FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: mnich3001
25-01-2010, 11:02
Mapa topograficzna-problem
Autor Wiadomość
Geepard 
user

Wysłany: 22-01-2010, 06:56   Mapa topograficzna-problem

Witam. Ostatnio sciagnolem z geoportalu szczegolowa mape topograficzna Topo_10_92 niewielkiego obszaru , prawdpodobnie w skali 1:4000 . Mam problem z jej pomniejszeniem i dopasowaniem do mapy wysokosci. Co nalezy zrobic? Prosze o pomoc. Z gory dziekuje

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 22-01-2010, 08:16   Re: Mapa topograficzna-problem

Geepard napisał/a:
Witam. Ostatnio sciagnolem z geoportalu szczegolowa mape topograficzna Topo_10_92 niewielkiego obszaru , prawdpodobnie w skali 1:4000 . Mam problem z jej pomniejszeniem i dopasowaniem do mapy wysokosci. Co nalezy zrobic? Prosze o pomoc. Z gory dziekuje

Tu jest odpowiedź na nurtujący Cię problem:

http://www.trainz.org/ptt/_faq/faq_hog+_jamal.zip

Geepard 
user

Wysłany: 22-01-2010, 09:15   

Owa instrukcje juz przerobilem od gory do dolu :) Na przykladzie sa tam mapy sztabowe 1:50000 z nimi nie mialem problemu natomiast z ta mapa szczegolowa nie moge sobie poradzic :(

Geepard 
user

Wysłany: 22-01-2010, 13:14   

Widze ze dlugo nikt nie odpowiada. To moze wyjaznie dokladniej z czym problem. Mianowicie przy czarnobialych mapach sztabowych 1:50000 nie mialem problemu tj. pomniejszylem je tak jak w instrukcji : przemnozylem szerokosc mapy przez 0,855554358. Efekt byl dobry po dopasowaniu do mapy wysokosci. Problem mam zatem z kolorowa szczegolowa mapa topograficzna 1:4000 Topo_10_92 z geoportalu. Po takich samych zabiegach jak wyzej mapa jest nadal duzo wieksza i nie pasuje do mapy wysokosci. Czy jest inny sposob? Prosze o szybka pomoc.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 22-01-2010, 21:50   

Geepard napisał/a:
Widze ze dlugo nikt nie odpowiada. To moze wyjaznie dokladniej z czym problem. Mianowicie przy czarnobialych mapach sztabowych 1:50000 nie mialem problemu tj. pomniejszylem je tak jak w instrukcji : przemnozylem szerokosc mapy przez 0,855554358. Efekt byl dobry po dopasowaniu do mapy wysokosci. Problem mam zatem z kolorowa szczegolowa mapa topograficzna 1:4000 Topo_10_92 z geoportalu. Po takich samych zabiegach jak wyzej mapa jest nadal duzo wieksza i nie pasuje do mapy wysokosci. Czy jest inny sposob? Prosze o szybka pomoc.

Chłopie, ja wielkość o jaką trzeba zmniejszyć arkusz dopasowałem po wielu godzinach prób i błędów!!! Na cholerę Ci arkusz 1:50000 kolorowy, jak chodzi tylko o ułożenie torów i otoczenia na planszy!!! Weź zrób na podstawie map sztabowych, potem sobie wydrukuj te kolorowe mapki, połóż obok monitora i równie dokładnie naniesiesz je na planszę!
To nie jest wszystko takie proste jak się wszystkim wydaje! Nie ma jakiegoś przelicznika na podziałkę!

Odpowiedz do tematu