Grając u niego w Wrold Of Tanks miał 37 fps'ów, sprawiłem sobie taki sam używany 5 miesięczny model za 950 zł który też był brany kiedyś tam na umowe z Play.
Docelowo u mnie jest nalepka Win 7 - to zainstalowałem Win 7 Ultimate x64 (Dla 4GB RAM'u).
I mam dziwne zjawisko w postaci MAX 20 fps'ów na prawie pustym systemie.
Czytałem testy dotyczące Win 7 i wydajności Win 8 - Win 8 wypada nieco lepiej od Win 7 a kumpel powiedział że to coś jak Vista, miałem stycznośc z Vista i jest to syf na kołach.
Posiada ktoś z Was Win 8 i może sie jakoś ustosunkować do tego systemu? Wydać opinie swoją?
Ostatnio zmieniony przez Zimny 16-04-2013, 21:57, w całości zmieniany 2 razy
Mam stycznosc z w8 jako serwisant PC i raczej widze niedorobki typu gubinie sieci WiFi, niedopracowane sterowniki, dziwny interfejs uzytkownika i inne tego typu sprawy.
Praktycznie te same bolaczki co Vista.
A co do wydajnosci - jezeli trafisz na kompa do ktorego stery sa poprawnie zrobione to 8 bedzie wydajniejsza ale jest to loteryjka. Moiwsz ze u kumpla dziala i ze masz dokladnie takiego samego - probuj.
Ale jezeli masz zamiar eksperymentowac zrob kopie zapasowa wszystkich danych z dysku [lacznie z dyskiem D!] - win8 ma inny sposob zapisu informacji o partycjach i zainstalowanie 7 lub starszego windowsa na dysku na ktorym byla 8 czesto wymaga skasowania wszystkich partycji i zalozenia ich od nowa.
Loteryjka - w jednej firmie niedopracowany sterownik uniemozliwial wyjscie systemu z wstrzymania/hibernacji i ludzie tracili kilka godzin pracy bo im sie komputer sam zahibernowal. W drugiej prosty blad na 2 klikniecia - ale trzeba przyjechac bo pani sekretarka sama nie umie.
A ja jestem przykładem innej strony loteryjki - tej dobrej. Sam praktycznie od premiery śmigam na 8. System dosyć stabilny, nie zawiesza się (tylko TS i CMP czasem - wiadoma sprawa). Żadnych problemów ze sterownikami nie ma. Co do metra do myślę, że idzie się przyzwyczaić. Sam swobodnie poruszam się po obu interfejsach i mogę powiedzieć, że z biegiem czasu staje się to nawet wygodniejsze. Co do wydajności to jest podobnie jak w przypadku siódemki. System tylko szybciej się włącza. Ogólnie polecam jeśli jesteś w stanie nabrać nowych przyzwyczajeń. W przeciwnym wypadku zostań przy Win7.
Powiem tak, przyzwyczajenia przyzwyczajeniami na tej grafice sobie nie pośmigam zbyt bardzo, wole mieć te kilkanaście fps'ów więcej niż bawić sie z ich brakiem - a czasami te kilkanaście robi różnice i to dużą.
Jest też w tym lapku zastosowana technologia przydzielania pamięci z RAM'u do grafiki - system ją przydziela automatycznie - może dlatego Win 7 nie posiada tych kilkunastu fps'ów więcej bo nie jest w pełni kompatybilny. Ale to moje domysły.
Ważne żebym któregoś dnia nie został zaskoczony brakiem sektora rozruchowego systemu tak jak już to miałem przy tym szurniętym XP.
Mało jest informacji na temat tego lapka w sieci, bo ma zaledwie rok.
Powiem tak, że masz troszeczkę lepszego lapka od mojego (Aspire E1-531 z 6GB RAM). Jeśli chodzi o TS to geodeta trochę tnie, ale na mapkach Kilana jest o dziwo grywalnie (między 20-30FPS). Niestety nie mogę porównać tego do Win7, w TSa na tym kompie zacząłem grać od niedawna.
Tylko zależy o którym TS mówisz. Jeśli Masz Win 8 to powinieneś "liznąć" ten artykuł i spojrzeć na tabelki. Mogą to być podpłacone artykuły dlatego do końca nie chce na nich polegać. Ale jeśli są zgodne z rzeczywistością to biją Win 7 na łeb , prawie cały czas.
