FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
MaSzynowa kabina SU45 w TRS - co wy na to?
Autor Wiadomość
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 07:23   MaSzynowa kabina SU45 w TRS - co wy na to?

Chcąc pojeździć sobie fiatem, zaimportowałem kabinę z Maszyny do g-maxa, i przystosowałem do TRS-a. Prace obejmowały ponowne utworzenie materiałów i przypisanie tekstur, wydzielenie submodeli (przełączniki, lampki itp) do osobnych plików *.im oraz oskryptowanie. Dzięki uprzejmości autorów modelu kabina może zostać wydana do TRS. Powinna być w przyszłym tygodniu, muszę jeszcze wprowadzić pewne poprawki i dokończyć kilka rzeczy. Wraz z kabiną będzie dostępna paczka ze skryptem, enginespecem i dźwiękami, które należy zainstalować w lokomotywie, do której będziemy chcieli wsadzić kabinkę.

Póki co taka zajawka filmowa - uruchamianie SU45
http://www.youtube.com/watch?v=tNCC2qi3b1I

Co jest:
- rozbudowana sekwencja uruchamiania - pompa oleju, pompa paliwa, nastawnik rozruchowy, wentylatory silników trakcyjnych, przełącznik boczników itp. Wentylatory i pompy mają swoje własne dźwięki (pompy zrobione z filmu @Gryszaq-a o uruchamianiu fiata)
- realistyczna fizyka silników, oparta na skrypcie
- dźwięki silnika, łącznie ze startem i gaszeniem (do obsługi dźwięków potrzebny jest wymieniony wyżej skrypt do lokomotywy)
- obsługa ogrzewania (po włączeniu ogrzewania rosną obroty silnika, działa woltomierz prądnicy ogrzewczej i spada moc lokomotywy na wyższych pozycjach - oczywiście po odblokowaniu przek. nadmiarowego stosownym hebelkiem na pulpicie)
- czuwak
- tekstury deszczu na szybach i działające wycieraczki (pozazdrościłem Railworksowi ;-) )
- podświetlenie przyrządów pomiarowych
- oświetlenie kabiny w wersji full-wypas, tzn. zmienia się w zależności od pory dnia, pogody, wjazdu do tunelu oraz przełączenia hebelka "światło".

do zrobienia:
- amperomierz NN
- uzupełnienie pliku cabin.txt w celu przypisania dźwięków do wszystkich przełączników
- nadanie przełącznikom sensownych nazw do wyświetlania po najechaniu kursorem.

Autorzy oryginalnej kabiny:
Model - @Bombardier & @Sigman
Poprawki - @adsim eu07.pl
Zdjęcia - @Żuk eu07.pl

Kabina wyjdzie w dwóch wersjach kolorystycznych - szarej (oryginalnej) oraz przemalowanej na zielono, którą widać na filmiku. Pozycja kabiny jest przystosowana do lokomotyw @kilanzioma.

Myślę, że fiacik którym można pojeździć z kabiny będzie miłym dodatkiem do lubelskiej mapy @Jamala :-)
Ostatnio zmieniony przez adamstan 23-02-2012, 07:24, w całości zmieniany 1 raz  

Nadodrze
trainz
czyli Paul150

Wysłany: 23-02-2012, 07:42   

Po prostu :shock: już nie mogę się doczekać ale najlepszy efekt z tym deszczem który osadza się na szybie. Masz w planach inne kabinki przerzucać z maszyny do TRS?

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 07:44   

W planach mam, ale każdorazowo będzie potrzebna zgoda autora danej kabiny na publikację.

fallowdeer
zaawansowany
Wałbrzyszak

Wysłany: 23-02-2012, 08:11   

Generalnie git malina :-) . Tylko coś trzeba było by zrobić z tym deszczem :). Jak dla mnie przypomina trochę błoto i tak też wygląda praca wycieraczek, jak drapanie błota (może tylko ja mam takie odczucie). Co do reszty to jestem zdumiony, bo zawsze szerzono tu propagandę, że nie da się nic zrobić z kabinami od MaSzynki :mrgreen: .
Ps. jak wygląda sprawa hamulców, tj. dało się obejść tą "realistykę" Trainza z hamowaniem i odhamowaniem?
Ostatnio zmieniony przez fallowdeer 23-02-2012, 08:13, w całości zmieniany 1 raz  

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 08:20   

fallowdeer napisał/a:
Ps. jak wygląda sprawa hamulców, tj. dało się obejść tą "realistykę" Trainza z hamowaniem i odhamowaniem?

