FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja a przystanek osobowy
Autor Wiadomość
luki_tram
trainz

Wysłany: 04-07-2009, 22:51   Sygnalizacja a przystanek osobowy

Witam
Swój dzisiejszy post kieruję jako zapytanie w celu pomocy mi na wybranie odpowiedniego ustawienia sygnalizacji w obrębie posterunku, przejazdu i przystanku osobowego.
Zaznaczam, że chodzi o fikcyjne miejsce (choć podobne zapewne występują także realnie)
Jeśli odpowiedź gdzieś jest dostępna to bardzo proszę o wskazanie, jednak wszelkie moje poszukiwania zwykle odsyłają do czystych teorii, a takich tematów wydaje się w ogóle nie być, dlatego postanowiłem poruszyć ten temat.
Nim zdecydowałem się napisać post, przeanalizowałem wszelkie dostępne w sieci źródła, jednak do końca już nie wiem jak prawidłowo rozmieścić sygnalizację. Wychodząc na przeciw, mam już trzy sposoby jednak nie wiem czy są one słuszne. Dlatego proszę rzucić okiem
i powiedzieć który był by dobry, lub gdzie leżą ewentualne błędy. Opracowałem je korzystając ze swojej dotychczasowej wiedzy i informacji jakie można znaleźć na forum i stronach internetowych.

Przedstawię obrazek , gdzie na początku jest rysunek zero, czyli prezentacja takiego miejsca bez sygnalizacji i wskaźników, jest to przystanek osobowy długości ok. 200 m, następnie odcinek 100m, przejazd i kolejny odcinek 50-100m do pierwszych rozjazdów.

Na obrazku następnie widnieją moje rozwiązania:

Rysunek a)
W tym rozwiązaniu sugerowałem zabezpieczeniem odcinkami ochronnymi i semaforami, wyjazdu i wjazdu na przystanek oraz przejazdu.
Dodatkowo, cała długość przystanku osobowego jest do dyspozycji w razie manewrowania dłuższymi składami (jeśli takie coś jest dopuszczalne ?).
Jeśli chodzi o odcinek gdzie jest skrócona odległość drogi hamowania (z 500m na 300m) to tarcza oraz semafor wjazdowy mają przypisane wskaźniki W19 i W20.
Jeśli ktoś się chce spytać czy jest możliwość wydłużenia tej odległości to odpowiadam, że tak, jednak ja bym wolał zachować tak jak jest.

Rysunek b)
W tym rozwiązaniu osłonięty jest semaforem wjazdowym, tylko granica przetaczania i przejazd.
Zastanawia mnie tu użycie wskaźnika W16, gdyż czytałem już wielokrotnie, że w obrębie sygnalizacji i posterunków taki nie występuje.
To rozwiązanie wydaje mi się być bardziej realne, odcinek przetokowy jednak jest krótki, czyli nie to co bym oczekiwał.

Rysunek c)
W tym rozwiązaniu osłonięty jest semaforem wjazdowym, przystanek osobowy i granica przetaczania. Semafor wjazdowy jest już semaforem osłaniającym dalsze elementy jak przejazd, rozjazdy itd.
Zastanawia mnie tu mnie także użycie wskaźnika W16.
To rozwiązanie wydaje mi się być najbardziej realne, odcinek przetokowy jest dłuższy niż przy rozwiązaniu b), gdyż, na krańcu przystanku nie występuje semafor.

Prosił bym osobę która się orientuje w takich sytuacjach o informację, czy rozwiązania te, a szczególnie to pierwsze (a) było by zgodne i realne z przepisami i rzeczywistością.

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 04-07-2009, 23:10   

Jak na moje kaprawe oko to syt b) z drobną zmianą : W5 mógłby się znajdować tuż przy sem SS5 czyli te 100m dalej ( no powiedzmy 80-90m). Możesz również te SS5 cofnąć do peronów powiedzmy 10-20m za peronami i nie stosować W4. (zyskasz dodatkowe metry dla przetaczania)
Z tego co pamiętam na KG, na wjazdowych od W-wy jest podobne rozwiązanie ( w obrębie stacji).
Ostatnio zmieniony przez mgarkowski 04-07-2009, 23:12, w całości zmieniany 1 raz  

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 04-07-2009, 23:20   

Schemacik bardzo przypomina mi stacje Chelm Slaski, ktory lezy obok mojej miejscowosci...zajrzyj tutaj
http://semaforek.xt.pl/wi...helm_Slaski.gif

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 04-07-2009, 23:22   

Tu masz cos bardzo podobnego:
http://semaforek.xt.pl/wi...law_zerniki.gif
Dla skroconej drogi hamowania u ciebie raczej W19/W20 niz ograniczenie predkosci na poprzednim semaforze.
Manewry: jezeli nie bedzie wjazdowego z toru niewlasciwego na szlaku 2-torowym to o ile pamietam R1 mozna wyjechac poza wyjazdowe az do wjazdowego nastepnego posterunku. Jezeli robisz ruch 2-kierunkowy na kazdym torze to obowiazuje cie W5 i semafor wjazdowy twojego postyerunku a jak chcesz wyjechac dalej - zgoda dyzurnego nastepnego posterunku [przypilnowac zeby nic ci w manewrujacy tabor nie wjechalo].

luki_tram
trainz

Wysłany: 05-07-2009, 00:34   

Dzięki za pomoc. Wcześniej strona semaforek.xt.pl niestety nie działała, ale i tak pewno bym się musiał naszukać tych schematów. Właśnie czegoś takiego szukałem. Dzięki wam za linki i wyjaśnienia !
Chciałem zapytać jeszcze teoretycznie, czy wskaźnik W16 stosuje się czasem w takich przypadkach jak przystanek jest przed / za semaforem wjazdowym ?
Wyobrażam sobie zresztą, że na W16 od strony posterunku nie ma szans, więc racjonalnie nie powinien występować także po stronie szlaku.
Rozumiem, że fakt przystanku odnotowany jest w służbowych rozkładach jazdy ?
Więc maszynista musi wiedzieć, przy braku W16, że przystanek znajduje się w obrębie semaforów...
Ostatnio zmieniony przez luki_tram 05-07-2009, 00:44, w całości zmieniany 2 razy  

Alana 
znawca

Wysłany: 05-07-2009, 00:41   

Mysle ze nie - klania sie znajomosc szlaku i rozkladu jazdy.

Patrykos
zaawansowany

Wysłany: 05-07-2009, 14:04   

Jesli peron znajduje sie przed/za semaforem, to nie stosujemy wskaznika W16, lecz jesli przystanek jest na nieoslonietym odcinku(czyli w tzw. polu) stosujemy W16 w drodze hamowania.

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 05-07-2009, 18:44   

Patrykos napisał/a:
Jesli peron znajduje sie przed/za semaforem, to nie stosujemy wskaznika W16, lecz jesli przystanek jest na nieoslonietym odcinku(czyli w tzw. polu) stosujemy W16 w drodze hamowania.

W Krakowie Łobzowie za peronem znajdują się S5 (od strony Katowic) a przed przystankiem są W16.

Alana 
znawca

Wysłany: 05-07-2009, 18:58   

Czyli tzw "warunki miejscowe".
Zdaje sie ze jak sie dobrze poszuka to na sieci PKP czy innych zarzadow znajdzie sie dowolny uklad torowy jaki mozna zbudowac.

Odpowiedz do tematu