Ostatnio zmieniony przez Zimny 16-04-2013, 23:44, w całości zmieniany 1 raz
Mam samsunga z win8. W sumie system ok. Nie narzekam na niego. Jedyne co zrobiłem to classic shell bo kaflelki są hmm... mało przyjazne i przydatne :)
Inna sprawa do sterowniki. Ja u siebie mam oryginalne i w przypadku mojej karty graf. (HD8750) nie działają do końca tak jakbym się spodziewał chociaż efekt zostaje osiągnięty i WoT śmiga w przedziale 45-60fps-ów na średnich detalach.
Dla mnie Win8 może jakiś super nie jest ale do zwykłego używania jest ok, nie planuje też instalowania win7.
Wiecie, te kafelki są na tradycyjne komputery mało praktyczne, faktycznie. Jednak na tablety i takie mini laptopy z ekranem dotykowym i zwykła klawiaturka, które ostatnio robią furorę to już jak najbardziej. Wszystko się miniaturyzuje i nie unikniemy tego trendu. Natomiast zrezygnować z tego wyglądu można za pomocą kliknięcia. To nie wada, a cecha in my humble opinion.
Win8 zainstalowałem sobie na jakies tam partycji w celach testowych jakis czas temu. Wszystkie 3 trainzy jakie mam zainstalowane 2009,2010,2012 uruchamiają się poprawnie. Natomiast o ile w win7 - TS2010 pracuje mi mniej płynnie iż 2012 to w win8 jest zupełnie na odwrot. I weź tu zrozum i M$ i N3V. :)
Natomiast dla swoich potrzeb nie zauważyłem jakieś wielkiej rewolucji w win8, zatem przesiadał się nie będę z siódemki.
Jestem bardzo zaskoczony - Windows 7 x64 20 FPS'ów - Win 8 x64 - 51 fps'ów na Intel HD 3000.
Nie mam pytań... patrząc teraz do zużycia pamięci ram w Win 7 x64 było to 2.400 MB.
Moj zaje*&^% Win 8 x64 ciągnie zaledwie 900 MB.
Win 7 został skopany jak małe dziecko przez Win 8.
Kafelki ? Hmmm... co z nimi - też tak próbowałem pysi, klnełem na te kafelki i tak po ponownym podejściu do sprawy stwierdziłem.
Dajmy szanse Win 8 - Kafelki ustawilem pod siebie dodałem Panel Sterowania i inne szpargały. Przekonałem się że nie jest tak tragicznie, teraz nie moge się doczekać wieczoru żeby od A do Z wszystko ustawić.
Jestem nadal w szoku i zastanawiam się nad zmianą na Stacjonarnym szanownego Win 7.
Przy interfejsie USB 2.0 pliki są tłoczone przez port USB a nie kopiowane lub wycinane, trudno mi w to uwierzyć ale jestem bardzo zadowolony. Wieczorem TS zainstaluje wrzuce ptache moją skromną biblioteke i zobaczymy jak z kopyta pojdzie SU45. :)
Ostatnio zmieniony przez Zimny 17-04-2013, 17:12, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 17-04-2013, 17:14
Bo z tym W8 to będzie prawdopodobnie jak z Vistą. Najpierw wszyscy rzucali mięchem że tego nie da się używać, potem część sobie odpuściła a część pokombinowała. Ci co kombinowali nie narzekają, trochę optymalizacji i działa bardzo dobrze. Czasem jednak są przypadki których rozwiązania nie zna nawet Zbigniew Wodecki i W8 będzie działał lepiej od W7 niezależnie od wersji. Jeżeli W8 działa ci lepiej, stabilniej i szybciej to nie ma co się zastanawiać tylko przechodzić na tę wersję. Ewentualnie ostrożnie korzystać z Windows Update i obserwować newsy czy może jakiś SP nie wyjdzie.
A więc... TS się uruchomił na obydwóch sterownikach, OpenGL i na DirectX z tym pierwszym mial na poczatku problem ale jakoś teraz dał sobie na wstrzymanie.
Klatek w TS też dwa razy więcej... przy Win 8 :]
Podsumowując moją miłą przygode z Windows 8 (x64) była bardzo przyjemna.
A temat można zamknąć i niech zostanie dla tych którzy nie moga się przełamać, może jednak spróbują pójść z duchem czasu.
Ostatnio zmieniony przez Zimny 18-04-2013, 10:06, w całości zmieniany 1 raz