.
Pozwolisz, że opowiem Ci historyjkę :-)
Dawno, dawno temu, za górami za lasami... a nie to nie ta bajka :mrgreen:
Kiedy kupowałem sobie sprzęt miałem całkiem niezłą obudowę Tracer-a (tak wiem, wybitna firma to nie jest), niestety grafa w tej budzie rozgrzewała się w stresie powyżej 90° (podkręcona doszła do 104) i jakieś 60° przy normalnym użytkowaniu, oznaczało to dość ostre wycie wiatraka. Zwykła zmiana obudowy właśnie na tą, którą Ci podałem zmniejszyła temperaturę o jakieś 20°, a było to zimą przy 23° otoczenia, teraz wyobraź sobie jak to się musiałoby grzać przy 36. IMHO warto kupić lepszą budę, a do nagrywarki bym się nie przywiązywał, to jeden z najczęściej wymienianych składników w kompie.

Qń napisał/a:
Drugie pytanie dotyczy RAMu. Opłaca się do takiego kompa kupować kości o większym taktowaniu. tzn 1666MHz?

Zbyt dużego przyśpieszenia sprzętu nie uzyskasz, a żywotność takich kości przy większym taktowaniu może (nie musi) być mniejsza. Akurat te pamięci co Ci poleciłem były najtańsze z tych, które warto zamontować (oszczędności ;-) ). Prócz tego te szybsze kości to zabawki dla maniaków, którzy jedyny program jaki odpalają to 3D Mark i liczą cyferki :-)

@Samplaire: Wiesz czasy, kiedy AMD to były tanie złomy już minęły, teraz jednymi z lepszych procesorów serwerowych są Opterony (jeśli nie najlepszymi). Ja jedynie nie mam jeszcze zaufania do oprogramowania/sterowników od AMD, ale miejmy nadzieję, że to się też zmieni, a wtedy by by Intel. Zresztą w Twoich Mac-ach też już siedzą AMD-eki :-)
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 77 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Wrz 2009
Posty: 3126
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 15-10-2010, 21:02   Re: Nowy komputer za 3100 zł

Zwinny napisał/a:

Ja tylko pozowlę sobie wtrącić w tej kwestii , mam windows'a 7 ultimate x64 i gmax na nim chodzi bez problemu , tak samo jak na win xp : ).

Ja jako 'wybitny' 'twórca' dodatków, ale jednak ten, który spędził dziesiąt godzin w dżimaksie mogę potwierzić stabilnoścć tego programu w win7 premium 64bit
Ostatnio zmieniony przez samplaire 15-10-2010, 21:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-10-2010, 21:15   

I moja propozycja, lubię AMD bo te procesory nie mielą po próżnicy"

519,00 - Procesor AMD Phenom II X4 955 AM3 BOX Black Edition, 3,2GHz, szyna 2GHz
http://www.balta.pl/opis.php3?ID=37952
258,00 - Płyta Gigabyte GA-880GM-UD2H, AMD 880G, szyna 2GHz, pamięć 1666MHz
http://www.gral.pl/Gigaby...2H+AM3_029.html (płyta skromna)
400,00 - RAM DDR3 4GB 1600MHz OCZ Reaper Low Voltage (2x2GB, DualDDR, CL6!!!)
http://www.gral.pl/OCZ+Te...3-1600_898.html
------------
1.177,00zł

Niemal cały komp za cenę samego i7.

Kartę to niestety bym kupił nVidię. Właśnie mam pierwszy raz w życiu ATI (no prawie) i dzień w dzień krew mnie zalewa ale mam do niej podłączony TV, projektor no i monitor. Działa to fatalnie a na moim starym GF5900XT nie było najmniejszego zgrzytu, każde wyjście pracowało tak jak je ustawiłem. Na mojej ATI się tego nie da ...

Zaoszczędzoną kasę można wydać na kartę graficzną lub przebalować :)
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-10-2010, 22:05   

mnich3001 napisał/a:
Kartę to niestety bym kupił nVidię. Właśnie mam pierwszy raz w życiu ATI (no prawie) i dzień w dzień krew mnie zalewa ale mam do niej podłączony TV, projektor no i monitor. Działa to fatalnie a na moim starym GF5900XT nie było najmniejszego zgrzytu, każde wyjście pracowało tak jak je ustawiłem. Na mojej ATI się tego nie da ...