Niestety nie :-( Dlatego napisałem tylko o realizmie silników, a nie całej jazdy. Szkoda, że umieszczony na TrainzDevWiki parametr "script-brake-pressure" w rzeczywistości nie działa, bo byłby do tego idealny...

Co do deszczu, to już chyba lepszy nie będzie. Można najwyżej pokombinować z jasnością i alfą tych tekstur. Ale tak jak jest, to chyba jedyny sposób, żeby ten deszcz ograniczał widoczność, i żeby wycieraczki miały sens. Może faktycznie trochę czarnego ująć z tych tekstur deszczu, ale wtedy będą IMHO zbyt przejrzyste. Jak dla mnie może być ;-)

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 23-02-2012, 08:25   Re: MaSzynowa kabina SU45 w TRS - co wy na to?

Gratulacje wykonania- pomysł świetny, wykonanie jeszcze lepsze!

adamstan napisał/a:

Póki co taka zajawka filmowa - uruchamianie SU45
Wentylatory i pompy mają swoje własne dźwięki (pompy zrobione z filmu @Gryszaq-a o uruchamianiu fiata)

Szczerze mówiąc to właśnie na podstawie tego filmu Gryszaq zrobił swoją paczkę dźwięków, bardzo realistyczną do fiatów, i szczerze mówiąc z tej bym skorzystał a nie z makaronowej. Cechuje te dźwięki przede wszystkim nagrywanie ich od strony kabiny przez Gryszaqa, mają niezwykły pałer, głębię dźwięków i ten gwizd turbosprężarek... Ale to moja opinia...

adamstan napisał/a:
- tekstury deszczu na szybach i działające wycieraczki (pozazdrościłem Railworksowi ;-) )

Miałem okazję jechać nieraz lokiem, i powiem szczerze nie widziałem aż tak zmoczonych szyb. realistycznie wygląda to do mniej więcej 30 sekundy filmu potem ciężkie wielkie krople spływałyby same na prawie pionowej szybie. U ciebie potem ta szyba zaczyna wyglądać jak oblepiona jakimś śniegiem bardziej. Poniżej zamieszczam zdjęcie szyby w średnio ulewny deszcz na linii Działdowo Brodnica z kabiny SU45

Dobrze widoczny obszar zgarnięty wycieraczką i ten do którego pióra wycieraczki nie sięgają. Poza tym uważam że wycieraczka powinna zbierać max za drugim razem wszystko z szyby a nie za 6-8 razem jak na zamieszczonym przez Ciebie filmie (wygląda to jak rozcieranie przymarzniętego śniegu bardziej)... Polecam przyjrzeć się dla większego realizmu jak to działa w samochodzie... Jeden ruch zazwyczaj wystarczy. Mam nadzieję że się nie obrazisz o wypisane przeze mnie rzeczy. Przy takim poziomie realizmu jaki zapowiedziałeś, poprzeczka jest postawiona naprawdę wysoko, i szacunek za Twoją pracę, ale szkoda by takie małe niesmaczki zepsuły ogrom twej wspaniałej pracy :)

adamstan napisał/a:
Kabina wyjdzie w dwóch wersjach kolorystycznych - szarej (oryginalnej) oraz przemalowanej na zielono, którą widać na filmiku. Pozycja kabiny jest przystosowana do lokomotyw @kilanzioma.

Nie wierzę własnym oczom... Chylę za to i całą listę czoła, no i czekam na możliwość sprawdzenia w praktyce oczywiście...

adamstan napisał/a:
Myślę, że fiacik którym można pojeździć z kabiny będzie miłym dodatkiem do lubelskiej mapy @Jamala :-)

A tu akurat sorry, ale to chyba jakiś żart? Mapa jest w całości pod drutem i fiat jadący po niej pasuje jak pięść do nosa, a marnowanie fiata z tak przepiękną kabiną aby robił za tło dla jednostek EN57 to nieporozumienie.
Jest dużo ciekawych map specjalnie tworzonych pod te lokomotywy, cała w zasadzie twórczość Kilana (ogromne Sudety, i teraz najnowsza linia 229), czy Kaszubskie szlaki Magnusa, żeby nie wspomnieć już o mojej skromnej twórczości gdzie SP45 są w zasadzie głównym bohaterem. Ja rozumiem że Lublin-Chełm to piękna mapa :) Ale świat TRS nie kręci się tylko wokół niej...

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 08:41   

Cytat:
Ale świat TRS nie kręci się tylko wokół niej...

