Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 25-04-2010, 17:37 Problem - Fatal Error
Uruchomiłem dziś mapę KZS (Nieopublikowana jeszcze mapa systemu kaszubskiego) i ustawiłem jeden skład SU46 + 3Bh. Po jakiś 7 minutach jazdy niektóre drzewa zaczęły przedstawiać białe boxy z gmaxa. Były to pojedyncze drzewa. Po kolejnych kilku minutach TC wywalił Fatal Error o następującej treści:
Zastanawia mnie co może być przyczyną takiego zachowania się gry. Czy chodzi o zbyt małą pamięć w karcie graficznej czy też chodzi o to że mapa była katowana (kilkukrotne dzielenie i łączenie z innymi długimi mapami + zewnętrzna ingerencja w postaci masowej podmiany dodatków).
Dodam jeszcze że mapa choć wielka to w maszyniście nawet z większą ilością składów nie przycina (TRS2004) natomiast w TC po ustawieniu 3 składów (tabor Kilana) 4 skład robi się cały biały. W geodecie w obu wersjach muli tak samo
Moja karta graficzna to nVidia GeForce 8800 GTS 320 MB.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-04-2010, 19:17
Kiedy instalowałeś tego Dx-a? Spróbuj z upgradem driverów i dx-a, może to coś pomoże. Jeszcze jedno pytanie, w innych gierkach też masz problem z przeźroczystymi obiektami?
Pomógł: 11 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 72 Skąd: Wroclaw
Wysłany: 25-04-2010, 19:40
Witam
Miałem ten sam problem pojawiały się białe drzewka w geodecie a po pewnym czasie wywalał mi Fatal Error (KernelStandart) też było połączone dwie mapy. Okazało się że na torze z jednego punktu krzywej do drugiej miał aż pięć lub sześć sektorów nawet czasami dłuższe. Po wstawianiu częściej puntky krzywej na torach przestało mi wywalać. Pozdr.
P.S. ustawone mam na OpenGL. TRS2006
Ostatnio zmieniony przez niedomyty 25-04-2010, 19:41, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 25-04-2010, 19:50
DX instalowany około półtora tygodnia temu razem ze stawianiem od nowa systemu.
W innych grach... hmm nie wiem, poza TRS2004, TC i Animaniakami (konwersja z konsoli) nie mam żadnych innych gier zainstalowanych.
Zmieniłem nieco ustawienia na gorsze w TC, mniejsze odległości rysowania scenerii, mniejsza szczegółowość itd. Problem z białymi drzewami znikł, niemniej dalej wywala Error w tym samym miejscu. Zastanawiam się czy nie jest to wina włoskiego zboża 3D i zbyt małej pamięci w mojej karcie graficznej.
Wysłany: 25-04-2010, 20:02
Jakakolwiek ingerencja w geodecie kończy się tym samym, outem do Windowsa.
W TRS2004 nie mam takich problemów, nawet jak jadę na full opcjach. Tyle że pod 2004 nie ma dźwięków stukotu kół, nie ma wszystkich loków (Niektóre są pod 2006+) itd.
Niedomyty też może mieć sporo racji, fragment mapy z którego dałem screeny to akurat połączone fragmenty dwóch map, łączenie i dzielenie map daje nieźle w kość jeżeli chodzi o płynność czy wyskakujące znienacka dziwadła.
Heh, kompa nie mam wcale takiego dobrego. Zwykły Duo 2 Core od Intela (2x2.66GHz), GeForce 8800 GTS 320 MB i 2 GB RAM. A, i mapa nie jest mojego autorstwa, ja tylko latam po linii i załatwiam foty poglądowe i na tex :)