To fakt, jak chce się podłączyć coś więcej niż tylko monitor to ATI są wyjątkowo wkurzające, niestety oprogramowanie tych kart to dalej jakaś żenua. A już najlepsze w tym jest to, że nie możesz zainstalować driverów/oprogramowania do tej karty zanim nie zainstalujesz odpowiednich frameworków (z tego co pamiętam to minimum 2.0).
Co do procesora, to ten Phenom II X4 955 ma najlepszy przelicznik ceny do wydajności, ale w stosunku do i7-860 jest trochę wolniejszy, najszybszy z AMD-eków jest AMD Phenom II X6 1090T za 1000 (6 rdzeni), ale wg testów wciąż ma niższą wydajność niż ten i7. Osobiście zastanawiałbym się AMD Phenom II X4 965 Black Edition za 580 wydajnościowo porównywalny z i5 750 za 740.
 
 
 
Av3k
super user


Wiek: 32
Dołączył: 10 Maj 2008
Posty: 114
Skąd: Chorzów
Wysłany: 15-10-2010, 22:53   

Za te pieniądze można kupić coś bardzo konkretnego.
Intel Xeon X3440, Asus P7P55D PRO,OCZ ModXstream PRO 500W, Radeon HD5850 i GoodRam 2x2GB 1333MHZ. Dysk WD z serii Black. Buda wedle uznania. Cenowo w/w komponenty powinny się zmieścić w granicy 3k.
Ostatnio zmieniony przez Av3k 15-10-2010, 23:00, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-10-2010, 10:56   

i7 mają HT a to ok. 20%+ przy różnicy 200zł w cenie porównując Intel Xeon X3440 a to i tak jak na mnie wysokie progi. Ja np. ani nie potrzebuję centrum obliczeniowego ani te 500zł mi nie nie "wala" a nawet gdyby mi się walało to bym wolał wydać je na jakąś kartę graficzną z górnej półki i spokojnie grać na 1920x1080 w okularach 3d od nVidi (dziś to bardzo "trendy"), teraz już nawet sprzęt audio jest w 3d ... :)

Wydaje mi się, że AMD to rozsądny (dla kieszeni) wybór a czy w grze będzie 59 czy 79 klatek/s to oko i tak nie zauważy a kieszeń na pewno :)

A to jest już "coś" :) :

http://www.nvidia.pl/obje...d-games-pl.html
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2010, 13:11   

Niestety Trainz jest dość głupią grą, która wykorzystuje proca do dekompresji dodatków, więc ta dodatkowa moc obliczeniowa proca może być przydatna, choć nie upieram się czy będzie tak zauważalna dla oka jak dla kieszeni :-)
BTW miałem ostatnio okazję testować tego Xeona polecanego przez Av3k (z drugiej strony zupełnie nie wpadło mi do łba żeby używać Xeona do zastosowań domowych :-) ), całkiem nieźle spisywał się przy dekompresji mocno spakowanego 5GB pliku, w zasadzie komp całą robotę wykonywał przy użyciu procesora i 12GB pamięci. Zajęcie miały wszystkie rdzenie.
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-10-2010, 10:02   

Pozostaje jeszcze problem karty dźwiękowej.

CREATIVE:

56zł - Sound Blaster VX 5.1 - http://www.gral.pl/Creati...VX+5+1_824.html
80zł - Sound Blaster Audigy SE OEM - http://www.gral.pl/Creati...SE+OEM_874.html
146zł - Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio - http://www.gral.pl/Creati...PCI-E+_751.html

ASUS czyli wyższa półka:

118zł - Asus Xonar DG - http://www.gral.pl/Asus+Xonar+DG_241.html
249zł - Asus Xonar DX/XD - http://www.gral.pl/Asus+Xonar+DX+XD+PCI-E_521.html

Propozycja dla tych mających coś więcej jak głośniki czy słuchawki za więcej niż 30zł :) Po zakupie mojego ostatniego kompa, pierwsze co do niego dokupiłem po tygodniu to była karta dźwiękowa.
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 25 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 775
Skąd: Chorzów
Wysłany: 19-10-2010, 10:23   

Ja osobiście polecam Sound Blaster X-FI Titanium , cena w granicy 300zł , ja ostatnio się w nią zaopatrzyłem i jakość dźwięku jest niesamowita , naprawdę polecam.
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-10-2010, 10:54   

Może się przyda.