Jasne, moja głupia pomyłka. Zadziałało proste skojarzenie "Lublin - fiaty" ;-) , a nie pomyślałem jakiej dokładnie linii mapa dotyczy. Oczywiście, że wymienione przez Ciebie mapy są jak najbardziej również "fiatowe", a nawet bardziej. Zmieniam na "idealna kabina do jazdy po świeżo opublikowanej "Kolei Doliny Raduni"",a raczej zmieniłbym, ale edycja wygasła.

Cytat:
szczerze mówiąc z tej bym skorzystał a nie z makaronowej.

Skorzystałbym, ale niestety linki wygasły. Najlepiej w ogóle byłoby mieć dźwięki silnika z przejściami dla każdej z 13 pozycji nastawnika, a nie uśrednione do 8 TRS-owych. Jeżeli ktoś by takimi dysponował to chętnie przyjmę i wstawię do tej lokomotywy. Bo obecnie musiałem "połatać" dziury, kopiując dźwięki makarona do pozycji pomiędzy tymi ośmioma, czasem je przestrajając, nie jest to do końca realistyczne.

Cytat:
Poza tym uważam że wycieraczka powinna zbierać max za drugim razem wszystko z szyby a nie za 6-8 razem jak na zamieszczonym przez Ciebie filmie

To się da poprawić, kwestia dopasowania (skrócenia) czasu przenikania tekstur.
Spływania niestety nie da się zrobić, ale chyba faktycznie trochę przesadziłem z tą ilością wody na szybie. Z twoich zdjęć widzę, że mam za grube krople na tej teksturze. Trzeba będzie siąść do gimpa i przeskalować tą warstwę. Może też zrobić tak, żeby ten najwyższy stopień, czyli ta totalna masakra gdzie prawie nic nie widać, zostawić tylko na pogodę "stormy". Działa to teraz tak, że jest pięć tesktur, które sobie narastająco przechodzą jedna w drugą, a szybkość tego przechodzenia zależy od intensywności deszczu. Plus każda tekstura szyb czołowych ma wersję "przetartą" na okoliczność włączenia wycieraczek. Dzięki za uwagi postaram się to popoprawiać na ile się da.
Ostatnio zmieniony przez adamstan 23-02-2012, 08:47, w całości zmieniany 3 razy  

szogun
user

Wysłany: 23-02-2012, 09:15   

fallowdeer napisał/a:
Co do reszty to jestem zdumiony, bo zawsze szerzono tu propagandę, że nie da się nic zrobić z kabinami od MaSzynki

No nie bardzo, bo cały czas jeździcie na siódemce @Barta (kabinie) która jednak przeszła trochę modyfikacji ;)

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 23-02-2012, 09:41   

EN57 także :)

Co do kabiny, piękna robota. Teraz Gryszak dostanie orgazmu :D Obejrzałem filmik i jedyne czego mogę się przyczepić to tego deszczu na szybach, za drugim razem max. powinno nie być w ogóle wody tam gdzie przejechała wycieraczka. Co do reszty to na tę chwilę nie mam zastrzeżeń.

Powiedz mi jeszcze taką rzecz bo albo nie ma o tym wspomniane albo ja jeszcze śpię po ciężkiej nocce: Ta kabinka jest pod jaką wersję Trainz ? TC+, 2009+, 2004+ ? I jak wygląda kwestia fizyki silnika ? Jeździ w miarę realistycznie czy sam lok na 1 pozycji startuje jak rakieta a z dwoma wagonami do stówy rozpędza się w pół godziny ?

Coś czuję że twoja kabinka zrobi niezłą furorę :)

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 09:54   

Pawel_15 napisał/a:
Ta kabinka jest pod jaką wersję Trainz ? TC+, 2009+, 2004+ ? I

Robię ją w TS2010, ale powinna działać na wszystkich, bo nie korzystam tu z jakichś "egzotycznych" funkcji. Mam gdzieś jeszcze płyty z TRS2004 więc postawię na starym kompie i sprawdzę.

Cytat:
sam lok na 1 pozycji startuje jak rakieta a z dwoma wagonami do stówy rozpędza się w pół godziny ?

