FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rozmiar tekstur kabiny [wydzielony z Wytwórnia Marcina ST43]
Autor Wiadomość
Gryszaq
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2009, 17:32   Rozmiar tekstur kabiny [wydzielony z Wytwórnia Marcina ST43]

[quote="Maciek SU45"][quote="polak"]Piękne ;).Ale nie wiem czemu ale zdaje mi się, że ten karton Tymbark (chyba) Jest trochę za jasny.Ale to mi się tylko zdaję:DKawał dobrej roboty ;)

Pozdrawiam Polak[/quote]

Już naprawdę nie masz chłopcze czego wymyślać... Karton z sokiem mu za jasny, no nie mogę :D[/quote]

:D - jaką rozdzielczość ma tekstura tego kartoniku ;p Nawet loki mają tak dokładnych tekstur :D
Ostatnio zmieniony przez zolwik 09-11-2009, 15:15, w całości zmieniany 1 raz  

Gorzowiak_16
super user

Wysłany: 06-11-2009, 17:39   

Fotki robione pod teksturę soku miały 3200*200 z hakiem, a ile zastosował Marcin to nie wiem :D

Gryszaq
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2009, 17:44   

Gorzowiak_16 napisał/a:
Fotki robione pod teksturę soku miały 3200*200 z hakiem, a ile zastosował Marcin to nie wiem :D

KARTONIKA??? :D Bardzo dobrze. Tylko jeszcze brakuje latających much i pary z czajnika. O jeszcze zapodajcie radio tak, żeby RMFke odbierało :)
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 06-11-2009, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  

EU07-222
user

Wysłany: 06-11-2009, 17:55   

Czy powiesz mi jak załadować coś na te platformę.Skąd masz te kontenery

Pm37 
zaawansowany

Wysłany: 06-11-2009, 17:56   

Gorzowiak_16 napisał/a:
I ten mój czajnik z domu, który stoi tutaj na kuchence do parady z soczkiem jabłkowym, który stoi u mnie na szafce w kuchni :D Wprawne oko powinno jeszcze zauważyć walający się po pulpicie rozkaz pisemny "O". ;-)

Ja mam lepszy czajnik :). Ale co do kabiny to proponuję jeszcze animowane wycieraczki, no chyba, że już są...

polak
super user

Wysłany: 06-11-2009, 17:56   

Gryszaq nie wiadomo jak je wykorzystał Marcin.EU07 takie sprawy chyba przez PW się załatwia.

Co do kabiny jeszcze raz napisze :D Nice :P
Ostatnio zmieniony przez polak 06-11-2009, 18:01, w całości zmieniany 1 raz  

MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 06-11-2009, 19:27   

Gryszaq napisał/a:

:D - jaką rozdzielczość ma tekstura tego kartoniku ;p Nawet loki mają tak dokładnych tekstur :D

256 na 512 x2 + 256 na 256 + 256 na 128 ; )

Marcin

arczix
zaawansowany

Wysłany: 06-11-2009, 22:45   

Szacunek... kabina wygląda naprawdę realistycznie... aż chciało by się zasiąść i jechać, i jechać. Jeśli chodzi o sławny karton, możesz go nieco przyciemnić, żeby odpowiadał jasności całej kabiny.

Dobra robota!

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 06-11-2009, 23:02   

Cytat:
Poly: 15739 Tekstury: 35mb - to niedużo, co nie Zgred? : >

Faktycznie niewiele... ;]

Nie będę się już rozpisywać i pisać jakie to och i ach no bo po co... ;p
Nabierząco podczas budowy i tak robili my sobie wzajemnie klub wzajemnej adoracji co to nie my zrobili w meshu ;p

A i dzięki za pomoc i objaśnienie paru spraw co i jak ma być w interiorach zrobione... sam to nie wiem czy bym na niektóre motywy wpadł (np ostatnia zabawa z wycieraczkami) ;]

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 06-11-2009, 23:13   

O mein gott. Ile to waży? No ja rozumiem 5, 10 mega... ale 35???.... Naprawdę można było się opanować troszkę panie autorze.... Poza tym co da tak (niesamowicie pięknie a jakże!) zrobiona kabina, jak wszyscy twórcy kabin popełniają ten sam błąd- koloryzują szyby i dają mu jakieś tam poziom prześwitywania alpha channel... Efekty widać- na twoich screenach tu zamieszczonych choćby, trawka jaśnieje inna ciemnieje... sraka po ścianie która psuje cały efekt zabawy. Może więc warto zaryzykować i zrobić szyby niemal w pełni prześwitywalne?? Mam na codzień okazję jeździć pojazdami (zresztą nawet użytkownik samochodu osobowego to zauważy), że mimo brudnej szyby, od środka tego nie widać tak jak z zewnątrz. Bo w środku kabiny zawsze jest ciemniej. A w TRSowych kabinach odwrotnie- jasno w kabinie i ciemno mimo środka dnia to co za szybą. Skoro nie przejmujesz się kosztami grafiki i dążysz do 200% realizmu to warto uwzględnić i poprawić ten feler... A soczek w rozdzielczości większej niż tekstury loków Kilana to naprawdę zbędny bajer który obciąży procka, a podczas jazdy pewnie na niego nie spojrzymy więcej niż raz. Uważam że wiele takich elementów jest w tej kabinie które bez straty jakości odbioru mogłyby mieć spokojnie dwukrotnie mniejsze tekstury.

Mimo pewnych mankamentów gratuluję wspaniałej roboty!
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 06-11-2009, 23:15, w całości zmieniany 3 razy  

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 06-11-2009, 23:21   

Nie ma co nażekać na wage. 35mb to pikuś przy takim efekcie odzwierciedlenia realności wyglądu. Dla porównania dam np kabine od VL10 (70mb tex) i nie powiedziałbym że wyglądem wypada tak znacząco lepiej niż ta od Rumuna, jednakże dzięki skryptowi w vl10 nie ma porównania realność prowadzenia loka. Póki co Rosjanie górą... do czasu... ;p
Ostatnio zmieniony przez zgred 06-11-2009, 23:24, w całości zmieniany 1 raz  

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 06-11-2009, 23:24   

Tak, tylko jaki sens ma dawania 100mb kabin? Ano żaden. ET21 Kilana waży 0,8mb. Kabina ma 35mb. Policzmy sobie ile to jest. To jest masa. Dodajmy sobie teraz jakieś większe miasto czy zakład przemysłowy typu kopalnia. 200 węglarek ograniczonych do max 6 typów i dziękuję, TRS dostanie pokazu slajdów. Jak chcecie szaleć z kabinami to do Maszyny, tam to gra 1 rolę bo otoczenie to inna sprawa. U nas jest inaczej. Dodatki muszą być niestety lekkie ze względu na fatalny silnik. A przy odpowiednich mykach teksturowych idzie osiągnąć naprawdę niezłe efekty, trzeba jedynie do tego podejść z głową na karku. Wagę texów kabiny spokojnie da sie zmniejszyć do 5mb.

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 06-11-2009, 23:27   

Wybacz Dawidzie ale nie zgodzę się z tobą. Jak ma być realność i ta przysłowiowa mucha na szybie musi być waga! I tu żadne biadolenie na nic się Wam nie zda.

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 06-11-2009, 23:31   

Do czasu, powiedzmy że ktoś napakował loki i tabor chamsko ciężkie na mapę np. Kilana czy Jamala, włącza mapę a tu nagle zgon. Przecież ciężki tabor postawiony na ogromnej mapie nawet komp z nasa nie podciągnie, no chyba że ktoś jest maniakiem i chce mieć tabor z każdą pierdołką, np. muchą na czole bądź na szybie. Dobrym przykładem jest Gryszaq :] TRS to nie MSTS ;]

Dawid ma rację, Kilan też ma sporo do powiedzenia w tej kwestii, no ale przecież to autor decyduje. Kilka osób dostało ochrzan za ogromnie ciężkie tekstury np. Gryszaq. Róbcie dalej, tylko nie spodziewajcie się fanfarów za taką postawę jaką prezentujecie w swoich modelach.

Wydzielcie temat bo śmietnik się zrobił.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 06-11-2009, 23:35, w całości zmieniany 2 razy  

MartinST43
trainz
martinst43

Wysłany: 06-11-2009, 23:31   

Nikomu nie zabraniam zmniejszać rozmiaru tekstur, czy wywalać alphy z szyb - CMP daje możliwość prostego otwarcia folderu dodatku i na własną rękę możesz sobie to pozmieniać.
Tekstury maja tak rozdzielczość i tego nie zmienię. Zrobiłem to z pełną świadomością. Pisze to jako użytkownik kabiny i posiadacz komputera, który ma wbudowaną grafikę 256mb i procesor 1,8ghz. Tyle z mojej strony. Jak macie zamiar dyskutować na temat wagi tekstur itd. to proszę moderatora o wydzielenie tematu i niech w oddzielnym wątku ten temat będzie kontynuowany.

Marcin

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 06-11-2009, 23:32   

Zawsze można sobie na własną rękę zmniejszyć tekstury.

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 06-11-2009, 23:32   

Ja uważam, że na pewno kompletnie nie ma sensu walenie tekstur o rozdzielczości ponad 2048, skoro i tak zazwyczaj rozdziałka ustawiona na kompie nie przekracza 1440.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 06-11-2009, 23:59   

A w ogole to sobie zdajecie sprawe ze kabina wazy tyle tylko wtedy gdy w niej sie znajdujemy, wiec nie bardzo rozumiem ten krzyk i lament.

jpl 
super trainz

Wysłany: 07-11-2009, 00:15   

Powiem jedno: chyba będę bał się tego używać, bo ilekroć spojrzę na ten sok, to pomyślę, że jak gwałtowniej ruszę, to zleci na podłogę, wyleje się i będę miał sprzątanie. Jakoś go może "umocuj" w czymś? :D

Kabina niesamowita po prostu, genialna. ;)

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 07-11-2009, 01:39   

Marcin, śliczna robota. Widać od razu że fascynujesz się tymi spalinowozami i sprawia Ci wielką frajdę robienie tej kabiny w taki spośób. Myslę że nie było dobrym pomysłem podawanie do publicznej wiadomości faktycznych danych technicznych modelu kabiny - można się było spodziewać wylewu opinii prawie że w formie podjazdówki - ochyda.

Dodam też wprost: uważam za aroganckie i bezmyślne zachowanie, gdzie ktoś wykłada całkowicie lachę na optymalne rozwiązania forsując bezkrytycznie pogląd który ma bardzo krótkie nogi - to nawet ja choć nie zgadzam się często z Romanem, muszę przyznać - kiedy mówi o optymalizacji, ma rację, nawet jeśli się nie zgadzam. Trzeba mieć do cholery trochę pokory a nie pieprzyć 'swoje racje' 3 po 3.

Opiszę też to co słusznie zauważył Krzysiek - kwestie oswietlenia, ale to w osobonym temacie.

BartekEU07
trainz

Wysłany: 07-11-2009, 07:47   

zgred07 napisał/a:
Dla porównania dam np kabine od VL10 (70mb tex)

Rumuńska kabina 060DA waży 125 mb :) A co do kabiny, to jest po prostu cudna, jak i reszta Twoich modeli. :)

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 07-11-2009, 09:28   

erniesouchak napisał/a:
A w ogole to sobie zdajecie sprawe ze kabina wazy tyle tylko wtedy gdy w niej sie znajdujemy, wiec nie bardzo rozumiem ten krzyk i lament.

Tu pytanie w takim razie moje:
Jak się ma wyświetlanie dodatków podczas jazdy kabinowej? TRS generuje wszystko do okoła tak jak w widoku z góry, czy tylko to co jest w polu widzenia kamery patrząc z kabiny?
Ja nie kwestionuję że fajnie mieć takie kabiny, tylko moje pytanie jest jakim kosztem to się będzie odbywać, i prosiłbym o wypowiedź specjalistów...

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 07-11-2009, 09:34   

Podczas jazdy w kabinie Jet generuje niemal wszystko to co jest generowane podczas jazdy z zewnątrz. Jedyne róznice to to że nie jest wczytywany model lokomotywy w której wnętrzu się znajdujemy, a także to że jadąc w kabinie wyłączane jest renderowanie cienia tego właściwego zależnego od słońca w składzie który obecnie prowadzimy... tyle mi się odrazu na myśl nasówa.

I w widoku w wewnątrz i zewnątrz generowane jest otoczenie tylko to które aktualnie znajduje sie w polu widzenia kamery. Prosty przykład jadąc na jakiejś mapie i gdy zaczyna przycinać zmieniając pozycje kamery( na np widok centralnie z góry) pozbywamy się zdjęć poklatkowych...
Ostatnio zmieniony przez zgred 07-11-2009, 09:37, w całości zmieniany 3 razy  

McDreamy
znawca

Wysłany: 07-11-2009, 09:37   

Jezu ale macie problemy!
Nie podoba się - nie używaj.
Za ciężkie - nie używaj.
Zrobisz lepsze - odpal gmax i do dzieła.
Cieszcie się że w ogóle ktoś robi coś dla was. Przez takie podejście skończy się, tak że nowych dodatków już nie zobaczymy.

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 07-11-2009, 10:09   

Oznacza to mniej więcej tyle że oprócz tego co standardowo mamy na mapie, dostaniemy 35 mega ciężkiej grafiki do obrobienia przez komputer. Nie mówię że nie chcę taką kabiną się pobawić bo skłamię. Ale pewnie jeżeli się będzie bardzo cięło zmuszony będę zrezygnować.

Kolego Cameron--> To nie są jakieś tam problemy tylko dyskusja rzeczowa w temacie póki co na argumenty i myślę że tak powinno pozostać. Większość zabierających tu głos użytkuje trainza nie od dziś, 90% z tu piszących sama tworzy dodatki lub pomaga w ich tworzeniu. Nie chcę ci nic mówić, ale ja na tym forum piszę od grudnia 2004, a TRS miałem już w sierpniu lub wrześniu 2004 (miałeś na oko ze 12 lat wtedy).... Tak więc siedzę tu nie od dziś, niejeden dodatek powstał m.in. dzięki mojemu wsparciu, byłem tu jednym z pionierów repaintów i map nadających się do wielokilometrowej jazdy. Zawsze powstawało to z troską by zabawa nie przypominała pokazu zdjęć, dlatego też MAM PRAWO PYTAĆ, MIEĆ PEWNE SUGESTIE I MIEĆ OBAWY. Ja niczego nikomu tu nie nakazuję, jedynie sugeruję, lub staram się rozwiewać swoje wątpliwości.

Odpowiedz do tematu