AMD 890FX i AMD 880G – test płyt głównych z najnowszymi układami logiki
Metamorfoza czy lifting?


Odświeżanie oferty chipsetów AMD trwa. Tym razem producent procesorów pokazał najnowsze układy logiki o oznaczeniach AMD 890FX i AMD 880G. Pierwszy jest teraz najwyższym modelem przeznaczonym dla entuzjastów, drugi ma zintegrowany układ graficzny, który jest nieco wolniejszy od tego w AMD 890GX. Czy nowe układy staną się powodem masowej wymiany płyt głównych z chipsetami AMD 790FX i AMD 785G?

całość - http://pclab.pl/art41680.html
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 21-10-2010, 09:08   

i coś jeszcze

Ile rdzeni procesora potrzebują najnowsze gry?

Często czytając kolejne testy procesorów na różnych serwisach zastanawiamy się nad tematem: ile tak właściwie rdzeni jest wykorzystywane w grach? Obsługa wielordzeniowości zapowiadana była już 5 lat temu, a przecież jeszcze w zeszłym roku wielu mówiło: lepiej mocnego 2-rdzeniowca, niż słabego 4-rdzeniowca. W grach oczywiście, bo jak wiemy w profesjonalnych zastosowaniach wielordzeniowość jest mile widziana. Postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące wykorzystania rdzeni procesorów w grach. Przed Wami test uwzględniający 4 grupy procesorów od 2-rdzeniowych, przez 3- i 4- aż do tych wyposażonych w 6 rdzeni, które zostały zbadane w 17 najbardziej wymagających grach!:

całość - http://nvision.pl/Ile-rdz...ndetails-1.html
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-10-2010, 13:50   

ode mnie też coś nowego:
Jutro wchodzą na rynek nowe Radeony. NVIDIA przegrupowuje siły

Tanio, taniej, NVIDIA. Już jutro firma AMD oficjalnie zaprezentuje nową generację kart graficznych Radeon HD serii 6000. W pierwszej kolejności na rynek trafić mają dwa modele - Radeon HD 6850 i HD 6870. Obie konstrukcje oparto na produkowanych w wymiarze technologicznym 40 nanometrów procesorach Barts. Ich celem stać się mają oczywiście karty z układami GeForce serii 400. NVIDIA co prawda nie zaplanowała własnych modeli, które mają stanowić elementy kontrataku, ale producent z pewnością nie zamierza stać bezczynnie.

Odpowiedzią NVIDI-i mają być obniżki cen dwóch modeli kart graficznych. Po wprowadzeniu nowej, sugerowanej ceny detalicznej, GeForce GTX 460 1 GB powinien kosztować od 180 do 199 dolarów. Ceny modeli kart fabrycznie podkręconych powinny wynieść około 210 dolarów.

Ceny modelu GeForce GTX 460 z 786 MB pamięci RAM to obecnie od 160 dolarów. Zmieni się także sugerowana cena modelu GeForce GTX 470, który teraz kosztuje 260 dolarów.


Więcej: http://pclab.pl/news43609.html

Oznacza to że już niedługo całkiem tanio (w porównaniu do dzisiejszych cen) będzie można kupić GTX460 i 470. Pytanie tylko czy mniej nerwów przy użytkowaniu (NVidia), czy mniejsze zużycie prądu (Radeon). Dla mnie cena GTX460 na poziomie 600 zł jest niezłą zachętą.
 