Co do fizyki - na szczęście ani jedno ani drugie :-) Jest w miarę realistyczna, tzn. zrobiona metodą taką jak w siódemce o której pisałem w innym temacie - obliczanie prądu na silnikach, i wynikającej z niego siły pociągowej (stąd specjalny enginespec). W odróżnieniu od siódemki, tu nie mamy oporów, a za to mamy regulację napięcia prądnicy. Jest to uwzględnione (przy przyjętym uproszczeniu, że regulator Woodwarda zawsze jest w stanie utrzymać zadaną prędkość obrotową silnika spalinowego dla danej pozycji). Zresztą skrypt nie będzie zaszyfrowany, więc każdy będzie mógł sobie poczytać ;-)

Przy okazji, skoro już mam tą kabinę na tapecie w gmax-ie. Co trzeba zrobić, żeby przerobić ją na SP45? Woltomierz ogrzewania zamienić na woltomierz NN? Wywalić przełącznik ogrzewania? Coś jeszcze?
Ostatnio zmieniony przez adamstan 23-02-2012, 09:56, w całości zmieniany 2 razy  

Wujek 082
znawca

Wysłany: 23-02-2012, 10:17   

Przede wszystkim wielkie dzięki za ten projekt! Kabina fiata marzyła mi się od długiego już czasu, nawet powoli zbierałem się w sobie, by ją zacząć robić.

Gorąco podtrzymuję postulat Krzyśka SP45-166 o wykorzystanie dźwięków Gryszaqa: jeśli nie można ich nigdzie pobrać, to sam autor widząc tą kabinę dołoży na pewno wszelkich starań, by jego dźwięki zostały wykorzystane :D napisz do niego, albo ja to zrobię ;)

Cris 
znawca

Wysłany: 23-02-2012, 10:30   

No miazga na całego ;) W końcu dzięki Tobie temat kabin ruszył jak z bicz ;p Świetna sprawa z ta kabinką, efekty, dźwięki to to na co wszyscy myślę czekali. Nic tylko czekać aż będzie można samemu wsiąść i ruszyć np. po nowej mapce Kilana ;)

Wujek 082
znawca

Wysłany: 23-02-2012, 10:35   

A'propos skryptu i dźwięków jeszcze (sory za spam :P), czy potrafiłbyś dodać dźwięk pisku hamulców uzależniony od prędkości i ciśnienia w przewodach hamulcowych? Albo tylko od prędkości? Mnie tam wszystko jedno - tylko pytam, czy byłbyś w stanie coś takiego dodać?

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 10:36   

Jest. Dokładnie taki jak piszesz - zależny od ciśnienia i prędkości. Skopiowany ze skryptu (chyba Sir-M) do EU07 HDM. Zapomniałem napisać.
Ostatnio zmieniony przez adamstan 23-02-2012, 10:38, w całości zmieniany 3 razy  

tomek24 
zaawansowany
degustator vodki

Wysłany: 23-02-2012, 10:41   

I widać kolejną wspaniałą współpracę z kolegami z MaSzyny i PTT :-)

Kabinka jest naprawdę super :-D :!:

p.s. Aby takiej współpracy było jak najwięcej bo widać po niej efekty :mrgreen:

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 23-02-2012, 10:41   

Trzeba się w takim razie koniecznie skontaktować z Gryszaqiem. Ma ścieżkę dźwiękową w oryginale, i na pewno ją będzie skłonny udostępnić dla tak niesamowitej kabiny do fiata :D W końcu też miłośnik tych maszyn :)

PS a realizm hamowania da się poprawić. Wystarczy spojrzeć na stare dobre SP32 Adtranza, ST44 z ruską kabiną od KyloO... Tam da się stopniować z klawiatury siłę hamowania, tak by hamowanie składem nie odbywało się jedynie w pozycjach odluzowany lub do oporu hamulec ;)
Próbowałem kiedyś sam, ale proste kopiowanie wpisów z configu nic nie dało...

Aha w razie czego:
http://infrastruktura.kol...zim/bladzim.htm
filmiki z których kiedyś ja wyławiałem dźwięki na fiatowy enginesound. W ogóle strona warta przejrzenia w całości- masa archiwalnego materiału, a nowy link z archeo.kolej.pl kieruje na nową wersję tej strony z 2009 gdzie połowy tych materiałów nie ma :)
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 23-02-2012, 10:50, w całości zmieniany 3 razy  

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 23-02-2012, 10:50   

Gryszak to nie miłośnik, to fanatyk :D W dodatku jeździ na co dzień SU45 po mazurach, więc pewnie by mógł sporo materiałów czy wiedzy przekazać :)

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 23-02-2012, 10:56   Re: MaSzynowa kabina SU45 w TRS - co wy na to?

SP45-166 napisał/a:
Mapa jest w całości pod drutem i fiat jadący po niej pasuje jak pięść do nosa, a marnowanie fiata z tak przepiękną kabiną aby robił za tło dla jednostek EN57 to nieporozumienie.Ja rozumiem że Lublin-Chełm to piękna mapa :) Ale świat TRS nie kręci się tylko wokół niej...

