Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-05-2009, 17:15
erniesouchak napisał/a:
No i bardzo milo, w koncu sie cos ruszy :D
Rozumiem, że coś wiesz ;) i przeczuwam, że moje dalsze wysiłki z migracją do 2006 są bezcelowe.
Żałuje tylko, że pominęli TC3, bo to całkiem dopracowana wersja.
Pomógł: 31 razy Wiek: 43 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 30-05-2009, 17:44
Ja tez zaluje ze nie ma TC3 - gdyby wydali to bym nie kupil 2009 w najblizszym czasie. Co do 2009 - staram sie monitorowac tresci na www.trainzdev.com (tam sie wypowiadaja beta-testerzy kolejnych wersji service packow i ludzie z auranu). Przesiadka na 2009 bedzie o wiele trudniejsza niz w przypadku 2004 na 2006 i wyzej. Powody:
1. koniecznosc przejscia na inny program do modelowania - albo platny 3DStudio albo bezplatny Blender bo to sa jedyne programy ktore maja eksporter plikow im do wersji 2009
2. co prawda wiekszosc modeli dziala w trybie kompatybilnym ale w trybie natywnym 2009 juz nie (wymaga to re-eksportu tymi nowymi eksporterami z pkt.1)
3. za pkt 1 i 2 idzie fakt zmiany podejscia do modelowania ze wzgledu na nowe techniki (normal mapping, mesh-stitching) czy ulatwienia (biblioteki siatek)
4. zmiana sygnalizacji - choc to akurat mobilizacja dla mnie niz wada ;)
5. kontrola skryptow istniejacych - 2009 ma bardziej restrykcyjne podejscie w tej materii
Oczywiscie ja na to patrze inaczej niz w czarnych barwach, bo to jest wyzwanie - zwlaszcza normal mapping - bo to daje b.fajne efekty plus oczywiscie nowosci w skryptach.
Stówe za kolejnego " Service Packa " - oni chyba ocipieli .A na screenach zero podobieństwa do starszych wersji oczywiście .....
Czy Auran ma juz w planach kolejne wersje na 2011 i 2012 ?
Pomógł: 31 razy Wiek: 43 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 30-05-2009, 21:33
@jpl - biblioteka siatek to jeden kuid zawierajacy iles tam plikow im do ktorych mozna sie odwolywac w configach - przy takich dodatkach jak np. sygnalizacja jak znalazl,bo wiele elementow jest wspolnych.
@irekEC - service pack to to nie jest, graficznie niestety dalej ten sam Jet, ale oni sa za biedni zeby zrobic/kupic nowy silnik wiec grzebia w tym. I naprawde zmienili podejscie - przy 2009 pracuje duzo ludzi, zwlaszcza modelarzy z dlugim stazem. A chocby sam fakt ze mozna napisac cala sygnalizacje wedle wlasnego widzimisie jak dla mnie daje temu projektowi plusa (polska cene pomine milczeniem - CDP chyba upadl na glowe).
A jak było z TRS 2006? Opóźnienie prawie pół roku :) Niestety w Polsce nie jesteśmy traktowani do końca poważnie. Ważne żeby simsy na czas wyszły.Inne można opóźnić :) Tylko że fakt, trainz ma mniejszą grupę odbiorców.
Ja i tak chyba poczekam z 2009 aż się ustabilizuje. Znając życie na patcha się trochę poczeka do wersji PL, a że błędy są to złudzeń nie mam.Ale po pewnym czasie może to być naprawdę fajna sprawa:)
Taki screen porównawczy dla tych co twierdzą, że TR2009 to ten sam engine i nic się w nim nie zmieniło. Ta sama tekstura, ta sama droga, jedna różnica to normalmaping. A to tylko jedna rzecz z wielu tak jak wspomniał Erni. Jedynie trzeba poczekać aż ludzie poprzerabiają swoje dodatki. U nas dzięki CD Projektowi znacznie, znacznie dłużej.
to ja już nie mogę się doczkać swojego zakupu 2009 i przesiadki... ;)
Tylko jeszcze żeby mi ktoś objaśnił o co dokładnie z tym kaman... hyhy ale i tak pewnie wyjdzie w praniu ;]
a i tak na przyszłość to miniaturki wklejamy nie pełnometrażowe foto.
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Ostatnio zmieniony przez zgred 19-06-2009, 23:56, w całości zmieniany 4 razy
"Już za tydzień premiera Trainz Simulator 2009 - najnowszej części symulatora kolei, który w opinii graczy i prasy uważany jest za najlepszą tego typu grę na świecie. W tej grze każdy miłośnik pociągów i kolei, bez względu na wiek, znajdzie coś dla siebie. Niektórzy, korzystając z trybu Geodety, spędzą czas na tworzeniu swoich wymarzonych kolejowych światów. Inni wskoczą do kabiny lokomotywy i wcielą się w postać maszynisty."
Przepraszam, zapomniałem. Chciałem zmienić ale już nie mogę.
Jeśli chodzi o normalmaping to najprościej można powiedzieć, że to bardziej zaawansowany bumpmaping czyli mapowanie wyboi. Auran trochę rozbudował obsługę tekstur więc przy odrobinie poświęcenia czasu i pomysłowości mogą wyjść bardzo ciekawe efekty.
Fakt, 99% dodatków w TS2009 są stare. Ja naliczyłem po jednej sztuce nowego dodatku w każdej kategorii, wrzucone pewnie tylko na pokazówkę. Jednak bardzo wiele się w nim zmieniło i co ważniejsze jest nadal zmieniane, dzięki czemu można będzie urozmaicić nasz wirtualny świat.