Przedstawiam Wam kolejną moją mapę, jest dość znana na TrainzMaps, buduję ją od jakiegoś czasu, jest już jedno jej demo opublikowane.
Celowo poprosiłem kiedyś kogoś o wyrzucenie dwóch moich tematów z mapami, które się okazały niewypałami, aby ustąpić miejsca tej oto mapie, która według większości użytkowników TM jest duużo lepsza od tamtych, tak i ja też uważam
Krótko o niej:
Budując ją korzystam z lekkich dodatków, trzech rodzajów drzew Greenery, dwóch rodzajów trawy greenery (nie prześwitują przez inną roślinność), miejscami trawy JVC, 5 tekstur terenu. Mapa na moim komputerze idzie średnio 50 - 60 fps
Screeny z całości mapy możecie zobaczyć tutaj http://trainzmaps.neteasy...p?p=10532#10532
Na tym forum będę pokazywał screeny od miejscowości Gadenin, do miejscowości Dryżlów. Na pewno co niektórzy znają już trochę tą mapę oglądając z niej screeny w dziale Screenshoty.
Wygląda to bardzo schludnie, jednak chciałbym żebyś przedstawił nam swój pomysł na tą mapkę: jakie stacje, jaki klimat, przemysł, długość linii, jej profil, etc.
Dałeś tylko screeny szlaku jednotorowego, a to za mało.
Oczywiście szlak wykonany bardzo ładnie.
- Przystanek leżący na innym szlaku: Gadenin Północny
Przemysł jest niewielki, na mapie znajduje się elewator zbożowy, przemysł leśniczy, opuszczony magazyn przeładunkowy
- elewator
- przemysł leśniczy
- magazyn
Mapa ma w sumie 25 km, prędkość max. wynosi do 90 km/h ze zwolnieniami na niestrzeżonych przejazdach, i klimat wiejski, jedynie w Dryżlowie przewiduję jakąś większą zabudowę.
Moje uwagi:
Trasa troszkę monotonna.
Zdecydowanie zwiększ zabudowania (budynki i ewentualnie tła miejskie) w miejscowościach Glinki i Gadenin. Są to dość duże stacje jak na tą wiejską trasę i nie może tam być mniej budynków niż w takich Młotowicach. Są tam w końcu place rozładunkowe, magazyny, a budynków mieszkalnych co kot napłakał.
Przystanek Młotowice wygląda za to bardzo dobrze - jest na czym oko maszynisty zawiesić - teren i zabudowa jest urozmaicona.
Ponadto przystanek Gadenin Północny jest na totalnym odludziu. Zrób tam cokolwiek,żeby istnienie tego przystanku miało jakikolwiek sens.
Ciemna tekstura pod drzewami zdecydowanie poprawia wizualnie te drzewa!
Jeśli skorzystasz z moich rad, na pewno mapka będzie znacznie bardziej atrakcyjna :)
Staram się zmniejszać monotonność na mapie, gdzieniegdzie na zbudowanym już szlaku dodałem jakiś domek, albo coś innego. Dzisiaj zbudowałem 1,5 km szlaku, trochę jest mniej oszczędny niż reszta, ale nie obniża znacząco fpsów na moim złomie. A więc oceniajcie i komentujcie!!!
Dobra, wyrobiłem się ze screenami. Mówcie co do poprawy, co zmienić, co fajne i co niefajne, bo dzisiaj mam ostatni termin do czytania postów. Jutro wyjeżdżam i prawdopodobnie nie będzie mnie przed kompem 2 tygodnie.