Ranisz mnie...
Akurat fiaty jeżdżą także na odcinku Lublin - Rejowiec (dalej do Zamościa), prowadzą pociągi TLK, jak swego czasu Bydgoszczanin, albo jakiś pielgrzymkowy

http://www.youtube.com/watch?v=bQBqzSeC89Q
http://www.polskakolej.in...0.04.09_019.jpg
http://www.lgk.cal.pl/data/media/26/IMG_0599.jpg

I tak zrobię sesję z pośpiechem Bydgoszczanin z lokiem SU45 z tą super, mega, cudną, wspaniałą, fenomenalną, fantastyczną, idealną, wystrzałową, niesamowitą KABINĄ i to w deszczu!!!! ;-)

PRZEPIĘKNA LOKOMOTYWA!!! A MOTYW Z URUCHAMIANIEM LOKOMOTYWY I TEN EFEKT MOKRYCH SZYB JEST Z A J E B I S T Y!!!! :mrgreen:

Oczywiście zgadzam się, że lok jest wprost idealny na Sudety i Kaszuby. NIECH KTOŚ WRESZCIE ZROBI JAKIŚ SZLAK NA ,MAZURACH!!! :-) Może ja? ;-)

BŁAGAM O WIĘCEJ KABIN!!! ET22, EU07, SM42!!! Tego mi brakuje najbardziej! Mam nadzieję, że się kiedyś skusisz, choć nie nalegam, jakże bym mógł :-)
Ostatnio zmieniony przez Jamal 23-02-2012, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 23-02-2012, 11:19   Re: MaSzynowa kabina SU45 w TRS - co wy na to?

Jamal napisał/a:
Ranisz mnie...

Eeee tam, jestem ortodoksem po prostu :D Jak pod drutem mapa to musi być dobra siódemka :D albo kibelek :D Bo dla takiego zboczeńca jak ja przejechanie całej trasy pod drutem spaliniakiem to herezja
AVE DIESEL! :D

A na Lublin-Dorohousk to i tak mogę sobie co najwyżej popatrzeć jak dzieciak na witrynę sklepową cukierni :P Nie mam TS 2009 i dopóki sobie go nie sprawię to nici z brykania tą niesamowitą mapą :D

kapi27
super user

Wysłany: 23-02-2012, 11:21   

WOW!
Oglądałem ten filmik ze trzy razy i nie mogłem uwierzyć że to TRS :shock:
Tylko mógłbyś jednak rozjaśnić trochę ten deszcz, tak dosłownie troszkę bo naprawdę wygląda on jak błoto.

ryszard
znawca

Wysłany: 23-02-2012, 11:29   

SP45 jak co to mapa pod TS2010. Co do herezji i fanatyzmu to kabina którą kolega robi wyleczy. Jak będzie zrobiona i pobierzesz to zmienisz zdanie. Pamiętaj co innego filmik, co innego zamontowana na Twoim blaszaku.

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 11:29   

Cytat:
Tam da się stopniować z klawiatury siłę hamowania

Tu też się da. Na "wstępnym" w tej chwili ciśnienie w cylindrach wynosi 0.2MPa, a przy pełnym ok. 0.4MPa. Problem polega na tym, że w systemie Westinghouse, który jest zaimplementowany w TRS, nie ma stopniowego luzowania, i rozróżnienia pozycji luzowania "jazda" i "popełnianie" - po prostu, jak dasz "luzowanie", to gdy ciśnienie w PG zrówna się z ciśnieniem w CH, skład wyluzuje od razu całkowicie. Pozycja luzowania jest jednocześnie pozycją jazdy.

Bzyk
zaawansowany

Wysłany: 23-02-2012, 13:18   

A ja powiem tylko tyle czekam z niecierpliwością :mrgreen: I mam nadzieje taka samą jak Jamal że zrobisz kabinki do EU07 ET22 i SM42 i do wielu jeszcze innych maszyn :mrgreen:

http://www.qdaty-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez Bzyk 23-02-2012, 13:21, w całości zmieniany 2 razy  

szogun
user

Wysłany: 23-02-2012, 13:33   

A może EP05? :-P Mogłaby ukazać się do TRS, ale dopiero po wydaniu PC2011.

adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 23-02-2012, 13:41   

W razie czego chętnie podejmę się podobnej przeróbki Czesława. A w następnej kolejności chciałem "zrobić" Ganza (do najnowszej mapy kilana) i być może trochę go wzbogacić/przebudować, oraz sputnika (z myślą o mapkach zahaczających o Wałbrzych).

:arrow: @szogun
a może duża SUka do kompletu? Z readme wynika, że to Twoja kabina?
Ostatnio zmieniony przez adamstan 23-02-2012, 13:43, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu