Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2008, 11:13
Bo to pewnie dodatki Sir_M dostępne na PSZT, która uległa zamknięciu. Teraz należy się spodziewać że pojawią się ponownie na serwisie EET po jego uruchomieniu.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2008, 16:31
a co to znaczy "poprawione" ?
Udziałem EET będą najprawdopodobniej maszyny serii SP42/SM42/SU42 na modelu Sir_M HDM oraz kilka innych lokomotyw, aczkolwiek niepublikowanych wcześniej i nie-spalinowych.
Jeżeli chodzi o dźwięki silnika SM42 to najlepszy jaki powstał stworzył makaron1970, ten z wyjącą sprężarką to jakaś karykatura, SP45-166 jest łączony z kilku różnych dźwięków i na niektórych pozycjach wyszedł kiepsko.
A ta wyjąca sprężyna, cóż, maszynista chyba musiał spaść ze stołka pociągając za sobą nastawnik na ostatnią pozycję, wpadając jednocześnie głową do szafy i przytrzymując nią nadmiarowy + kilka innych spraw, które by musiał zrobić po drodze :)
Widzisz, bo do siódemki przerobiłem istniejący już dźwięk Kamila86 , a do reszty robiłem z całkiem innego materiału, a delikatny miks spowodował różnice między tymi pozostałymi. Z resztą chciałem, żeby nieco się od siebie różniły, a i tak wprawne ucho wysłyszy wspólne elementy tego samego materiału dźwiękowego jakiego użyłem do zrobienia tych kilku różnych enginesoundów. A w ogóle, dźwięki elektrowozów nie są moją najlepszą stroną, zdecydowanie wolę robić dźwięki do silników spalinowych :)
Dokładnie, kant wyszedł kiepsko :) Pobrałem go sobie dziś i brakuje mu co nieco do oryginału, przede wszystkim nie słychać jak działają dmuchawy/wentylatory, podczas gdy w realu to właśnie ten dźwięk stanowi podstawowy słyszalny element.