 
 
Tata Muminka
znawca


Pomógł: 89 razy
Wiek: 38
Dołączył: 22 Lut 2008
Posty: 3932
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 21-10-2010, 23:46   

Taki off. Elektrowania Opole zamiast utylizować komputery sprzedaje je pracownikom. Przykladowo P4 2,5 , 512 DDR RAM, karta zintegrowana idą za 40 zł :P
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-10-2010, 09:19   

Łukasz napisał/a:
Taki off. Elektrowania Opole zamiast utylizować komputery sprzedaje je pracownikom. Przykladowo P4 2,5 , 512 DDR RAM, karta zintegrowana idą za 40 zł :P

Wiesz Łukasz, u mnie ten sprzęt nadaje się w zasadzie tylko do utylizacji, większość części to jakiś kosmiczny zło. BTW dyski i tak trzeba niszczyć.

Co do nowych sprzętów zaczął się ruch w interesie MSI GTX470 za 900 zł:
http://www.komputronik.pl...DVI_PCI_E_.html
Gdyby nie pobór mocy na poziomie 215W w stresie to bym się nawet nie zastanawiał.
 
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 22-10-2010, 10:28   

Ja po moich wczorajszych bojach z ATI a raczej z instalację CCC do ATI stawiam na nVidię, nawet jak będzie droższa o parę stów i będę musiał kupić większy zasilacz.

Chyba, że ktoś im napisze coś lepszego niż CCC i znikną te nieszczęśliwe ograniczenia bo to co jest oferowane w tej chwili jest bardzo chorym rozwiązaniem.
I do tego ViA, te dwie firmy omijam bardzo szerokim łukiem!
 
 
mnich3001 
Administrator

Pomógł: 33 razy
Wiek: 53
Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 802
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-10-2010, 08:40   

Jeszcze moje oftopiczne 3 grosze dot. ATI/AMD ...

O ile odpalenie CCC po instalacji CC+ i Net Framweroków 2.0 nie stanowi już dla mnie zagadki/problemu to sprawia je ati2duag.dll, dosłownie zalewa mnie krew. Jak można zrobić coś takiego?

Mało, że komp się resetuje bez powodu to odpala się jak chce, dowolna rozdzielczość, głębia kolorów, ekran, częstotliwość a nie mam monitora CRT by obraz wyświetlił się z niemal dowolną częstotliwością. Np. wczorajszy wieczór, po robocie odpalam koma, ładuje się, ciemny ekran, reset, reset i nic. Odłączyłem TV i rzutnik, komp odpalił z głębią 16bit. Dziś z rana na szczęście odbyło się bez problemów. Jeszcze kilka wieczorów spędzonych nad tym badziewiem a idę po nowego kompa ... Na szczęście jest winny. Naściągałem kilka wersji tego ati2duag.dll-a.

I jak dla mnie wersja "ekonomiczna":

317zł - AMD Phenom II X2 555 BOX (3.2GHz, Dual Core, 7MB[1+6], 80W, AM3) Black Edition http://www.gral.pl/AMD+Ph...+2+GHz_010.html
386zł - Asus M4N98TD EVO, nForce 980A SLI - http://www.gral.pl/Asus+M4N98TD+EVO+AM3_089.html
201zł - DDR3 2GB 1333MHz OCZ Platinum (2x1GB, DualDDR, CL7) - http://www.gral.pl/OCZ+Te...3-1333_829.html
449zł - GeForce GTS450 Gainward 1024MB, DDR5 - http://www.gral.pl/Gainwa...+PCI-E_789.html
-----
1.353zł za bebechy i z dala od ATI/AMD
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-10-2010, 09:13   

Przede wszystkim nie brałbym GTS450, wolę dorzucić parę paczek i wziąć GTX460, no i nie brałbym kart Gainwarda i Palita, to naprawdę jest szmelc.
I na koniec ciekawostka przyrodnicza, chyba idzie zima ;-) http://www.komputronik.pl..._DP_PCI_E_.html

Edyta: Właśnie sprawdziłem ile Rakek 6870 będzie kosztował, ceny wahają się ok. 1000
Ostatnio zmieniony przez drstrach 27-10-2010, 09:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group